Riskokare » Bäst i Test (2021)

1. Wilfa RC-5S – Mångsidig riskokare för perfekt resultat

  • Rekommenderas av GardenHome.se

Watt: 700 W | Kapacitet: 2–10 koppar ris/3,2 L | Non-stick-beläggning: Ja | Värmehållning: Ja | Snabbfunktion: Nej | Ångkokningsinsats: Ja | Ljus/ljudindikatorer: Ja/nej | Display: Nej | Diskmaskinssäker behållare: Nej | Vikt: 2,8 kg | Mått: 30 x 27 x 25 cm

Vilfa riskokare

Det här är en riskokare som har kapacitet för att koka 1 liter ris (färdigkokt) och är utrustad med varmhållningsfunktion. Risken för att riset ska fastna eller bränna i botten är minimal tack vare invändig non-stick-beläggning. Kokar du riset långt i förväg kan du enkelt hålla det varmt till dess det är dags att serveras tack vare den inbyggda varmhållningsfunktion.

Wilfa RC-5S har ett transparent glaslock som gör det enkelt att följa tillagningsprocessen utan att lyfta på locket. Med hjälp av lysdioder vet du när riset är färdigt att servera och när du ar ätit färdigt tar du enkel isär de invändiga delarna för att göra rent riskokaren för hand eller i diskmaskinen.

Till riskokaren får du både en mätkopp och en sked, och dessutom medföljer ett praktiskt och användbart grönsaksgaller som gör att du kan ångkoka grönsaker ovanför vattnet samtidigt som du kokar ditt ris.

Riskokare

De allra flesta kokar ris i en vanlig kastrull på spisen, även om det kan vara svårt att nå absolut perfekt resultat. Ett underkokt, bränt eller vattnigt ris är dock inte så kul att servera eller äta, och därför är en riskokare en mycket bra hjälpreda i köket.

För att uppnå bästa möjliga resultat när du kokar ris med en riskokare bör du använda en riskokare som har automatisk varmhållning och non stick-beläggning. Andra egenskaper och tillbehör som underlättar tillagningsprocessen är tydliga indikatorer, glaslock och medföljande mätkopp.

Sebastian Andersson
Testredaktör*

*Testredaktören har gått igenom produkterna och intygar att listans innehåll är aktuellt.

2. Hamilton Beach 37541

  • Rekommenderas av GardenHome.se

Watt: 700 W | Kapacitet: 2–10 koppar ris/4,75 L | Non-stick-beläggning: Ja | Värmehållning: Ja Snabbfunktion: Ja | Ångkokningsinsats: Ja | Ljus/ljudindikatorer: Ja/ja | Display: Ja Diskmaskinssäker behållare: Ja | Vikt: 2,8 kg | Mått: 29 x 28,7 x 26,9 cm

Hamilton Beach 37541

Hamilton Beach Digital Simplicity är en avancerad riskokare som erbjuder enkel användning. Med flera olika program kan du använda den för olika typer av ris såväl som för ångkokning och värmehållning. Du kan lita på den smarta automatiska funktionen som slår över till värmehållning när maten är klar.

Om du vill laga ris senare på dagen innan du kommer hem är det möjligt med en timer. Den ser till att riskokaren går igång när det blir dags och då har du riset redo när du kliver genom ytterdörren. Skulle du glömma bort att ställa in timern är det ingen fara. Det går snabbt att laga. Vanligt vitt ris är klart på en halvtimme.

Det här är ett bra val för dig som vill få lite olika program men samtidigt en användarvänlig design. Det går kanske inte att påstå att Hamilton Beach är bäst riskokare när det kommer till design och estetik. Designen är dock massiv och det ger ett robust och stadigt intryck.

3. Sage the risotto plus

  • Rekommenderas av GardenHome.se

Kapacitet: 3,7 L | Non-stick-beläggning: Ja | Vikt: 3,7 kg | Mått: 25 x 26 x 23 cm

Sage the risotto plus

För dig som vill ha riskokare och slow cooker i ett kan Sage the Risotto Plus vara ett bra val. Som namnet avslöjar är det här en maskin som hjälper dig att laga risotto med ett knapptryck. Det här är en riskokare bäst i test av användare. Recensioner avslöjar att den klarar av en hel del. Folk tar den till och med ut på campingäventyr!

Med särskild bubbelteknik behöver du inte hålla på och röra om när du till exempel lagar risotto. Det är bara att måtta upp och låta maskinen göra jobbet.  Du kan använda samma maskin för att ångkoka mat eller som slow cooker. Den har en sautering-funktion som gör att du till och med kan förbereda löken för det långsamma koket.

Grytan som kan plockas ut har en non-stick yta. Det gör den lätt att rengöra. Du kan diska i maskin men rådet är ändå att diska för hand för att se till att denna riskokare får längre liv. Långt liv kan den verkligen få om du bara använder apparaten på rätt sätt. I recensioner ser vi att många som behöver köpa ny riskokare väljer denna modell igen för att den är så hållbar och mångsidig.

4. Tristar RK-6117

  • Rekommenderas av GardenHome.se

Watt: 300 W | Kapacitet: 1–3 koppar ris/0,6 l Non-stick-beläggning: Ja | Värmehållning: Ja | Snabbfunktion: Nej | Ångkokningsinsats: Nej | Ljus/ljudindikatorer: Ja/nej | Display: Nej | Diskmaskinssäker behållare: Ja | Vikt: 0,8 kg | Mått: 28 x 24 x 19 cm

Tristar riskokare

Den här riskokaren har automatisk värmehållningsfunktion, löstagbar panna och ångventilerat lock. Kokaren stänger av sig själv när riset är klart och därefter håller maskinen riset varmt så att du kan laga färdigt resten av maten utan att stressa. Tack vare maskinens torrkokningsskydd behöver du heller aldrig oroa dig för att riset blir underkokt.

Tristar RK-6117 har kapacitet för 0,6 liter ris (färdigkokt) och du får både mätkopp och sked med på köpet.

Vanliga frågor

🤩 Vilka riskokare är bäst i test?

Kommer snart

🤓 Hur testas riskokarna?

Kommer snart

🤔 Hur väljer jag rätt riskokare?

Kommer snart

Hur fungerar en riskokare?

En elektrisk riskokare består av en avtagbar skål som är placerad i huvudmaskinen. Vattnet värms upp tack vare ett värmeelement och själva tillagningsprocessen startar med hjälp av ångan från vattnet. Många modeller har en automatisk funktion för temperatur- och tillagningstid vilket gör att de själva stänger av sig när riset är färdigkokt. Vissa modeller håller också riset varmt långt efter det att det är färdigt att servera.

Varför ska jag använda en riskokare istället för en kastrull?

För det första kan det vara svårt att ställa in rätt temperatur på spisen. Inte sällan blir riset antingen över- eller underkokt på grund av ojämn temperatur och felaktig tillagningstid – något du slipper oroa dig om du kokar ris i en riskokare. Här är det istället maskinen som gör jobbet och hållet reda på tiden!

Är de dyraste riskokarna alltid bäst?

Det beror lite på vad man menar med ”bäst” då olika riskokare har olika kapacitet och funktioner. Vi rekommenderar därför att du läser på om olika modeller och väljer den som passar dina behov bäst. Egenskaper som är viktiga att titta på är exempelvis vattenkapacitet, mängden färdigkokt ris och tillgängliga tillbehör. Är du van att laga mat regelbundet och har många munnar att mätta bör du till exempel köpa en riskokare som klarar av att koka många portioner åt gången. Om det är en dyrare riskokare vinner du kanske ändå i längden på att köpa den.

Går det att koka något mer än ris i en riskokare?

Det beror på vilken typ av riskokare du köper/har. Vissa riskokare fungerar även för grönsaker medan andra enbart är anpassade för riskokning. Vill du koka mer än ris rekommenderad därför en så kallad Multi-cooker (multikokare) som tillåter lite olika tillagningsmetoder, som exempelvis tryckkokning.

Hur mycket ris kan jag koka åt gången i en riskokare?

Det beror på storlek och vattenkapacitet. Vi rekommenderar därför att du väljer en riskokare som passar för just dina hushållsbehov: Är det ett hushåll på 1-2 personer räcker det med en riskokare som ar en vattenkapacitet på 0,8 - 1,5 liter. Är det ett hushåll på 4-6 personer krävs en riskokare med en vattenkapacitet på 1,8 liter och uppåt. Är det ett hushåll på 6 personer eller fler behövs en riskokare med en vattenkapacitet på 2 liter och uppåt.

Guide – Välj rätt riskokare

Det är många som satsar på riskokare för att få bättre ris. Det här är en populär köksmaskin som ofta kommer fram då det ska ordnas med lunch eller middag. När du ska välja bland riskokare bäst i test finns det flera saker att tänka på. En är om du enbart vill kunna koka ris med kokaren eller om du också skulle uppskatta fler funktioner för mer avancerad matlagning.

Här är några av de allra viktigaste punkterna som du ska komma ihåg när du ser på de bästa riskokarna för att kunna välja rätt.

Laga ditt ris med riskokare

Till att börja med måste du tänka på vilken typ av ris du brukar laga. Om det är vitt ris kan du räkna med att varje riskokare som finns på marknaden är gjord för detta. Däremot är det inte säkert att kokaren är till för varje typ av råris eller andra sorter som rött och svart ris.

Se på modellen som hyllas av kritiker och vanliga användare. Om den passar bra för den typ av ris som du normalt sett kokar har du hittat rätt. Undersök om de som faktiskt använder riskokaren tycker att det blir gott med den. Det är mycket viktigt för ditt val!

Hur snabbt ska riset vara färdigt?

Om du investerar i en riskokare är det ju mycket bra om den kan ge dig gott ris på kort tid. Vad gäller rissorter som råris får du inse att de alltid tar lite längre tid att tillaga. Vitt ris däremot kan bli klart mycket snabbt med en maskin. Tänk också på att du sparar tid på att inte behöva förbereda en gryta och vänta på att vatten ska koka upp.

Om riskokaren kan bli klar med det vita riset på mellan 20 och 30 minuter är det mycket bra. Särskilt med tanke på att allt du behöver göra är att måtta upp vatten och ris och lägga detta i maskinen. Ta också reda på om det finns en timer. Då kan du ju dra igång rislagningen innan du kommer hem och spara ännu mer tid på detta!

Enkel användning är viktigt

Om det blir för krångligt med en riskokare finns risken för att du återgår till vanlig kastrull. Ta därmed en titt på hur du kokar riset med kokaren. Om du ser att det rör sig om en enkel procedur kan riskokaren vara ett bra val. Här är särskilt användarrecensioner av intresse att se på. De avslöjar om en maskin är enkel att använda eller inte.

Kan riskokaren göra mer än ris?

Idag är det inte ovanligt med riskokare som kan göra mer än ris. Frågan är om du vill få fler funktioner. Här är det återigen så att du måste fråga dig hur ofta du kommer att använda extra matlagningsfunktioner.

En riskokare kan även fungera som:

  • Ångkokare
  • Risottolagare
  • Slow Cooker
  • För att steka lök (sauter)
  • Matuppvärmning

Det här är bra funktioner men återigen, bara om du verkligen behöver dem. Att betala mer för sådant som du sedan inte har någon användning av är verkligen onödigt.

Rengöring med eller utan diskmaskin

Rengöringen är också viktig att beakta när du ska köpa en riskokare. Om det går att diska grytan i maskin är det bra. Det viktigaste är dock att den går att plocka ur maskinen så att du kan komma åt ordentligt. Då räcker det ju bra med handdisk.

Tillagningsguide för riskokare

Jasmin- och basmatiris ska sköljas noga före kokning. Detta görs för att skölja bort stärkelse och eventuella bekämpningsmedel som finns på riskornets utsida. Ska du koka vanligt matris (pairboiled rice) behöver du däremot inte skölja riset. 

Önskar du en något klibbigare konsistens på riset kan du blötlägga det i cirka 30 minuter innan du häller det i riskokaren.  

Nästa steg blir att mäta upp önskad mängd ris i riskokaren för att sedan hälla på vatten tills skålen i kokaren är full. Rör om och starta tillagningsprocessen. 

Obs! 1 deciliter okokt ris motsvarar omkring 1,5 dl färdigkokt ris (1-2 portioner).

Betyg på testguiden: