Bästa Snöslungan » 3 produkter i test

Snöslunga

Vid större mängd snö krävs en effektiv snöslunga då det är uteslutet att jobba med snöskyffel och snöraka. En snöslunga hanterar enkelt snön från garageuppfarten, parkeringen eller andra öppna ytor.

Med allt bättre batterier kan idag batteridrivna snöslungor delvis konkurrera med de bensindrivna. Detta även om de dock fortfarande inte når upp till högsta nivå gällande prestanda.

🥇 Topplista Snöklyv

1. Stiga ST 8051 AE

Stiga ST8051 är en batteridriven snöslunga som tack vare denna driftskälla har flera fördelar mot de bensindrivna modellerna. Däremot når den inte ända upp till de bensindrivnas driftstid och styrka. Ett mycket bra alternativ när det är medelmycket snö. Tack vare batteridriften blir mycket enkel att hantera.  

Smidigheten är dess styrka

När 14 snöslungor ställdes mot varandra av Bäst-i-Test fick Stiga ST8051 första platsen. En fördel med detta test är att snöslungor med olika drivmedel testades. Många andra tester lägger enbart fokus på de bensindrivna modellerna.

Det är lätt att tro att batteridriften skulle minska slungans effekt kraftigt men testpanelen anser att modellen ”imponerade mycket”. Är det 2 dm snö hanterar slungan detta utan problem. Men sen blir det tufft både för maskinen och för dess batteri. I testet lyckades man göra rent en yta på 100kvm två gånger om på enbart en laddning. Det är imponerande!

Tack vare batteridriften ges flera fördelar gällande hanteringen. För det första behövs inte någon förbränningsmotor vilket håller nere ljudnivån samtidigt som underhåll och service minskas. Dessutom blir det betydligt lättare med enbart 15,5 kg. Det kan ställas mot bensinmodellerna som ofta väger minst det tredubbla. Framförallt är det en fördel när snöslungan ska tas fram/ställas bort. Någon drivning finns däremot inte men detta anses inte behövas just på grund av den låga vikten.

Den kan vara ett mycket bra val för de som inte får de värsta vintrarna. Men behövs mer kraft behöver man istället gå över till bensinmodellerna. Kom ihåg att köpa med laddare och batteri om detta inte ingår i paketet. Batteriet kan även användas till flera andra trädgårdsmaskiner från Stiga.

Lätt att hantera Inte lika lång drifttid som med bensin
Stiga ST 8051 AE Snöslunga

2. TORO Power Max 10.28 QXE

Toro Power Max fick högsta betyg (5/5) när Aftonbladet testade 8 olika snöslungor. En kraftfull snöslunga som möter de flesta behoven. Passar utmärkt vid större mängd packad snö. Har både elstart, strålkastare och styrbroms.

Kraftfull och lätt att hantera

Toro Power Max fick främst beröm för dess styrka. I testet skulle snömängd med 40 cm djup slungas bort vilket modellen klarade utan problem. En snöslunga som visserligen kostar lite mer men som även levererar ett riktigt bra resultat. Modellen fick full pott, dvs 5/5 poäng i testet.

Utöver dess styrka berömde testpanelen den för att vara lättmanövrerad. Bland annat finns flera växlar bakåt vilket många andra modeller inte har. Det underlättar exempelvis när snöslungan ska vändas. Utöver det finns även styrbroms som även den påverkar styrningen positivt.

Nackdelen är priset som ligger en bra bit över flera av de testade snöslungorna. Vid testtillfället kostade den ca 22 000 kr. Det kan jämföras med en av tvåorna i testet, Stiga ST3262, som fick 4/5 i betyg. Men prislappen är till dess fördel då den enbart kostade ca 9000 kr.

Kastar upp till 13,5 meter Högt pris
TORO Power Max 1028 QXE Snöslunga
Se pris

3. AL-KO 620E II

AL-KO 620 E II har enligt Test.se kommit etta i tre olika tester och sammanställningar av snöslungor. År 2013 gavs de bästa betyg av Bäst-i-Test och därefter 2017 av både Bäst-i-Test samt Bäst i Hemmet. Det är därmed en snöslunga som satts på prov i flera olika tester och som överlag får mycket goda omdömen.

I senaste testet på Bäst-i-Test sammanfattas den som ”mycket kraftfull snöslunga som passar områden där det snöar mer sällan

Kraftfull för sitt pris -men inte proffsmodell

I en recension hos Bäst-i-Test lyfter man fram att detta är en kraftfull snöslunga i förhållande till vad man betalar för. Med ett pris på ca 10 000 kr kan man inte heller förvänta sig samma resultat som med en snöslunga för närmare 15 – 20 000 kr.

AL-KO 620E II hanterar ”rejäl snöplogkant och ett par decimeters blötsnö”. Det speglar en kraftfull motor. Med elstart är den enkelt att få igång om man inte vill använda startsnöret och en annan funktion som lyfts upp är att det finns tre växlar framåt och två bakåt.

Nackdelen är att vissa delar av snöslungan inte anses hålla lika hög kvalité. Ett exempel som nämns är handtaget som är av trä och som därmed relativt lätt kan få sprickor om fukten tränger sig in. Man har inte heller valt rostfria skruvar och konstruktionen kan upplevas något vinglig.

Test.se sammanfattar snöslungan med att den är prisvärd och ”klarar alla normala snötyper”. Detta är däremot en åsikt som Bäst-i-Test inte helt delar. De menar att den relativt lätt hugger sig fast i snön om det är hårt packad snö så som på en garageuppfart.

Som Bäst-i-Test sammanfattar det så är detta en prisvärd snöslunga för dig som bor på ett ställa där inte vintrarna innebär mycket stora mängder snö. Kraften är helt klart dess fördel och något som överväger något sämre kvalité på konstruktionen.  

Tvåstegsslunga Något enklare konstruktion
AL-KO Snowline 620 E II
Se pris

Så är Snöslungorna utvalda

 

Snöslunga – Guide

 

Vanliga frågor om Snöslunga

Hur fungerar en snöslunga?

En snöslunga kan vara bensindriven eller drivas på batteri alternativt el. Längst fram finns en eller flera snöskruvar som samlar in och luckrar upp snön. Därefter slussas snön ut genom ett utkaströr i önskad riktning.

Hur stor snöslunga behöver man ha?

Om det är stora ytor som ska skottas kan det vara värt att investera i en bredare snöslunga. Vanlig arbetsbredd brukar ligga mellan 46 – 76 cm. Det man får tänka på är hur mycket plats man har för att förvara snöslungan.

Vilken snöslunga är bäst?

Ska inte snöslungan användas så ofta, exempelvis om man bor i Skåne eller de allra sydligaste delarna av landet, behövs inte alltid den bästa prestandan. Det man får tänka på är att det kan bli lite tungt för snöslungan om det är mycket blötsnö som ska skottas. En snöslunga med hög prestanda behövs framför allt om snöslungan ska användas ofta eller över större ytor.

Vad kostar en snöslunga?

Snöslungor varierar i pris mellan 3 000 - 50 000 kronor, från enklare modeller till mer funktionsrika och mer kraftfulla maskiner.

Ska man välja en bensindriven snöslunga eller en som går på batteri?

De allra flesta snöslungor är bensindrivna men det finns också batteridrivna modeller. En snöslunga som går på batteri är miljövänligare och har en lägre driftskostnad. Nackdelarna är att de ofta har kortare drifttid och lägre motorkraft. Av den anledningen kan en bensindriven maskin vara mer lämplig för stora ytor och om man ofta har behov av att skotta.

Vad är bäst, en snöslunga med hjul eller en banddriven?

Om snöslungan ska ha hjul eller vara banddriven beror på markunderlaget. Hjul är vanligast och om snöslungan ska användas i backar eller på underlag där det finns sten eller andra hinder kan man med fördel välja de grövsta däcken. För riktigt tuff terräng passar en banddriven modell bättre.

Vad är skillnaden på enstegs-, tvåstegs och trestegsslunga?

Vanligast är enstegs- och tvåstegsslungor. Trestegsmodellerna används mestadels professionellt för riktigt besvärliga förhållanden. En enstegsslunga matar in snön via en snöskruv och i samma moment slungas snön ut. Dessa typer är bäst lämpad för mindre ytor med måttligt snödjup. Tvåstegsslungorna matar in och luckrar upp snön i ett första steg innan det slungas ut i ett andra steg. Trestegsvarianterna använder en extra snöskruv för att bearbeta snön.

 

Betyg på testguiden:

4.8/5 - (5 votes)