Bästa Sekatören » 4 produkter i test

Sekator rod

Ett litet trädgårdsredskap kan få stor betydelse. Den lilla sekatören måste fungera på ett bra sätt för att du ska klara av jobbet med buskar och träd. En bra sekatör klarar av grenar som har en tjocklek i likhet med ett finger, omkring 20 mm. För att arbetet med att ansa rosbuskar, klippa bort döda grenar på fruktträd och kapa kvistar ska flyta på måste sekatören vara behändig

Men hur ska du veta vilken sekatör som fungerar bäst? Här har vi sammanställt en guide med sekatörer bäst i test. Det här är klippredskap som har testats av branschfolk såväl som av vanliga användare. Genom att se på olika testkällor och recensioner så har vi kommit fram till de bästa valen.

1. BAHCO P126-19-F

BAHCO är ett Svenskt märke med gott rykte. Deras P126-19-F sekatör är ett måste för dig som vill ha trädgårdsredskap som fungerar. Det är få sekatörer som slår BAHCO P126-19-F sekatören. Den förblir sekatör bäst i test år efter år.

Anledningen till att det här verktyget är populärt bland proffs och trädgårdsamatörer är den höga kvaliteten. Sekatören har skärblad av stål som är hårdkromat. Det här är blad som är otroligt vassa. Hårdkromningen bidrar med blad som klarar av vatten utan att rosta och som inte slits ut av nötning i första taget.

Handtaget är gjort i mjukt PVC-plast och ger dig ett bra grepp. Under plasten finns gjuten aluminium vilket bidrar till lätt vikt utan att dra ner på styrkan. Lås på ovansidan är smart. Det innebär att du kan jobba med valfri hand.

Om du ska klippa en hel del och vill bli klar snabbt är det här ett bra val. Det går att jobba på en bra stund utan att trötta ut handen. Om du har små händer bör du dock beakta P126-19-F modellen som är nättare. Priset är högt jämfört med andra sekatörer men du får livstids garanti och en sekatör som är en njutning att jobba i trädgården med.

Klarar 22 mm tjocka grenar! Sekatören är anpassad till större händer
Se Pris

2. Fiskars PowerGear X PX92 

Fiskars PowerGear X PX92 är liksom namnet antyder en liten men mycket stark sekatör. Den är designad i Finland och tillverkas i Polen. PowerGear-mekanismen är ett Fiskars-patent som vi har sett i tidigare modeller. I användarrecensioner online hyllas denna modell som otroligt användarvänlig. Den kommer med överallt, till och med på resor!

Med den här sekatören klarar du färska grenar med en diameter på upp till 20 mm. En konstruktion av FiberComp ger dig ett lättviktigt verktyg. Men skärbladen är tuffa. De är gjorda av extra kraftfullt rostfritt stål. Det övre bladet är ytbehandlat med PTFE för bättre effekt.

Sekatören har en storlek som passar små och mellanstora händer. Om du har kunskap om den tidigare modellen P92 kommer du att känna igen dig. Det enda som fattas är det smarta fodralet att hänga sekatören i. PX92-modellen är aningen större än P92 och det är något som bidrar till lättare klippning.

Utbytbara skärblad Kommer inte med ett fodral att hänga och förvara redskapet i
Fiskars PowerGear X PX92
Se Pris!

3. Fiskars Sekatör P321 sidoskär

SE PRIS

4. Felco 2

Tusentals användare på Amazon kan inte ha fel! Det finns andra modeller som ofta lyfts fram som bäst i test sekatörer. Men Felco 2 har glada användare från världens alla hörn och det betyder mer än nyare experttester av nyare Felco modeller. Felco 2 är ett pålitligt trädgårdsverktyg som är bekvämt att jobba med.

Felco 2 är gjord av aluminium och har skärblad av härdat stål. Konstruktionen ger ett precist snitt. Du kan klippa grenar med tjocklek på upp till 25 mm. Felco 2 används av professionella trädgårdsmästare som behöver den goda ergonomin. Dessutom är detta ett verktyg som är utformat för att hålla länge. Med aluminium i konstruktionen får du styrka tillsammans med rostskydd.

För att göra det lättare att använda sekatören har Felco byggt in stötdämpning. Handtagen har också belagts med ett halkskydd. Du kan jobba med klippning av våta buskar utan att slira! Notera att den här sekatören har en form som passar bäst för lite större händer.

Inbyggd stötdämpning
Snäppet dyrare jämfört med andra
sekator-felco-4
SE PRIS

Så är Sekatörerna utvalda

 

Sekatör – Guide

Innan du köper en sekatör är det bra om du ställer några relevanta frågor. De hjälper dig att välja rätt då du blir bättre medveten om dina faktiska behov. Här är några av de vanligaste frågorna om sekatörer.

Håll sekatören vass och smidig

När du har köpt en sekatör ska du ta hand om den. Om du gör det kommer den att förbli vass och smidig att använda. Underhåll är ganska enkelt. Det handlar i första hand om att hålla bladen rena. När du har använt sekatören ska du torka av bladen.

God förvaring är viktigt

Låt inte sekatören ligga kvar ute på gräset eller under en buske då du inte använder den. Hyllan i redskapsboden eller lådan i köket är mycket bättre. Även superstarkt stål påverkas av förvaring som utsätter sekatören för vatten och smuts.

Tänk också på att sekatörer inte är leksaker. Om de ligger framme där barn kommer åt kan de användas på sätt som snabbt sliter ut både handtag och blad. Det undviker du genom att förvara trädgårdsredskap utom räckhåll för barn.

Vässa bladen

När bladen tappar sin skärpa kan det vara dags att vässa. Det går att vässa alla sekatörblad. Du gör på följande vis:

  1. Plocka isär sekatörens olika delar. Lägg rostiga blad i vatten med vanlig disksåpa en stund.
  2. Torka av bladen. Om de är rostiga kan du använda en stålborste eller lite stålull för att få bort rosten.
  3. Använd ett bryne för att slipa bladet. Du slipar på sidan som ska vara vass, den som är fasad. Slipa med riktning från eggen och uppåt. Håll samma vinkel under hela slipningen.
  4. När du är nöjd med slipningen kan du sätta ihop sekatören igen. Kanske passar du på att smörja delar som fjädrar innan du monterar samman delarna.

Om det är svårt att vässa kanske det är dags för nya delar. Då är det givetvis en fördel om du har valt en modell som har reservdelar som du snabbt kan beställa online.

Vanliga frågor om Sekatör

Kan man klippa med båda händerna?

Det beror på den modell som du väljer. Om du är vänsterhänt ska du välja en sekatör som även fungerar smidigt med vänster hand.

Varför är Felco sekatören så dyr?

Det här är en professionell sekatör som används av trädgårdsmästare. När du ser på priset bör du beakta att sekatörer av högre kvalitet håller längre. Om du ska köpa en ny varje säsong kostar det ju också en slant.

Vad kan jag klippa med sekatör?

Du kan klippa färska och döda grenar och kvistar. Du kan ansa rosenbuskar och se till att fruktträden mår bra. Du kan klippa bort skadade delar i din trädgård för att hindra vidare spridning.

Kan jag slipa min sekatör?

Det går att slipa bladen. Tänk på att det kan vara svårt att komma hela vägen in. Då är det en fördel om det går att montera av bladen. Du slipar med ett bryne.

Vilken sekatör är bäst?

Bästa sekatören är den som passar din hand och som ger det stöd du behöver i din trädgård. Hög kvalitet kan bli avgörande. Sekatörerna som inte rostar är också enklare att hantera i det långa loppet.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (3 votes)