Kackerlacka – Så blir du av med kackerlackor!

kackerlacka

Har du sett en kackerlacka finns det fler och här kan du läsa mer om hur du kan bli av med kackerlackor i ditt hem.

De må ha funnits på vår jord sedan evinnerlighet men i ditt hem ska du inte ha dem! Kackerlackor är inte bra för människan för de kan bära på sjukdomar. Dessutom bidrar de med dålig lukt och de förstör mat som de lyckas sprida sitt sekret på. En kackerlacka är en liten insekt som absolut inte är svår att fånga men den är också duktig på att ta sig fram där människor inte kommer åt.

Om ditt hem har drabbats av kackerlackor behöver du kanske professionell hjälp. Men det finns en hel del som du kan göra själv för att få bort ohyran från känsliga rum som kök och badrum. Läs vidare i denna guide om kackerlackor för att bli av med detta skadedjur och motverka att det kommer tillbaka!

Kort om kackerlackor

Det finns många olika typer av kackerlackor. I Sverige är det den tyska varianten som är vanligast. Andra arter som kan förekomma i Sverige är:

 • Den orientaliska
 • Den brunbandade
 • Den amerikanska sorten
 • Den australiensiska sorten

Den tyska kackerlackan gillar mörka och fuktiga utrymmen som dessutom är varma. Men den klarar temperaturer ner till minus 5 så den kan överleva den svenska vintern!

Det finns kackerlackor som blir 12 cm långa men varianterna som kan dyka upp i våra svenska hem håller sig omkring 1,5 cm långa. Den här insekten är släkting med syrsan och gräshoppan och rör sig genom att springa framåt.

Har du kackerlackor i hemmet?

Kackerlackan är aktiv på natten och därför ser vi den sällan. Men det kan hända att du får syn på en som rör sig över golvet eller under diskhon. Det du måste vara medveten om är att det här är ett djur som sprider sig otroligt snabbt.

Om du har sett en kackerlacka i ditt hem så kan du vara säker på att djuret finns där. Nu gäller det att göra något åt saken snabbt. Kackerlackor sprider sig nämligen snabbt i fastigheter via avloppssystem. Det kan med andra ord behövas en gemensam insats från alla som bor i byggnaden.

Vanliga tecken om kackerlackor i bostaden är:

 • Lukt från det sekret som kackerlackan utsöndrar. Kan finnas omkring matvaror.
 • Spillning från djuret kan finnas på golv och den är brun eller svart med cylinderform.
 • Gammalt skinn och kackerlacka-skal kan finnas omkring platser där kackerlackan bor.
 • Det kan också finnas sekret på golv och vid lister där kackerlackan rör sig.

Så blir du av med kackerlackor

Kackerlackorna är duktiga på att gömma sig. Du kan behöva ta till flera metoder för att bli av med dem. Dessutom kan det ta tid innan skadedjuren är borta för gott.

De vanligaste saneringsmetoderna är:

 • Insektsfällor
 • Bekämpningsmedel
 • Idog städning

Den sista punkten är mycket viktig när du försöker hålla undan så att kackerlackorna inte trivs i ditt hem.

Några saker du kan göra för att hålla kackerlackan borta:

 • Städa regelbundet och noggrant
 • Lämna inga matrester på golv och i skåp
 • Se till att livsmedel förvaras i väl slutna behållare
 • Täck husdjurets mat
 • Se till att sprickor i väggar tätas
 • Gå igenom behållare och väskor som du tar in i ditt hem
 • Dammsug också i sprickor
 • Sänk luftfuktigheten i hemmet

Om du städar bort kackerlackor med dammsugare ska du vara försiktig med innehållet i dammsugarpåsen. Den bör slutas och sedan läggas i frysen under en veckas tid innan påsen åker i soporna.

Fakta om kackerlackan

Här är några intressanta fakta om kackerlackor som du kanske inte kände till.

De skulle klara en kärnvapenkatastrof – Det finns de som säger att kackerlackan är så pass seg att den skulle kunna överleva en kärnvapenkatastrof!

Äldre än dinosaurierna – Kackerlackan är enligt sägen äldre än dinosaurien och överlevde uppenbarligen det som tog död på de forntida bestarna.

Världens längsta kackerlacka – De blir inte så väldigt långa i Sverige. Men om du hittar ett exemplar som är längre än 6,5 cm ska du spara det. Det kan vara så att du har funnit en kackerlacka som slår rekordet som finns i Guiness rekordbok!

Veckor utan mat – En kackerlacka överlever flera veckor utan mat. Det beror på att den i likhet med ormar och krokodiler är kallblodig. Det gör en lågintensiv form av metabolism möjlig.

Svåra att dränka – En kackerlacka kan hålla andan i 40 minuter. Det blir med andra ord ganska svårt att dränka den!

Kan leva utan huvud – En kackerlacka kan leva utan huvud under en hel veckas tid. De har hjärnor men allting styrs inte från hjärnan så de kan faktiskt överleva flera dagars tid utan huvudet! Till slut dör de av törst eftersom de inte kan dricka utan ett huvud.

De lever i grupper – Du ser en men du ska veta att det finns fler helt enkelt för att kackerlackan lever i grupp.

Frågor och svar om kackerlackor

Här är några av de viktigaste frågorna om kackerlackor vars svar kan vara till hjälp för dig som misstänker att ditt hem har invaderats.

Vad lever kackerlackor på?

En kackerlacka tycker om att äta spannmålsprodukter som jäst och matvaror som ruttnar. De gillar matolja, socker, sirap, honung såväl som smör och bröd. Dessutom kan de stoppa i sig linne, läder, papper och tvål!

Hur luktar kackerlackans sekret?

Det luktar inte gott! En del beskriver det som en lite unken lukt.

Hur många ägg lägger kackerlackan?

Den tyska kackerlackan som ofta finns i våra hem lägger en kapsel med upp till 40 ägg. Det tar ett dygn för äggen att kläckas.

Kan kackerlackan bitas?

Nej, kackerlackor bits inte men de kan sprida farliga sjukdomar via dina matvaror.

Vad heter kackerlacka på engelska?

På engelska kallas kackerlackan cockroach.

Vad betyder en dröm om kackerlacka?

Den sägs vara ett gott tecken och att du ska träffa någon som är rik och inflytelserik om du drömmer om en kackerlacka. Men det kan också bero på att du har tänkt väldigt mycket på kackerlackor på dagtid!

Se fler kackerlacka produkter