Rådjur är visserligen söta djur men de kan dessvärre ställa till med stora skador i din trädgård eftersom de gärna smaskar i sig av både blommor, träd och andra växter.

Många av oss har vi väl varit med om att vi kommit ut i trädgården och upptäckt att de där fina blommande tulpanerna eller krokusarna plötsligt är ett minne blott.

Rådjuret är det vanligaste hjortdjuret i Sverige och förekommer framförallt i södra och mellersta Sverige. Den äter gärna örter och lövträd och om det är ont om föda även gräs och andra fiberrika växter. De äter gärna växter som vi har i våra trädgårdar och det är anledningen till att den gärna söker sig dit.

Men det går att skydda trädgården relativt enkelt med hjälp av rådjursnät. Det finns en rad olika varianter att välja på i butikerna och därför har vi gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka som är bäst.

Vi rekommendera

Vi har testat alla rådjursnäten i trädgårdar där det ofta förekommer framför allt mycket rådjur men där det även finns problem med vildsvin och harar. De testpersoner som valdes ut är personer med egna trädgårdar där vi också har testat uppsättningen av de olika näten.

Testerna för att hitta bästa rådjursnätet genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – enkel att sätta upp och inhägna önskat område
  • Kvalitet – robust, stadig och tålig modell i material som tål alla väder
  • Effektivt skydd

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare och även lite tips och råd kring hur du använder ett rådjursnät.

Viltstängsel med S-lock: ✅ Bästa val

Viltstängsel med S-lock, 208 cm x 50 m

  • Bästa val av GardenHome.se 

Här har du ett riktigt tåligt stängsel av hög kvalitet som är väl värt sitt pris om du vill ha ett riktigt effektivt skydd som står emot både väder och vind och gör det omöjligt för djuren att tränga sig igenom. Dessutom är stängslet både långt och högt så om du tar det med i beräkningen är det faktiskt väldigt prisvärt.

Nätet är byggd med odelade vertikaltrådar som gör stängslet mycket starkt och stabilt och därmed inte skadas av snö och annat. Stängslet är även byggd med så kallade S-lock vilket gör det lika starkt i nätets vertikala led, och därmed förhindrar djur från att tränga isär trådarna för att ta sig igenom. I varje nätruta finns elasticitetsbockar, alltså bockningar på tråden, som tar upp de spänningar som uppstår då temperaturen varierar vilket det ju gör i vårt nordiska klimat. Detta motverkar att nätet tappar sin spänt och istället håller sig intakt även vid stora temperaturskillnader.

Stängslet har en ytbehandling av zink vilket gör det väldigt motståndskraftigt mot rostangrepp och korrosion. Det här stängslet är hela 50 meter långt och har en höjd på 208 cm.

Galvaniserat Hortus 30 Meter X 180 cm: ✅ Bästa Premium

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Skyddsnät Allox, 20 m 1,5 meter: ✅ Bästa Professionella

87053601Skyddsnät 1B

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Varför ska jag ha ett rådjursnät?

Har rådjuren väl hittat till din trädgård kan de snabbt förstöra stora delar av den genom att den äter av både blommor, träd, dina odlingar och annan växtlighet på en väldigt kort tid. Det är inte kul att komma ut i trädgården en dag och plötsligt upptäcka att stora delar av din trädgård har blivit uppäten. 

Problemet är att rådjuren äter upp det mesta såsom blommor, träd och även knoppar, lökar och annat som man minst av allt vill få förstört. Plötsligt kan de fina knopparna på din rosenbuske vara borta på en natt. Ja rådjuret kan till och med gräva upp dina blomlökar för att sedan smaska i sig dem.

På senare tid har även rådjuren börjat lära sig att människor inte är farliga och söker sig därför allt oftare till våra trädgårdar.

Om du har råkat ut för detta eller misstänker att det finns rådjur i närheten av ditt hem kan det därför vara bra att sätta upp rådjursnät för fortsättningsvis skydda din trädgård och dina växter från att bli uppätna av rådjur.

Hur fungerar ett rådjursnät?

Ett rådjursnät kan användas antingen för att stängsla in hela trädgården eller för att avskärma vissa träd eller andra växter.

Det absolut bästa sättet att skydda din trädgård från rådjur är att sätta upp stängsel runt hela din trädgård. Däremot kanske det inte känns så trevligt och då kan det vara ett alternativ att sätta upp ett stängsel mot den del av trädgården som angränsar till ett skogsbryn. 

Om du inte vill stängsla in hela eller delar av din trädgård kan du istället välja att enbart sätta upp rådjursnät kring vissa träd eller växter. Särskilt under den tid som dina växter har knoppar som ju rådjuren gärna mumsar i sig om de får möjlighet. Viktigt att tänka på om du använder dig av ett nät är att nätets maskor inte ska vara större än 1 cm eftersom fåglar annars kan fastna i nätet.

Om du vill sätta upp stängsel runt din trädgård för att helt hålla rådjuren borta bör stängslet vara minst 180 cm högt eftersom rådjuren annars kan hoppa över.

Hur vet jag om jag har haft besök av rådjur i min trädgård?

Det är ju inte ovanligt att man helt enkelt får syn på rådjuren när de är på besök i trädgården men annars finns det också en del spår man kan leta efter. Att leta efter avtryck från rådjurens klövar kan ju avslöja om de varit på besök. Detta är ju såklart enklast att se om det är snö på marken men annars kan du leta i rabatter och liknande. Rådjurens avtryck är runt 6 cm långa och 1 cm breda. Längden mellan avtrycken är vanligtvis runt 50 cm men om rådjuret springer eller hoppar kan avståndet bli flera meter.

Rådjuren har kanske också lämnat efter sig spillning som kan hjälpa dig att identifiera om det handlar om just rådjur eller om du kanske haft besök av andra djur.  Rådjurens spillning är bönformade och runt 1-1,5 cm långa. Färsk spillning är nästan svart men sen bleknar den och blir mer brun.

Ibland kan man också höra rådjurens läte, kanske vaknar man av det tidigt på morgonen då rådjuren gärna är framme och letar föda. Rådjurets varningsläte kan liknas vid ett hundskall medan dess kontaktläte låter mer som en vissling.

Hur skyddar jag min trädgård från rådjur på bästa sätt?

Det bästa sättet att skydda din trädgård från rådjur är att använda dig av stängsel och nät men det finns även en del andra knep att ta till som kan hjälpa dig ytterligare. 

Rådjuren är lättskrämda djur och blir rädda för plötsliga ljus och ljud. Det finns därför speciella rörelsedetektorer som man kan använda sig av som avger ljud när rådjuren kommer för nära. Man kan också hänga upp cd-skivor i träden som på så sätt reflekterar ljuset vilket upplevs som skrämmande för rådjuren. 

Rådjuren vill inte heller vara på andra rådjurs revir och därför kan man sätta upp siluetter av rådjursbakar som därmed skrämmer iväg rådjuren. Man kan också använda sig av en siluett i form av en reflex som liknar en varg. Då vågar sig inte rådjuren fram. Tänk dock på att byta plats på den ibland eftersom rådjuren annars kan vänja sig vid den. 

Det finns faktiskt också en rad olika växter som rådjuren faktiskt ratar. Så det kan även vara en idé att satsa på den typen av växte,r istället för andra växter som rådjuren gärna vill åt, om man vill vara på den säkra sidan.

Frågor och svar Rådjursnät

Hur högt behöver ett rådjursnät vara?

Rådjur är smidiga djur som kan hoppa riktigt högt så höjden på ett rådjursnät behöver vara minst 180 cm. Ett lägre nät gör oftast ingen nytta då det finns godsaker i trädgården som rådjuren så gärna vill ha.

Kan rådjursnäten även hålla andra djur borta från trädgården?

Ja, rådjursnäten är även effektiva för exempelvis harar och vildsvin. Just vildsvin kan förstöra trädgården ordentligt och det är inget djur man vill möta på nära håll. Desto fler viltdjur som kan hållas bort från trädgården desto bättre eftersom det även minskar risker för eventuella fästningar som de tappar i trädgården.

Är el bra i ett rådjursstängsel?

El i rådjursnätet ger inte så mycket effekt för att skrämma bort rådjur då de väljer att hoppa över. Det gör i så fall större nytta för vildsvin som inte är lika försiktiga med att gå nära saker som är i vägen.

Hur sätter man upp ett stabilt rådjursnät?

För att få ett effektivt skydd mot rådjuren behöver rådjursnätet stå stabilt. En del rådjursnät inkluderar även stolpar och köper man enbart nät kan man använda valfria stolpar eller pinnar som passar markunderlaget. Stolparna behöver stå med cirka 2,5 – 3 meters mellanrum för att rådjursnätet ska stå stabilt. För att stolparna ska stå tillräckligt stabilt i marken behöver de sättas ner med ett djup på ungefär 40 cm ner i marken.

Utgående Nät

Träd gårdsstängsel Maskstorlek Galvaniserad Hortus
https://www.byggmax.se/tr%C3%A4dg%C3%A5rdsst%C3%A4ngsel-maskstorlek-5x10cm-galvaniserad-hortus-p683359#776=33154

Det här är ett riktigt bra stängsel som är tillverkat av sammansvetsad varmgalvaniserad stål. Du kan använda det för att inhägna din trädgård men också för att skärma av träd. Stängslet är 25 meter långt och finns i olika höjder att välja på. Ett riktigt bra stängsel i mellanklassen som hjälper dig att hålla rådjuren borta från din trädgård.

Betyg på guiden:

3.7/5 - (12 votes)