Möss trivs i de miljöer där vi människor trivs. Våra hus och avloppssystem är utmärkta gömställen för mössen och våra sopor erbjuder dem obegränsat med föda. När utomhustemperaturen sjunker letar de sig gärna in i våra hem för att söka värme och föda. Det krävs endast ett ytterst litet hål för att musen ska ta sig in i ditt hem och börja ställa till med problem. För musen är det givetvis ett smart beteende då de får tillgång till både värme och gott om föda under den kalla årstiden men för oss människor är det ju mindre trevligt och kan dessutom orsaka stora skador i hemmet och även sprida smitta via sin avföring.

Därför är det mycket viktigt att börja bekämpa direkt om du upptäcker att du har besök av möss i eller runt ditt hus.

Musfällor är en effektiv metod som snabbt kan eliminera mössen. På marknaden finns olika varianter av klassiska musfällor och det finns numera även olika varianter av elektriska musfällor som dödar mössen på ett humant och miljövänligt sätt. Men lika viktigt som att välja en bra musfälla är det att välja ett bra lockbete som effektivt lockar till sig mössen så du snabbt kan bli av med dem.

Här går vi igenom olika varianter av lockbeten samt hur du använder dem på bästa sätt.

Provoke® – Lockbete för möss: ✅ Bästa val

Provoke® – Lockbete för möss

  • Bästa val av GardenHome.se 

Provoke lockbete för möss är mycket effektivt och kan används till alla vanliga musfällor. Det kan även användas till mekaniska fällor. Det är giftfritt och därför lämpligt att använda på områden där både husdjur och barn rör sig. Lockbetet är även miljövänligt och kan användas utomhus utan att skada naturen.

Mest för pengarna: Goodnature® – Lockbete för råttor & möss: ✅ Mest för pengarna

Goodnature® – Lockbete för råttor & möss

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Goodnature lockbete är anpassat för råttor och möss. Det är baserat på choklad och består av en kombination av fett och protein. Betet har en lång hållbarhet på 6 månader och klarar både värme och kyla samt är vattenresistent.

Effektiv bekämpning av möss med rätt lockbete

Möss kan tyvärr snabbt ställa till med stora skador om du fått in dem i ditt hem. Förutom att de gnager sönder isolering, gipsskivor, möbler och textilier så kan de även ge sig på och bita sönder kablar som i värsta fall kan leda till brand. Här gäller det alltså att agera direkt och ta till effektiva metoder för att på ett snabbt sätt göra sig av med mössen. 

Musfällor är en effektiv metod som snabbt kan eliminera mössen men för att de ska fungera effektivt är det också viktigt att välja ett bra lockbete. 

Förebyggande åtgärder

Vid bekämpning av möss finns det också en hel del du kan göra när det handlar om förebyggande åtgärder. Det första du bör göra är att se över och täta alla hål i husgrunden och runt fönster och dörrar med tätningsmassa. Alla ventilationshål bör du även täcka över med metallnät, detta gäller även luftningsspringorna under taket. Andra saker att tänka på är att städa och ta bort allt bråte kring huset och under altanen för att undvika att skapa bra gömställen för mössen. Förvara inte sommarmöblerna mot husfasaden under vintern och inte heller veden. Ta även bort växtlighet intill fasaden.

Frågor och Svar Lockbete för Möss

Är ost det bästa betet?

Alla har vi väl i vår barndom matats med tecknade filmer där vi kunnat följa mössens ständiga jakt på ost. Detta är dock en myt. Ost är faktiskt inte speciellt bra alls att använda som lockbete. Troligtvis beror det på ostens starka lukt som mössen faktiskt inte alls gillar. Vill du vara säker på att bli av med mössen ska du alltså välja ett annat lockbete. 

Hur använder jag lockbetet?

I det här fallet gäller uttrycket ”less is more”. Många gör misstaget att använda alldeles för mycket lockbete. Det kan i vissa fall gör att musen, om den är snabb och listig, kan smaka på betet utan att fällan löser ut. Se därför till att använda sparsamt med lockbete och använd gärna ett kladdigt lockbete som inte kan flyttas. Tänk också på att undvika att lämna några doftspår genom att använda handskar när du hanterar fällan och lockbetet.

Var ska musfällan placeras?

Försök att hitta spår av mössen så du kan fastställa inom vilket område de befinner sig. Det kan tex vara spår av spillning eller att du hör skrapljud från dem på nätterna. Möss är skygga djur som föredrar att hålla till utmed väggar eller på andra väl skyddade platser. Placera därför musfällan utmed en vägg. Om du använder klassiska slagfällor är ett bra knep att placera två fällor med ”ryggen” mot varandra så kan inte musen komma åt betet från baksidan av fällorna vilket gör chansen större att musen fångas.