Odla kryddor

Många drömmer om en egen örtagård eller kryddträdgård. En lugn stilla oas där fjärilarna fladdrar och där man kan sitta ner och bara njuta. Som ytterligare en bonus så får man färska kryddor till sin matlagning. Hur gör man då när man anlägger en örtagård? Det är inte svårt, kryddodling är bland det enklaste man kan göra.

En örtagård eller kryddodling kan se ut på många olika sätt. Om man inte vill anlägga en stor örtagård med gångar och kryddrutor kan man plantera sina kryddor i en vanlig rabatt, eller i olika små behållare. Både små och stora kryddodlingar kan skänka mycket glädje. Att anlägga kryddodlingen nära köket eller grillplatsen gör det enkelt att snabbt springa ut och hämta färska örter till matlagningen.

Odla kryddor
Kryddor i olika behållare på altanen vid grillen

För en enkel örtagård i behållare behövs inte så mycket planeringsjobb. Hitta behållare eller krukor som passar och fundera kring vilka kryddor man vill odla, sedan är det bara att köpa in kryddor, jord och plantera. För en kryddrabatt behöver man se ut var rabatten ska ligga, hur stor den ska vara, vilka kryddor man vill odla och göra en skiss av rabatten på papper. Precis som när man gör en vanlig rabattskiss är det viktigt att ta hänsyn till plantornas slutgiltiga höjd och bredd när de ska placeras ut i rabatten så att det inte blir för trångt.

Anläggning av en större örtagård kräver lite mer jobb, men innebär också att det går att skräddarsy växtplatsen för varje örts speciella behov. Börja med att se ut ut var på tomten örtagården ska ligga och hur stor den ska vara. Kom ihåg att örter trivs i soligt och varmt läge. Det kan bli nödvändigt att kompromissa mellan önskvärd plats och var örterna trivs.  När man bestämt storlek på örtagården är det dags att rita en skiss över hur den ska se ut och vilka växter den ska innehålla. Bara fantasin sätter gränser, örtagården kan vara i klassiska rutmönster eller vilken annan form som helst. Det kan vara bra att planera in en sittplats någonstans, samt att fundera över vilket material gångarna ska ha och hur kanterna ska inramas. Det kan vara till exempel klassiskt formklippt buxom eller stenar. Stenar är bra som kantmaterial för de håller kvar värmen i jorden, samma sak med upphöjda bäddar. Kanter av tryckimpregnerat trä bör undvikas eftersom kryddorna ska ätas och tryckimpregnerat trä släpper ut viss mängd gift i jorden som sedan tas upp av kryddorna. Gångarna kan vara av olika material till exempel grus, skiffer, marktegel eller bark. Bark multnar med åren, medan sten håller bättre men är dyrare.

De flesta av våra kryddörter vill ha sol och värme och en lätt genomsläpplig jord som är väldränerad. I norra Sverige kan kryddor dö av vinterväta snarare än av kyla och ett tips är att blanda in lite grus i jorden för att får den mer väldränerad. Jorden får inte heller vara för fet, det gillar inte de flesta kryddväxter. Tung lerjord blandas ut med sand och torvmull. De flesta kryddor trivs i kalkrik jord så man kan med fördel blanda i kalk om man har en kalkfattig jord. Någon form av markspärr kan läggas under gångarna för att förhindra att ogräs växer upp underifrån.

När grävning, jordblandning och dränering är klart är det dags att handla kryddor och plantera. Efter plantering bör man vattna ordentligt och lägg gärna lite kompost runt kryddorna. De behöver inte mer gödning än så. Om man bor norrut kan man redan vid planteringen lägga smågrus runt plantorna för att förhindra att de ruttnar till vintern ifall det blir en blöt vinter. Även om man kommer ihåg vad man planterat kan det vara svårt att komma ihåg exakt var så det är praktiskt att sätta ut små skyltar vid kryddorna. Vi har flera varianter på små skyltar här på Gardenhome

Den första tiden får man rensa, men allt eftersom växer kryddorna ihop och skötseln av örtagården blir minimal. Lycka till!