Många fåglar trivs och håller till där vi människor också vistas. Visst kan det vara trevligt att vakna till fågelsång på morgonen men det finns också situationer då man inte alls vill ha fåglar i sin omgivning. Det kan handla om att de smutsar ner våra utemöbler med sin spillning eller att de stör vår nattsömn. Genom att använda en fågelskrämma kan du se till att fåglarna håller sig borta.
Innehåll
dölj
Bästa Fågelskrämma
I våra tester har samtliga modeller testats i trädgårdar där det ofta förekommer mycket fåglar som de boende anser vara störande. Testpersonerna som valdes ut har egna trädgårdar och alla fågelskrämmor har testats en i taget i samtliga trädgårdar och i samma ordning för att kunna avgöra vilken som fungerar bäst. Testperioden har varit två veckor med varje produkt som har placerats ut på olika platser för att inte vänja fåglarna med att det står något ofarligt på samma plats.
Testerna för att hitta bästa fågelskrämman genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:
- Användarvänlighet – enkel att montera och placera
- Effekt – att fåglarna skräms bort
- Kvalitet – material som tål alla väder
- Lätt att rengöra
Huggorm i gummimaterial fungerar som fågelskrämma då fåglarna försöker undviker detta rovdjur. Kan även användas tillsammans med andra fågelskrämmor. Ett billigt och genialiskt sätt att hålla fåglar borta!
Det här är en fågelskrämma i form av en uggla som med hjälp av sitt naturliga utseende och rörelser skrämmer bort fiskmåsar, duvor, skator och de flesta andra fåglar. Dessutom skrämmer den även olika sorters gnagare såsom möss och råttor. Ugglor är nämligen ett stort hot mot de flesta fåglar och gnagare här i Sverige.
Ugglan har ett rörligt huvud som är en väldigt effektiv skrämselfunktion. Rörelsen aktiveras av vinden vilket också minskar risken att fåglarna vänjer sig vid ugglan. Detta gör att den här fågelskrämman bibehåller sin effekt under en mycket lång tid. Om du efter en tid ändå upplever att fåglarna börjar vänja sig vid ugglan kan du prova att flytta på den, det brukar oftast ge resultat.
Ugglan är förberedd för monteringen som görs snabbt och enkelt. Det medföljer en plastskiva som du placerar på ugglans bakhuvud, den ger på så sätt ett extra vindfång vilket bidrar till ugglans rörelsefunktion. Sedan monterar du ugglan på exempelvis en träyta eftersom den är förberedd att monteras vid foten. Det är också möjligt att fästa den på exempelvis en stolpe. Välj en naturtrogen placering, den ska vara väl synlig men inte heller så att den syns från alla vinklar.
Använd ugglan för att slippa fåglarnas spillning på hustak, bilar, båtar, utemöbler och fönster. Det här är en väldigt effektiv fågelskrämma som också blir ett dekorativt inslag i din trädgård. Priset är riktigt överkomligt med tanke på att du får en effektiv och långsiktigt fågelskrämma.
Egenskaper:
- Effektiv och långsiktig
- Naturtrogen fågelskrämma
- Rörelsefunktion förstärker effekten
- Förberedd för montering
- Skrämmer de flesta fåglar och gnagare
- Höjd: 375 mm
- Bredd: 180 mm
- Vikt: 400 gram
Här har vi en fågelskrämma av mycket hög kvalitet. Med hjälp av denna kan du hålla fåglar borta på ett effektivt sätt under en lång tid.
Den här fågelskrämman använder du med fördel när du vill skrämma bort fåglar från öppna ytor såsom gräsytor, odlingar, byggnader, småbåthamnar, uppställningsplatser m.m. Det är ett komplett set som innehåller drake, markfäste, mast och lina. Fågelskrämman fungerar genom att den mycket effektivt imiterar en rovfågel när draken rör sig i vinden. Rörelsemönstret varierar i höjd, hastighet och mönster vilket gör det väldigt naturtroget. Det krävs ytterst lite vind för att den ska röra sig och på så sätt skrämma iväg fåglarna.
Om du vill kan du även köpa till ett roterande fäste som gör att fågelskrämman håller längre och fungerar på det mest optimala sättet. Det roterande fästet minskar nämligen risken för att draken och snöret ska trassla in sig eller att spöet knäcks vid kraftiga vindar. Fästet gör att spöet kan rotera fritt 360 grader vilket gör att hela spöet och inte bara draken följer vindens riktning. Det roterande fästet monterar du smidigt och enkelt på en plan yta, exempelvis på marken, på en brygga eller ett tak. Fästet är mycket hållbart och tillverkat i rostskyddsbehandlat stål.
Det finns även ett roterande rörspett att komplettera med om du enbart vill kunna fästa spöet direkt i marken genom att slå ner ett slags rör i marken. Den har samma funktion som det roterande fästet i övrigt.
Egenskaper:
- Långsiktig effekt
- Naturtroget rörelsemönster
- Tillbehör för smidig montering och optimal funktion
- Skrämmer de flesta fåglar och gnagare
- Höjd: 5 meter
Det här är en enkel och smidig fågelskrämma i form av en ugglesiluett i reflexmaterial. Med denna fågelskrämma kan du avskräcka duvor, kråkor, kajor och fiskmåsar i dina träd, buskar och på andra platser eftersom de störs när reflexen reflekterar solljuset. Du hänger helt enkelt bara upp den där du vill skrämma bort fåglarna såsom i ett träd eller en buske, ovanför din balkong eller i en stupränna. Var noga med att se till att den hänger fritt så den inte slår emot något i vinden eftersom det kan slita på den.
Du kan även använda den här skrämman för att avskräcka olika former av gnagare såsom möss och råttor i din trädgård.
En smidig form av fågelskrämma som bara är att hänga upp. I förpackningen får du med två ugglareflexer och priset är riktigt överkomligt!
Egenskaper:
- Enkel att använda
- Kan avskräcka de flesta fåglar samt gnagare
- Levereras med upphängningssnöre
Vem behöver en fågelskrämma?
Eftersom vi människor breder ut vår bebyggelse mer och mer så försvinner många av de platser där fåglar naturligt vistas. Dessutom erbjuder vår miljö både skydd och god tillgång på föda vilket gör att fåglarna trivs och håller till i våra bebyggelser. Men detta kan dessvärre medföra en hel del problem och inte bara vacker fågelsång om morgnarna.
Fåglar kan vara både högljudda och upplevas störande på olika sätt. De kan störa vår sömn eller arbetsro och skräpa ner på ett sätt som vi upplever störande. Fågelspillning kan tyvärr orsaka en del skada när de kommer i kontakt med exempelvis utemöbler, båtar och bilar. Fågelbon kan dessutom också orsaka problem genom att de huserar olika former av skadedjur såsom loppor, mal och kvalster. Fåglar kan i värsta fall också sprida sjukdomar även om det är mycket ovanligt.
På grund av detta kan det många gånger finnas ett behov av att hålla fåglarna borta på något sätt och då kan en fågelskrämma vara ett utmärkt hjälpmedel.
Olika typer av fågelskrämmor
Flygande fågelskrämma
Flygande fågelskrämmor skrämmer de flesta sorters fåglar eftersom de efterliknar rovdjur när de rör sig i luften. Den består av en drake som är monterad på ett långt spö. Fågelskrämman är konstruerad så att draken rör sig i vinden på ett naturligt sätt som också har fördelen att fåglarna kan ha svårt att vänja sig vid den vilket gör att du kan använda den mycket långsiktigt. Denna typ av fågelskrämma lämpar sig väldigt bra att använda om du vill skrämma iväg fåglar inom ett större område. Eftersom den rör sig högt upp i luften kan den skrämma bort fåglar innan de hunnit komma nära.
Fågelattrapp
En fågelattrapp kan du istället använda om du inte har plats för en flygande fågelskrämma. Den kan också användas om du vill ha en mer riktad effekt mot en specifik plats. En fågelattrapp kan se ut som exempelvis en uggla och många gånger har den ett rörligt huvud som förstärker effekten.
Fågelpinnar
Fågelpinnar består av ett antal pinnar monterade på ett fäste som du kan placera ut där du inte vill att fåglarna ska kunna sätta sig, exempelvis på ett hustak, staket eller en mur. Pinnarna gör det svårt för fåglarna att landa just där. De flesta fågelpiggar går att fästa i varandra så att man kan täcka in ett större område. Piggarna skrämmer alltså inte bort fåglarna utan gör endast så att de inte kan sätta sig just där.
Skräm bort fåglarna så effektivt som möjligt
Fågelskrämmor är en mycket effektiv metod för att hålla fåglarna på avstånd. Men det finns också några andra åtgärder som du bör komplettera med för att försäkra dig om att bli av med fåglarna.
Rensa fågelbon
När fåglarna har byggt bo kan de vara betydligt mer modiga än annars, ta stora risker och hålla sig kvar på platsen trots hotande fågelskrämmor. Ibland händer det till och med att småfåglar börjar anfalla och jaga bort rovfåglar för att skydda sina bon. Om du vill vara säker på att bli av med fåglarna bör du därför börja med att rensa bort aktiva fågelbon före häckningsperiodens början innan du placerar ut din fågelskrämma. Se till att vara aktiv tidigt under säsongen och plocka bort påbörjade bon direkt för bästa resultat. Häckningsperioden börjar den 1 april så efter det får du inte röra fåglarnas bon utan det måste du se till att göra innan. Vissa fåglar kan vara ganska envisa med att försöka bygga bo på samma ställe igen så du bör vara där och kontrollera detta efter några dagar igen.
Mata inte fåglarna
Undvik att mata fåglar trädgården. Detta gäller även om du vill mata småfåglar eftersom fågelmaten även kan dra till sig större fåglar. Se också till att hålla rent runt komposter, fågelträd och soptunnor eftersom det annars kan locka till sig fåglar som letar föda.
Plocka bort bomaterial
Se till att inte ha kvistar och annat bomaterial i din trädgård, på taket och i hängrännor eftersom fåglarna då får svårare att etablera sig i just din trädgård.
Var ska jag placera fågelskrämman?
När det gäller placeringen av fågelskrämman gäller det att välja en naturtrogen placering för bästa effekt. En uggla brukar ju sitta högt upp för att spana efter byten och därför bör du även placera en fågelskrämma som liknar en uggla på den höjden. Ugglan brukar även sitta med ryggen mot ett träd eller en husvägg och det bör du också tänka på vid placeringen. Det räcker alltså inte bara med att ha en naturtrogen fågelskrämma utan det krävs även att man placerar den på ett naturtroget sätt.
Du bör även ändra placeringen regelbundet eftersom fåglar är smarta och efter en tid kan genomskåda fågelskrämman. De lär sig snabbt vad som är farligt och inte. Bäst effekt får du därför om du flyttar fågelskrämman varje vecka.
Våra testvinnare
Vi har gjort en utförlig undersökning av olika fågelskrämmor som finns på marknaden just nu och utsett dessa riktigt bra vinnare. De fågelskrämmor som vi har valt ut är både effektiva, prisvärda och av hög kvalitet samt har fått många bra utmärkelser och recensioner av andra som använt dem.
Frågor och svar Fågelskrämma.
Får man sätta upp fågelskrämmor överallt?
Nej, man får bara sätta upp fågelskrämmor på egen mark.
Hur får man bäst resultat av fågelskrämmor och attrapper?
För bästa resultat behövs först och främst förebyggande åtgärder med att ta bort små kvistar och annat material som kan användas för att bygga bo. Ta även bort alla påbörjade bon och undvik att lägga ut mat till fåglarna. Genom att placera ut fågelskrämmor och attrapper före häckningsperioden i april, innan fåglarna börjar bygga sina bon, ger bäst resultat.
Var ska jag placera fågelskrämman?
Fåglar är smarta djur så bäst är att placera fågelskrämman så verklighetstroget som möjligt i sin naturliga miljö. En fågelskrämma som liknar en uggla placeras högt upp med ryggen mot ett träd eller en husvägg eftersom ugglor brukar sitta på detta sätt och leta efter byte. Fåglar lär sig snabbt vad som är farligt och inte så det gäller även att byta plats på fågelskrämman regelbundet för att få bäst effekt.
Min fågelskrämma ger ingen effekt längre – vad gör jag nu?
När fåglarna upptäcker att de inte kommer till skada eller blir jagade försvinner deras rädsla. Därför är det viktigt att byta plats på fågelskrämman regelbundet. Det kan också vara bra att ha flera olika sorter i olika skepnader som kan vara utplacerade samtidigt men även för att kunna byta ut i olika perioder.
Betyg på guiden: