Bästa Snöslungan » 3 produkter i test

Snöslunga

Vid större mängd snö krävs en effektiv snöslunga då det är uteslutet att jobba med snöskyffel och snöraka. En snöslunga hanterar enkelt snön från garageuppfarten, parkeringen eller andra öppna ytor.

Med allt bättre batterier kan idag batteridrivna snöslungor delvis konkurrera med de bensindrivna. Detta även om de dock fortfarande inte når upp till högsta nivå gällande prestanda.

1. Snöslunga 6,5HK Loncinmotor

2. ST 5262 P STIGA Snöslunga

Se pris

3. AL-KO 620E II

AL-KO 620 E II har enligt Test.se kommit etta i tre olika tester och sammanställningar av snöslungor. År 2013 gavs de bästa betyg av Bäst-i-Test och därefter 2017 av både Bäst-i-Test samt Bäst i Hemmet. Det är därmed en snöslunga som satts på prov i flera olika tester och som överlag får mycket goda omdömen.

I senaste testet på Bäst-i-Test sammanfattas den som ”mycket kraftfull snöslunga som passar områden där det snöar mer sällan

Kraftfull för sitt pris -men inte proffsmodell

I en recension hos Bäst-i-Test lyfter man fram att detta är en kraftfull snöslunga i förhållande till vad man betalar för. Med ett pris på ca 10 000 kr kan man inte heller förvänta sig samma resultat som med en snöslunga för närmare 15 – 20 000 kr.

AL-KO 620E II hanterar ”rejäl snöplogkant och ett par decimeters blötsnö”. Det speglar en kraftfull motor. Med elstart är den enkelt att få igång om man inte vill använda startsnöret och en annan funktion som lyfts upp är att det finns tre växlar framåt och två bakåt.

Nackdelen är att vissa delar av snöslungan inte anses hålla lika hög kvalité. Ett exempel som nämns är handtaget som är av trä och som därmed relativt lätt kan få sprickor om fukten tränger sig in. Man har inte heller valt rostfria skruvar och konstruktionen kan upplevas något vinglig.

Test.se sammanfattar snöslungan med att den är prisvärd och ”klarar alla normala snötyper”. Detta är däremot en åsikt som Bäst-i-Test inte helt delar. De menar att den relativt lätt hugger sig fast i snön om det är hårt packad snö så som på en garageuppfart.

Som Bäst-i-Test sammanfattar det så är detta en prisvärd snöslunga för dig som bor på ett ställa där inte vintrarna innebär mycket stora mängder snö. Kraften är helt klart dess fördel och något som överväger något sämre kvalité på konstruktionen.  

Tvåstegsslunga Något enklare konstruktion
AL-KO Snowline 620 E II
Se pris

Så är Snöslungorna utvalda

 

Snöslunga – Guide

 

Vanliga frågor om Snöslunga

Hur fungerar en snöslunga?

En snöslunga kan vara bensindriven eller drivas på batteri alternativt el. Längst fram finns en eller flera snöskruvar som samlar in och luckrar upp snön. Därefter slussas snön ut genom ett utkaströr i önskad riktning.

Hur stor snöslunga behöver man ha?

Om det är stora ytor som ska skottas kan det vara värt att investera i en bredare snöslunga. Vanlig arbetsbredd brukar ligga mellan 46 – 76 cm. Det man får tänka på är hur mycket plats man har för att förvara snöslungan.

Vilken snöslunga är bäst?

Ska inte snöslungan användas så ofta, exempelvis om man bor i Skåne eller de allra sydligaste delarna av landet, behövs inte alltid den bästa prestandan. Det man får tänka på är att det kan bli lite tungt för snöslungan om det är mycket blötsnö som ska skottas. En snöslunga med hög prestanda behövs framför allt om snöslungan ska användas ofta eller över större ytor.

Vad kostar en snöslunga?

Snöslungor varierar i pris mellan 3 000 - 50 000 kronor, från enklare modeller till mer funktionsrika och mer kraftfulla maskiner.

Ska man välja en bensindriven snöslunga eller en som går på batteri?

De allra flesta snöslungor är bensindrivna men det finns också batteridrivna modeller. En snöslunga som går på batteri är miljövänligare och har en lägre driftskostnad. Nackdelarna är att de ofta har kortare drifttid och lägre motorkraft. Av den anledningen kan en bensindriven maskin vara mer lämplig för stora ytor och om man ofta har behov av att skotta.

Vad är bäst, en snöslunga med hjul eller en banddriven?

Om snöslungan ska ha hjul eller vara banddriven beror på markunderlaget. Hjul är vanligast och om snöslungan ska användas i backar eller på underlag där det finns sten eller andra hinder kan man med fördel välja de grövsta däcken. För riktigt tuff terräng passar en banddriven modell bättre.

Vad är skillnaden på enstegs-, tvåstegs och trestegsslunga?

Vanligast är enstegs- och tvåstegsslungor. Trestegsmodellerna används mestadels professionellt för riktigt besvärliga förhållanden. En enstegsslunga matar in snön via en snöskruv och i samma moment slungas snön ut. Dessa typer är bäst lämpad för mindre ytor med måttligt snödjup. Tvåstegsslungorna matar in och luckrar upp snön i ett första steg innan det slungas ut i ett andra steg. Trestegsvarianterna använder en extra snöskruv för att bearbeta snön.

 

Betyg på testguiden:

4.8/5 - (5 votes)