Här kan du läsa mer om olika typer av kattsand och välja den bästa med tanke på lukt, uppsugning och fler viktiga egenskaper.

Lika viktig som lådan katten gör sin toalett i är sanden som du fyller lådan med. Om kattsanden håller hög kvalitet ger den en trevligare miljö för dig och katten. Men kattsand är inte bara fråga om lukt eller inte. Ponera att du kan välja kattströ som talar om när din katt behöver dricka mer!

Läs vidare om några av de bästa kattsandsmärken som finns. Ju mer du lär dig, desto bättre kattströ kan du skaffa till lådan. Tänk också på att du kanske behöver byta ut tillbehör som spaden för att få enklare rengöring.

Kattsand vi rekommenderar 

Det kan ta lite tid att hitta bästa kattsanden men det är väl värt att testa sig fram. När du väl hittar sanden som ger bästa stödet ger det många fina fördelar. Ett tips är att börja med de kattströmärken som vi skriver om här då de är kända för att vara mycket bra och välfungerande.

Alla Kattsand

World’s Best Cat Litter kattsand

#1 World’s Best Cat Litter

Sammanfattning: Ett kaxigt namn på kattströ som faktiskt lever upp till det. Namnet syftar inte bara till den enkla användningen. Det handlar också om en produkt som är naturlig och det är ju något som många eftersöker. World’s Best kattsand är gjord av majs. Den är en naturprodukt som är säker att använda.

När majssanden kommer i kontakt med vätska skapas det klumpar som är mycket hårda. Dessa klumpar kan du enkelt plocka bort från lådan som därmed förblir ren för katten. Den här funktionen gör att sanden räcker länge. Det gör World’s Best Cat Litter prisvärt.

Du kan faktiskt spola ner detta kattströ i toaletten. Om du har kattens toalettlåda på toaletten är det här en mycket smidig lösning. Du spolar då enkelt ner klumparna som du plockar bort från lådan.

Viktiga egenskaper

 • Naturligt
 • Går att spola ner i toaletten
 • Biologiskt nedbrytbart
 • Enkel rengöring
 • Drygt
Greenwoods Plant Fibre

#2 Greenwoods Plant Fibre

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: Greenwoods Plant Fibre kattströ är helt utan parfym. Det här är naturlig kattsand gjord av träfiber som har en doft som är behaglig. När du gör rent i kattlådan kan du lägga ströet som du plockar bort på komposten. Där blir det till jord som du sedan kan använda för trädgårdsarbetet.

Den milda doften som uppstår då träet blir blött är behaglig både för dig och för katten. Katter tycker inte om stark urindoft och behöver det här stödet i sina lådor. Det dammar heller inte om denna kattsand och det är viktigt.

Greenwoods kan absorbera sju gånger sin egen volym. Det ger dig ett effektivt strö som skapar klumpar mycket snabbt.

Viktiga egenskaper

 • Kattströ av träfiber
 • Biologiskt nedbrytbart
 • Naturligt
 • Utan parfym
Cat's Best Öko Plus/Original kattströ

#3 Cat’s Best Öko Plus/Original

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Cat’s Best Öko är kattströ gjord på träfibrer. Prova-på-paketet innehåller 5 liter som räcker långt. Det här är kattsand som är biologiskt nedbrytbar och som bildar klumpar som är enkla att plocka bort. Det går att kompostera avfallet och till och med att kasta det i toaletten.

Med växtfiber är denna kattsand otroligt dryg. Den drar till sig vätska på ett effektivt sätt och det är också något som får bort lukt och som ger katten en trevligare toalettlåda. Kattsanden har fått många fina recensioner och många användare påpekar att ströet närmast är luktfritt.

En påse räcker långt och det är förstås ekonomiskt. Om du använder detta kattströ på rätt sätt går det att få ut mycket även av en enkel testpåse. Du kan få ut upp till 7 veckor av en grundfyllning.

Dagliga klumpar kan du kasta i toaletten. Men tänk på att inte kasta större mängder av detta kattströ i toaletten på en gång.

Viktiga egenskaper

 • Miljövänlig
 • Biologiskt nedbrytbar
 • Gjord på växtfiber
 • Går att slänga i toaletten
 • Mycket drygt
 • Mjukt för tassar
Golden White kattstro

#4 Golden White

Till Butik - Zooplus.se

 • Bästa special av GardenHome.se

Sammanfattning: Keramisk sand som inte fastnar i tassar, som inte dammar och som har en fräsch doft av lavendel. Golden White uppskattas av människor och katter! Sanden är vit som på en exotisk sandstrand men den lämnar inga spår då katten kliver ur lådan.

Golden White är sand gjord på bentonit. Det är ett lermaterial som fungerar mycket bra som absorberande kattsand i lådan. Sanden innehåller också blå korn som är hygieniska och förbättrar uppsugningen. Sanden har hela tiden en behaglig lavendeldoft.

Det här är också ett ekonomiskt val. Det går att använda samma grundlager med kattsand under 8 veckors tid utan att helt byta ut det. Den smarta klumpbildningen gör det lätt att punktstäda och hålla det rent och fräscht i kattlådan.

Viktiga egenskaper

 • Bentonit-kattsand
 • Naturprodukt
 • Binder lukt effektivt
 • Blå luktbindande korn
 • Lavendeldoft
 • Mjukt för kattens tassar

Guide – Välj rätt kattsand

Kattsanden är viktig. Även om du har en katt som går ut varje dag behöver den en låda inomhus. För att kattlådan ska fungera på ett bra sätt måste den ha sand som är snäll mot katten och som tar bort obehaglig lukt.

När du väljer ska du betänka följande punkter:

 • Användarvänlighet – Det här gäller både för dig och för katten. Katter tycker om rena och fräscha lådor. För att kattlådan ska förbli trevlig gäller det att kunna hålla den ren regelbundet. Välj alltså kattsand som gör det enkelt att punktstäda. Det blir det när klumpbildningen fungerar på ett effektivt sätt.
 • Ekonomi – Kattsand av hög kvalitet håller länge. Om du kan punktstäda och fortfarande hålla lådan fräsch kommer sanden att räcka längre. Det är också viktigt att den absorberar vätska på ett effektivt sätt. Då kommer mer sand att förbli torr och fortsatt fräsch i lådan.
 • Miljö – Det går att ställa miljökrav även på kattströ. Ekonomisk kattsand som håller längre är bra. Men betänk att det också finns biologiskt nedbrytbart kattströ som du kan lägga på komposten eller spola ut i toaletten.

Testa dig fram till den rätta kattsanden

Det kan ta lite tid att hitta rätt kattsand. Det finns så många olika val och det är inte säkert att du håller med andra användare om att lavendel doftar gott. Du kanske föredrar en mild doft av trä när kattsanden blöts ner.

Det går alltid att få tips och rekommendationer i forum om husdjur online. Men smaken är som bekant delad. Du kan inte gå blint på vad andra säger. Se närmre på de egenskaper som ett kattströ har och köp eventuellt en mindre påse till att börja med.

Om det kattströ som du väljer inte lever upp till dina förväntningar är det inte svårare än att du testar en ny sort. Till sist hittar du rätt och då kan du se om det finns större ekonomiförpackningar för att spara mer pengar på kattsanden.

Vad tycker katten om kattsanden?

Det här är faktiskt en viktig fråga som många glömmer bort. Om du använder ett kattströ som känns obehagligt mot tassarna kan det leda till att katten inte vill sitta i det. Dessutom kan lukter påverka hur katten upplever sin låda. När du väljer kattströ kan det alltså vara klokt att uppmärksamma hur det är utformat med tanke på kattens komfort.

Frågor och svar om kattsand

För att du ska hitta bästa kattsanden kan det vara klokt att se lite på vanliga frågor om kattströ. De kan hjälpa dig att upptäcka möjligheter som du kanske inte ens kände till. Här är några av de främsta frågorna om sanden för kattens låda.

Vilka finesser kan kattsand ha?

Det finns kattsand som ändrar färg om urinen visar på tecken om urinsten. Du kan då använda kattsanden som ett verktyg för att se till att katten dricker ordentligt. Modern kattsand är också utvecklad för att få bort lukt på ett effektivt sätt. Den ser till att lådan förblir torr och behagligt att sitta i.

Hur ofta ska kattsanden bytas?

Det här beror på fabrikat. Men moderna varianter är gjorda för att inte behövas bytas ut helt och hållet varje vecka. Du kan punktstäda klumpar i flera veckors tid. Sedan kan det vara allt mellan 3 till 8 veckor som gäller för ett komplett byte av all sand i lådan.

Hur sorteras kattsand?

Vanlig kattsand går i de vanliga soporna. Om du väljer en sort som är ekologiskt nedbrytbar kan du lägga den på komposten. Det finns också kattsand som du kan spola ner i toaletten.

Vad är kattsand gjord av?

Det finns olika varianter. Det kallas för sand men kan vara träbitar, lera eller kanske någon form av plastiskt material. Räkna inte med att det är naturmaterial bara för att bilden på påsen föreställer en skog. Läs alltid ingredienserna och hur du ska hantera avfall med sanden innan du köper.

Kan katter vara allergiska mot kattsand?

Det finns katter som reagerar på vissa typer av kattsand. Om sanden dammar mycket kan det också vara något som stör katten. Håll alltid ett öga på hur katten reagerar på sin kattsand. Om du märker att den verkar få bekymmer vid och efter varje toalettbesök är det dags att byta!

Hur gör man rent i kattlådan?

Det enklaste är att ha någon form av spade att plocka klumpar med. Här är det viktigt att vara medveten om vilken typ av sand som finns i lådan. När den ska silas bör du ha en spade med hål i. Det kan vara klokt att få lite tips från andra som använder samma sand om rengöring. Dessutom kan du se närmre på kattlådor som är designade för att göra rengöringen lättare.

Vilken kattsand dammar minst?

Kattsand gjord av träfibrer eller lera är känd för att inte damma särskilt mycket. Men det finns också specialvarianter som är framtagna just i detta syfte. De är till för känsligare katter som absolut inte kan ha damm i kattlådan. Om din katt är känslig ska du leta efter kattsand som marknadsförs som dammfri.

Kan jag slänga kattsand i toaletten?

Om det står på påsen att du kan göra det går det bra. Men tänk på att även kattströ som får slängas i toaletten kan leda till stopp. Kasta inte för mycket på en gång. När du punkt-städar är det inte problem att kasta en spade med klumpar i toaletten. Men att hälla hela lådan i toalettstolen på en gång kan leda till problem.

Hur mycket kattsand ska jag ha i lådan?

Rekommendationen är att du har ett lager som är 10 cm tjockt i botten av lådan. Tänk på att det tunnas ut när du plockar bort klumpar och då ska du fylla på med mer.

Ska jag hälla hela påsen i lådan på en gång?

Nej, en påse räcker mycket längre än till en omgång. Om du följer instruktioner och håller dig till ett lager på omkring 10 cm behöver du inte köpa ny påse med kattströ på ett bra tag. Även om det rör sig om en mindre påse.

Vilken kattsand är bäst till långhårig katt?

Välj en kattsand som inte dammar och som inte fastnar i kattens päls eller tassar. Träfiber kan fungera såväl som kattsand gjord på lera som bildar mjuk sand som inte dammar och inte fastnar i pälsen.

Betyg på guiden:

5/5 - (2 votes)