Villamulle 500 l

4795 kr

Produkten är slut i lager hos oss, du hittar den hos vår samarbetspartner på knappen nedan.

Mullbänk för villahushåll

Mullbänken villamulle är en maskkompost som är tänkt att användas ute i trädgården hos en vanlig villaägare. Den omvandlar ditt hushållsavfall till näringsrik kompostjord genom maskarnas arbete. Observera att denna är mycket näringsrik och bör blandas ut om du ska använda den som blomjord. Allt organiskt material kan läggas i maskkomposten. Med andra ord matavfall, blast, fruktskal, hushållspapper, te- och kaffesump.  Finfördela avfallet ordentligt och lägg inte på för mycket åt gången.

Mullbänken består av två fack. Du börjar med att fylla fack nr 1. När det är fullt fortsätter du med det andra facket medan det första facket får eftermogna. När du startar din maskkompost fyller du första facket i behållaren i botten med gammal kompost, alternativt lite jord. Anledningen till det, är att maskarna kan behöva krypa undan om temperaturen blir för hög för dem under den första nedrytningsfasen. Sedan läggs maskarna i. Den mask som används är s.k. dyngmask, en rödaktig smal mask. Den klarar högre värme än daggmask och äter mer. Dyngmask lever i normala fall i gödselstackar och kan därför hittas i sådana eller köpas från återförsäljare.

Efter maskarna flyttat in i komposten läggs lite, helst finfördelat, hushållsavfall ned i komposten. Hushållsavfall innehåller mycket kväve, det måste därför balanseras med kolrikt material för att nedbrytningen ska komma igång och fungera. Proportionen mellan kväve och kol i komposten ska vara ungefär 1:5. Som kolrikt material kan du använda papper eller strö, men vi rekommenderar vanlig jord. Vi har sett att maskkomposterna fungerar bättre med jord som strömaterial än papper eller strö. Fuktigheten i komposten är också viktig för nedbrytningen, den ska hållas lätt fuktig hela tiden, blir den för blöt lägger man på mer jord/strö, och är den för torr vattnar du försiktigt.

Villamulle, mullbänk är gjord i lärkträ för att ha lång livslängd och för att vara en dekorativ prydnad för din trädgård. För att ytterligare öka livstiden för din maskkompost kan den behandlas utvändigt med linolja blandat med balsamterpentin en till två gånger om året. Den rymmer 500 L och består av två fack för enkel kompostering. Villamullen är försedd med avtagningsbara luckor för tömning resp fyllning vilket underlättar den löpande skötseln. Ett finmaskigt rostfritt nät i botten samt ca 10 cm upp längs kanterna hindrar smågnagare att ta sig in.

Mullbänken är självklart isolerad med 10 cm Stratocell, tillverkat av polyethen som är minst till hälften återvunnet, som ligger friliggande mot kompostmassan för att hålla sig varm även på vintern. Men under den kallaste perioden kan mullbänkens kompostmaterial behöva täckas med tidningar och ha petflaskor med varmvatten i sig, där vattnet byts ut med jämna mellanrum för att hålla sig varmt för att förhindra att den fryser.

Alla våra Mullekomposter är handgjorda och tillverkas i Sverige, så när du köper en mulle köper du en äkta svensk produkt gjord med kärlek till miljön.

Mått: bredd 1,15 m, höjd 0,85 m, djup 0,67 m

Vikt: 60 kg

Material: lärkträ, Stratocell, rostfritt nät

OBS Maskkomposten villamulle skickas direkt hem till dig och ställs av utanför din dörr/port utan kvittens.