Med rätt planteringsspade för ditt trädgårdsarbete blir arbetet med dina planteringar både enklare och roligare. En bra planteringsspade ska vara bekväm att hålla i och lätt att hantera. Det finns en uppsjö av olika planteringsspadar att välja på och därför har vi gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka planteringsspadar som egentligen är bäst.

Bästa Planteringspade

Alla planteringsspadar har testats i både trädgårdsland, pallkragar och enstaka krukor. I våra tester har vi valt ut testpersoner som både är ovana och vana att arbeta med plantering och omplantering. 

Testerna för att hitta bästa planteringsspaden genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – lätt och smidig att använda för olika planteringsbehov
 • Ergonomi och bra komfort
 • Kvalitet
 • Praktiska upphängningshål
 • Vikt
 • Pris

Fiskars 46010: ✅ Bästa val

Fiskars 46010

 • Bästa val av GardenHome.se 

Fiskars är ju kända för att erbjuda högkvalitativa produkter både när det handlar om funktion och design. Fiskars har funnits i flera decennier och de arbetar hela tiden med att förbättra sina produkter för ökad ergonomi och kvalitet. 

Den här planteringsspaden från Fiskars är en lätt och smidig spade tillverkad i av det glasfiberförstärkta materialet FiberComp. En utmärkt spade till små planteringsjobb i trädgården och växthuset. Tack vare att den är så lätt och smidig är det en bra spade att använda då vill vara noga med att inte förstöra plantornas rötter. Spaden har även rundande kanter för att ytterligare minimera risken att plantornas rötter tar skada.

Det här är en perfekt spade att använda vid såväl plantering som flyttning av olika växter. Vi upplevde att den var smidig att använda även i den allra hårdaste jorden. Dessutom kan man vässa bladet när man upplever att den börjar bli slö. 

På skaftet finns ett praktiskt upphängningshål så du kan hänga upp spaden i exempelvis din redskapsbod eller i växthuset så att du alltid vet var du har den.

En perfekt spade för såväl köksträdgården som för perennerna i trädgården. Med den här spaden är det riktigt roligt att gå runt och pyssla om sina växter och sin trädgård. Dessutom är spaden riktigt snygg.

Egenskaper:

 • Tillverkad av det glasfiberförstärkta materialet FiberComp
 • Lätt och smidig
 • För plantering och flytt av växter
 • Fungerar även i hård jord
 • Bladet kan vässas vid behov
 • Tål hårt slitage
 • Belastning upp till 35 kg
 • Vikt: 97 g
 • Längd: 291 mm

Planteringsspade P263: ✅ Bästa Premium

PLANTERINGSSPADE P263

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Planteringsspade Fiskars Premium: ✅ Bästa Professionella

Planteringsspade Fiskars Premium

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Även den här spaden från fiskars är tillverkad i det lätta och hållbara materialet FiberComp. Bladet är av rostfritt stål så spaden lämpar sig utmärkt även för hård jord och bladet kan dessutom vässas vid behov. Handtaget har en skön och greppvänlig SoftGrip-yta. Det här är en riktigt tålig planteringsspade som tål temperaturskillnader från -40 grader till +150 grader. Ett plus är att spaden är helt återvinningsbar. Spaden har rundade kanter för att minimera skador på jord och rötter.

Även denna spade är väldigt snygg och har ett behändigt upphägningshål på skaftet så du enkelt kan hänga upp den på sin plats i växthuset eller redskapsboden.

 • För plantering och flyttning av växter, även i hård jord
 • Tillverkad av det lätta materialet FiberComp 
 • Starkt blad i rostfritt stål
 • Tålig planteringsspade för många användningsområden
 • Bladet kan vässas vid behov
 • Tål temperaturer från -40 till +150 grader
 • Längd: 320 mm 
 • Vikt: 200 g
 • 100% återvinningsbar
 • Behändigt upphängningshål

Vem behöver en planteringsspade?

Framförallt för dig som är nybörjare så kan det vara svårt att veta vilka trädgårdsredskap man behöver. En planteringsspade är dock något som de flesta har användning för oavsett om du har tänkt att ha en stor köksträdgård eller enbart en liten rabatt intill huset. En trädgårdsspade använder du när du ska plantera om dina perenner eller andra plantor eller då du ska rensa ogräs.

Vad ska jag tänka på när jag ska välja en planteringsspade?

En bra planteringsspade ska ha ett bra grepp och ligga skönt i handen. Lackade trähandtag kan visserligen vara snygga men kan lätt göra att handen glider ner när jorden gör motstånd vilket ger stor risk för skavsår. Handtag i gummi ger däremot ett fast och bra grepp. Handtaget bör även vara tillräckligt långt så att inte handen hamnar nere i jorden, då blir det lätt att man skjuter på handtaget från toppen vilket snabbt ger skavsår i handen.

När det kommer till grävandet bör det vara ett tunt och glatt blad för bästa effekt. Bladet bör också ha en lätt vinkel. För stor vinkel gör att man böjer armen onödigt mycket vilket inte är ergonomiskt.

När det kommer till utseendet finns det många olika varianter. Naturnära färger är ju snyggt och harmoniskt men det finns även pastelliga och färgglada färger som kanske är bra för dig som har en förmåga att lägga ifrån dig din spade och sen glömmer var.

Hur testade vi planteringsspadarna?

Vi har testat 12 olika planteringsspadar inom olika prisklasser. De olika planteringsspadarna skiljer sig också åt vad gäller modell, storlek och material och vi upplevde ganska stora skillnader mellan de olika spadarna. Vi har testat dem alla utifrån olika kriterier såsom funktion, ergonomi och hållbarhet. Design och prisbild togs också med i resultatet. Efter att ha testat spadarna kunde vi plocka ut några favoriter som alltså blev testets vinnare.

Frågor och svar Planteringsspade

Varför behöver man en särskild planteringsspade?

Trädgårdsarbetet blir mycket enklare med rätt redskap för varje arbetsmoment. En planteringsspade gör planteringen enklare och smidigare då spadens spets är speciellt utformad för att komma ner i jorden ordentligt och att få upp en lagom mängd jord. De är också bekväma att hålla för just denna typ av moment.

Är det någon skillnad på en billig planteringsspade och en dyrare?

Framför allt handlar det om kvalitet. Ofta är de dyrare planteringsspadarna av bättre kvalitet och håller längre vilket blir ekonomiskt i längden. Eggen bibehåller sin vasshet längre och handtaget sitter stabilt utan att lossna efter några få år. Spadar i de dyrare prisklasserna är också ofta mer ergonomiskt utformade.

Vilken planteringsspade ska man välja?

För den som ska plantera mycket är det viktigt att välja en planteringsspade som är lätt och smidig så att jobbet inte blir för tungt för händer, handleder och armar. Även ergonomin kan vara en faktor i valet så att spaden ligger bekvämt i handen utan att behöva hålla för hårt för att få ett bra grepp. Det finns också både mindre och större planteringsspadar beroende på vad det är som ska planteras så här är det mycket behovet som styr vilken man ska välja.

Hur sköter man en planteringsspade?

För en lång hållbarhet bör man förvara spaden under tak och fritt från fukt, jord och annan smuts. Efter användning bör man borsta av smuts, lera och jord. Består handtaget av trä kan det vara bra att olja in handtaget minst en gång per år med träolja.

Utgående produkter: 

Handigger

Spade Handigger

Det här var en annorlunda spade som vi i testpanelen verkligen gillade. Det är en ergonomisk spade med en unik konstruktion som minskar belastningen på dina handleder och armar. Handdigger utvecklades för att de med artros och reumatism enkelt ska kunna använda spaden.

Den här spaden är både effektiv och ergonomisk och perfekt för dig som vill spara på dina handleder och armar eller för dig som inte klarar av att gräva med en vanlig planteringsspade.

Handdiger är ett redskap som kan användas på flera olika sätt. Du kan också vända på den för nya sätt att använda den på. Man gräver enkelt och snabbt hål, fyller igen hålet med jord igen och plattar smidigt till jorden.

Spaden som mer är en skopa rymmer mycket mer jord än en vanlig planteringsspade så jobbet blir snabbt och enkelt gjort.

Det unika med handdiger är att du gräver mot dig istället för från dig vilket alltså är mycket mer ergonomiskt och skonsamt mot dina handleder och armar.

Handdigger är utvecklad och tillverkad i Sverige och utvecklades först för det hårda arbetet inom tillverkningsindustrin. Efter två års testande utvecklades den sedan vidare för att passa trädgårdsarbete och amatörer.

Egenskaper:

 • Ergonomisk och unik design
 • Underlättar belastningen på handled och arm
 • För dig med artros, reumatism eller för dig med smärta i handled eller arm
 • Effektivt redskap
 • Gräv mot dig istället för från dig

Betyg på guiden:

4.3/5 - (6 votes)