Här kan du läsa mer om smarta personvågar bäst i test som är gjorda för att ge dig det stöd du behöver i din viktresa.

De kan inte få dig att gå ner i vikt med ett trollslag, men smarta personvågar kan faktiskt ge den sporre som du behöver för att nå dina mål. En smart personvåg kan kommunicera med din smartphone och ge dig statistik som du annars aldrig hade haft koll på. Läs vidare för att hitta den bästa smarta personvågen för dig!

Bästa Smarta personvåg

Alla modeller i testet har testats av en stor grupp testpersoner med varierande vikt, fettmassa och muskelmassa. Personvågarna har använts både i enhushåll och i familjer för att även kunna testa inställningsmöjligheter och sparande av data mellan flera personer.

Testerna för att hitta bästa smarta personvågen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att vågen är enkel att använda, har en tydlig display med enkel avläsning samt att det är lätt att göra inställningar och mätningar
 • Kvalitet
 • Antal användare
 • Antal mätningar – vikt, BMI, kroppsfett, muskelmassa, benmassa, vattenprocent
 • Wifi-koppling
 • Max användarvikt

Garmin Index Smart: ✅ Bästa val

Garmin Index Smart

 • 4,1 av 5 stjärnor på Amazon
 • Rekommenderas av pcmag.com

Koppla ihop med kompatibel smartphone och ta kontroll över din viktutveckling med Garmin Index Smart Scale. Det här är en smart personvåg bäst i test flera år i rad. Hundratals användare intygar att den fungerar bra. Den svarta designen är snygg och passar bra in i badrummet eller annat rum där du vill väga dig.

Det här är ett mycket bra val när det finns fler som vill använda sig av den smarta personvågen. Den kan nämligen känna igen upp till 16 användare helt automatiskt. Det här gör det lätt för flera personer att hålla ordning på vikten som en del av en ny livsstil eller för att nå träningsmål.

Med den här smarta vågen kan du se resultatet av din träning. Det finns ett online community som du kostnadsfritt kan ta del av. Användning är enkel och du får tillgång till så många detaljer att det går att utföra helt fantastiska hälsoanalyser på mycket kort tid.

Viktiga egenskaper

 • Kan kopplas mot wifi
 • Vikt
 • BMI
 • Kroppsfett
 • Muskelmassa
 • Benmassa
 • 16 användare
 • 9 månaders batteritid

Nokia Body+: ✅ Bästa Premium

Nokia Body+

 • 5 av 5 stjärnor på Kjell & Company
 • 4,5 av 5 stjärnor av Pcmag.com

För dig som vill följa en viktresa är det här ett bra val. Withings Body+ är till för hela familjen. Vågen kan nätanslutas med wifi och fungerar både för Android och iOS telefoner. Med en app kommer du att få grafer för viktutvecklingen och det ger en bättre bild av vad som händer under en viss period.

Det här är en smart personvåg som fungerar bra för 8 olika användare. Det är mer än tillräckligt för de allra flesta. Det går alltså bra för flera personer att samtidigt använda vågen för att hålla koll på vikten.

Utöver vikt får du värden för mer som muskelmassa, kroppsfett och vattenprocent. Vågen klarar av upp till 180 kg. Det här är en smart personvåg bäst i test av användare som tycker att den är mycket lätt att använda. Experter har också gett den höga betyg.

Viktiga egenskaper

 • Wifi
 • För 8 användare
 • Vikt
 • Muskelmassa
 • Benmassa
 • Kroppsfett
 • Vattenprocent
 • 18 månaders batteritid

Rubicson Personvåg: ✅ Bästa Professionella

Rubicson Personvåg

 • Höga betyg på Kjell & Company

Rubicson personvåg är också en smart våg som har fått goda betyg av användare. Det beror på flera saker. Ett stort plus är att det här är en mycket korrekt våg. När folk har testat att väga sig flera gånger i rad blir det samma värden. Så är det inte alltid, inte ens med de bästa vågarna.

Rubicson smart våg kan räkna ut vikt, fettmassa, vattenprocent, benmassa och muskelmassa. Nio personer kan använda samma våg samtidigt. Därmed fungerar det här bra för de allra flesta familjer där det finns fler som vill börja hålla koll på viktutvecklingen.

Vågen klarar upp till 180 kg och varnar om det blir för tungt. Du får också varning när batteriet är på väg att ta slut. Utformningen är snygg och vågen är behändig. Den är lätt att hålla ren och tar ingen större plats. Var dock medveten om att personer med pacemaker frånråds att använda denna smarta personvåg.

Viktiga egenskaper

 • Vikt
 • Fettmassa
 • Vattenprocent
 • Muskelmassa
 • BMI
 • För 9 personer

Guide – Välj den bästa smarta personvågen

Det är mycket vanligt att ha behov av en bra personvåg. Kanske har du en gammal analog sak som du fortsätter att använda trots att den inte riktigt går att lita på. När det blir dags för ny personvåg är det också dags för ny teknik, smart teknik. Men hur ska du välja rätt smart personvåg?

Här är de viktigaste punkterna att beakta…

Vågen måste ge rätt värden

Det här är verkligen det allra viktigaste oavsett vilken typ av våg du väljer. Det finns gott om billiga personvågar som höftar vikt. Det kanske fungerar för den som bara vill veta på ett ungefär hur det står till med vikten. För många är det dock irriterande att inte få rätt siffror.

När du är ute efter den bästa smarta personvågen är det viktigt att du tar reda på om informationen du får stämmer. Det kan verka helt fantastiskt med en massa värden som fettmassa, vatten och benmassa. Men då ska dessa värden också vara korrekta!

God kommunikation med appar

Det här är också något att beakta. Om du vill kunna få ut mer av de värden som vågen ger dig bör den kunna kommunicera med appar. Det här sker enklast med wifi för då slipper du koppla vågen med sladd till en apparat.

Ta reda på om den smarta personvåg som du är intresserad av kommer att kunna kommunicera med din mobiltelefon. Om den inte fungerar för iOS och du har en iPhone blir det ju inte ett lyckat köp.

Tydlig information som du förstår

Det kan imponera med en massa information, men den ska vara tydlig och enkel att läsa. 

Ta reda på saker som:

 • Att du får värden i kg och inte enligt amerikansk modell. Ibland kan man få både och vilket kan verka bra. Men vissa vågar som har flera viktsystem kan blanda ihop saker och ting.
 • Att du får den information som du är intresserad av. För de flesta handlar det om saker som vikt och BMI. Benmassa och muskelmassa är förstås ett bra stöd för dig som vill ha vågen som en del av ditt träningsprogram.
 • Att du får grafer som du kan följa. Det är en stor fördel att få en bild av viktutvecklingen via en graf som du kan se med en app.

Hög kvalitet och lätt användning

Hög kvalitet är verkligen a och o med den här typen av hushållsapparater. Det är viktigt att du köper en bra smart personvåg som är gjord för intensiv användning. Om det är många som kommer att använda vågen dagligen ska den klara av det.

För den som är kraftigt överviktig kan det också vara av intresse att se på om vågen är gjord för vikten. Många gånger klarar smarta personvågar nära 200 kg men ta inte detta för givet. Med rätt användning kan du få ut mer av vågen men den bör vara gjord för att göra det lätt att sköta apparaten på rätt sätt.

Lätt användning innebär att det inte är svårt att plocka fram vågen och använda den. Finns det plats för fler användare är automatik bra. Då kan du enkelt ställa dig på vägen och fortsätta dina analyser utan att behöva klicka och ändra en massa först.

Vad ska smarta personvågar kosta?

Om du vill ha den bästa smarta personvåg som finns får du räkna med att betala omkring tusenlappen. Det kan finnas billiga smarta personvågar som också är bra men här tar du en chansning.

Det finns en trygghet med att köpa personvåg från ett känt märke. Det kostar lite mer men ger dig viktiga saker som garanti och kundtjänst när du behöver det. I och med att det inte rör sig om en större kostnad kan det vara klokt att investera lite mer i en våg som ger dig det stöd som du kommer att ha störst glädje av

Frågor och svar Smart Personvåg

Vad är en smart personvåg?

En smart personvåg är en våg som utöver vikt även mäter andra kroppsvärden och kan kopplas till mobilen med hjälp av Bluetooth eller wifi. Med en särskild app kan man sedan hålla koll på vikt och andra värden och se hur de förändras över tid. Det fungerar också att integrera data med en smart klocka eller andra appar.

Vad kan smarta personvågar mäta?

Förutom att avläsa vikten kan smarta personvågar mäta exempelvis muskelmassa, kroppsfett, vattenmängd med mera. En del modeller har en minnesfunktion som registrerar tidigare viktresultat och andra mätningar samt inställningar för längd, kön och ålder per användare. Detta kan vara en fördel om vågen har detta för att lättare kunna följa upp- och nedgångar i mätningarna.

Vad klarar smarta personvågar av för användarvikt?

De flesta modeller av smarta personvågar klarar en användarvikt på 150 – 180 kg.

Hur fungerar en smart personvåg?

En svag elektrisk stöt skickas genom fötterna. Stöten är ofarlig och känns inte och går att stänga av om man exempelvis har pace maker eller är gravid. Strömmen mäter det motstånd som kroppsmassan genererar. Vågen använder sedan denna information för att räkna ut muskelmassa och fettmängd.

Varför ska man köpa en smart personvåg?

Den stora fördelen med en smart personvåg är att kunna mäta fler värden än bara vikt och även att kunna följa sin utveckling. Exempelvis kan man se en viktgraf och tydligt se hur kroppen reagerar i olika sammanhang exempelvis i samband med hur hormonerna naturligt förändras över månaden och hur kroppen svarar på förändringarna. Detta kan ge bättre förståelse för när kroppen till exempelvis tillfälligt ökar i vikt även om man alltid äter och tränar likadant.

Hur noga är mätningarna med en smart personvåg?

Skillnaderna i mätningar mellan olika modeller är marginella men ett generellt råd när man utför mätningar hemma är att ta det med en nypa salt. Personvågarna brukar visa vikt med en felmarginal på mindre än 100 gram och övriga mätvärden än vikt kan ha en felmarginal på 5 – 10%. Mätningarna kan ge olika svar med varierande felmarginaler beroende av när på dagen man mäter, hur långt tid det har gått efter mat- och dryckintag, vilka kläder man bär, var man står på apparaten med mera. Även om det inte är helt exakta siffror får man en god indikation på hur värdena ligger och man kan följa hur resultatet utvecklas över tid. Är man orolig för alltför höga eller låga värden är det bra att kolla upp sina värden med sin vårdcentral.

När på dygnet ska man väga sig för att få så exakt mätning som möjligt?

De flesta rekommendationer anger att det bästa är att väga sig på morgonen efter toalettbesök när kroppen har haft naturlig fasta genom natten. Då har man alltid samma förutsättningar inför varje mätning vilket ger mer exakta siffror att följa över önskad period. Det är naturligt att kroppsvikten kan förändras under en dag med så mycket som 2 - 3 kg så det är bra att alltid har samma rutin inför mätningarna och välja samma tidpunkt när man mäter.

Betyg på guiden:

4.5/5 - (4 votes)