Skydda din cykel med cykellås bäst i test som gör det mycket svårt för tjuven att komma åt din cykel oavsett var den står parkerad.

Det finns flera anledningar till att använda ett cykellås bäst i test som är godkänt av SSF. Dels får du ett bättre skydd och det blir mycket svårare för tjuven att få loss din cykel. Dels kan du lita på att din försäkring gäller då du använder rätt typ av lås. Här kan du läsa mer om de allra bästa cykellåsen och deras främsta egenskaper.

Bästa Cykellås

I våra tester har vi på samtliga modeller testat att montera dessa på cykel samt undersökt användarvänligheten i att det ska gå lätt att låsa och låsa upp utan att låset krånglar. Testpersonerna har även försökt att låsa upp eller få loss låsen med de vanligaste stöldverktygen som används vid stöld.

Testerna för att hitta bästa cykellåset genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Enkel att montera
 • Användarvänlighet – lätt att låsa och låsa upp
 • Godkänt av SSF
 • Vikt
 • Säkerhet mot stöldverktyg – hur modellen står emot verktyg som hammare, skruvmejsel, bultsax

Abus Granit X-Plus: ✅ Bästa val

Abus Granit X-Plus

 • Bäst i test av Thebestbikelock.com
 • 4 av 5 stjärnor på Pricerunner.se

Experter och vanliga användare tycks vara eniga om att det här är det bästa cykellås i U-form som finns på marknaden just nu. Det går att fila sig igenom med en vinkelslip men det tar tid. Alltför lång tid för den luttrade tjuvens intresse! Låset står dessutom emot verktyg som hammare, skruvmejsel och kylspray. Det är också SSF-godkänt vilket är viktigt för att din försäkring ska gälla om cykeln trots låset ändå blir stulen.

Hållaren som kommer med låset kan du montera på cykelns ram på valfritt sätt. Låset kommer med två nycklar och en av dessa har en LED-lampa. Lampan kan du använda på kvällstid då det kanske är lite svårare att se öppningen till låset.

Abus har även sett till att skydda låset från smuts med hjälp av ett lock som tillsluts automatiskt. Det här är bra med tanke på att du säkert vill att låset ska hålla länge utan att börja bli trögt och krångla. Det här är ett bra val för dig som vill ha ett riktigt säkert och användarvänligt lås!

Viktiga egenskaper

 • Väger 1448 gram
 • SSF godkänt
 • Klarar hammare
 • Klarar skruvmejsel
 • Klarar kylspray
 • Nyckel med LED-lampa

ABUS Amparo 485 LH/SP: ✅ Bästa Premium

ABUS Amparo 485 LH/SP

 • 4,1 av 5 stjärnor på Amazon
 • Högt betyg av Thebestbikelock.com

Ett ramlås som ger ett riktigt bra skydd genom att minska stöldrisken är ABUS Amparo 485 LH/SP som platsar som bästa premium. Förutom bra säkerhet mot stöld och godkänd av SSF har den fyra monteringshål för enklare montering och för att passa även cyklar med breda hjul.

Låsbygeln som är 8,5 mm tjock är tillverkad av specialhärdat stål som gör det svårt att klippa sönder med bultsax. Låset är även utrustad med ABUS-automatikcylinder som ger en användarvänlig, vändbar nyckel.

Viktiga egenskaper

 • Väger 615 gram
 • Passar bredare däck
 • SSF godkänt
 • Specialhärdat stål
 • ABUS-automatikcylinder

ABUS Bordo Granit X Plus 6500: ✅ Bästa Professionella

ABUS Bordo Granit X Plus 6500

 • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon
 • Högt betyg av Thebestbikelock.com

Abus Bordo Granit X Plus 6500 är ett cykellås som har fått höga betyg i experttester såväl som i användarrecensioner på plattformar som Amazon.com. Det här cykellåset är SSF-godkänt och klarar av de vanligaste stöldverktygen. Du bör dock vara medveten om att det inte står emot en vinkelslip särskilt länge. Tester har visat att det går att slipa upp låset på cirka 14 sekunder.

Det fina med detta cykellås är att du kan vika ihop det. Det kommer med en hållare som du kan montera på ett smart sätt på cykelns ram. Låset tar minimalt med plats och är lättviktigt. Dessutom har det täckts med ett silikonöverdrag. Det skyddar cykeln mot repor på ett smart sätt.

Det här är ett klokt val av dig som vill få ett bra lås som klarar det mesta. Dessutom kan det här vara ditt bästa val om du tycker att det är viktigt med ett lås som är enkelt att hantera och som inte tar stor plats.

Viktiga egenskaper

 • Vikbart cykellås
 • SSF-godkänt
 • Väger 1580 gram
 • Klarar hammare
 • Klarar skruvmejsel
 • Klarar kylspray
 • Har silikonöverdrag

Guide – Välj rätt cykellås

Utöver cykellås bäst i test finns det en rad modeller som kan vara mer eller mindre relevanta för dig beroende på de krav du ställer på ditt lås. Det kan ju vara så att du mest behöver låset för att barn inte ska flytta på en cykel då den står på en plats där tjuvar sällan rör sig. 

Oavsett vilket cykellås du väljer bör du ändå välja en modell som ger ett riktigt bra stöd. Användarvänligheten är viktigt och det finns ingen anledning till att köpa cykellås som inte är SSF-godkänt.

Här är några av huvudpunkterna som kan vara bra att ha i åtanke då du ska välja ett cykellås.

Cykellåset bör vara SSF-godkänt

Idag är det inte svårt att hitta SSF-godkänt cykellås. Trots detta är det många som missar vikten av denna märkning. Om du köper ett cykellås som inte är SSF-godkänt kan det leda till problem med din försäkring i det fall att cykeln blir stulen.

Det finns nämligen försäkringsbolag som inte är villiga att betala ut på försäkringen överhuvudtaget om det visar sig att låset inte hade SSF-märkning. Det här är med andra ord en alldeles självklar punkt som du inte bör hoppa över då du väljer ditt lås.

Hur svårt är det att forcera låset?

Som du kan se när du läser om cykellås bäst i test är att de är svåra att få upp med traditionella verktyg. Det går inte att krossa med hammare eller att klippa upp låset. Däremot är det ganska vanligt att även de bästa låsen går att ha sönder med en vinkelslip.

Det du bör ta en titt på är hur lång tid det tar att slipa upp låset. Om det rör sig om cirka 10 sekunder finns risken för att en tjuv tycker att det är värt att testa. Men när det tar över en minut att komma igenom låset med vinkelslipen är chansen god att den som vill stjäla cykel ger sig på ett annat lås på en annan cykel.

Står din cykel på en väl synlig plats med ett lås som är mycket svårt att ta sig igenom är det inte särskilt troligt att tjuven kommer att ge sig på den. De allra bästa låsen är välkända bland tjuvar som är ute efter enklare byten.

Lätt att använda

Användarvänligheten är nästa punkt. Du vill ju inte stå och fumla med ett lås som alltid tycks fastna. Användarvänlighet påverkas av flera saker. 

Ta en titt på saker som:

 • Hur lättviktigt låset är
 • Om det kan monteras på cykeln och hur
 • Hur du kan se låsets öppning i mörkret
 • Om det går att komma runt stolpar med låset

Ett tips är att tänka på hur du kommer att använda din cykel. Om du redan nu vet ungefär var och hur du behöver låsa den är det lättare att välja det bästa cykellåset för dina behov. Vad gäller låset i mörker kan det vara klokt med nyckel som har en liten LED-lampa. Med den behöver du inte plocka fram mobilen varje gång du behöver se bättre för att låsa upp.

Ett pris som är rimligt

Sist men inte minst är det förstås viktigt att du får ett vettigt pris för låset. Idag kan du köpa cykellås bäst i test till mycket vettiga priser. Särskilt med tanke på att du får hög kvalitet som håller länge. 

Fundera på vad du har råd med och hur priset avspeglas i låsets kvalitet. Om du behöver ett kraftfullare lås då din cykel ofta står på en plats där stöldrisken är större kan det vara klokt att betala lite mer för det.

Läs recensioner för att göra dig en uppfattning om vad du får för priset. Idag finns det billiga cykellås som håller hög kvalitet och som står emot stöldförsök på ett mycket fint sätt.

Frågor och svar Cykellås. 

Är cykellås säkert?

Det är svårt att garantera ett 100% säkert cykellås men det finns lås av hög kvalitet som klarar de allra flesta verktyg som brukar användas vid cykelstöld. Det bästa för säkerheten är att göra det så svårt som möjligt för cykeltjuven så att de avstår.

Vilket cykellås är bäst?

De cykellås som är svårast att få upp är de bästa. Bygellås och kättinglås brukar vara ett bra val. Fördelen med ett bygellås är att det går att låsa fast cykeln i ett stabilt föremål och låsen är svåra att bryta upp eller förstöra. Kättinglås består av kraftiga, stabila kättingkedjor som med fördel används tillsammans med bygellås för extra säkerhet.

Hur minskar jag stöldrisken?

Välj ett lås som gör det svårt för en tjuv att bryta upp låset. Ännu bättre är det att ha två lås där ett placeras i framhjulet och helst kopplas runt ett cykelställ eller annat fast föremål och ett cykellås placeras i ramen eller bakhjulet. Se till att inte cykeln går att forsla bort så lätt eftersom tjuven kan välja att bryta upp låset med rätt verktyg någon annanstans.

Vad är godkänt cykellås?

Ett godkänt cykellås håller en viss standard för stöldsäkra lås. Ett av många kriterier är att det bara ska kunna låsas upp med en nyckel.

Går det att bryta upp godkända cykellås?

Alla lås går att bryta upp med rätt verktyg men du får en bra grundsäkerhet genom att välja ett godkänt lås.

Cykellås som utgått:

Kryptonite Evolution Standard

 

Kryptonite Evolution Standard

 • 4,1 av 5 stjärnor på Amazon
 • Högt betyg av Thebestbikelock.com

Kryptonite Evolution Standard är också ett cykellås bäst i test. Det har fått fina betyg av många olika experter såväl som av vanliga användare. Precis som Abus-låset klarar det här cykellåset de allra flesta verktygen som tjuvar använder sig av för att stjäla cyklar. Det går dock att fila sig igenom låset med en vinkelslip.

Detta är ett U-lås som du kan montera direkt på cykelns ram. Det kommer med en hållare för detta syfte. Du får tre nycklar till låset. En av dessa har en LED-lampa. LED-lampan kan komma väl till pass när du ska låsa eller låsa upp cykeln då det är mörkt. 

Det här är ett bra val för dig som vill få ett billigare cykellås som ändå är godkänt och som klarar sig fint mot de vanliga stöldmetoderna. Det är smidigt och enkelt att använda och får höga betyg i användarrecensioner online från verifierade köpare.

Viktiga egenskaper

 • Bra pris
 • Väger 1,5–1,7 kg
 • LED-lampa på nyckel
 • SSF-godkänt
 • Klarar hammare
 • Klarar skruvmejsel
 • Klarar kylspray

Betyg på guiden:

4.3/5 - (7 votes)