Ingenting kan konkurrera med en eldstad när det kommer till att skapa en hög mysighetsfaktor. Oavsett om det är inomhus eller utomhus älskar svenskar att sitta runt en mysig brasa och njuta. Du kan lägga till ytterligare en dimension till din trädgård genom att investera i ett eldfat.

Om du har något att elda i kan du enkelt anordna mysiga grillkvällar ute i din egen trädgård. Med de rätta verktygen behöver du heller inte oroa dig för att gräset under korgen tar skada. Eldfat skyddar ditt gräs så att det inte blir skadat. Du minimerar också risken för att elden ska sprida sig vilket gör att du också kan grilla när det passar dig.

När det kommer till eldfat har du också många olika stilar att välja mellan. På så sätt kan du hitta en du tycker passar in perfekt i din trädgård. En del är också lite mindre och lättare vilket gör att du enkelt kan slänga in den i bilen och ta med den på en utflykt.

Vi har testat samtliga modeller som en trevlig och värmande brasa att umgås kring samt för enkel grillning av korv och marshmallows. En och samma testperson har monterat alla modeller för att kunna avgöra hur lätt eller svår monteringen är i jämförelse mellan de olika eldfaten. De testpersoner som sedan har använt faten har även testat att flytta på dem till annan önskad plats för att avgöra hur enkelt det är. 

Testerna för att hitta bästa eldfatet genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – att den är enkel att montera
  • Kvalitet och säkerhet – robust och stadig modell
  • Kapacitet – volym för att elda en brasa i lagom storlek för ändamålet
  • Lätt att flytta till annan plats både utifrån storlek och tyngd

Dangrill Eldfat: ✅ Bästa val

Dangrill eldfat

  • Bästa val av GardenHome.se 

Se pris - Bagarenochkocken.se

Dangrill eldfat är ett riktigt snyggt och stilrent eldfat med en design som passar in på de flesta uteplatser. Eldfatet är 60 cm i diameter så det är inga problem att få plats med en ordentlig brasa. Fatet är försett med tre ordentliga ben som gör att det står stadigt och stabilt. På sidorna finns två handtag som du använder för att enkelt flytta på eldfatet.

När du fått hem ditt eldfat så monterar du enkelt ihop det genom att skruva på de tre benen och sedan är det bara att börja elda. 

Dangrill eldfat är ett både snyggt och kvalitativt eldfat som nog kan falla de flesta i smaken. Det här eldfatet förhöjer garanterat mysfaktorn under de kyliga kvällarna på din uteplats.

Egenskaper:

  • Diameter: 60 cm
  • Höjd: 29 cm
  • Färg: svart
  • Material: Malet järn
  • Enkel montering

Landmann – Ball of Fire: ✅ Bästa Premium

Eldfat Ball of Fire, Landmann

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Se pris - Granngården.se

För dig som vill ha något annorlunda så har vi här en riktigt läcker premiumprodukt. Landmann är en av Europas ledande tillverkare av grillprodukter och är väl kända världen över. De startade år 1966 och har numera ett stort utbud av produkter som både andas kvalitet och användarvänlighet. Om du köper en produkt från Landmann kan du vara säker på att du får en riktigt bra produkt.

Det här är inget vanligt eldfat utan istället ett riktigt fräckt eldfat designat som ett klot. Designen fungerar också som ett effektivt skydd mot gnistor vilket gör det här eldfatet unikt. Diametern är på hela 77 cm så med det här eldfatet kan du ha en ordentlig brasa som värmer under kyliga kvällar. 

Fatet är emaljerat, stort och kraftigt. Locket är försett med handtag och gångjärn vilket gör det enkelt att öppna och fylla på ved vid behov. 

Med på köpet får du också en regnhuv så du kan skydda ditt eldfat mot regn och rusk så det håller sig fint länge.

Med det här fantastiska eldfatet får du och vännerna garanterat en mysig stund kring brasan. 

Egenskaper:

  • Diameter: 77 cm
  • Höjd: 90 cm
  • Gnistskydd
  • Emaljerat fat
  • Skyddshuv medföljer

Eldfat Vattenspegel Rostig 47cm: ✅ Bästa Budget

  • Bästa budget av GardenHome.se 

Eldfat i trädgården

Eldfat är enklare konstruktioner som kan vara oerhört snygga. De passar också utmärkt om du vill grilla korv eller bara samlas runt en lägereld. Med ett eldfat behöver du inte oroa dig för att gräset under ska bli bränt utan fatet skyddar det som är under mot värmen. Hos oss har du flera modeller att välja mellan. Exempelvis finns det tre modeller i gjutjärn som brukar vara väldigt omtyckta. När gjutjärnet blivit varmt håller det värmen bättre än de flesta metalltyper. Det finns olika utformning på faten men gemensamt är att de alla har en fot vilket gör att du utan problem kan använda eldfatet på träunderlag som på t.ex. altanen.

Eldkorgar

En eldkorg kan vara väldigt mysig att göra en alldeles förträfflig brasa i. Den största fördelen med en eldkorg är att elden ger ifrån sig mycket eld och värme eftersom att den endast har galler och är delvis öppen mot sidorna. En populär eldkorg hos oss är modellen Eldkorg Stor rundad. I den har du ordentligt med utrymme för veden som du kan göra en stor brasa med tack vare dess storlek. Eldkorgen passar utmärkt både under sommaren och vintern. Om du har en badtunna hemma är det fint att låta en eldkorg lysa upp i de mörka omgivningarna.

Aduro Terassvärmare

Aduro Terassvärmare är både en eldstad och grill i samma. Vi på Gardenhome anser denna terassvärmare något utav eldstädernas Rolls Royce. Den är stor och ordentlig samtidigt som den ger plats för mycket ved. Terassvärmaren är gjord för att ge så mycket värme som möjligt vilket gör den bra om du vill använda den när det är lite extra kallt ute. Tack vare sina väggar i cortenstål håller terassvärmaren värmen bättre och skickar ut den mot den öppna sidan.

Terassvärmaren är också snygg när den inte används. Den är tillverkad i cortenstål vilket är en ståltyp anpassad för att hålla i utomhusmiljöer. Efter en tid bildas det en oxidbeläggning istället för en stor mängd rost som hos många andra metaller vilket är bättre. Cortenstålet är också värmereflekterande vilket gör att du kan grilla utan att oroa dig för att något mer värmekänsligt material i närheten av grillen ska ta skada. Eftersom att värmen koncentreras mot öppningen istället för mot sidorna eller bakåt.

Du kan använda terassvärmaren som en grill inte bara till korven eller pinnbrödet utan den kan också ersätta din vanliga kolgrill. Du kan nämligen köpa till ett grillgaller du sätter fast i den. Därför sparar du också pengar då du inte behöver köpa både terassvärmare och grill.

Gjut ett eget eldfat

Det är enkelt att gjuta ditt eget eldfat. Du behöver bara en säck torrbetong, lite vatten och två murarhinkar. Med samma material kan du också skapa ett fågelbad till trädgården. Hinkarna går att återanvända flera gånger för nya kreativa projekt.

Introduktion

Betonggjutning går snabbt att utföra med rätt förutsättningar. Det svåraste i sammanhanget är att skapa en gjutform i ett material som fungerar för uppgiften och som har rätt form för det du planerar att gjuta.

Kom igång snabbt

Våra instruktioner är enklast möjliga där du använder dig av två hinkar. Du blandar först betongen och häller ner den i formen, därefter väntar du tills betongen har härdat klart. Nu går det bra att vända ut fatet med din färdiga produkt. För att öka hållbarheten kan du skapa en armering i betongen med hjälp av glasfiber. Det går också att korta ner väntetiden och ge en färg till fatet genom att blanda in olika tillsatsämnen.

Här följer en byggvägledning där du får information kring hur du kan gjuta fatet och enkelt vända ut det från hinken när det är färdigt.

Instruktion

01. Förbered formen

För att kunna gjuta ett eldfat behöver du en gjutform där den inre delen är avsevärt mindre än den yttre delen. Hålrummet där du häller i betongen bör vara mellan 4-5 cm brett. Om du vill gjuta ett eldfat är det bästa alternativet att använda två murarhinkar som har olika storlekar. Välj släta hinkar utan ojämnheter och gör noga rent dem i förväg.

1. Gör en kontroll av hinkarnas mått, där hålrummet ligger på mellan 4-5 cm. Kanten bör inte vara mindre än så eftersom det kan resultera i att fatet spricker när det utsätts för värme.

2. Ta bort eventuella ojämnheter och smuts från dina formar, så att de är rena och släta. Om du använder hinkar bör du såga bort kanter och utstickande partier så att de inte skapar spår i betongen.

3. Smörj in din gjutform med olja eller vax på ytor som kan komma i kontakt med betong. På detta sätt kommer formen inte att klistra sig fast i betongen och det är enklare att ta ut fatet från formen.

02. Förbered formen

Alla betongblandningar är cementbaserade, därför bör du använda ansiktsmask när du öppnar påsen. Behåll den på tills dammet har avtagit helt. Vi använder här färdigblandad betong. Den blandas genom att du först häller vatten ner i hinken och därefter torrvaran. Om du väljer att blanda betongen själv behöver du först blanda alla torra ingredienser, därefter kan du hälla ner dem i vattnet. Oavsett vilken betongtyp du skapar bör du spara lite torrmaterial och vatten så att du kan justera konsistensen.

1. Blanda 3 dl accelerator med 3,5 liter vatten. Acceleratorn får betongen att härda snabbt. Om du inte tar med accelerator kan du i stället hälla i 3 dl extra vatten.

2. Addera fibrer till torrbetongen och blanda allt i en större murarhink. Fibrerna stärker betongen och du kan använda mellan 35-40 g fibrer till 23 kg torrbetong.

3. Blanda ihop vatten med torrbetong och gör en noggrann omrörning med vispen på en kraftfull borrmaskin. Lägg till lite extra torrmaterial och vatten vid behov så att konsistensen blir bra. Den slutliga betongblandningen bör konsistensmässigt vara som tjock gröt med lite vatten högst upp på ytan när du skakar om hinken.

03. Dags för gjutning

När du är klar med betongblandningen är det dags att hälla upp den i den större hinken som utgör formens ytterdel. Var noga med att inte få betong på kanterna, detta kan ge problem sedan när du ska avlägsna formen.

Placera betongen i botten av formen och sätt den mindre hinken ovanpå. Se till att den hamnar i centrum så att kanten på eldfatet blir lika bred runtom. Om du har lagt till accelerator i betongblandningen bör du vänta i 2-3 dagar innan du avlägsnar formen. Om du inte har lagt i accelerator krävs det 4-5 dagar.

1. Häll betongen som nu är fuktig i mitten av botten på den större hinken. Det är viktigt att den inte hamnar på sidorna. Med lätta skakningar kan du se till att den fördelar sig jämnt över botten.

2. Placera den mindre hinken i den större. Nu är det dags att vrida och trycka ner den lilla hinken så att betongen på detta vis pressas uppåt i mellanrummet mellan hinkarna. För att slå ut luften i betongen kan du vrida på hinkarna med små och snabba ryck.

3. Nu är det viktigt att hålla den mindre hinken på sin plats i betongen. Sätt en spann fylld med sand eller vatten på botten i hinken. På detta sätt kan betongen härda i rätt form.

4. Betongen behöver stå och härda under 2-3 dygn. Därefter kan du ta den ur formen. Vrid försiktigt och lyft upp den innersta hinken från betongen. Rotera därefter den yttre hinken 90 grader och lägg den på sidan. Nu kan du försiktigt rulla ut fatet.

5. Som avslutning kan du slipa kanterna med en karborundumsten om det behövs. Kanterna kan bli vassa och oregelbundna efter gjutningen.

Material

  • Två murarhinkar med diameter på 53 respektive 44 cm
  • Bilvax eller formolja (det går även bra med matolja)
  • Torrbetong, 0-4 mm
  • SikaCim Fibre
  • Accelerator (valfritt)

Specialverktyg

  • Visp till borrmaskinen
  • Murslev

Tidsförbrukning

Att förbereda formen tar en timme, inklusive att blanda betongen och hälla i den. Därefter tillkommer tid för betongen att härdas.

Pris

För det första eldfatet är sammanlagt pris ungefär 200 kronor. Därefter kostar faten mindre än 100 kronor styck.

Svårighetsgrad

Det är enkelt att genomföra själva gjutningen. Svårigheten ligger i att skapa rätt konsistens på betongen.

Tips och tricks

  • Du kan skydda betongen genom att lägga små lavastenar i ett tunt lager på botten av eldfatet. På detta sätt skyddar stenarna betongen mot värme. De låter också luft tränga ner under veden, vilket gör det lättare att hålla elden levande.
  • Tänk på säkerheten och skydda dig själv mot cementdamm vilket är obehagligt och skadligt att få in i lungorna. På grund av detta är det viktigt att använda ansiktsmask när du häller i och blandar betongen. Använd också handskar vid gjutningen för att skydda händerna mot uttorkning och starka kemikalier.
  • Om fatet är avsett att användas till bål bör du vänta med att tända det tills allt vatten har avdunstat från betongen. Detta tar minst 28 dygn. Om du tänder bålet innan dess kan vattnet i betongen börja koka vilket resulterar i sprickor.
  • Du kan färga betongen med mörkgrått, svart eller rödbrunt betongfärgpulver som finns på byggvaruhus.
  • Murarhinkar kan användas som gjutformar. Deras koniska form underlättar för att få ut det gjutna ur formen. Med en färdigblandad torrbetong som blandas med vatten är det enklare, samt att lägga i glasfiber som stärker betongen. Med acceleratorn härdas betongen fort.

Frågor och svar Eldfat.

Vad är ett eldfat?

Eldfat är en enkel eldstad som består av en botten, ett fat, som ofta står på låga ben. Eldfaten är ofta tillverkade i gjutjärn.

Vilka fördelar finns det med eldfat?

Med ett eldfat går det att säkert tända en brasa i trädgården när som helst på året. Det är praktiskt och enkelt att förflytta fatet vilket gör det behändigt att ta med till stugan, i husvagnen eller ut på friluftsliv. Eldfat ger en vacker, mysig brasa i skymning eller mörker att umgås kring och det fungerar även bra att grilla på glöden.

Eldfat eller en grill – vad är bäst?

Ett eldfat fungerar precis lika bra för grillning som att använda en grill. Vill du köra mer än bara korvgrillning på pinne går det utmärkt att köpa till ett grillgaller till eldfatet. Är du ute efter det stämningsfulla eldskenet är ett eldfat att föredra som ger en mysigare brasa att samlas kring.