Här kan du läsa om pizzasten bäst i test som du kan använda i din grill eller ugn för att laga pizza eller baka.

Med pizzastenen kommer du ett steg närmre den där stenugnen som du drömmer om. En pizzasten bäst i test är en investering oavsett om du bakar din pizza själv eller om du köper den från frysdisken i butiken. Här finner du de bästa pizzastenarna samt en guide som hjälper dig att välja rätt.

Bästa Pizzasten

Alla modeller har testats av både nybörjare och vana personer i att baka pizza med pizzasten. Testpersonerna har förutom pizza testat att använda produkterna för både bröd, kakor och för att steka ägg för att testa bredden på användningsområden.

Testerna för att hitta bästa pizzastenen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel att använda, lätt att förvara, ta fram och ställa undan
 • Om modellen även går att använda till annat än pizza
 • Jämn spridning av värme
 • Säkert grepp
 • Storlek
 • Vikt
 • Enkel att rengöra
 • Lock och andra tillbehör
 • Resultat – en pizza som inte bränns fast och får en krispig yta
 • Pris

Weber Pizzasten Ø 26 cm: ✅ Bästa val

Weber Pizzasten Ø 26 cm

 • 3,6 av 5 stjärnor på Amazon

Med en Weber pizzasten kan du baka pizza, bröd och kakor. Det här är en mycket smart sten som har en form som gör det enkelt att ta hand om den. De integrerade handtagen ger ett gott och säkert grepp och det är faktiskt viktigt när du ska hantera en sten som kan bli nog så varm.

Om det är viktigt för dig med pizza som får en krispig yta kan det här vara det bästa valet. Webers pizzasten är bäst i test av flera anledningar. Det handlar inte bara om den unika ytbehandlingen som ger den krispiga ytan.

Det här är en pizzasten som sprider värmen både snabbt och jämnt. Det är något som gör det möjligt att baka bröd och bakverk med samma sten som du får till pizzan med. Du kan enkelt använda pizzastenen i din grill och sedan gör du den ren med handdisk. Ytan är gjord för att vara slitstark och därmed kan du få ut många baktillfällen med samma pizzasten.

Viktiga egenskaper

 • Keramisk sten
 • Inbyggda handtag
 • Fungerar i gasol-, brikett- och elgrill
 • Ytbehandling för krispig skorpa
 • För pizzor och bakverk
 • Handdisk

LotusGrill Pizzasten Set: ✅ Bästa Premium

LotusGrill Pizzasten Set

 • 5 av 5 stjärnor på Amazon UK

Med en LotusGrill kan du inte missa möjligheten att laga pizza direkt på grillen med en LotusGrill pizzasten. Det här är ett set som är gjort för att passa perfekt i grillen. Stenen absorberar fukt på ett smart sätt. Resultatet är en krispig yta på pizzans botten.

Dessutom kan du använda denna pizzasten till annan matlagning. Ett tips är att steka ägg på den. Perfekt när ni är ute och campar eller för en mysig stund på verandan därhemma. Konstruktionen är enkel att hantera och att hålla ren.

Det går att köpa till ett särskilt lock som skapar en ugn av setet. Locket är av glas och det är extra kul att se hur pizzan bakas därunder. Både för vuxna och för barn. Om du grillar med kol bör du se lite närmre på LotusGrill pizzasten. Det här är en pizzasten bäst i test bland användare som ger tummen upp för både smak och användning.

Viktiga egenskaper

 • För LotusGrill 34 cm
 • Stenen absorberar fukt
 • Jämn värmefördelning
 • Kan användas för annan matlagning
 • Med handtag

Napoleon Pizzasten: ✅ Bästa Professionella

Napoleon Pizzasten

 • 3,7 av 5 stjärnor på Amazon

Om du vill baka lite större pizzor som inte är runda kan en Napoleon rektangulär pizzasten vara det bästa valet. Napoleon är ett märke som är känt för hög kvalitet och deras rektangulära pizzasten lever upp till ryktet.

Stenen är tjock men får snabbt upp värmen och sprider den sedan på ett jämnt sätt. En stor fördel med den här pizzastenen är att den inte drar till sig smakämnen. Om du gör en pizza med vitlök kommer inte nästa pizza att få samma smak.

Den här pizzastenen kan du använda i en vanlig grill på ett smart sätt. Den fungerar fint för pizzor såväl som för andra bakverk. Tänk på att ta hand om stenen på rätt sätt och att undvika att tvätta den med skrubbning och diskmedel. Varsam skötsel kan få den att hålla längre.

Viktiga egenskaper

 • Rektangulär pizzasten
 • Ytan drar inte till sig smakämnen
 • Non-stick yta
 • Handdisk utan diskmedel
 • Fungerar även för brödbak
 • Passar i grillen
 • Jämn uppvärmning

Guide – Välj den bästa pizzastenen

Bara tanken på att kunna baka pizza som smakar bättre än den du får från en pizzeria kan få dig att vilja ha pizzastenen hemma hos dig på en gång. Nu gäller det förstås att du väljer rätt modell för att du ska få resultaten som du är ute efter.

Det är inte bara kvalitet som får betydelse. Hur pizzastenen ska användas kommer också att avgöra om du lyckas med den eller inte. En sten som är enbart till för gasolgrillen blir ju inte ett särskilt bra val om du använder elgrill.

För att välja pizzasten bäst i test som också blir bäst för dig gäller det att du är väl medveten om hur den kommer att användas. Dessutom ska du tänka på saker som ergonomi och säker användning. Låt oss se på några av huvudpunkterna som är mycket viktiga då du köper pizzasten…

Hur ska en pizzasten användas?

Innan du köper en pizzasten ska du se lite närmre på hur den ska användas. De flesta modeller kräver en omgång utan bak till att börja med. Den ska alltså värmas upp utan pizza första gången. Därefter kan det vara så att du måste värma upp stenen en stund innan du lägger pizzan på den.

Det är viktigt att följa instruktioner för pizzastenen. Om det står att den ska värmas upp till högsta temperatur innan pizza och andra bakverk placeras på den måste du göra precis så. Det finns nämligen risk för att stenen spricker och går sönder om du till exempel placerar en frusen pizza på den och sedan lägger allt i grillen.

Om det är viktigt för dig med en pizzasten som är enkel att använda är det smart att du tar reda på användningen innan du köper. Se både på instruktioner för stenen och läs recensioner av verkliga användare för att göra dig en tydlig bild av stenens användning.

Med tanke på säkerhet och ergonomi

För många är det inte ovanligt att använda en bra pizzasten var och varannan dag. Särskilt under semestertider då grillen på ett naturligt sätt ofta kommer fram. När du ska laga pizza och baka med pizzasten ofta kommer du att märka om den har en ergonomisk form eller inte.

Det är till exempel viktigt med handtag som gör det lätt att stoppa i och plocka ur grillen. Det får inte bli farligt för fingrar när du rör vid stenen. Dessutom kan en smart ergonomisk form göra det enklare att ta hand om stenen inför nästa bakning.

Vad kan du göra med pizzastenen?

Om du ändå ska köpa pizzasten är det klokt att se på olika användningsområden. Det kan till exempel vara smart med en sten som även fungerar bra för bakning. Det finns också pizzastenar som du kan laga annan mat med. När grillen kan användas som en ugn och spis i ett är det kanonbra. Du får pizza, bröd, kakor såväl som ägg och bacon till frukost med samma sten!

Ibland kan det vara så att du behöver vissa tillbehör för att få en komplett användning av pizzastenen. Det kan till exempel röra sig om ett lock. Det här bör du vara medveten om då du väljer för att det ska bli en pizzasten som du blir riktigt nöjd med.

Har priset någon betydelse?

En billig pizzasten kan vara mycket bra. Om du har en mindre budget kanske det får räcka med något som är lite enklare. Det kan dock vara bra att veta att du inte behöver betala mycket mer för att få en sten som kan hålla högre temperatur och som är av högre kvalitet.

För många lönar det sig att investera i kvalitet. Det är ju en fördel med en pizzasten som kan användas ofta och länge utan att tappa form och effektivitet. Dessutom ska du tänka på att ett högre pris kan innebära högre säkerhet på grund av en klokare form.

Saker som kan påverka priset är:

 • Materialet som pizzastenen är gjord av
 • Hur hög temperatur den kan hålla
 • Formen på pizzastenen
 • Var stenen kan placeras (ugn, grill, och så vidare)
 • Märke, kända märken kan kosta lite mer

Frågor och svar Pizzasten

Vad är en pizzasten?

En pizzasten är en tjock skiva som är av material med egenskaper som gör den idealisk för att tillaga en perfekt pizza med en krispig pizzabotten. Pizzastenar är eld- och värmebeständiga och fungerar lika bra i ugnen som på grillen.

Kan man använda pizzastenen till något mer?

Ja, en pizzasten går även bra att använda för tillagning av tortillabröd, tunnbröd, pitabröd, knäckebröd och olika sorters matbröd.

Hur fungerar en pizzasten?

Pizzastenen består av natursten som har egenskaper för att både lagra och släppa hetta och värme samtidigt som pizzabotten absorberar fukt. Detta för att pizzan ska få en krispig pizzabotten samtidigt som toppningen förblir saftig.

Hur använder man en pizzasten?

Pizzastenar behöver förvärmas en stund på grillen eller i ugnen för att ge pizzan bra värme från början. Bakplåtspapper, olja eller smör ska inte användas utan pizzan ska ligga direkt på stenen. Efter några minuter är pizzan klar att ätas.

Behöver man en pizzaspade?

Eftersom både pizzastenen och pizzan är varm kan det vara en fördel att använda en pizzaspade. Stenen är varm innan gräddningen och när pizzan är klar kan det underlätta för att lyfta av pizzan. En stekspade är oftast för smal för att hantera jobbet smidigt och är pizzan för tunn faller den lätt ihop och isär på stekspaden och även mellan två stekspadar.

Hur rengör man en pizzasten?

Det är mycket enkelt att rengöra en pizzasten. När den har svalnat torkas den av med en fuktig trasa. Diskmedel och andra rengöringsmedel ska helst inte användas då detta förändrar stenens lukt och färg.

Vilket material består pizzasten av?

Det vanligaste materialet för pizzasten är chamotte. Det är ett material som mestadels består av lera och som är eldfast. Andra vanliga material kan vara cordierite-sten, täljsten, keramik, granit och marmor.

Betyg på guiden:

4.8/5 - (5 votes)