Dyngmask till kompostering

175 kr

Produkten är slut i lager hos oss, du hittar den hos vår samarbetspartner på knappen nedan.

Maskar

Vanliga daggmaskar fungerar inte så bra i maskkomposten. Det gör däremot dyngmasken, Eisenia foetida, en sorts daggmask som lever i gödselstackar. De klarar av högre värme och äter mer i förhållande till sin kroppsvikt än vad den vanliga daggmasken gör.

Hur många maskar som behövs beror på avfallsmängden. En dyngmask äter sin egen kroppsvikt, ca 0,5 gram, på ett dygn. Det behövs då ungefär 1 kilo mask per person i hushållet. Det låter mycket men maskarnas antal fördubblas på två månader om de trivs. Starta med ungefär 200 maskar och mata dem försiktigt i början. Öka sedan mängden successivt, då löser sig maskantalet av sig själv.

Dyngmasken kan man hitta i en gödselstack, köpa från en återförsäljare eller kanske få av någon som redan har en maskkompost. Chansen att masken överlever ökar om man också får med lite gammal kompost med maskägg.

Tre tips när du odlar med kompostjord

Jorden från komposten är väldigt rik på kväve. Den passar inte så bra till frösådder som behöver näringsfattig såjord men är ypperlig till att jordförbättra med eller när det är dags att omplantera lite större växter. Det är dock bra att blanda ut kompostjorden med vanlig jord för att den inte ska bli för stark.

  1. Gräv ner gödningen
    Om du har en odlingskrage rekommenderar vi att du tar en bärkasse kompostjord och lägger i botten på kragen. Täck sedan med vanlig jord så kan växtrötterna söka sig ner och ta del av näringen. Vill du jordförbättra din odlingskrage så tag max två kassar kompostjord och gräv runt på senhösten när växtsäsongen är slut.
  2. Mängd gödning
    Lägg märke till att vissa växter vill ha mycket gödning (rotfrukter, tomater t ex) och vissa vill ha väldigt lite (kryddväxter t ex). Läs på om hur dina plantor vill ha det.
  3. Tomatfröer
    Bli inte förvånad om du får en massa tomatplantor när du använder kompostjorden. Tomatfröer är nämligen omöjliga att kompostera – de gror. Livsviljan är så stark hos dem.