Ljuslyktor för trädgården

En oljelampa är med stor sannolikhet en av de absolut äldsta lampor som människan har utnyttjat och den finns till och med daterad och omnämnd i Bibeln långt före Kristi födelse. Hos oss på Gardenhome hittar du ett brett utbud av moderna oljelampor. En oljelampa är lika vackra en sen sommarkväll som på vintern när du vill välkomna dina gäster till nyårsfesten.

Att smycka sin trädgård med ljuslyktor skapar en mysig stämning ute i trädgården. Du behöver bara fylla din oljelampa med en speciell lampolja som är ren från föroreningar som skapar os och sot. Därför kan du även placera dina oljelampor i närheten av uteplatsen.

Oljelampan, från då tid till nutid

Redan på 1500-talet uppfann Hieronymus Cardanus en oljelampa med en hög, cylindrisk oljebehållare som genom självtryck pressade upp oljan i oljelampan. Men Hieronymus Cardanus konstruktion var dock ganska bristfällig och hans oljelampa fungerade inte riktigt som det var tänkt: ju mer olja cylindern förbrukade, desto mer började oljelampans låga att variera.

Det dröjde närmare 200 år innan oljelampan skulle utvecklas och den moderna tekniken som vi använder än idag skulle födas. Svensken Clas Alströmer på 1780-talet utvecklade bandveken som sedan förbättrades av Aimé Argand som upptäckte att om Clas Alströmers rörformade veke drogs mellan två plåtcylindrar så kunde syre tillsättas genom en öppen kanal, vilket även bidrog till en bättre låga och ökad ljusspridning.

Den mångsidiga oljelampan Tumble torch

Tumble torch är en vacker rund oljelampa med många användningsområden. Tumble torch kan fästas i en vägghållare och monteras på väggen. Hos oss på Gardenhome hittar du många praktiska tillbehör till din Tumble torch oljelampa som gör att du kan använda den som en fackla tillsammans med en hållare.

Det gör oljelamporna i Tumble torch serien otroligt praktiska och möjliga att variera från golv till vägg. Kanske vill du skapa en upplyst gång i trädgården med oljelampor i olika höjder för att placera fokus på blommorna runt omkring eller placera ut ett par i rabatten. Bara fantasin sätter gränser för hur du kan variera dina oljelampor.

Du kan också ställa dina Tumble torch oljelampor på marken, altanen eller uteplatsen. Hur du än väljer att göra är din Tumble torch oljelampa lika dekorativ.

Med sin enkla och stilrena design har den varit ett förstahandsval som oljelampa i många trädgårdar ända sedan 1950-talet. Ursprungligen togs modellen fram av det amerikanska vägverket som var i behov av vägmarkeringar som inte välte även om de blev påkörda av oaktsamma bilister. Tumble torch-serien är försedd med en tjock botten som gör att oljelampan står stadigt så att den även kan placeras i mer utsatta miljöer.

Håll myggen borta med hjälp av din oljelampa

Varför inte slå två flugor i en smäll och tillsätta lite citronellaolja till din oljelampa? Citronellaoljan gör nämligen att myggen håller sig borta. Så varför inte skaffa en vacker oljelampa i stället för de traditionella myggljusen? För myggorna är ju aldrig välkomna när du sitter ute i din trädgård en sen sommarkväll och njuter av stillheten eller sällskapet av goda vänner.

Inte riktig storm men nästan

Större oljelampor har en brinntid på upp till 12 timmar i alla väder. De klarar vindar, regn och rusk utan att slockna. Men tänk på att en oljelampa förbrukar mer lampolja ju längre veke du har ute. Sedan kan även brinntiden skifta mellan olika fabrikat av lampolja. Det är dock viktigt att du endast använder riktig lampolja i dina oljelampor för att undvika både olyckor och farliga situationer som kan äventyra din hälsa. Dina oljelampor kommer även med tiden att rosta lite och få en vacker patina som skapar ett genuint och vackert intryck.

Med vårt breda sortiment av ljuslyktor hittar du alltid en oljelampa eller annan lykta som passar dig vilken trädgårdsstil du än gillar!


Ljuslyktor – köp en vacker oljelampa hos oss | Gardenhome

Vi har ett genomtänkt sortiment av ljuslyktor. En vacker oljelampa förgyller trädgården eller entrén. Hitta din lykta hos oss, vi har snabb leverans.

Oljelampor