Att investera i ett fågelbad är en välgärning mot fåglarna och en möjlighet att göra din trädgård till en samlingsplats för många olika fågelarter som sprider sin sång och sitt harmoniska kvittrande.

De flesta av oss trädgårdsentusiaster är väl medvetna om att våra småfåglar behöver mat, och därför matar vi dem titt som tätt under vintermånaderna med både frön och talgbollar. Ofta missar man dock att småfåglarna också har ett stort behov av vatten för att må bra och trivas.

Block "bli-testpilot-widget" not found

1. Stående Fågelbad Gjutjärn

Stående Fågelbad Gjutjärn

  • Rekommenderas av GardenHome.se

2. Fågelbad betong

Fågelbal av betong

  • Rekommenderas av GardenHome.se

3. Fågelbad m Fågel

Fågelbad m Fågel

  • Rekommenderas av GardenHome.se

Ett fågelbad ska vara så pass grunt att det inte finns någon risk ens för småfåglar att drunkna. Det är även viktigt att fågelbadet hålls rent och fräscht. Helst ska du byta vatten i badet varje dag, men i gengäld får du så mycket glädje från fåglarna så att det verkligen är värt besväret.

Ett fågelbad ska förstås även fungera som en vacker utsmyckning i trädgården. Därför har vi på Gardenhome ett brett utbud av fågelbad, både hängande fågelbad och fågelbad på fot, för att du lätt ska kunna hitta den modell som passar bäst i just din trädgård. Ett fågelbad blir ofta en central plats i din trädgård där inte bara fåglar trivs. Det är även vanligt att ett fågelbad även lockar till sig andra besökare som ekorrar och fjärilar. De flesta av våra fågelbad kan om man hellre vill det användas som fågelbord för matning.

Placera ditt fågelbad så att fåglarna ser det

Var någonstans man väljer att placera sitt fågelbad kan ha en viss effekt på hur många fåglar som faktiskt hittar dit. När du placerar ditt fågelbad ska du gärna välja en plats som inte skyms av träd så att småfåglarna ser det redan från luften. Om du har möjlighet är det idealiskt att placera fågelbadet i anslutning till buskar eller högväxta blommor då det skapar en naturlig illusion av att ditt fågelbad faktiskt är en skyddad liten damm.

När du har hittat platsen där du vill placera ditt fågelbad är det viktigt att marken eller golvet under fågelbadet är stabilt, så att det inte sker några olyckor som gör att fågelbordet välter och går sönder. Om du inte kan placera ditt fågelbad på en sten eller annan stabil plattform kan det vara en idé att gräva en grop och fylla den med fint grus för att dränera marken under fågelbadet och få det att stå stadigare. En törstig ekorre eller nyfiken katt kan tyvärr få ett instabilt fågelbad att välta ganska lätt.

Att välja rätt fågelbad/fågelbord

Om du har en mindre trädgård som till exempel ett radhus är det ett bra tips att välja ett fågelbord som inte blir alltför dominerande i trädgårdsbilden. Hos oss på Gardenhome hittar du fågelbord som passar för trädgårdar till både slott och koja, välj mellan fågelbad på fot och hängande fågelbad. Valet av storlek av fågelbordet styrs även delvis av vart det kommer att placeras i trädgården.

Om du har plats i din trädgård så kan det vara en god idé att investera i ett lite större fågelbad med två nivåer för fåglar älskar att kunna variera mellan höga och låga fågelbad, eller kombinera ett hängade fågelbad med ett fågelbad på fot. Japanerna pratar ofta om att vatten är Feng Shui för din trädgård. Vilket betyder att din trädgård har bra karma för smådjur och fåglar. För vad kan vara mer avkopplande än att se din trädgård fyllas av lekande småfåglar eller hur en ekorre springer upp och ner för ditt fågelbad för att dricka vatten. Många barn och vuxna för den delen fascineras även över den artrikedom och färgprakt som många fjärilar ofta tillför ett fågelbad.

Fågelbad på vintern

Det är minst lika viktigt att fåglarna har tillgång på vatten även under vintern. Därför kan du låta ditt fågelbad stå ute året runt. Och på vintern är det ännu viktigare att det finns rent vatten i fågelbadet samt att man kontrollerar att vattnen inte fryser till is genom att ofta fylla på med nytt vatten.