Guide – Välj rätt hundlucka
Om du tycker att det är jobbigt att behöva gå upp och släppa ut hunden i trädgården tidigt på morgonen kan du sluta ha dåligt samvete då du ligger och drar dig. En hundlucka ser till att vovven kommer ut utan att störa dig. Det här är en fantastisk uppfinning som passar bra för hem där det finns ett behov av att låta hundar gå in och ut genom en dörr utan hjälp från husse.
Många av hundluckorna som finns på marknaden är både till för katter och hundar. Det betyder att de ofta har en storlek som är lämplig för mindre hundar. Det här är rätt logiskt. En hundlucka för stor hund skulle kunna innebära att du får skära ut ett enormt hål i dörren och det är inte så praktiskt.
Vad ska du tänka på?
För att det ska bli rätt hundlucka bör du tänka på följande:
Storlek – Chansa aldrig! Bara för att det står att luckan passar små och mellanstora hundar ska du inte räkna med att din tax tar sig igenom. Du ska kontrollera vikt och höjd som hundluckan är gjord för. Då ökar chansen att det blir rätt.
Design – Här är det flera saker som får betydelse. Du vill inte bara ha en snygg design som matchar dörren. Tänk också på hur den kommer att fungera i praktiken. Kommer det att låta mycket varje gång som hunden tar sig igenom luckan? Kan andra djur ta sig in och ut?
Ekonomi – Många är rädda för att hundluckor bidrar till kallras i stor utsträckning men så är det inte med de modeller som har smarta finesser som magnetstängning. Faktum är att vissa hundluckor släpper in mindre kall luft än vad dörren gör. Det är alltså bättre att hunden använder luckan än att du öppnar dörren.
Vad kommer in och ut? – Bra hundluckor ska inte släppa in och ut djur som inte hör hemma hos er. Det är mycket ovanligt att främmande djur använder hund- och kattluckor. Det kan ha en hel del med revirtänket att göra. Men det är ju också så att du måste lära din hund att använda dörren. Andra djur som inte är medvetna om öppningen upptäcker den inte.
Frågor och svar om hundluckor
Innan du köper en hundlucka bör du se på några vanliga frågor om hunddörrar. De kan hjälpa dig att välja rätt!
Det är alltid bäst att köpa hundlucka från ett känt märke som har fått goda recensioner. Tänk på att en viss lucka kan vara perfekt för din hund men inte lika bra för en annan vovve. Välj alltid med tanke på specifika behov så är chansen god att du hittar bästa hundluckan.
Det här kan ta lite tid. Hunden ska putta upp luckan med nosen. Du får demonstrera och kanske locka med lite godis för att få igång användningen. Med lite tålamod och mycket godis ordnar det sig!
Inte om du väljer en bra modell som har en smidig och stadig konstruktion. Du ska också tänka på att storleken på luckan måste passa hunden för att det ska vara säkert. Det är också viktigt att du kommer ihåg att lämna den olåst om du vill att hunden ska komma in igen. Om det är riktigt kallt ute och hunden blir utelåst kan det vara obehagligt för din bästa vän.
Om din hund går ut dagligen kan hundluckan vara en tillgång. Välj en design som inte släpper in kall luft och ge hunden friheten att nå trädgården. Om du bor på ett sätt som gör det möjligt för hunden att ta sig ut och uträtta sina behov själv kan du mycket väl ha behov av hundluckan året om. Det finns också de som installerar hundlucka till en balkong eller gård. Hunden får på så vis möjlighet att komma ut och lufta sig vilket kan vara otroligt viktigt. Vi behöver hundluckor även i Sverige!
Det går att installera hundlucka på en vägg. Om det blir dragigt från luckan kan du även använda dig av en dragsluss för att minska på luftdraget. Det går inte att göra om luckan sitter på en dörr. Men som nämnt är det sällan problem med drag då luckan är designad med olika system för att minimera kallras.
Det beror på hur öppningen till hundkojan ser ut och hur stor den är. Men rent generellt bör det gå bra att installera luckan även på en koja för att på så vis minska insläppet av kall luft i den.
Om trädgården som finns utanför radhusdörren lever upp till Jordbruksverkets kriterier för hundgård kan du installera hundlucka. Men det finns förstås mer än så att tänka på. Det bör vara en hund som inte skäller och stör grannar om den ska få fri tillgång till radhusträdgården på detta vis.
För att installera hundlucka måste du göra ett hål i dörr eller vägg. Det gör du för det mesta med en sticksåg och genom att först borra hål i hörnen. Beroende på luckans design kan det vara så att du behöver mer eller mindre verktyg för att installera. Ibland kommer dessa med luckan, ibland inte. Om du inte är så händig kan det vara smart att få hjälp med installationen. Det finns risk för att luckan inte sitter snyggt om du inte gör hålet på rätt sätt. Oavsett vem som installerar är det alltid viktigt att läsa instruktioner för montering noggrant innan arbetet påbörjas.
Det kan ha flera skäl. Vanligast är att den är lite ängslig och behöver lära sig. Testa med att kasta godis genom luckan. Om det finns andra hundar som kan använda luckan kan det vara bra att hunden som inte vill göra det får se hur de gör. Det kan minska på ängsligheten och få igång användandet. Vilken hundlucka är bäst?
Hur får jag hunden att använda hundluckan?
Är hundluckan farlig för hunden?
Behöver vi hundlucka i Sverige?
Kan hundluckan sitta på en vägg?
Kan man ha hundlucka på hundkoja?
Går det att ha hundlucka i radhus?
Hur installerar jag hundluckan?
Varför vill hunden inte använda hundluckan?
Betyg på guiden: