Gränsforskruka i lera 15 cm

35 kr

Produkten är slut i lager hos oss, du hittar den hos vår samarbetspartner på knappen nedan.

Krukor från gränsfors har funnit i över 150 år.  Alla krukor tillverkas av inhemsk lera som grävts upp utanför gränsfors. Den finns i trakten och man gräver upp och fraktar hem den själva. Så har det alltid varit och det är en av anledningarna att tillverkningen placerades i gränsfors från början. Gränsfors Blomkruksfabrik är en av de två gamla ursprungliga krukmakerier som finns kvar i Sverige i dag, och den drivs i dag av fjärde generationen Bergström.

Planteringskrukorna har samma form som de hade för 150 år sedan och den rundade kanten är en kvarleva från när de drejades. Alla krukor har ett hål i botten och de pressade har även spår som leder bort vattnet. 15 cm krukan är den kruka som kanske är lämpligast som fönsterkruka. Den kallas ”pelargonkrukan” och är populärast i sortimentet. Garanterat en sådan kruka som din mormor eller farmor hade sina pelargonier i.

Den är tålig och robust och har en vackrare lyster än moderna masstillverkade lerkrukor man köper på pantagen eller liknande ställen. Den är också tyngre och verkar klara utelivet mycket bättre.

 

Storlek: Höjd 15 cm, Diameter (innermått) 15 cm

Fuska fram gammal patina på gränsforskrukor

Om man är ute efter lerkrukor som ser så där ”grå-vit gamla ut”, så kommer det alldeles gratis med tiden i gränsfors lerkrukor, av kalk och salter från vatten och jord. Vill man ändå vill skynda på processen kommer här ett tips.
Du behöver:

1. Gränsforskrukor
2. En hink med vatten
3. En svamp
4. Vattenlöslig grundfärg
5. Färgpigment

Gör så här:
• Krukan skall fuktas innan man börjar lägga på färg. Doppa krukan i vattenhinken och låt vattnet tränga in ordentligt.
• Doppa svampen i grundfärgen och sedan i färgpigmentet. Applicera med svampen på krukan. Om krukan torkar kan du blöta upp färgen med vatten.
• Detta är en bra metod för du kan i efterhand ändra mönster färgstyrka eller lägga på ny, även annan färg, bara krukan är fuktig.

Om man i stället är intresserad av att få bort det där ”patinerade” uttrycket på sina gamla krukor, går det att tvätta med varierande resultat med ättickssprit.

 

Skötselråd Gränsforskrukor

Krukorna är i nytt tillstånd terracotta-röda till färgen och har en porös skärv som suger vatten men också släpper igenom luft. Alltså kommer vattnet från när man vattnar plantan att sugas upp av skärven i krukan. Bra idé är att innan du planterar, mätta krukan med vatten genom att doppa ned den i ex. en hink med vatten.

Luft kommer också att tränga in till jorden utifrån och rötterna får syretillförsel. Fördelen med detta är att växten har en snarlik miljö som om den skulle växa naturligt. Nackdelen kan vara att om plantan står på en varm plats som i ett soligt fönster, eller i direkt sol, får man vattna lite oftare.

Man ska inte lämna krukorna ute på vintern med planteringen (jorden) kvar i. Då kommer vattnet som samlas i jorden frysa och spränga krukan. Om man vill vara riktigt rädd om sina krukor bör man ta in dem, eller åtminstone ställa dem under tak. Är man riktigt lat kan man bara vända dem upp och ned, men dår tar man nog en liten chansning.