Tvestjärt – Så blir du av med tvestjärtar!

tveskart

Tvestjärtar är inte farliga men du kan ändå vilja få bort dem från ditt hem. Läs vidare för att få veta mer om hur du får bort tvestjärtar!

En tvestjärt är en insekt som har något som liknar en klo på bakdelen av kroppen. Den här klon kan också ses som tudelad vilket kan vara anledningen till det svenska namnet. Tvestjärten är inte farlig men det är få som tycker om att få in den i hemmet.

Om du kan låta bli tvestjärtarna kanske det är bäst. Det här är nämligen en insekt som på intet vis skadar dig men som ger sig på andra skadedjur. Det är inte svårt att få ut en tvestjärt från ditt hem men du kanske ska låta djuret få finnas kvar i din trädgård.

Läs vidare för att få veta hur du kan bli av med tvestjärtar inomhus men ändå drar nytta av deras tjänster ute i trädgården…

Kort om tvestjärten

En tvestjärt är normalt sett mellan 5 och 15 mm lång. Den har en långsmal kropp och har en svart eller brunsvart färg. Unga tvestjärtar kan vara gula eller ljusbruna i färgen. Tvestjärten kan flyga och har korta vingar.

Längst bak på tvestjärtens kropp sitter klon. Den används för försvar. Om du skulle klämma en tvestjärt kan den nypa till. Det här gör inte ont och klon kan inte ta sig igenom människohud. Tvestjärtar lägger sina ägg i jordhålor under våren. Honan tar hand om ungarna tills de är redo att ge sig av och leva självständigt.

Ett skadedjur som äter skadedjur

Egentligen är det tveksamt om tvestjärten ska kallas för ett skadedjur. Den äter nämligen insekter som du antagligen tycker ännu sämre om. En tvestjärt kan sätta i sig:

  • Kvalster
  • Bladlöss
  • Bladloppor
  • Döda insekter
  • Ägg och larver från fjärilar

Med tvestjärtar i frukt- och bärodlingen bekämpas skadedjur som bladlöss. Det är alltså inte så dumt att ha den här insekten i trädgården!

Men det är viktigt att förstå att tvestjärten också kan äta på växter som du inte vill att den ska äta av. Om det blir för många tvestjärtar kan det bli ett problem som du måste ta tag i även utomhus.

Hur kommer en tvestjärt in i ditt hem?

Om du stöter på tvestjärtar i ditt hem är det viktigt att du funderar på hur de dök upp inomhus. Det räcker nämligen att blockera vägen in för att bli av med insekterna inomhus. De har egentligen inget naturligt intresse av att befinna sig i ditt hem då det inte bjuder på maten som de är ute efter.

Men tänk på att:

  • Ventiler kan bli vägen in. Täck med nät!
  • Posten kan komma med tvestjärt. Skaka tidningen innan den plockas in!
  • Kläder som hänger på tork utomhus också kan bli attraktiva platser för tvestjärtar att slå sig ner på.
  • Hål och sprickor vid dörrar och fönster kan bli vägen in. Täta sprickorna!

Så får du bort tvestjärtar

För att få bort tvestjärtar ska du först och främst tänka förebyggande. Det gäller att göra saker som leder till att tvestjärten inte trivs i och omkring ditt hus.

Börja med att:

Ta bort kraftig vegetation omkring huset – Om det finns komposter och kraftig vegetation alldeles vid husgrunden är det också vanligt att det dyker upp tvestjärtar som tar sig in. Se till att det är luftigt och tomt alldeles vid huset.

Töm komposten regelbundet – Komposten bör tömmas ofta och inte vara fylld till toppen med fuktigt material som drar åt sig tvestjärtar.

Förvara på ett luftigt sätt – När du lägger i dynor och annat i lådor utomhus ska du förvara luftigt. Tvestjärna tycker om fuktiga mörka utrymmen där de kan klämma sig in. Liksom under stenar. Packa alltså inte det som du förvarar som stenar mot fuktig mark!

Borsta bort under krukor – Lyft regelbundet på krukor och borsta under dem. Det här är typiska platser där tvestjärtar gärna håller till. Om du städar hela tiden blir platserna under krukor inte särskilt attraktiva för insekten.

Skapa fällor för tvestjärtarna

Du kan också jobba aktivt med en slags tvestjärtsfällor. Dessa ska ha alla de egenskaperna som tvestjärten tycker om. Du kan till exempel ställa upp blomkrukor upp och ner. Det ger ett gömställe som tvestjärten tycker om.

Lägg in halm, tyg, wellpapp eller träull i krukan. Det ger tvestjärten en plats att krypa in i. Varje morgon undersöker du din fälla och du kan flytta på djuren till en plats långt från ditt hem. Placera fällan nära platsen som du upplever att tvestjärtarna kommer från.

Bra ställen att flytta tvestjärtar till är komposten. Men du kan förstås också pytsa ut dem långt från ditt hem. Fast inte i grannens trädgård!

En annan typ av fälla är den som består av dubbelsidig klisterremsa och en form av kalk. Den kan du placera på husets vägg där du ofta ser tvestjärtar röra sig.

Bekämpningsmedel mot tvestjärtar

Det går också att bekämpa tvestjärten med medel. Det finns till exempel pulver som du kan sprida ut för att få bort tvestjärtar. Använd bekämpningsmedel på dagtid. Du sprayar ut eller sprider pulver där du vet att tvestjärten finns.

Naturliga medel mot tvestjärtar

Om du inte vill använda kemiska produkter kan du välja att lägga ut vitlök eller strö vitpeppar där du ser tvestjärtar. Detta är sådant som de inte tycker om och som på ett naturligt sätt får insekterna att hålla sig borta.

Fakta om tvestjärten

Här är några spännande fakta om tvestjärtar.

Forficula Auricularia – Detta är det verkliga namnet på tvestjärten.

Syns i juli – I juli månad ger sig nymferna ut från boet för att söka föda och det är då som du kan få syn på många tvestjärtar.

Bara skadade frukter – Tvestjärtar ger sig bara på frukt som redan är skadad. Det ska finnas en spricka där de kan ta sig in och börja äta.

Kan smutsa ner frukt – Det är viktigt att veta att tvestjärten kan lämna avföring på frukt som den har ätit av.

Frågor och svar om tvestjärtar

Här är några vanliga frågor och svar om tvestjärtar.

Kan tvestjärtar bitas?

Nej, de bits inte. Men de kan klämma till med klon. Det bör dock inte göra ont på en människa.

Kan tvestjärten krypa in i örat?

Det är klart att den kan men det här är mycket ovanligt. Det är faktiskt något av en myt att tvestjärten skulle krypa in i öron!

Vad heter tvestjärt på engelska?

Tvestjärt heter earwig på engelska vilket syftar till myten om att krypa in i öron.

Se fler tvestjärts produkter