Klädesmal – Så blir du av med klädesmal!

Få bort klädesmal från dina garderober och se till att den inte kommer igen! Här kan du läsa mer om hur du blir av med klädesmal.

Om du börjar upptäcka små hål i dina kläder kan det vara tal om klädesmal. Det här är en insekt vars larver kan göra stor skada i våra garderober. Det är särskilt kläder och tyger som ligger länge på samma plats utan att användas som riskeras angripas. Om du tvättar kläder ofta är det svårt för klädesmal att få fäste.

Om du upptäcker att någon form av insekt äter på dina kläder är det viktigt att bena ut vad för insekt som har varit i farten. Det behöver nämligen inte vara klädesmal. Läs vidare för att ta reda på hur du kan hålla klädesmalen borta från din garderob och dina kläder.

Kort om klädesmal

Klädesmalen ser ut som en långsmal fjäril som är gul eller grå. Fjärilen är ganska liten men man kan se den tydligt då den flyger genom luften. Men det är inte fjärilen som äter på kläderna. Det är larverna som kommer från fjärilen som gör det.

Klädesmalens larv lever i en kokong som den lämnar för att äta. Den äter helst kläder av ull och päls men kan också ge sig på andra naturmaterial. Detta är en anledning till att förekomsten av klädmal under senare år har ökat.

I takt med att vi har mer och mer naturmaterial i våra garderober ökar också deras attraktion för djuren som livnär sig på dessa material. I Sverige finns det omkring 80 olika typer av malar. Av dessa är det främst tre typer som anses vara skadedjur nämligen:

  • Klädesmal
  • Pälsmal
  • Livsmedelsmal

Larverna brukar inte ge sig på syntetiska material. Men när tyger har en blandning av syntetiskt och naturligt material kan de angripas. Detta kan också ske då ett syntetiskt tyg är smutsigt.

Är det klädesmal eller pälsänger?

När du upptäcker hål är det viktigt att du tar reda på vad för slags skadedjur det rör sig om. Det står vanligtvis mellan två olika typer:

Klädesmalen – Den har framvingar i okragul färg och bakvingar som är ljusgula. Om hålets kant har ludd är det en klädesmalslarv som har varit igång och ätit på tyget.

Pälsänger – Den har framvingar som är gråa och gulaktiga. Vingarna har två mörka punkter. Om kanten omkring hålet är tydlig är det en pälsängerlarv som har ätit på tyget.

Förebyggande åtgärder mot klädesmal

Det bästa är om malen aldrig når dina kläder för att du vidtar förebyggande åtgärder. Men dessa ska du förstås också lära dig mer om när du väl har drabbats av klädesmal.

De viktigaste förebyggande åtgärderna är:

Städning – Gör rent i garderober med jämna mellanrum. Passa på att skaka ur plagg som inte tvättas regelbundet. Dammsug och torka rent på hyllor. Du kan också spraya insektsspray på de tomma hyllorna.

Inget smutsigt i garderoben – Lägg aldrig in smutsiga kläder i en garderob. Häng plagg som du inte använder varje dag på annan plats eller i någon form av vakuumförvaring.

Vädra med nät – När du vädrar på vår och sommar bör du ha insektsnät i fönstret. Då blir det svårare för mal att ta sig in.

Avvisande produkter – Placera rödcederprodukter i dina garderober såväl som i lådor där du förvarar textilier. Rödcederprodukter är ekologiska och de fungerar mot malfjärilar, larver och andra typer av skadedjur.

Fånga fjärilarna med fällor

Det finns malfällor som är till för att fånga fjärilarna. Tanken är att du inte får några larver i kläderna om du fångar upp fjärilarna då de dyker upp. Det kan alltså vara väldigt klokt att ha malfällor i klädesförvaring.

När klädesmalen är ett faktum

När du kan konstatera att malen redan har gjort sitt jobb gäller det att få bort den. Det gör du bäst med följande steg:

Städning – Tvätta kläderna som finns i den angripna garderoben. Städa också garderoben. Dammsug för att få upp både larver och fjärilar.

Malmedel – Använd malmedel eller insektssprej för att bekämpa de malar som kan finnas i garderoben. Behandla listerna i och omkring garderoben. Du kan också använda dig av rödcederolja för att bekämpa klädesmalen.

Malfällor – Ställ ut malfällor för att fånga malfjärilar som inte försvann då du städade.

När du har städat och tvättat ska du vidta förebyggande åtgärder för att slippa få tillbaka problemet med klädmal igen. Det är också viktigt att genomföra städningen och hela bekämpningsproceduren 1–2 månader efter den första omgången.

Livsmedelsmal som återfinns i köket kan behandlas på samma sätt. Det är viktigt att kasta spannmål och andra varor som har angripits och att tänka förebyggande. Det kan till exempel vara klokt att ha insektsnät i köksfönstret för säkrare vädring.

Fakta om klädesmal

Här är några viktiga fakta om klädesmal som du bör känna till.

Second hand kläder – Risken för mal är större i second hand kläder. Tvätta noggrant när du köper kläder på second hand!

Fågelbon – Mal kan komma från fågelbon. Det är inte att rekommendera att ha dessa under taket vid fönster.

Kadaver – Mal kan också komma från kadaver. Var noga med att städa bort döda djur från tomten.

Strykning – Det går också att noga stryka kläder för att få bort ägg och larver från dem.

Frågor och svar om klädesmal

Här är några vanliga frågor om klädesmalar.

Hur stor är klädesmalen?

Den är normalt sett inte mer än någon centimeter lång. Men du kan se den tydligt då den flyger och särskilt mot mörkare bakgrunder då den har en ljusare färg.

Hur många ägg lägger en mal?

En hona kan lägga omkring 100 ägg.

Hur varmt ska man tvätta mot mal?

Tvätta på 60 grader för att säkra dig om att få bort klädesmalen från plaggen.

Hur får man bort mal från textil som inte går att tvätta?

Du kan stoppa nallar och andra föremål av textil i frysen för att få död på klädesmalen som har angripit. Två dygn i frysen räcker. På vintern kan du placera malangripna möbler utomhus i minusgrader. Minus tio räcker för att malen och dess larver ska dö.

Se fler klädesmals produkter