Alla har vi väl varit med om att vårt hem plötsligt har invaderats av mängder med bananflugor. Bananflugorna kommer in i ditt hus utifrån och väl där förökar de sig i en rasande fart. Bananflugorna lever överallt i vår svenska natur och under sensommaren och hösten letar de sig gärna in i våra hus för att lägga sina ägg och föröka sig bland våra frukter och matrester.

Vi rekommenderar

Alla modeller har testats under några veckor på sensommaren då riskerna för bananflugor är som störst. Bara en modell har testats i taget per testperson för att kunna bedöma effekterna av varje modell oavsett vilken fälla bananflugorna lättast dras till.

Testerna för att hitta bästa bananflugefällan genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – att det är enkelt att ställa i ordning fällan samt att kassera när den är använd
  • Lockbetet – hur snabbt lockbetet drar till sig bananflugorna
  • Effektiviteten – hur lång tid det tar att bli av med alla flugor och om modellen tar samtliga utan att effekten avtar

Bananflugorna frodas särskilt i köket, där det ofta finns mycket gott som frukt och annan mat. De gillar också blomjord, matrester i diskhon och odiskade glas med dryck som vin eller öl.

När du köper frukt i affären är det också vanligt att få med sig bananflugor hem eftersom det kan finnas många ägg gömda bland frukten som snart kläcks och börjar föröka sig ännu mer.

Om du fått ditt hem överfullt med bananflugor kan det vara svårt att bekämpa dem som med större flugor. Deras storlek gör att det är svårt att använda sig av till exempel flugsmälla eller traditionella flugfällor. Däremot finns det speciella bananflugfällor som är väldigt effektiva och enkla att använda. En bananflugfälla innehåller någon form av lockmedel som effektivt drar till sig bananflugor varpå de drunknar i lockmedlet.

Här går vi igenom olika varianter av bananflugfällor samt hur du använder dem.

Bananflugefälla Ink. Lockmedel – Blommotiv – ✅ Prisvärd

  • Snyggast enligt GardenHome.se (-20)

Bananflugefälla Ink. Lockmedel – Blommotiv är mycket smart då den är lätt att rengöra och enkel att fylla på med nytt lockmedel. Tack varen en diskret och smart design passar den perfekt i köket, vardagsrummet eller sovrummet. 

GreenProtect® Bananflugefälla – ✅ Bästa Ekonomi

GreenProtect® Bananflugefälla

  • Bästa ekonomi av GardenHome.se (-20)

GreenProtect® Bananflugefälla är en effektiv och snygg bananflugefälla. Tack vare den smarta designen som liknar ett äpple så passar den perfekt i köket eller fruktskålen. Lockmedlet är helt naturligt och giftfritt, flaskan rymmer 15 ml.

Aries® 2-pack + lockmedel – ✅ Bästa Premium

Aries Bananflugfälla

  • Bästa ekonomi av GardenHome.se (-20)

Aries® Bananflugfälla med medföljande lockmedel hjälper dig att snabbt och effektivt bli av med bananflugorna.

Fällan fungerar på ett väldigt enkelt sätt. Du häller helt enkelt det medföljande lockmedlet i bananfällan som har en tratt på sig. Denna tratt gör sedan att bananflugorna kan ta sig in men inte ut. Lockmedlet drar effektivt till sig de små flugorna och när de väl kommit in i fällan slipper du se dem igen.

Guide: Fälla för bananflugor

Att använda sig av en bananflugfälla är det bästa och mest effektiva sättet att bli av med bananflugor när ditt hem plötsligt har invaderats av dessa snabbt förökande insekter.

Fällorna kan användas i såväl hemmet som i restauranger, kök och andra lokaler. En bananflugfälla kan enkelt placeras i köket på en bänk eller någon annanstans där flugorna uppehåller sig. På bara någon vecka kommer flugorna att vara borta.

Hur fungerar en bananfälla?

Det finns några olika modeller av fällor för bananflugor att köpa och de alla har samma funktion. De består av en behållare med vätska som bananflugorna attraheras av och dras till och när de väl har tagit sig dit så drunknar de. Man kan även ha ett klisterlock på fällan som kan bytas ut vilket gör att vätskan håller sig längre.

Har du barn hemma kan det vara smart att satsa på en fälla där blandningen inte kan vältas ut eller råka drickas.

Förebyggande åtgärder

Viktigt att tänka på är att städning och renhållning bör ske samtidigt som fällorna ställs ut. I annat fall minskas dess effekt avsevärt.

Det enklaste sättet att förebygga problem med bananflugor är att helt enkelt se till så att de inte kan hitta den föda som de söker. Det gör du genom att se till att ingen frukt eller några matrester ligger framme. Låt inte disk ligga i diskhon för länge, se till att diskbänken hålls ren och ta bort diskrester från diskhon direkt.

Rengör även returflaskor och liknande och lämna inga vinskvättar framme. Det är viktigt att övermogen och skadad frukt alltid förvaras i kylen annars dyker bananflugorna upp på nolltid. Bananflugorna dras även gärna till matresterna i dina sopor. Se därför till att ha tättslutande lock på dina sopor och att behållarna står i ett skåp. Var också noga med att bära ut hushållssoporna varje dag. Framförallt under den säsong då bananflugorna trivs som bäst.

Även vissa krukväxter attraherar bananflugor. Vid problem med bananflugor kommer det tydligt visas vid vilka växter som flugorna trivs. Byt ut dessa mot andra krukväxter eller ställ dessa växter på annat ställe, gärna utomhus om det är möjligt.

Se också till att vädra ut ordentligt och håll nere inomhustemperaturen om det är möjligt. På så sätt kan du få flugorna att vilja söka sig utomhus istället.

Frågor och svar Bananflugefälla.

Hur fungerar en bananflugefälla?

En bananflugefälla består av en behållare med någon form av vätska som lockar bananflugorna. När flugorna tagit sig till behållaren så drunknar de.

Är bananflugefällor farliga för barn?

De flesta bananflugefällor innehåller vätskor som varken barn eller husdjur bör dricka. Det finns dock även fällor med mer barnvänliga lockbeten.

Är köpta bananflugefällor bättre än hemmagjorda?

Fördelen med att köpa bananflugefällor är att lockbetet är speciellt framtaget för att bäst locka bananflugorna. Behållarna är också bättre konstruerade för att flugorna inte ska smita.