Bästa Multimaskinen » 4 produkter i test

Multimaskin

Välj en multimaskin bäst i test för att alltid ha tillgång till verktygen som du behöver för mindre och större jobb hemma.

Med en riktigt bra multimaskin behöver du inte irritera dig över att aldrig ha verktygen du behöver när du behöver dem. Vi har sett på de bästa multimaskiner som finns på marknaden och går igenom deras egenskaper. Betänk dina behov och hur många funktioner som bör ingå för att välja rätt maskin!

1. Milwaukee M18 BMT 421 C

För dig som vill ha den bästa multimaskinen för att slipa och skära är en Milwaukee M18 BMT-0 ett intressant val. Det här är en multimaskin bäst i test på grund av den höga precisionen som du får samt möjligheten att skära och slipa olika material.

Med en oscillationsrörelse på 1,7 grader får du en smidig och snabb kapning. Perfekt oavsett om det är en gipsskiva som ska behandlas eller ett stycke metall. Den här multimaskinen har utrustats med batterier som ger dig lång driftstid. Dessutom har du en batteriindikator som visar när det blir dags att ladda igen.

Kompabiliteten med tillbehör för multimaskiner är mycket god. Du kan i stort sett köpa vilka verktyg för multimaskiner som helst och fästa på denna. Den kommer redo för uppdrag med instickssågblad, slipplatta och flera slippapper.

12000–18000 oscillationer/min
Klarar metall
Milwaukee M18 BMT 421 C

2. Bosch GOP 12V-28

En multicutter från Bosch är ett bra köp. Det här är ett märke som du känner till sedan tidigare och det goda namnet talar för sig självt vad gäller kvalitet och support. Den kallas för en kompakt problemlösare och kan verkligen ses som en tillgång när du behöver ta hand om diverse bygguppdrag hemma och hos andra.

Modellen har ett 3D Starlock-gränssnitt och det ger en hög effektöverföring mellan verktyget och tillbehören som du använder med det. Du får också en enklare användning tack vare det smarta magnetiska fästet.

Om du ska jobba länge är det här en av de bästa multimaskiner du kan hitta. Den väger inte mer än 1 kg och det är ju mycket bra. Men detta är inte allt. Bosch har också tänkt på ergonomi. Handtaget är utformat med en mindre greppdiameter som ger hög komfort. Du kan använda denna multimaskin för trä såväl som metall.

Väger 1 kg 3D Starlock-gränssnitt
Bosch GOP 12V-28

3. Bosch GOP 18V-28

Här har vi en titt Bosch multimaskin bäst i test och det särskilt av användare! För dig som är ute efter snabbt och effektivt arbete då du ska slipa eller kapa är det här ett intressant val. Bosch GOP 18V-28 har en kraftfull kolfri EC-motor. Du kan slipa snabbt och jämnt och skära med hög precision.

Här får du också LED-belysning vilket gör det enklare att jobba. Om du vill få enkel och precis kantkapning har du hittat rätt. Snap-In funktionen gör det enkelt och snabbt att byta tillbehör. Det kommer inte att ta mer än några sekunder. Starlock är funktionen som ger dig snabbare arbete.

Det ska också nämnas att denna multimaskin har utvecklats för att ge dig god ergonomi. Vibrationsnivåerna är låga och handtaget har en ergonomisk form. Det gör att du kan jobba längre utan att riskera värkande händer och rygg. Konstruktionen är kompakt och enkel att hantera.

Snap-In funktion för verktyg
God ergonomi
Bosch GOP 18V-28

Så är Multimaskinen utvald

Alla modeller har testats för att både såga och slipa i olika material för att jämföra skillnader i prestanda och resultat. Testpersonerna i våra tester har bestått av en mix av hemmasnickare och proffs inom bygg och renovering.

Testerna för att hitta bästa multimaskinen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Effekt
 • Prestanda
 • Antal hastigheter
 • Klarar olika material som trä, gips, metall, plast, PVC
 • Kvalitet
 • God ergonomi
 • Drifttid
 • Laddningstid
 • Vikt
 • Pris

Multimaskin – Guide

En riktigt bra multimaskin är verkligen kanon att ha hemma då det ska slipas eller kapas. Det finns en rad olika modeller på marknaden och det kan verka lite förvirrande. Vilken är den bästa multimaskinen och vad behövs egentligen för att du ska bli nöjd med maskinen?

Här är punkter som kan vara mycket bra att beakta innan du köper din multimaskin. Det är alltid bra att se på multimaskin bäst i test men kom ihåg att det viktigaste är att få tag i maskinen som har de egenskaper som är viktigast för dig.

Vad kan en multimaskin göra?

Det kallas för multimaskin för att det går att göra mer med den. Det här blir möjligt med olika verktyg som du fäster i maskinen. Det är ganska vanligt att multimaskinen kommer med minst en sticksåg och ett slipblad. Men det kan också komma med fler effekter som sandpapper.

Det viktigaste är inte precis vad som kommer med maskinen utan snarare vad du kan lägga till med tiden. I början kanske du mest är ute efter att slipa och kapa. Då räcker det långt med de tillbehör som kommer med. 

När du sedan får nya behov av att hantera material på olika sätt kommer du att uppskatta att du har en multimaskin som är väl kompatibel med de verktyg som du kan köpa till. Det gör det mycket enklare att hitta perfekta kombinationer och klara av jobben utan förseningar och irriterande fel.

Hur klarar multimaskinen jobben?

Nu kan du inte bara fokusera på allt som multimaskinen kan klara av. Det gäller ju att ta reda på hur den kommer att klara jobben. Det finns en hel del saker som påverkar detta. 

Ta en titt på:

 • Motor – Den måste ha tillräckligt med kraft om du ska hantera trä och metall.
 • Varvantal – Högt varvantal är också viktigt för att maskinen ska göra ett bra jobb.
 • Batterikraft – För att det ska bli bekvämt att jobba med en maskin bör den har batterier som orkar och håller länge. Dessutom är det smart om det finns någon form av indikation för när det är dags att ladda.
 • Kompatibilitet – Det är otroligt viktigt med kompabilitet med de verktyg som finns för multimaskiner. Det här är ett måste om du vill klara av många olika jobb, både vanliga och ovanliga.

Det är viktigt med ergonomi 

När du ska välja multimaskin måste du också beakta ergonomi. Det här är verkligen ingen liten sak. Det är lätt att anta att det kommer att fungera okej. När du sedan står en stund och slipar och inser att det börjar göra ont i handen är det inte oroligt.

Det här kan du undvika genom att helt enkelt se på hur en multimaskin bäst i test har utvecklats med tanke på ergonomi. 

Den bör ha:

 • Bekvämt handtag – Det ska vara enkelt att greppa och så ska du slippa kanter som kan ge skavsår under intensivt arbete.
 • Normal vikt – Om det blir för tungt räcker det inte med ergonomiskt handtag. Runt ett kilo är en god riktlinje.
 • Minimalt med vibrationer – Om det vibrerar för mycket kan du också bli trött. Ta en titt på detta innan du köper!

Du kan också ta en titt på vad folk som har köpt multimaskinen har att säga om användningen. Det här är egentligen mycket bättre än att se på bäst i test artiklar där experter uttalar sig. Det är ju helt vanliga användare som du själv som upptäcker saker som du också kommer att stöta på och kanske störa dig på.

Om många säger att en multimaskin är bäst är det en god riktlinje. Ta reda på vad de menar är bäst och missa inte kommentarer om ergonomi. Missa inte att du även kan ställa frågor i forum för att på så vis få svar från personer som faktiskt använder sig av den multimaskin som du är nyfiken på.

Vanliga frågor om Multimaskin

Vad kan man använda en multimaskin till?

En elektrisk multimaskin, eller multiverktyg, kan som namnet antyder användas till många olika saker. Beroende på hur avancerad modell man väljer att köpa kan de användas till att slipa, skära, såga, fräsa och mycket mer.

När kan det behövas ett multiverktyg?

Det finns många användningsområden för en multimaskin. Många manuella arbetsmoment går mycket enklare och snabbare att utföra med en multimaskin. En annan fördel är att det är smidigt att snabbt byta tillbehör för att kunna gå över till ett annat arbetsmoment. Det finns många olika tillbehör just för att det ska vara smidigt att använda en och samma maskin till flera saker.

Vilken multimaskin ska man köpa?

Vilken modell som passar bäst beror på vad den ska användas till och hur mycket. Ska multimaskinen bara användas ibland och i korta stunder kan en billigare och enklare modell passa utmärkt. Ska maskinen i stället användas mycket och till många olika arbetsmoment kan en mer avancerad i högre kvalitet passa bättre. Särskilt om verktyget ska användas under långa stunder behöver prestandan vara bra och det är då ofta bättre att investera i en multimaskin som går på el i stället för batteri.

Ska man välja sladd eller batteridriven multimaskin?

En batteridriven multimaskin ger lite mer frihet att röra sig och är praktisk när man inte har tillgänglig ström. De flesta av de batteridrivna har tillräckligt mycket kraft för att klara de flesta arbetsmoment. För lite mer krävande arbeten och över längre stunder kan det behövas en mer kraftfull multimaskin som är nätdriven.

Vad finns det för tillbehör till en multimaskin?

Beroende på vad multimaskinen ska användas till och vad den specifika modellen klarar av kan man välja mellan många olika slags tillbehör. Några av de vanligaste är sågblad, slippapper och slipplattor.

Behöver man köpa tillbehör från samma tillverkare som maskinen?

I många fall brukar det gå bra att kombinera olika tillverkare för tillbehören till multiverktyget. En del maskiner har även en adapter för att kunna använda tillbehör som inte är kompatibla.

Betyg på testguiden:

4.5/5 - (2 votes)