Julgran – traditionell eller plastgran

De första julgranarna var utomhusgranar och kallades julruskor. Ursprunglingen trodde man att dessa skyddade mot onda andar i midvintern. Den moderna julgranen vi känner i dag, kom ursprunglingen från Tyskland, som så många andra av våra jultraditioner. De första julgranarna i Sverige hittade man på gods och större gårdar under 1740 talet, men det tog många år innan traditionen hittade ut till allmoge. Först kring 1900 talet var julgran vanligare än julruska även ute i stugorna.

De första julgranarna var små och ställdes ofta på bort eller hängdes i taket. Julgranen kläddes ofta med levande ljus, godis, äpplen, och hemgjorda julgransprydnader. Flaggor och girlanger med svenska flaggan var också vanligt att klä sin julgran med, liksom smällkarameller, kristyr och glaskulor, för dem som hade råd att köpa julransprydnader. 

Först under 1980 talet hittade plastgranarna vägen till svenskarnas hjärtan, och numer finns riktigt snygga plastgranar att köpa som julgranar. Fördelen med dem är att allergiker tål dem, de slipper vattnas och de är pengabesparande. Få saker kan dock starta en sådan hetsig diskussion som mellan en traditionell julgransvurmare som vill ha ”äkta julgran” och en plastgransälskare.

Hitta din julgran och allt som hör till den bland vårt stora urval


Julgran & Julgransdekorationer

Julgran och julgransdekorationer hittar du hos Gardenhome.se, Snabba leveranser och bra priser.