Med rätt lufttryck i däcken blir cyklingen betydligt mer behaglig och rolig. Det finns både riktigt små minipumpar som du enkelt packar med dig på cykelturen och större effektiva fotpumpar med lufttrycksmätare att ha hemma i garaget.

Men vilken cykelpump ska man välja och vad ska man tänka på när man pumpar sin cykel? Läs vår guide för att ta reda på mer!

Bästa Cykelpump

I våra tester har samtliga testpersoner fått testa att pumpa med alla modeller för att bedöma skillnader mellan de olika modellerna. Testpersonerna har även testat att montera de fästanordningar som medföljer samt att cykla med cykelpumpen fäst på cykeln.

Testerna för att hitta bästa cykelpumpen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – enkelt och smidig att pumpa och att cykelpumpen sitter bra på ventilen utan att slinta vid pumpning
 • Passar alla ventiler
 • Fästanordning – bra instruktioner, enkel att montera och bra förvaring av cykelpumpen utan att vara i vägen vid cykling samt enkelt att ta fram pumpen vid behov
 • Storlek
 • Vikt
 • Kvalitet

Zefal Pump REV88: ✅ Bästa val

Zefal Pump REV88

 • Bästa val av GardenHome.se 

En cykelpump som passar alla ventiler med hjälp av en vändbar del i munstycket för både bilventil (schrader) och racerventil (presta och dunlop). Handpumpen har en längd på 46-50 cm och är bästa valet för personer som vill använda pumpen till mer än bara cykelventiler.

Cykelpumpen har en utbytbar packning och en fjädrande handtagsdel så att den går att klämmas fast i vissa ramar.

Viktiga egenskaper:

 • Passar Presta-, Dunlop- och Schraderventiler
 • Längd: 46-50 cm
 • Ramfäste
 • Passar alla ventiler
 • Utbytbar packning

Cykelpump med tryckmätare: ✅ Bästa Premium

Cykelpump med tryckmätare

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Även denna cykelpump från Asaklitt är liten och smidig vilket gör att du enkelt kan ha den med dig på cykelturen och på så sätt se till att du alltid har rätt lufttryck i däcken. Den är tillverkad i aluminium och har därför låg vikt. Pumpen kan användas till de 3 vanligaste ventilerna på marknaden, Presta-, Dunlop- och Schraderventiler. På köpet får du även en praktisk hållare som du kan skruva fast i hålen för flaskfästet på din cykel. Cykelpumpen är 27 cm lång och priset är riktigt överkomligt. 

Viktiga egenskaper: 

 • Passar Presta-, Dunlop- och Schraderventiler
 • Längd: 27 cm
 • Material: Aluminium
 • Fäste för montering på ram ingår

TOPEAK JOEBLOW SPRINT FOTPUMP: ✅ Bästa Professionella

TOPEAK JOEBLOW SPRINT FOTPUMP

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vill du ha en effektiv och bra fotpump av hög kvalitet att ha hemma i garaget, då är detta definitivt en cykelpump som du ska titta närmare. Fotpumpen Joeblow Sprint är en riktig klassiker som nu har kommit ut i en ny förbättrad version med alla finesser som man kan tänkas vilja ha på en riktigt bra fotpump.

Fotpumpen är utrustad med ett TwinHead™ munstycke vilket gör att det passar för alla olika typer av ventiler. Pumpen är riktigt effektiv och klarar att pumpa upp däcken till 11 bar (160 psi). Högst upp på pumpen finns en tydlig och lättläst manometer.

Pumpen har en stabil bottenplatta och en cylinder och kolv i hållbar aluminium av hög kvalitet. Tack vare den långa slangen är den lätt att hantera och det finns också ett bra fäste för slangen samt en låsning för kolven vilket underlättar vid transport och förvaring. Den har även en ”air release button” som gör att du också kan släppa ut luft för att uppnå exakt lufttryck.

Den här pumpen lämpar sig dessutom utmärkt för att pumpa upp bollar och badleksaker med.

Viktiga egenskaper:

 • TwinHead™ munstycke som passar alla ventiler.
 • Extra lång pumpslang för enkel hantering
 • 11 bar (160 psi).
 • Cylinder och kolv i aluminium
 • Bottenplatta i härdat stål.
 • Stor tydlig manometer
 • ”Air release button”
 • Många utmärkelser online!

TOPEAK Mountain Tt Twin Turbo: ✅ Bästa Extra

TOPEAK

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Även den här cykelpumpen kommer från Topeak som tillverkar cykelpumpar av överlägsen kvalitet och prestanda. Det är en väldigt kraftfull minipump som pumpar upp till 8 bar (120 psi) trots sitt kompakta format. Den här pumpen kan du utan problem ta med dig på cykelturen för att på så sätt alltid vara redo att kunna fylla på med luft vid behov. 

Topeak Mountain Tt Twin Turbo använder sig av så kallad Twin Turbo-teknologi vilket gör att den pumpar in luft i däcken från båda hållen vilket på så sätt gör att du snabbt och enkelt fyller på dina däck. Den passar alla ventiler som finns på marknaden.

Pumpen är utrustad med ett integrerat dammlock vilket gör att pumphuvudet hålls rent. Den är även utrustad med en låsspak som säkerställer att det hålls helt lufttätt.

Viktiga egenskaper:

 • Miniformat (22x5x4 cm)
 • Passar alla ventiler
 • 8 bar (120 psi)
 • Pumprör i aluminium
 • Handtag och ventillås i plast
 • Vikt: 192 g
 • Fästanordning medföljer

Vem behöver en cykelpump?

En cykelpump är något som alla cyklister bör ha oavsett om du kör racercykel eller bara cyklar till jobbet eller affären då och då. 

Genom att se till att du har en bra pump blir pumpningen både enklare och rolig vilket ökar sannolikheten för att du ska se till att alltid ha välpumpade däck. Och när du väl har välpumpade däck blir också cykelturen så mycket mer rolig och behaglig. Genom att se till att du har en bra cykelpump blir alltså vardagen med din cykel mycket trevligare! 

Genom att se till att dina däck alltid är välpumpade sliter du mindre på däcken och ökar på så sätt dess livslängd. 

Vilken cykelpump ska jag välja?

Det finns olika typer av cykelpumpar och generellt sett kan man dela in dem i två grupper; de som man har med sig när man cyklar och de som man enbart använder hemma.

De cykelpumpar som man har med sig på cykelturen brukar man kalla minipumpar eftersom de är små och kompakta i formatet för att smidigt kunna tas med. Ofta medföljer även ett praktiskt fäste så att du kan fästa cykelpumpen på ramen.

Dessa cykelpumpar brukar dock ses som en komplettering till en större och kraftfullare pump eftersom minipumparna inte alls är lika effektiva som de större varianterna som du kan ha hemma.

De större pumparna brukar kallas för fotpump och de är perfekta att ha hemma i garaget. Med en fotpump pumpar du snabbt och effektivt upp dina däck till just det tryck som du vill ha. Många av dessa har dessutom tryckmätare så att du kan se exakt hur mycket luft som finns i däcket. Det är ett väldigt bra hjälpmedel för att se till att däcken alltid håller det rekommenderade lufttrycket.

De flesta cykelpumpar passar alla olika typer av ventiler men du bör kontrollera detta noga innan du köper en cykelpump så att den verkligen fungerar till just din cykel.

Olika typer av ventiler

Olika cyklar har olika ventiler, det finns tre olika typer av ventiler inom cykelvärlden. För dig som bara använder cykeln till vardags spelar det inte så stor roll vilken typ av ventil du har, men de har alla sina olika för- och nackdelar. 

Prestaventilen är den ventil som främst används på racercyklar där man vill ha ett högt lufttryck. En annan anledning är att det är den ventil som väger minst. Prestaventilen är smalare än övriga ventiler vilket gör att de lämpar sig för smalare däck såsom racerdäck. Nackdelen med Prestaventilen är att den är känslig och man kan lätt råka böja den då man pumpar.

Dunlopventilen är väldigt vanlig i Sverige och några andra länder i Europa men den förekommer inte alls i exempelvis USA. Det är en tålig ventil som inte lätt går sönder och skulle olyckan ändå vara framme kan man lätt laga den utan några speciella verktyg. En annan fördel är att du snabbt tömmer däcket på luft om det skulle behövas.

Schraderventilen är den ventil som används på de flesta bildäck men alltså även på vissa cyklar. Den har en stor fördel i att den i princip aldrig går sönder och du kan pumpa cykeln på vilken bensinstation som helst. Den här ventilen är också väldigt lätt att byta om det skulle behövas.

Hur pumpar jag mina cykeldäck?

Du bör se till att alltid ha rätt däcktryck i dina cykeldäck. Med rätt tryck i däcken blir cyklingen bekvämare, cykeln får ett bättre grepp och blir lättare att manövrera. Om du har för lågt tryck i dina däck ökar du slitaget på däcken och du får även ett ökat rullmotstånd, dessutom är risken för punktering större.  Har du istället för högt tryck i däcken blir cykelturen skumpig och du får ett sämre grepp. Börja därför alltid med att kontrollera vilket som är det rekommenderade däcktrycket för just dina cykeldäck, det brukar anges på sidan av däcket. Därefter behöver du försäkra dig om att cykelpumpen passar den ventiltyp som du har, skulle det inte passa kan du komplettera med en adapter. Pumpa sedan upp däcket till önskat tryck och håll koll på manometern om en sådan finns.

Frågor och svar Cykelpump. 

Vilken cykelpump ska jag välja?

För att välja rätt cykelpump behöver du veta vilken typ av ventil din cykel behöver så att pumpen passar. Standardventil (dunlop) är det de flesta vanliga cyklar brukar ha, racerventil (presta) brukar finnas på racercyklar och bilventil (schrader) kan finnas på mountainbike med bredare däck.

Hur pumpar jag min cykel?

Hur du pumpar din cykel beror på pump och ventil. Först behöver ventilen låsas upp så att den kan släppa in luft. En vanlig pump pressas mot ventilen samtidigt som du pumpar. Lättar du trycket mot ventilen börjar luften pysa ut vid sidan av ventilen så det gäller att hålla tätt vid pumpning och snabbt kunna låsa ventilen när du är klar.

Hur hårt ska man pumpa?

Finns det ingen mätare på cykelpumpen går det att känna med tummen på däcket och det ska kännas riktigt hårt.

Cykelpunpar som utgått:

Topeak Race Rocket

Topeak Race Rocket

 • Bästa val av GardenHome.se 

Den här är en elegant minipump i aluminium som du lätt får plats med i fickan. Den är 18 cm lång och väger bara 85 gram men kan trots sitt smidiga format pumpa upp däck till 120 psi / 8 bar.

Pumpen kan användas till såväl urban-, racer- och MTB-cyklar med Presta- och Schrader-ventiler. 

Topeak Race Rocket minipump har en riktigt läcker design och finns i flera olika färger att välja på. Den är utrustad med ett dammskydd som skyddar pumpen på ett praktiskt sätt. 

Köper du en pump från Topeak kan du vara säker på att du får en kvalitetsprodukt. De har kammat hem många priser för deras produkter då de använder både solida material och innovativa teknologier. Topeak Race Rocket minipump har vunnit Reddot Design Award. 

Viktiga egenskaper: 

 • 120 psi / 8 bar
 • 38 cc
 • Passar Presta- och Schraderventiler
 • Dammskydd
 • Vikt: 85 gram
 • Material: Aluminium och gummi
 • Monteringsbeslag ingår
 • Vinnare av Reddot design award
 • Har fått mängder med utmärkelser online!

Betyg på guiden:

4.6/5 - (5 votes)