Fontän och damm

En damm med tillhörande fontän är många trädgårdsentusiasters dröm, och ett element som redan från början finns med i planeringen av den nya trädgården. Idag är det väldigt enkelt att anlägga sin alldeles egna trädgårdsdamm med trädgårdsfontän. Eller kika på några av de snygga faten från Mr Fredrik som är framtagna för deras fontäner, till exempel fatet i form av ett snäckskal med lock där pumpen till fontänen kan gömmas under locket. Dessa mindre fontäner och faten passar lika bra inomhus som utomhus. Väggfontänerna är lite större och mäktigare och kanske kräver att man har rätt vägg som de kan passa in på. Har man ”väggen” så skapar väggfontänen ett fantastiskt blickfång. 

På Gardenhome erbjuder vi ett brett sortiment av fontäner och tillbehör så som fontänpump och fat för att du så enkelt som möjligt ska kunna skapa din alldeles egna oas i trädgården. Att anlägga en trädgårdsdamm är mycket enklare än vad man kan tro och här hittar du även en fontänpump som passar till våra fontäner. 

Liten eller stor damm?

Om du har en begränsad yta eller bara vill ha en mindre trädgårdsdamm så finns det färdiggjutna dammar av köldtålig plast i flera olika modeller och storlekar. Så du kan lätt hitta just den dammen som är lämpligast för din trädgård. Om du hellre vill anlägga en större trädgårdsdamm eller helt enkelt utforma din damm helt efter dina egna önskemål så är det så kallat dammfolie i PVC-plast eller butylduk (en tålig gummiduk) som gäller.

Ibland så finns tyvärr varken ytan för en stor eller medelstor trädgårdsdamm. Kanske vill du ha en damm på uteplatsen eller i växthuset. Då passar det med faten för fontäner som ni hittar hos oss men även en vacker trätunna eller en gammal tvättbalja kan komma väl till användning. Ett fat i kallhamrad brons som pryds av några dvärgnäckrosor och en klassisk grodfontän som sprutar en tunn stråle av vatten kommer att lyfta upp vilken uteplats som helst och skapa en plats där både du, din familj och era vänner gärna tillbringar flera timmar till det harmoniska ljudet från vattenstrålen som bryter den lugna vattenytan.

Välj rätt fontän till din damm

Kronan i varje trädgårdsdamm är fontänen. En fontän är inte bara en vacker utsmyckning, den hjälper även vattnet att syresättas så att dina vattenväxter och fiskar frodas. Oavsett om du tänker anlägga en stor eller en liten färdiggjuten trädgårdsdamm så kommer du med stor sannolikhet att välja en tidlös trädgårdsfontän som utsmyckning för din damm.

Vi på Gardenhome har en förkärlek för just grodfontäner och kan därför erbjuda flera modeller av den klassiska grodan så att du enkelt ska kunna hitta den perfekta fontänen för att pryda din trädgårdsdamm med vackert plaskande vatten och en söt groda. Vi har även den fontänpump som behövs. 

Praktiska råd vid anläggande av dammar

Det finns en del praktiska saker att tänka på när man ska anlägga en ny damm i trädgården. Det är exempelvis viktigt att din trädgårdsdamm planeras till en varm och solig del av trädgården för att växterna i dammen ska utvecklas och verkligen slå ut i all sin blomsterprakt. På sikt kanske du även planerar att plantera in praktfulla japanska Koi-karpar. Dessa trivs allra bäst i en soluppvärmd damm, men tänk bara på att även ha gott om vattenvegetation som dina karpar kan söka skydd och skugga i under riktigt varma sommardagar.

Om du planerar att anlägga din trädgårdsdamm med dukar av typ dammfolie är det viktigt att välja en plats som är fattig på stenar. Annars är det viktigt att redan vid grundarbetet få bort alla stenar som kan skada din trädgårdsdamm. Även om man klär först klär ytan som ska täckas av dammen med skyddsduk finns ändå risken att tjälen skjuter upp vassa stenar som kan skada dammens konstruktion.

Ett problem som många dammägare upplever på hösten är att deras trädgårdsdammar fylls med löv. Det är tyvärr omöjligt att undvika om man inte täcker över dammen innan löven börjar falla. Men en trädgårdsdamm är även vacker på hösten. Så det kan vara en god idé att även planera sin damm utefter de omgivande träden.

Tänk även på att inte anlägga dammen intill hus eller högre partier i trädgården då dammen vid ett kraftigt regn antagligen delvis kommer att svämma över och vattnet då kommer att leta sig fram till den lägsta punkten. Sen är det förstås alltid trevligt att kunna betrakta sin trädgårdsdamm på lite avstånd från ett fönster.


Fontän & Damm för din trädgård | Gardenhome

En damm med fontän blir trädgårdens juvel. Köp trädgårdsdamm och trädgårdsfontän hos oss, du hittar även din fontänpump i vårt sortiment. Välkomna!

Fontän & Damm