Microgreens, små näringsrika blad med mycket smak

Namnet Microgreens betyder mikroblad, andra kallar dem Baby Leaf eller Micro Leaf. Kärt barn har många namn sägs det. Alla syftar på samma sak. Frön som gror i jord och som skördas när det kommit upp ett eller två bladpar.

Genom att odla och skörda på det här sättet försäkrar man sig om att få ett extremt näringsrikt och smakrikt tillskott på smörgåsen eller i salladen.
De går även att woka eller garnera maten med.

Att odla Microgreens eller Micro Leaf är enkelt och det är svårt att misslyckas till och med för den som är ovan att odla.
Du behöver endast ett litet minidrivhus, fröer, en skopa blomjord (inte såjord) och en hyggligt ljus plats att ha dem på. Lämpligt är t ex. ett fönster med bra ljusinsläpp.

Lägg jorden i drivhuset, vattna försiktigt så att jorden blir fuktig men inte genomblöt.
Sprid ut fröna och täck dem med ett tunt lager jord.
Vattna försiktigt igen och håll jorden jämt fuktig. Man kan vattna litegrann 1-2 gånger om dagen för bästa resultat.
Här har minidrivhuset en fördel då det bildas kondens som bevarar fukten.
När fröna har grott och det har kommit upp små blad kan du ta bort plastlocket. Men håll fortfarande koll på att de inte torkar ut.
När du har fått 2 bladpar kan du skörda det översta så kommer det nya skott.
Olika fröer kan skilja sig åt litegrann så läs på påsen vad som gäller för varje frösort.

TIPS:
Har man två minidrivhus kan man ha en odling på gång i den ena medans man skördar av den andra. Blomjord finns ofta i välsorterade matbutiker i mindre påsar.


Microgreens – Nyttiga och lättodlade Micro Leaf | Gardenhome

Näringsrika Microgreens som groddar och Micro Leaf eller Baby Leaf finns hos Gardenhome.se. Lätt att odla, nyttigt och gott att äta. Besök oss idag!