Letar du efter ett fågelbord till din trädgård? Vi på Gardenhome har fågelmatare i flera olika modeller. Allt från Wildlife Gardens specialanpassade små multiholkar som fungerar både som fågelmatare och fågelholk i ett till svängarm som du enkelt kan montera utanför köksfönstret så du kan se på när småfåglarna äter.

Att förse småfåglar med mat och skydd under vintermånaderna kommer att hjälpa dem fram till våren då det börjar finnas mer mat lagom tills det åter är dags att häcka. En fågelmatare eller ett fågelbord gör även din trädgård till en fristad för övervintrande småfåglar. Som tack får du ett sprudlande fågelliv att njuta av på nära håll och se fågelarter som talgoxar och blåmesar och även i vissa fall ekorrar.

Genom att mata småfåglarna på vintern får du även fördelen att de kommer att stanna hos dig på sommaren och därmed hålla din trädgård relativt fri från myggor och andra skadeinsekter.

Granngården Raket: ✅ Bästa val

Granngården Raket

  • 4 av 5 stjärnor på Pricerunner
  • Bäst i test Råd & Rön 2015

Granngården Cristoffer: ✅ Bästa Premium

Granngården Cristoffer

  • 3,7 av 5 stjärnor på Pricerunner
  • Högt betyg av Råd & Rön

Granngården Foderlada: ✅ Bästa Professionella

Swissinno Smart Birds Fågelmatare

  • 5 av 5 stjärnor på Pricerunner UK
  • Rekommenderas av tyska kockskolor

Välj rätt fågelmat efter årstid

På samma sätt som olika fågelarter äter olika former av fågelmat så varierar även fåglarnas kost mellan de olika årstiderna. Det är enkelt att hitta fröblandningar som passar våra vanligaste småfåglar som övervintrar i Sverige. Det är dessutom enkelt att komplettera fröblandningarna med sådant som har blivit över i hushållet. Det kan vara allt från svålen ifrån julskinkan till bröd som har blivit torrt. Men det är även viktigt att kontrollera så att brödet inte är mögligt eller innehåller saffran, för det är giftigt för småfåglar. 

Välj rätt sorts frö till din fågelmatare och fågelbord

Det är faktiskt stor skillnad på de olika fabrikaten av fågelfrön. Den påsen som du hittar i butikshyllan kan verka billig, men om man granskar innehållet är det oftast en dyrare blandning i slutändan. För tyvärr är det ofta så att leverantören av fröblandningen blandar i bönor, torkat ris, linser och andra billiga torrvaror i sina fröblandningar. Men det är väldigt få av småfågelarterna som vanligen besöker ett fågelbord som faktiskt kan äta just dessa fröblandningar.

Välj solrosfrön istället för havre

Många utfodrar fortfarande sina fågelmatare och fågelbord med havre. Nackdelen med havre är dock att det nästan bara är gulsparven som uppskattar havre på sin meny och har den som sin främsta favorit på fågelbordsmenyn. Havreskalen har även en förmåga att skräpa ner din gräsmatta mycket mer än andra frösorter. En bra fröblandning för din fågelmatare innehåller istället mycket fettrika frösorter som solrosfrön, hampfrön och gärna även jordnötter.

Småfåglar behöver även vatten på vintern

Många tänker kanske inte att det är viktigt att erbjuda småfåglarna vatten även på vintern. Ju torrare fröblandning som du har på ditt fågelbord, desto viktigare är det att även erbjuda tillgång på rent och friskt vatten. Hos oss på Gardenhome hittar du även ett stort utbud av fågelbad som passar lika bra för vintermånaderna som för sommaren. Tänk bara på att du bör placera ditt fågelbad ett par meter ifrån fågelbordet eller fågelmaten för att undvika att vattnet blir nedskräpat.

På vintern är det ännu viktigare att vattnet i fågelbadet hålls rent och isfritt. Vattnet behöver bytas varje dag och ett bra råd är att fylla på med ljummet vatten som inte bildar iskristaller lika fort. Men tänk även på att vattnet inte får vara för varmt då det kan skada småfåglarna. Och kom ihåg att vatten i trädgården ökar antalet fågelarter som besöker ditt fågelbord med upp till 50 procent.

Håll rent kring din fågelmatare och fågelbord

Småfåglar har en förmåga att skräpa ner ganska mycket kring sina utfodringsplatser. Mycket av fågelmaten som du har på ditt fågelbord eller i din fågelmatare kommer tyvärr att förr eller senare hamna på marken, och då finns det stor risk att det drar till sig råttor och andra skadedjur. Därför gör man klokt i att städa kring sin fågelmatare med jämna mellanrum.

Köp en fågelmatare till dina vänner fåglarna i vinter så tackar de dig med fågelsång

Fågelmatare & fågelbord för att mata småfåglar | Gardenhome

Mata småfåglar i vinter, vi har ett genomtänkt sortiment av fågelmatare och fågelbord. Bra priser och snabba leveranser. Besök Gardenhome idag!

Fågelmatare & Fågelbord