För dig som har en liten trädgård så är en handgräsklippare riktigt bra att ha. Och även om du har en stor trädgård så kan det vara bra att ha en handgräsklippare som ett komplement till en bensindriven eller eldriven gräsklippare för att på så sätt även smidigt kunna komma åt att klippa på mer svåråtkomliga ställen. 

Förutom att gräsmattan blir otroligt fin när den klipps med en handgräsklippare så finns det flera andra fördelar, det bästa av allt är ju att du varken behöver tillgång till bensin eller el utan den står alltid redo att göra sitt jobb. Det enda som krävs är din egen energi och du får dessutom motion på köpet! Ytterligare en fördel är ju att den är miljövänlig eftersom den inte ger några utsläpp från drivmedel.

Vi rekommendera

Vi har gjort en noggrann undersökning av olika typer av handgräsklippare och kommit fram till några riktiga favoriter inom olika prisklasser.

Premiumvinnaren blev utan tvekan Granngården Handgräsklippare CK40, en väldigt lättkört och smidig gräsklippare som ger ett perfekt resultat. Gardena Gräsklippare 400 C var den som kammade hem vinnarpriset i mellanklassen, en bra handgräsklippare av hög kvalitet helt enkelt. Även budgetklassens vinnare kommer från Gardena nämligen deras Hand Cylinder Gräsklippare 330 som är ett riktigt fynd för dig som vill ha en bra gräsklippare till ett mycket överkomligt pris. Vi valde även ut en specialare för dig som vill ha en riktigt bra och framförallt tystlåten gräsklippare, Jonsered Gräsklippare LM 2040 HF.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

Handgräsklippare Granngården CK40: ✅ Bästa val

Handgräsklippare Granngården CK40

  • Bästa val av GardenHome.se 

Handgräsklippare CK40 är en fantastisk bra gräsklippare från Granngården. Tack vare dess rejäla gummihjul är den väldigt lätt att köra, det krävs inte speciellt mycket kraft alls för att få den att gå framåt. Den har också ett ergonomiskt handtag vilket gör klippningen riktigt bekväm. 

Gräsklipparen har en bra klippbredd på hela 40 cm och den är utrustad med fem knivar som är självslipande.

Om du väljer den här handgräsklipparen får du verkligen mycket för pengarna samtidigt som klippningen är otroligt enkel och smidig. Med den här klipparen blir arbetet i din trädgård riktigt roligt!

Gräsklipparen kan beställas från Granngårdens hemsida och skickas då hem till dig delvis nedmonterad. Men den går snabbt och smidigt att montera ihop.

Gräsklippare Gardena 400 C: ✅ Bästa Premium

Gräsklippare Gardena 400 C

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Gardena är ju kända för att erbjuda produkter av hög kvalitet och detta är inget undantag! Gardena Gräsklippare 400 C är väldigt genialisk trots sin enkelhet. När du skjuter gräsklipparen framåt roteras såväl cylinder som bottenblad utan att vidröra varandra. Grässtråna plockas upp och klipps av med ett fint snitt som om de skulle klippas av med en sax. Resultatet blir en otroligt fin och välskött gräsmatta! Och arbetet görs väldigt tyst och smidigt.

Tack vare de stora hjulen är gräsklipparen lätt att köra och styra. Även den här klipparen har ett ergonomiskt handtag vilket gör arbetet bekvämt.

Klipphöjden kan du själv justera i fyra steg ända ner till 1,4 mm. Så det är inga problem att klippa gräsmattan riktigt kort om du skulle vilja det. 

Gräsklipparen vägen ca 10 kg och skaftet går att ta isär vilket underlättar du då ska förvara den.

Hand Cylinder Gräsklippare 330: ✅ Bästa Professionella

Hand Cylinder Gräsklippare 330

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Även vår budgetvinnare kommer från Gardena. Här får du en handgräsklippare av hög kvalitet till ett riktigt fyndpris! Precis som mellanklassens vinnare så är detta en beröringsfri handgräsklippare vilket gör klippningen väldigt tyst och smidig. Dock måste du vässa knivarna ibland eftersom de inte är självslipande. Tack vare stora hjul är gräsklipparen enkel att styra och köra framåt. Handtaget är både bekvämt och lätt att manövrera med. Handtaget viks sedan enkelt ihop när du ska förvara gräsklipparen. Även den här gräsklipparen kan ställas in för fyra olika klipphöjder 

För dig som vill ha en gräsklippare till ett riktigt bra pris så ska du ta en närmare titt på denna!

Gräsklippare Jonsered LM 2040 HF: ✅ Bästa Extra

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

För dig som vill ha en riktigt tystlåten gräsklippare så är det denna du ska satsa på! Jonsered Gräsklippare LM 2040 HF är den tystade gräsklipparen av alla som vi testat. Den är utrustad med fem kullagrade knivar i härdat stål som ger en väldigt effektiv klippning och som också kan klippa gräset riktigt kort om du så önskar.

Handtaget i mjukt gummi är otroligt bekvämt att hålla i och är ett så kallat pilotstyre vilket gör att manövreringen är väldigt enkel. En perfekt handgräsklippare att komplettera med även för dig med en stor trädgård eftersom den är väldigt smidig att komma åt med även på de mest svåråtkomliga ställen. 

Om du inte vill låta gräsklippet ligga kvar som näring till din gräsmatta kan du köpa till en praktisk gräsuppsamlare.

Köpguide

Vem behöver en handgräsklippare?

Handgräsklipparen har inte varit så populära de senaste decennierna men börjar nu komma tillbaka mer och mer, mycket tack vare hälsotrenden men många har också fått upp ögonen för hur otroligt fin gräsmattan blir om den klipps med en handgräsklippare.

En handgräsklippare skär av grässtråna med ett helt perfekt snitt istället för att slita eller slå av grässtråna som en motorgräsklippare gör. Därmed finns det inget bättre sätt att klippa sin gräsmatta på än med en handgräsklippare. Så för dig som har en gräsmatta på upp till ett par hundra kvm och som vill ha den allra vackraste gräsmatta så ska du utan tvekan satsa på en handgräsklippare. Är du en riktigt perfektionist och har tiden och energin så passar den såklart även utmärkt också för dig med en lite större trädgård.

En handgräsklippare har ju även ekonomiska fördelar eftersom den inte kostar något i drift. Den är dessutom miljövänlig och ger dig helt gratis motion!

För dig med en större gräsmatta så kan en handgräsklippare vara ett bra komplement för svåråtkomliga ställen och många gånger kan den faktiskt också ersätta trimmern.

Vilken handgräsklippare ska jag välja?

En viktig funktion att se över när du ska välja en handgräsklippare är att det ska gå att ställa in den i olika steg för att kunna klippa på olika nivåer. Gräsklipparen ska ha en cylinder som snurrar lätt så att du lätt kan köra gräsklipparen framåt utan att det kärvar och tar emot. Bredden på gräsklipparen bör vara minst 35 cm så du slipper gå alltför många gånger fram och tillbaka över gräsmattan.

Det finns två olika typer av handgräsklippare, traditionell klippare och friklippare eller lågfriktionsklippare som den också kallas. Den traditionella klipparen rullar lite trögare och låter något eftersom cylinderskären går mot balken. En friklippare är både mer lättrullad och tystare eftersom dess cylinderskärarare inte slår i balken. Fördelen med den traditionella klipparen däremot är att är att bladen slipas automatiskt varje gång de slår emot balken vilket ju inte bladen på friklipparen gör och därmed blir de snabbare slöa och är också känsligare för skador. Därför måste man se till att slipa dessa blad manuellt då och då.

Storleken på gräsklipparen spelar också stor roll eftersom det är avgörande för hur många gånger du måste gå fram och tillbaka över gräsmattan. Med en bredare gräsklippare blir jobbet snabbare utfört helt enkelt. Höjden på gräsklipparen spelar däremot inte så stor roll och handtaget brukar sällan gå att höja och sänka eftersom du helt enkelt lutar handtaget och placerar cylindern på ett avstånd från dig som känns bekvämt. Alla gräsklippare som vi testade hade bekväma och ergonomiska handtag.

En annan sak som kan vara bra att fundera över är om du kommer vilja låta gräsklippet ligga kvar på gräsmattan som näring för din gräsmatta eller om du hellre vill samla upp det. I så fall kan det vara bra att satsa på en gräsklippare som har en bra gräsuppsamlare. 

Smidig förvaring av din handgräsklippare

Många handgräsklippare kan fällas ihop på olika sätt och tar på så sätt väldigt liten plats i ditt förråd. Har du ont om utrymme kan det därför vara bra att välja en gräsklippare som man snabbt och enkelt kan fälla ihop. 

Hur ska jag ta hand om min handgräsklippare?

För att din gräsklippare ska få så lång livslängd som möjligt och för att klippningen ska bli så smidig och enkel som möjligt är det viktigt att då och då smörja gräsklipparen med rostskyddsolja. Genom att smörja upp gräsklipparens olika delar så kan du se till att de rullar lätt utan friktion. Om du inte smörjer in den kan cylindern börja gå väldigt trögt och klippningen kan bli mycket svårt och jobbig. Så se alltså till att ta hand om din gräsklippare så kommer klippningen bli så mycket roligare och enklare.

Betyg på guiden: