Blommor och plantering är ett avkopplande nöje för många men det kan bli en del jord och växtdelar som kan stöka ner. Då är ett planteringsbord en bra lösning. Om man hanterar stora krukor eller blomlådor kan det också bli ett ganska tungt arbete och för att skydda ryggen är det bra med ett bord som är i rätt höjd.

I vår köpguide får du den hjälp du behöver för att köpa bästa planteringsbordet. Med en snygg design får du dessutom en fin detalj i trädgården.

Odlingsbricka Green Basics, 60×42 cm: ✅ Bästa val

Odlingsbricka Green Basics, 60x42 cm

  • 4 av 5 stjärnor på Pricerunner
  • Bäst i test Råd & Rön 2015

En praktisk hylla som passar Planteringsbord. Det är bästa valet som ger extra avställningsyta perfekt för tillbehör och verktyg. Hyllan fästs enkelt i bakkanten på planteringsbordet utan att minska själva arbetsutrymmet.

Produkten är tillverkad av återvunnen polypropen och har måtten 60×42 cm

Arbetsbord Universal 225 x 52 cm, alu: ✅ Bästa Premium

Arbetsbord Universal 225 x 52 cm, alu

  • 3,7 av 5 stjärnor på Pricerunner
  • Högt betyg av Råd & Rön

Utnämnd till bästa premium är Planteringsbord Garland, Tidy Tray. Det är en praktisk, mobil planteringsbricka som antingen kan sättas på ett högre bord för lättare avtorkning eller användas på marken som den är.

Brickan är tillverkad i kraftig, återvunnen polypropen och kan användas var som helst och kan enkelt ställas undan. Framsidan är låg för att ge ett bekvämt arbetsutrymme och baksidan har en sarg.

Arbetsbord Universal 225 x 52 cm, alu

Arbetsbord Universal 225 x 52 cm: ✅ Bästa Professionella

Arbetsbord Universal 225 x 52 cm

  • 5 av 5 stjärnor på Pricerunner UK
  • Rekommenderas av tyska kockskolor

Ett trendigt bord för plantering och som även fungerar som grillbord är Planteringsbord Plus. Det är en robust utemöbel i galvaniserat stål som blir utsedd till bästa professionella.

Materialet tål alla väder och stålet kommer så småningom att få en fin, grå patina som rengörs med vatten och tvål. Måtten på bordet är 225 x 52 cm.

Köpguide för planteringsbord

För att hitta det bästa planteringsbordet behöver det vara anpassat efter just dina behov. Det behöver vara i rätt höjd, passa storleksmässigt och ha plats för allt som behövs. För att inte missa några nödvändiga funktioner har vi samlat allt i denna köpguide som hjälper dig att välja rätt.

Fördelar med planteringsbord

Det blir alltid lite skräp i samband med hantering av blommor och andra växter. Ett planteringsbord är enkelt att torka av och du upptar inget annat utrymme som kan behövas hållas fritt. Den största fördelen är att du får en bra arbetsställning och skonar på så sätt ryggen.

Väljer du en variant med bra förvaring eller bra ytor har du alltid dina planteringsredskap och krukor nära till hands.

Att tänka på vid köp av planteringsbord

Planteringsbord finns i många olika storlekar och modeller och det kan ibland vara svårt att välja mellan enklare och mer avancerade varianter. Här i denna köpguide får du tips för hur du ska tänka vid ditt köp.

Stabilitet beroende på underlag

Beroende på var planteringsbordet ska placeras, på vilket underlag, är det viktigt att se till att det finns möjlighet för bordet att stå stabilt. På exempelvis grus passar inte väldigt smala ben som sjunker ner i gruset i ena hörnet.

Storlek

Standardhöjden på ett bord brukar vara omkring 90 cm, ungefär som höjden på ett köksbord. Välj en höjd som passar din egen längd för att undvika ryggproblem. En del bord kan justeras på höjden men de allra flesta enklare modeller har en fast höjd.

Enkelt eller avancerat planteringsbord

Ett enkelt planteringsbord kan vara fullt tillräckligt för den som bara någon enstaka gång om året ska plantera om eller har ett fåtal växter att sköta.

För mer frekvent användning kan det vara värt att satsa på ett större planteringsbord med fler funktioner och förvaringsmöjligheter.

Ett stabilt och större bord med bra arbetsyta kan dessutom användas för ett utekök eller fungera som en avlastning vid grillen. På så sätt är det en flexibel möbel med flera användningsområden och det blir ett smart val både ekonomiskt och om det finns ont om plats.

Behöver du förflytta planteringsbordet för fler användningsområden behöver det även finnas hjul. Det går bra att köpa ett planteringsbord utan hjul så länge materialet möjliggör egen montering av hjul, åtminstone på två av benen.

Förvaring med hyllor, krokar och lådor

För personer med mycket utrustning kan det vara en stor fördel med mycket förvaring. Genom att slippa springa fram och tillbaka för att hämta diverse saker blir det ett större nöje att fixa med alla inomhus- och utomhusväxter och planteringsbordet kommer att användas betydligt mer. Hyllor eller skåp är perfekt för att förvara krukor eller verktyg och ha allt samlat på ett och samma ställe. För mindre saker som lätt kan blåsa i väg som lätta, små verktyg eller fröpåsar kan det vara praktiskt med lådor.

Krokar eller möjlighet att sätta krokar är ett smart sätt att nyttja utrymmet för förvaring.

Design

Beroende på var planteringbordet ska placeras och om det ska förflyttas till olika platser kan det vara viktigt att den designmässigt passar ihop med övrig design. Förutom själva stilen på huset kan även aktuella trädgårdsmöbler och annat i trädgården påverka valet av material och modell.

Material i trä

Ett populärt material är trä tack vare dess rustika utseende. Om bordet permanent ska vara utomhus behöver det behandlas för att vara vädertåligt. Själva arbetsytan kan vara belagd med rostfri stålplåt för att lättare kunna torkas ren.

Material i metall

Bord gjorda i metall är betydligt lättare att rengöra från smuts än bord av trä. Zink är ett populärt metallmaterial. För pulverbelagda metaller som stål, koppar, aluminium och brons behöver pulverbeläggningen förnyas varje år för att undvika rost.

Frågor och svar om planteringsbord

Varför ska man använda planteringsbord?

Det allra bästa är att du får en bekväm arbetsställning i stället för att sitta på knä. Ytan som skräpas ner av jord, växtdelar med mera är enkel att torka av så att mark, gräs och andra underlag hålls fria. Finns det hyllor, lådor och krokar på bordet får du dessutom möjlighet till bra förvaring av krukor, planteringsspadar och annat.

Är det inte onödigt med en möbel för bara plantering?

Förutom alla fördelarna med ett planteringsbord går det utmärkt att använda bordet till flera användningsområden. Beroende på hur enkelt eller avancerat bordet är går det att nyttja den till ett utekök eller som avlastning till grillningen och andra områden där du behöver en bra höjd.

Vilket material är bäst?

Det kan krävas ett visst underhåll oavsett vilket material du använder. Trä behöver behandlas och metall kan behöva rostskyddas om inte metallen är rostfri. För att hålla arbetsytan ren är det lättare med en yta som är metalbelagd oavsett vad bordet i övrigt är tillverkat av.

Är det svårt att montera ett planteringsbord?

Nej, det brukar inte vara så svårt att montera då det ofta är ett fåtal delar som ska sättas ihop. Instruktionerna brukar vara enkla även för mer avancerade planteringsbord med fler förvaringsutrymmen.

Betyg på guiden:

5/5 - (4 votes)