doftblock

Doftblock kan användas för att sprida väldoft i ditt hem men är också är ett fantastiskt bra hjälpmedel för att på ett naturligt och giftfritt sätt hålla såväl mal och pälsängrar som silverfisk borta. Doftblocken har en väldigt behaglig och härlig doft som de flesta människor uppskattar men som skadedjuren inte alls gillar och därför håller de sig borta. De kan därmed vara bra att använda även i förebyggande syfte.

Redecker™ Rödcederpaket: ✅ Bästa val

Rödceder-paket

  • Bästa val av GardenHome.se (-20)

Hittas hos - Skadedjursbutiken.se

Det här är riktigt fina doftblock i 100% amerikansk rödceder av hög kvalitet. Doftblocken som kommer i 5-pack är en ren naturprodukt och därmed också miljövänliga. Med hjälp av dessa kan du både få ditt hem att dofta fantastiskt och samtidigt skrämma bort skadedjuren på ett giftfritt och naturligt sätt. Dessutom kan du återanvända dessa doftblock många gånger och kommer på så sätt kunna ha nytta av dem under flera år. Detta ger dig alltså en riktigt hållbar produkt med hänsyn till miljön.

Förutom att du håller skadedjuren borta så får du också en riktigt fräsch doft i din garderob, i köket, byrålådan, badrummet eller där du väljer att placera ut doftblocken. De är också perfekta att använda i exempelvis en låda eller vacuumpåse där du säsongsförvarar kläder. 1-3 block kan vara lämpligt för en garderob medan 1-2 block kan räcka för en låda.

Om doften i dina doftblockens börjar avta efter en tid kan du ge dem nytt liv genom att slipa av dem lite och sedan droppa på ett par droppar rödcederolja på varje doftblock.

Vem behöver doftblock?

Upptäcker du att du har små hål i dina kläder? Då har de kanske dessvärre angripits av mal. Oftast kommer dessa skadedjur in i våra hem under våren och de kan hinna göra stor skada innan man upptäcker dem. Mal trivs i garderober och mörka förvaringsutrymmen där de lägger sina ägg i sprickor och skrevor. Ur äggen kommer sedan larver som äter naturfibrer och kan snabbt orsaka stora hål på kläder och andra textilier. Om du har råkat ut för detta behöver du vidta åtgärder för att försöka bli av med skadedjuren innan de orsakar allt för stor skada.

Doftblock är ett effektivt hjälpmedel när det kommer till att göra sig av med såväl mal som pälsängrar och silverfiskar. Doften som doftblocken sprider upplevs oftast för oss människor som något väldigt behagligt och tilltalande men för skadedjuren är det tvärtom. De gillar inte alls doften och vill därmed inte stanna kvar i närheten av doftblocken. 

Även om du inte har problem med varken mal, pälsängrar eller silverfiskar så är doftblock ett utmärkt sätt att förebygga eventuella framtida problem. Dessutom får du ju ett fantastiskt väldoftande hem på köpet! Det går ju också lika bra att använda doftblocken enbart i syfte att sprida den härliga doften i ditt hem.

Vad är rödceder?

Att använda sig av rödceder som bekämpning sträcker sig lång tid tillbaka. Fram till 50-talet var rödceder det vanligaste bekämpningsmedlet i USA. Sedan började mer och mer gifter och kemiska produkter att ta plats istället. Men nu på senare år har rödceder börjat få ett uppsving igen eftersom fler och fler efterfrågar naturliga bekämpningsmedel, framförallt här i Sverige.

Rödceder odlas idag över hela världen men kommer från början från Nordamerika. Det är ett träslag med många fina egenskaper och används därför till flertal användningsområden såsom exempelvis blyertspennor och möbler. Oljan som utvinns ur träet används också på många olika sätt, allt ifrån kosmetika och parfym till livsmedel, rengöringsmedel och bekämpningsmedel.

Trots att cederträ doftar ljuvligt för oss människor så är det många skadedjur som inte alls gillar doften såsom mal, silverfisk, kackerlackor, myror och pälsängrar. Cederträoljan innehåller också monoterpenerna som är giftigt för flera mindre skadedjur.

Återanvända doftblock

Efter en tid kan du börja märka att dina doftblock inte doftar lika mycket längre och då minskar också dess effekt mot skadedjur. Använd då ett fint sandpapper och slipa av ytan på doftblocken lätt så att de åter får nytt liv. Avsluta också med att droppa en droppe rödcederolja på varje doftblock så får de tillbaka sin effekt igen.

Bli av med mal så effektivt som möjligt

Att använda sig av doftblock är ett mycket effektivt sätt för att hålla mal borta men det finns också några andra åtgärder att ta till om du redan har råkat ut för mal.

Om du upptäckt hål i dina kläder och insett att du har fått mal i garderoben är det bara att börja riva ut allt och städa. Börja med en ordentlig storstädning, nu gäller det att hitta källan till malarna. Dammsug, våttorka golven och tvätta alla kläder som fanns i utrymmet. Var noga med springor och lister där larverna kan gömma sig. Vill man vara extra försiktig eller har stora problem med mal, ska man inte bara slänga dammsugarpåsen i soporna utan lägga den i frysen först så att man verkligen är säker på att inga levande kryp finns kvar som sedan skulle kunna sprida sig ännu en gång innan man har hunnit slänga soporna. Låt absolut inte påsen sitta kvar i dammsugaren, då har du snart tillbaka krypen i ditt hem igen!

Efter du har gjort denna storstädning så bör du se till att placera ut doftblock för att undvika framtida problem.

Våra testvinnare

Vi har gjort en utförlig undersökning av olika doftblock som finns på marknaden just nu och utsett dessa riktigt bra vinnare. De doftblock som vi har valt ut är både effektiva, prisvärda och av hög kvalitet samt har fått många bra utmärkelser och recensioner av andra som har använt dem.

Betyg på guiden: