Odla är liv

Sedan tusentals år tillbaka har människan odlat. Redan innan vi blev bofasta jordbrukare så tror man att människan redan som samlar- och jägarfolk odlade vissa nyttiga växter.

Att odla något är att ge liv åt växten, som sedan betalar tillbaka genom att ge liv till andra.

Vi på Gardenhome är väldigt måna om att du som odlar skall ha de bästa förutsättningarna för att kunna odla effektivt utifrån dina förutsättningar. Oavsett vilka plantor eller vilken växtzon du bor i så skall du hitta vad du behöver från frö till skörd hos oss. Oavsett om du bor i lägenhet och mest vill odla groddar och kryddväxter i fönstret, eller om du har en stor park att ta hand om, så vill vi kunna erbjuda dig de bästa hjälpmedlen för att odla. Det gör att många produkter finns i olika storlekar och mängder, allt för att passa så många som möjligt.

En odling i trädgården är nu återigen något som skänker status, efter att det under slutet av 1900-talet kunde anses som lite mossigt att odla själv. Det fanns ju frukt och grönt att köpa i butiken året om. Idag är det fint att bjuda in till middag och kunna peka på tallrikarna och berätta vad man odlat själv. Härodlat är alltid närmast och mest naturligt.

Det finns massor av olika sorter att odla, och varje år kommer det nya varianter som tagits fram. Antalet kombinationer är oändliga och man kan överraska sina grannar genom att odla något som de inte ens hört talas om.

I Sverige med vårt klimat så börjar många odlingar inomhus. Några växter behöver man förodla redan i Januari för att det skall bli riktigt bra, andra sås med fördel senare på året. När sommaren sedan kommer så flyttar vi ut växterna och låter våra långa ljusa dygn ge en turbokraft till växterna. På höstkanten ger lite svalare dagar och längre nätter gott om tid för frukten att mogna till sig i sin egen takt och bygga upp smakämnena till den perfektion som vi är vana vid, och som inget utländskt växthus i världen kan efterlikna.

För alla våra fröer finns detaljerade anvisningar i klartext när man bör så och hur man sedan gör för att få ett så bra resultat som möjligt. Vi anger inte växtzoner för våra produkter, utan berättar istället vad växterna vill ha. Ett skyddat söderläge i Norrlands inland skiljer sig inte så mycket från motsvarande läge i Skåne, även om man får behålla växten inomhus längre tid i norra Sverige.

Vi vill också utfärda en varning. När man väl vant sig vid att alltid ha färska kryddor intill spisen, att äta sina egna frukter, grönsaker och rotfrukter samt plocka fräscha buketter med de vackraste blommorna som förgyller hemmet är det svårt att sluta med det. Att odla kan vara beroendeframkallande.


Odla – vi har allt du behöver för att kunna odla | Gardenhome

Vi på Gardenhome har ett stort utbud av tillbehör när du ska odla. Vi har ett stort och genomtänkt sortiment och snabba leveranser, besök oss idag!

Odla