Välj en riktigt bra hundlucka och låt hunden ta sig ut på egen hand tidigt på morgonen när du inte vill kliva ur sängen!

Hundluckor är främst till för mindre hundar som kan ta sig igenom en mindre lucka som monteras på dörren. Om du har en hund som gärna vill komma ut och uträtta behov en bra stund innan du ens har börjat tänka på kaffe kan en hundlucka bli en tjusig lösning på problemet.

Hundluckan är liksom kattluckan en dörr ut för vovven. Den kan ha lite olika finesser som till exempel identifiering av hund för att enbart låta en specifik vovve ta sig in och ut genom luckan. När du väljer modell ska du betänka vilka behov du och jycken har samt hur dörren ser ut.

Hundluckor vi rekommenderar 

Det bör inte vara svårt att montera en hundlucka själv. Men läs instruktionerna noga och ta hjälp om du inser att det där med att såga med sticksåg i en dörr inte riktigt är din sak. Här är några av dagens allra bästa hundluckor och deras främsta egenskaper.

Alla Hundluckor

Petsafe Extreme Weather husdjurslucka

#1 Petsafe Extreme Weather

Sammanfattning: Petsafe Extreme Weather är en hundlucka gjord med tanke på vårt svenska vinterklimat. Den här luckan kommer inte att släppa in mer luft än vad själva dörren gör. Värme läcks inte och luckan har en riktigt snygg design som med lite färg kan anpassas perfekt till dörren.

Den här hundluckan kan också fungera som kattlucka. Den finns i två olika storlekar. Med 3-vägs stängning kan du välja åt vilket håll det ska vara möjligt för hunden att öppna luckan. Hundluckan kan förstås låsas helt och hållet vilket hindrar hunden från att använda den då det inte är lämpligt.

Luckan har ett unikt system med en isolerande lucka i mitten och magnetiska luckor omkring denna. Systemet har testats och visade sig ge 3,5 gånger lägre värmeförlust än andra standardhundluckor från PetSafe. Det här är mycket bra både på sommaren då du kyler hemmet och på vintern då du värmer det.

Viktiga egenskaper

 • 3-vägs stängning
 • Effektiv isolering med magnetplattor
 • För dörrar upp till 5,7 cm
 • Finns i två olika storlekar
 • Energibesparande
 • Energibesparande
PetSafe Staywell 640 hundlucka

#2 PetSafe Staywell 640

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: PetSafe Staywell 640 är en flexibel hundlucka som kan passa lite större hundar på upp till 45 kg. Den här hundluckan har designats för att vara tyst och smidig att använda. Den kan monteras i en dörr eller i en vägg. Låsfunktionen fungerar två vägar. Med den planerar du för när din hund ska kunna komma in och ut ur hemmet.

Ramen av aluminium är både snygg och hållbar. Konstruktionen av hundluckan är robust och den kan hålla länge. PetSafe ger en garanti på 3 år för luckan och kan hjälpa till med byte av delar som slits ut.

Viktiga egenskaper

 • 2-vägs hundlucka
 • Klafflås
 • Tyst användning
 • Ram av aluminium
 • Passar större hundar
Cat Mate 221 large katt- och hundlucka

#3 Cat Mate 221 large katt- och hundlucka

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Det här är både en kattlucka och en hundlucka. Cat Mate 221 passar bra för en mindre hund med upp till 36 cm skulderhöjd. Luckan går att installera i en dörr såväl som i vägg. Magnetlåset är en viktig detalj. Tack vare detta släpper luckan inte in nämnvärt mycket kall luft. Det gör Cat Mate 221 till ett bra val med tanke på energiräkningen.

Luckan har också borsttätning och det bidrar till att den inte släpper in luft eller regn. Magneten släpper inte taget på grund av kraftiga vindstötar. Men den lilla hunden får upp den med nosen. Konstruktionen är tyst och det uppskattas av alla. Hunden blir inte rädd och ingen behöver vakna för att den går ut i trädgården tidigt på morgonen.

4-vägslåset gör det möjligt att bestämma i vilken riktning luckan ska vara låst eller inte. Du kan till exempel se till att hunden kan gå ut men sedan inte kommer in igen förrän du har druckit ditt morgonkaffe.

Viktiga egenskaper

 • Magnetlås
 • 4-vägslås
 • Tyst lucka
 • Både för katt och hund
 • Storlek på ingång B 18 x H 20 cm
 • Enkel att montera
 • Finns i vitt och brun
Ferplast Swing 11 katt- och hundlucka

#4 Ferplast Swing 11

 • Bästa special av GardenHome.se

Sammanfattning: Ferplast Swing 11 har en storlek som passar stora katter såväl som mindre hundar. Om du har både och i hemmet kan det här bli ett fantastiskt val. Luckan är lätt att installera och passar alla dörrar. Den har 4-vägslås som gör det möjligt att bestämma vilken väg det ska gå att öppna och tvärtom.

För att spara på energi har denna katt- och hundlucka ett Windstopper system. Det ser till att minimalt med kall luft kommer ut och att varm luft inte sticker ut i stora mängder.

Installationen är enkel och luckan passar en rad olika material som trä, glas, plast, metall och murverk. Designen är snygg och enkel att passa ihop med dörr. Observera att den här luckan inte styrs med chip. Det betyder att alla husdjur som vill använda den kan göra det då den är öppen.

Viktiga egenskaper

 • Storlek på ingång B 21,8 x H 25,5 cm
 • För katter och små hundar
 • 4-väglås
 • Windstopper system
 • Tyst stängning

Guide – Välj rätt hundlucka

Om du tycker att det är jobbigt att behöva gå upp och släppa ut hunden i trädgården tidigt på morgonen kan du sluta ha dåligt samvete då du ligger och drar dig. En hundlucka ser till att vovven kommer ut utan att störa dig. Det här är en fantastisk uppfinning som passar bra för hem där det finns ett behov av att låta hundar gå in och ut genom en dörr utan hjälp från husse.

Många av hundluckorna som finns på marknaden är både till för katter och hundar. Det betyder att de ofta har en storlek som är lämplig för mindre hundar. Det här är rätt logiskt. En hundlucka för stor hund skulle kunna innebära att du får skära ut ett enormt hål i dörren och det är inte så praktiskt.

Vad ska du tänka på?

För att det ska bli rätt hundlucka bör du tänka på följande:

Storlek – Chansa aldrig! Bara för att det står att luckan passar små och mellanstora hundar ska du inte räkna med att din tax tar sig igenom. Du ska kontrollera vikt och höjd som hundluckan är gjord för. Då ökar chansen att det blir rätt.

Design – Här är det flera saker som får betydelse. Du vill inte bara ha en snygg design som matchar dörren. Tänk också på hur den kommer att fungera i praktiken. Kommer det att låta mycket varje gång som hunden tar sig igenom luckan? Kan andra djur ta sig in och ut?

Ekonomi – Många är rädda för att hundluckor bidrar till kallras i stor utsträckning men så är det inte med de modeller som har smarta finesser som magnetstängning. Faktum är att vissa hundluckor släpper in mindre kall luft än vad dörren gör. Det är alltså bättre att hunden använder luckan än att du öppnar dörren.

Vad kommer in och ut? – Bra hundluckor ska inte släppa in och ut djur som inte hör hemma hos er. Det är mycket ovanligt att främmande djur använder hund- och kattluckor. Det kan ha en hel del med revirtänket att göra. Men det är ju också så att du måste lära din hund att använda dörren. Andra djur som inte är medvetna om öppningen upptäcker den inte.

Frågor och svar om hundluckor

Innan du köper en hundlucka bör du se på några vanliga frågor om hunddörrar. De kan hjälpa dig att välja rätt!

Vilken hundlucka är bäst?

Det är alltid bäst att köpa hundlucka från ett känt märke som har fått goda recensioner. Tänk på att en viss lucka kan vara perfekt för din hund men inte lika bra för en annan vovve. Välj alltid med tanke på specifika behov så är chansen god att du hittar bästa hundluckan.

Hur får jag hunden att använda hundluckan?

Det här kan ta lite tid. Hunden ska putta upp luckan med nosen. Du får demonstrera och kanske locka med lite godis för att få igång användningen. Med lite tålamod och mycket godis ordnar det sig!

Är hundluckan farlig för hunden?

Inte om du väljer en bra modell som har en smidig och stadig konstruktion. Du ska också tänka på att storleken på luckan måste passa hunden för att det ska vara säkert. Det är också viktigt att du kommer ihåg att lämna den olåst om du vill att hunden ska komma in igen. Om det är riktigt kallt ute och hunden blir utelåst kan det vara obehagligt för din bästa vän.

Behöver vi hundlucka i Sverige?

Om din hund går ut dagligen kan hundluckan vara en tillgång. Välj en design som inte släpper in kall luft och ge hunden friheten att nå trädgården. Om du bor på ett sätt som gör det möjligt för hunden att ta sig ut och uträtta sina behov själv kan du mycket väl ha behov av hundluckan året om. Det finns också de som installerar hundlucka till en balkong eller gård. Hunden får på så vis möjlighet att komma ut och lufta sig vilket kan vara otroligt viktigt. Vi behöver hundluckor även i Sverige!

Kan hundluckan sitta på en vägg?

Det går att installera hundlucka på en vägg. Om det blir dragigt från luckan kan du även använda dig av en dragsluss för att minska på luftdraget. Det går inte att göra om luckan sitter på en dörr. Men som nämnt är det sällan problem med drag då luckan är designad med olika system för att minimera kallras.

Kan man ha hundlucka på hundkoja?

Det beror på hur öppningen till hundkojan ser ut och hur stor den är. Men rent generellt bör det gå bra att installera luckan även på en koja för att på så vis minska insläppet av kall luft i den.

Går det att ha hundlucka i radhus?

Om trädgården som finns utanför radhusdörren lever upp till Jordbruksverkets kriterier för hundgård kan du installera hundlucka. Men det finns förstås mer än så att tänka på. Det bör vara en hund som inte skäller och stör grannar om den ska få fri tillgång till radhusträdgården på detta vis.

Hur installerar jag hundluckan?

För att installera hundlucka måste du göra ett hål i dörr eller vägg. Det gör du för det mesta med en sticksåg och genom att först borra hål i hörnen. Beroende på luckans design kan det vara så att du behöver mer eller mindre verktyg för att installera. Ibland kommer dessa med luckan, ibland inte. Om du inte är så händig kan det vara smart att få hjälp med installationen. Det finns risk för att luckan inte sitter snyggt om du inte gör hålet på rätt sätt. Oavsett vem som installerar är det alltid viktigt att läsa instruktioner för montering noggrant innan arbetet påbörjas.

Varför vill hunden inte använda hundluckan?

Det kan ha flera skäl. Vanligast är att den är lite ängslig och behöver lära sig. Testa med att kasta godis genom luckan. Om det finns andra hundar som kan använda luckan kan det vara bra att hunden som inte vill göra det får se hur de gör. Det kan minska på ängsligheten och få igång användandet.

Betyg på guiden:

4/5 - (4 votes)