rodcedertraolja

För en giftfri avskräckning av ohyra som mal, pälsängrar, silverfisk med flera är rödcederolja något av det mest effektiva du kan använda. Det är 100% miljövänligt och fritt från kemikalier. För oss människor ger rött cederträ en behaglig och tilltalande doft men för de små skadedjuren är det en doft de avskyr.

Det finns ett antal olika produkter att välja mellan och vi har både gjort egna tester och gått igenom många andra test samt även kollat igenom olika kundomdömen i olika webbutiker för att hitta den bästa oljan. Vi har hittat vår vinnare som vi presenterar och vi går också igenom hur rödcederolja fungerar, var du kan använda det och hur du bäst bekämpar insekter med detta medel.

Nordic Red-Cedar
Rödcederolja Spray 30 ml : ✅ Bästa val

nordic-red-cedar olja 30 ml

 • Rekommenderas av GardenHome.se (-20)

För en luktfri bekämpning av ohyra som mal, pälsängrar, silverfisk med flera är rödcederolja något av det mest effektiva du kan använda. Det är 100% miljövänligt och fritt från kemikalier. För oss människor ger rött cederträ en behaglig och tilltalande doft men för de små skadedjuren är det en doft de avskyr.

Det finns ett antal olika produkter att välja mellan och vi har både gjort egna tester och gått igenom många andra test samt även kollat igenom olika kundomdömen i olika webbutiker för att hitta den bästa oljan. Vi har hittat vår vinnare som vi presenterar och vi går också igenom hur rödcederolja fungerar, var du kan använda det och hur du bäst bekämpar insekter med detta medel.

Rödcederolja – Så används den

Rödcederolja används både som eterisk olja inom skönhetsprodukter samt för att bekämpa insekter. Använd ALLTID korrekt produkt till rätt användningsområde. 

Inom skönhet

Rödcederprodukter inom skönhet och hälsa anses ha en avslappnande inverkan och kan användas på fet hud och acne. Koncentrerad olja är stark och behöver därmed blandas ut innan den används. Den kan exempelvis blandas ut med vanlig hudkräm.  

Det finns skönhetsprodukter där det i produktbeskrivningen anges att de ”även motverkar skadedjur”. Vi rekommenderar däremot aldrig att skönhetsprodukterna används för insektsbekämpning – eller tvärtom. 

Inom insektsbekämpning

Rödceder används för att effektivt hålla borta mal, silverfiskar och pälsänger. De är lukten som insekterna tycker är obehaglig vilket gör att rödceder kan användas för att skapa ett skydd mot insektsangrepp. Till skillnad mot många insektssprayer är rödceder helt naturligt. 

Läs mer under ”Bekämpa insekter”

Så fungerar rödceder mot insekter

Rödceder innehåller terpener och det är dessa som skapar den doft som skadedjuren undviker. Det är därmed viktigt att välja produkter med hög halt av alfa-pinen och beta-pinen (terpener) då det, enligt forskning, är dessa som håller insekterna borta.

Det är även en av orsakerna till att skönhetsprodukter inte ska användas för att bekämpa insekter. De kan ha helt annan sammansättning av innehåll och därmed ge betydligt sämre resultat. 

Bekämpa insekter 

För bäst effekt är det viktigt att ytan som ska skyddas från insekter med rödceder först rengörs noggrant. Använd sedan olja, spray eller träprodukter med rödceder. 

 • Rengör först: Innan spray, olja eller rödcederträ används för att skrämma bort insekter bör rejäl städning ske. Är det problem med silverfiskar i badrummet så är första steget att göra rent kring avloppet, bakom badkaret och i skrymslen. Minska förutsättningarna för att insekterna ska trivas – och använd sedan rödceder som ett skydd. 
 • Rödcederolja/spray: Både rödcederolja och rödcederspray är koncentrerad olja med kraftig doft. Var därför försiktig och prova med en mindre mängd först. Blir det för mycket kan oljan torkas upp med hushållspapper och vädring ske. Har det kommit på kläder bör de tvättas direkt eftersom risken annars finns för missfärgningar.

  Sprayen kan exempelvis användas för att få in rödceder under lister, i smala springor och håligheter. 

 • Träprodukter av rödceder: Det finns en rad olika träprodukter som är tillverkat av rödceder. De har alla liknande avskräckande effekt på mal, pälsänger och silverfiskar. Exempelvis finns det rödcederbollar, trähjärtan och block men även galgar och kransar. Kransar används för att trä över en galge och därmed tydligt skapa ett skydd för ett plagg och stora delar av garderoben.

  Träprodukterna avger en svagare doft i jämförelse med koncentrerad rödcederolja. Har doften avtagit kan de putsas med fint sandpapper och även sprayas på med rödcederspray. I och med att produkterna avger doft under lång tid blir det ett mer långsiktigt skydd än vid användning av spray. 

 • Se upp med missfärgningar: Ha aldrig rödcederträ i direktkontakt med tyger och kläder. Oljan som utsöndras från träet kan ge missfärgningar som kan vara svåra att få bort. En enkel lösning är att ha träet i tunna tygpåsar. Lukten kommer ändå att spridas så att effekt ges.

  Även om olja eller spray används bör man vara försiktig och ta lite i taget så det inte kommer olja på handdukar, kläder eller mattor. 

Är rödceder farligt?

Rödceder är inte farligt, varken för människor eller djur. Det är därmed inte någon fara om barn eller djur hittar träklossarna eller en trägalge av rödceder. Håll däremot oljan och sprayen på ett säkert ställe då det är koncentrerad rödceder. 

På huden  – Får du rödceder på huden kan rodnader uppkomma. Det är däremot inte farligt. Tvätta bort med tvål och vatten. 

I matstrupe eller luftstrupe – Kommer oljan ner i luftstrupen eller matstrupe bör läkare konsulteras direkt. Det gäller med de flesta starkare oljor och sprayer. 

Inandning av ångor – Kan eventuellt ge huvudvärk men är inte farligt. Vädra så att doften minskar i rummet. 

Fem frågor om rödceder

Vilket trädslag utvinns rödceder?

Främst är det amerikanska träslaget Juniperus Virginiana.

Dödar rödceder insekter?

Nej, terpener i rödceder skrämmer bort insekterna men dödar dem inte.

Finns det något alternativt medel som kan användas?

Istället för rödceder kan lavendel användas. Detta med liknande avskräckande effekt.

Är det skillnad på de olika oljorna?

Ja, i ett svenskt test visade det sig att mängden terpener var olika hos de olika oljorna. Det är dessa som insekterna inte tycker om. Vinnare var Red No1 med Redecker på en andraplats.

Vilka insekter kan bekämpas med rödceder?

Främst är det silverfiskar, pälsänger och mal. Men många vittnar om att det även håller borta kackerlackor och myror.

Betyg på guiden:

3.3/5 - (63 votes)