Köp en osthyvel bäst i test som får höga betyg av experter och vanliga användare som intygar att osthyveln fungerar som den ska.

Om du som så många andra tycker att ost ska hyvlas med egen hyvel är det viktigt att du har en riktigt bra osthyvel hemma i köket. Här kan du läsa mer om osthyvlar bäst i test som har visat sig hyvla ost på ett smidigt och säkert sätt. Läs också vår guide för att välja rätt!

Bästa Osthyvlar

Alla osthyvlar i testet har testats av vanliga användare, matlagningsentusiaster och experter. Alla modeller har testats på olika sorters ostar, hårda och mjuka, för att kunna utse en riktigt bra allroundosthyvel.

Testerna för att hitta bästa osthyveln genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel och smidig att använda utan att behöva ta i
 • Kvalitet
 • Bra skärpa
 • God ergonomi och komfort
 • Vikt
 • Enkel att rengöra

Brabantia Osthyvel: ✅ Bästa val

Brabantia Osthyvel

 • Bäst i Bäst i Test
 • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon

Brabantia är en osthyvel som får väldigt fina betyg av många. Den kostar lite mer än en enkel modell men det kan vara värt att investera i den höga kvaliteten. Bladet har en sågtandad kant i miniformat som gör det enkelt att hantera alla typer av ostar. Du får ett fint snitt och det blir tunna skivor.

Om det är viktigt att det blir lagom tjockt kan det här vara det bästa valet. Dessutom ska det nämnas att Brabantia osthyvel har en design som är bekväm. Handtaget är mjukt att hålla i. Det har en ögla längst upp vilket är praktiskt. Du kan hänga upp hyveln om du vill det.

Det är lätt att hålla osthyveln ren då du kan diska den i maskin. Mycket bra för familjen där osthyveln används ofta. Här blir det ju också god ekonomi då det är svårt för barn att skära alltför stora bitar av osten med denna smarta osthyvel!

Viktiga egenskaper

 • Klassisk design
 • Tål diskmaskin
 • Med ögla för upphängning
 • För hård och mjuk ost

Gastromax 6530-1 osthyvel: ✅ Bästa Premium

Gastromax 6530-1 osthyvel

 • Bäst i test av Smartson
 • 4,7 av 5 stjärnor på Amazon

Gastromax 6530–1 är en osthyvel med intressant form. Det beror på att den har två funktioner. Dels kan du hyvla jämna, tunna och breda ostskivor precis som med en vanlig osthyvel. Dels kan du använda bladets sida som kniv för att skära genom ost.

Många ser också fördelen med att kunna använda den här osthyveln direkt i en non-stick panna. Trots att den är gjord av plast klarar den mycket höga temperaturer. Plasten kommer inte att repa pannans non-stick beläggning.

Recensionerna på Amazon avslöjar hur bra den här osthyveln är. Folk som har köpt den uppmanar till att slänga alla andra osthyvlar som kan finnas i huset! Den anses vara väldigt enkel att använda och sköta. Dessutom gillas priset skarpt. Det här är dessutom en billig osthyvel.

Viktiga egenskaper

 • Gjord av plast
 • Tål diskmaskin
 • Kan också skära ost
 • Kan användas i non-stick panna
 • Pekfinger-stopp på handtag

Fiskars Functional Form Osthyvel : ✅ Bästa Professionella

Fiskars Functional Form Osthyvel hårdost vit

 • 4,8 av 5 stjärnor på Amazon
 • Gott betyg av Hus & Hem 2016

Fiskars Functional Form är vad som skulle kunna kallas för en standardosthyvel. Den ser ut som vi tänker oss en klassisk osthyvel och är gjord av både plast och rostfritt stål. Det här är ett bra val när du främst vill hyvla hårdare ostar. 

De som har testat osthyveln säger att den kan användas på mjukare ost men att det inte blir lika jämnt och tunt som när du använder modellen för en hårdare ost. Bladet har en god skärpa och det ger fina ostskivor.

På Amazon UK kan vi se att många användare är mycket nöjda med denna osthyvel. Det är just skärpan och de tunna skivorna som lyfts fram som bra. En del menar till och med att det är den bästa osthyvel de har haft!

Viktiga egenskaper

 • Hyvel av rostfritt stål
 • Plastskaft
 • Passar hård ost
 • Ergonomiskt grepp

Guide – Välj rätt osthyvel

Ett svenskt kök måste ha en osthyvel. Även om det här är en norsk uppfinning råder det inga tvivel om att vi svenskar har varit med om att sprida den som ett viktigt patent till världens alla hörn. Hur många tar inte med sig en osthyvel som present utomlands?

Med så mycket god ost gäller det att kunna få fram skivor som ger god smak och även fungerar bra som presentation. I barnfamiljen kan det också ses som viktigt att ha säkra hyvlar som små händer kan hantera.

Hur ska du tänka när du väljer osthyvel? Det finns några huvudpunkter som kan vara bra att beakta innan du köper…

Osthyvelns form och funktion

När vi ser på form och funktion blir det uppenbart att osthyvlar kan se väldigt olika ut. Det som många tänker sig som standardesign för osthyveln är inte nödvändigtvis den bästa. När vi ser på formen är det tre saker som är extra viktiga att tänka på:

 1. Handtaget – Det ska vara lätt att hålla i osthyveln.
 2. Bladets form – Bladets form får betydelse för hur skivorna du skär landar och håller.
 3. Skärytan – Med eller utan taggar, det kan få betydelse för hur lätt det är att skiva olika typer av ost.

Med funktion menas hur osthyveln är tänkt att fungera. Det finns osthyvlar som är till för alla typer av ostar. De kommer att hyvla tjock ost lika enkelt som mjukare ostar. Men det finns också modeller som enbart är till för de hårda ostarna.

Du måste alltså fundera lite på vilken typ av ost du normalt sett vill hyvla. Om det nästan alltid är en hårdare gul ost kan du ju satsa på hyveln som är särskilt till för den här typen. Men om du ofta varierar mellan olika typer av ostsorter kan större flexibilitet vara att föredra.

Nu ska det dock sägas att även riktigt bra osthyvlar inte är särskilt dyra. Du kan gott unna dig flera modeller som ger ett fullgott stöd på olika sätt. I många familjer finns det ju dessutom ett behov av att ha fler än en osthyvel då det är många som vill hyvla ost samtidigt.

Material på blad och skaft

Materialen som används för att tillverka osthyvlar är normalt sett plast och stål. Ibland kombineras dessa så att du får plast i handtaget med stål i bladet. Det finns också osthyvlar som är helt och håller av plast. De är inte att förkasta!

Plast är inte ett svagt material och det kan vara så pass vasst att du får riktigt fina och jämna ostskivor med hyveln. Om du vill ha en osthyvel av plast är det viktigt att du ser på användarrecensioner. Ta reda på om plasthyveln håller sig vass länge.

Går det att diska i maskin?

De allra flesta osthyvlar går att diska i diskmaskin utan att det påverkar hyvelns kvalitet på ett negativt sätt. Det kan finnas undantag till exempel då skaftet är gjort av trä. Då kan det vara mycket bättre att diska för hand.

Nackdelen med att diska en mycket vass osthyvel för hand är att det kan bli farligt. Ibland är det svårt att inte röra vid själva bladet då du diskar. Om det är räfflat eller har tänder kan det bli ännu knepigare med handdisk. Maskindisk är alltså att föredra av flera skäl.

Vad kan osthyveln användas till?

Hyvla ost såklart säger du. Ja, det är huvudsyftet men faktum är att vi ofta använder hyveln till mycket mer än så. Om du vill använda din osthyvel för mer än osthyvling kan det vara klokt att se om det kommer att fungera.

Exempel på användningsområden är:

Som kniv – Bladet kan ha en sida som du kan använda för att skära ut ostkuber eller större bitar av osten.

Som stekspade – En osthyvel kan ha en form som gör att den lätt landar i kastrullen när du steker. Då är det bra om materialet på osthyvelns blad inte kommer att skada ytor i en panna som är non-stick.

För andra produkter – Ibland kan vi vilja hyvla annat än ost. Du kanske använder hyveln för att till exempel hyvla kål till en sallad.

Som skalare – Det här är inte att rekommendera. Men en del menar att en osthyvel är helt perfekt för att till exempel skala en gurka eller morot.

Vad säger verkliga användare?

Experter kan ge dig väldigt god information om hur en osthyvel fungerar. Men när du ser på osthyvlar bäst i test måste du komma ihåg att det här inte nödvändigtvis är hela sanningen. Det är alltid att rekommendera att ta en titt på vad verkliga användare säger.

Recensioner på sajter som Amazon är smarta att se på. Där kan du nämligen se om den som uttalar sig är en verifierad köpare av produkten. Då vet du att det rör sig om en person som faktiskt vet vad han eller hon pratar om.

Frågor och svar Osthyvel

Är det värt att investera i en bra osthyvel?

Ja, en osthyvel av bra kvalitet kommer att göra det enklare att hyvla perfekta skivor ost och att slippa trycka på osten så att den så kallade skidbacken skapas. Perfekta skivor kan vara extra viktigt för att lyckas med en snygg garnering på exempelvis en smörgåstårta eller vid någon annan middagsbjudning med snyggt upplägg. Ska osthyveln ligga framme vid servering kan en snygg design som kompletterar övrig dukning och upplägg vara minst lika viktigt.

Kan en osthyvel användas till mer än ost?

Ja, det går utmärkt att använda osthyveln till att även skiva tunna skivor gurka eller morot.

Hur hittar jag bästa osthyveln?

Kvalitet och hållbarhet är viktigt för en osthyvel som ska användas ofta. Design och form kan också ha betydelse så att osthyveln ligger bekvämt i handen med ett säkert grepp. Bladets vinkling kan skilja en hel del mellan olika modeller och det gäller att bladet är riktigt vasst.

Hur ska bladets egg vara för bäst resultat?

Framför allt behöver bladets egg vara ordentligt vasst för att både kunna hantera hårda ostar och något mjukare som lätt kan smula sönder vid hyvling. En del osthyvlar har även ett blad som är minimalt sågtandad i kanten vilket kan underlätta för fler typer av ostar.

Varför är vissa osthyvlar avkapade i bladet diagonalt, är det ren design?

Man skulle kunna tro att det handlar om snygg design men faktum är att när bladen är avkapade diagonalt är tanken att använda den kanten för att skära genom ost. Så det blir en osthyvel med två funktioner med att både hyvla och skära för olika typer av ostar. En annan fördel på köpet är att det kan vara lättare att få tag på den hyvlade ostskivan från den kortare sidan.

Betyg på guiden:

4.6/5 - (5 votes)