En vedtransportör kan vara en stor hjälp för dig som hugger eller klyver ved ofta. Med hjälp av en vedtransportör kan du nämligen få stora mängder ved transporterad till just det ställe där du vill ha den. Detta kan även vara till stor hjälp om du vill placera veden någonstans högt upp. Men vilken vedtransportör ska man välja? Vi hjälper dig att hitta rätt!
Innehåll
dölj
Faxes är Sveriges äldsta tillverkare av vedtransportörer, vedklyvar och vedkapsågar. Sedan år 1910 har de tillverkat produkter av hög kvalitet där säkerhet och användarvänlighet alltid kommer i första hand. Om du köper en produkt från Faxes får du garanterat en hållbar produkt som du kan lite på. Faxes gedigna erfarenhet och företagets stabilitet gör att du kan känna dig helt trygg med vad du får. Faxes produkter tillverkas och utvecklas i Burseryd i Småland.
Faxes vedtransportör både underlättar för dig vid vedkapningen samtidigt som säkerheten höjs. Tack vare att transportören drivs av en snäckväxelmotor i transportörens övre del så dras veden upp vilket ger en ökad driftsäkerhet utan att det slirar. Nertill finns en galvad bandsträckare som på ett enkelt sätt sträcker ut banden när det behövs. Transportören är utrustad med höj- och sänkbara ben bestående av två kraftiga rör som gör konstruktionen mycket stabil. För ännu bättre stabilitet är benen också förbundna med tre galvade rör. Transportören levereras även med hjul nertill.
Transportören levereras i sektioner om 2,5 meter vardera som monteras i varandra med en kraftig förstyvningsplåt under.
Förutom att transportera ved kan du även använda den för rotfrukter eller annat.
Vedtransportören finns i två olika utföranden med olika elmotorer, en på 230 V och en på 3-fas 400 V. Det går även att köpa till en förlängningsdel på 2,5 meter så blir längden på transportören hela 7,5 meter.
Faxes vedtransportör kommer definitivt inte att göra dig besviken. Den har de flesta funktioner man kan förvänta sig. Den är både lätt att montera och är mycket användarvänlig. Skulle någon del mot förmodan gå sönder så erbjuder Faxes en garanti på hela 20 års försörjning av reservdelar. Ett plus till denna vedtransportör är att den inte väger så mycket vilket underlättar vid förflyttning.
Egenskaper:
- Längd: 5 meter
- Vikt: 75 kg
- Bandbredd: 100 mm
- Medbringare galv. plat höjd: 25 mm
- Öppningsbredd: 400 mm
- Bandhastighet: 0,6 m/s
- Snäckväxelmotor: 0,37 kW
- Vridmoment: 45 Nm
Vem behöver en vedtransportör?
Om du ofta hugger eller klyver ved kan du ha stor hjälp av en vedtransportör i ditt arbete. Vedtransportören hjälper dig att placera ut veden precis där du vill ha den och du slipper därmed frakta alla ved för hand. Du kan också komma åt att placera veden högt upp, kanske på en vind i en lada eller liknande där du vill förvara veden. Med hjälp av en vedtransportör blir alltså arbetet både enklare och snabbare utfört och du sparar både tid och energi.
Hur fungerar en vedtransportör?
En vedtransportör består av en lång ränna med en bottendel och en toppdel. Veden placeras i botten och dras därefter upp med hjälp av en motor uppför ett transportband i rännan.
Vad ska jag tänka på då jag ska köpa en vedtransportör?
Det finns transportörer med olika längd på rännan för att passa olika behov. När du ska köpa en vedtransportör är det därför bra att först fundera igenom vad du har tänkt att placera veden och hur långt transportband du behöver ha. Däremot brukar de flesta transportörer vara höj- och sänkbara vilket gör dem ganska flexibla och anpassningsbara för olika behov. Många transportörer har också hjul vilket är en stor fördel om du vill kunna flytta på den smidigt.
En annan sak som kan skilja sig åt mellan olika vedtransportörer är styrkan på motorn. En starkare motor kan klara även stora lutningar och stora mängder ved. Detta kan alltså också vara en bra sak att ta i beaktande då du ska investera i en vedtransportör.
Det finns vedtransportörer med gummiband och andra med kedjor. Båda varianterna har sina fördelar så här handlar det också om att fundera igenom vad just du har för behov. Transportörer med kedjor har en större risk att fastna vilket gör att varianter med gummiband är mer pålitliga utifrån den aspekten. Däremot är de kedjedrivna transportörerna mer anpassade för att arbeta med i låga temperaturer. De är också billigare att laga om det skulle behövas eftersom man då bara behöver byta ut den trasiga länken i kedjan oftast behöver byta ut hela gummibandet.
Slutligen är det även bra att ta hänsyn till om den transportör du vill köpa passar ihop med den vedklyd du använder när det kommer till effektivitet. Har du en väldigt effektiv vedklyv som arbetar snabbt vill du säkerligen att även transportören ska kunna arbeta i samma hastighet för att arbetet ska bli så snabbt och smidigt utfört som möjligt.
Hur valde vi ut dessa vedtransportörer?
När vi valde ut våra två favoriter har vi tagit hänsyn till både maskinernas funktioner, användarvänlighet, hållbarhet och arbetsförmåga. Resultatet av undersökningen blev att vi valde ut dessa två transportörer som vi anser båda är riktigt högkvalitativa och bra maskiner som vi varmt kan rekommendera. Både maskinerna är svensktillverkade vilket vi såg som ett stort plus eftersom man slipper eventuella krångel som kan uppstå vid import och dessutom blir det mycket lättare om något skulle gå sönder eller om det skulle visa sig att det finns något fabrikationsfel på maskinen.
Även Bala Agri är kända för att erbjuda produkter av hög kvalitet. Sedan 1983 har de tillverkat sina produkter i Nossebro i Västra Götaland och erbjuder ett brett sortiment inom skogsvagnar, foderutrustning, balhantering, grindsystem, vedmaskiner, entreprenad mm.
Den här vedtransportören har en robust konstruktion och är tillverkad för att tåla tuffa tag. Men trots det en relativt liten och nätt maskin. Den är utrustad med en vedränna av galvaniserad plåt som gör att den håller bra i både vått och torrt. Den har också en fyrkantsprofil som gör konstruktionen riktigt stark och stabil. På fyrkantsprofilen sätter man fast hjulstället som är utrustat med en vinsch med vilken man enkelt höjer och sänker transportören. Veden transporteras av ett räfflat band med en plåtmedbringare per meter. Bandet drivs av ett kilrep från motorn. Både motorskydd och fasvändare ingår som standard.
Det här är en riktigt bra vedtransportör med en gedigen konstruktion som skyddar mot både väder och tuffa tag. Ett stort plus får den också för att den är så lättmonterad och användarvänlig.
Även till denna vedtransportör kan du köpa till en förlängningsdel. Den är på 2 meter vilket alltså gör att du får en transportör som är hela 6,4 meter lång.
Frågor och svar Vedtransportör
När behöver man en vedtransportör?
Att använda en vedtransportör kan vara en stor fördel för den som hanterar stora volymer ved. Det effektiviserar arbetet och sparar kroppen på onödigt slitage på att bära all ved.
Hur fungerar en vedtransportör?
En vedtransportör kan ses som en lång ränna där veden kan transporteras från en plats till en annan. Har man en vedklyv kan man också koppla transportören direkt till vedklyven så att all ved lastas på per automatik. Det går till viss del att styra vart veden ska hamna, kanske direkt in i vedboden. Då kan det vara praktiskt att placera flera vedtransportörer efter varandra om det inte räcker med en transportör. Det går även att fästa en anordning som en vedkorg eller vedsäck i änden så att all ved förpackas smidigt och lätt. När det är fullt är det bara att byta ut till en ny tom säck eller korg.
Ska man välja en vedtransportör med gummiband eller kedja?
Vedtransportörer med gummiband är pålitliga och fastnar ofta mer sällan än en transportör med kedja. Ska man arbeta vid låga temperaturer passar en modell med kedja bättre och det är billigare att byta ut en trasig länk från kedjan än ett helt gummiband om det går sönder.
Vad ska man tänka på vid köp av vedtransportör?
Först bör man tänka på om det ska gå enkelt att förflytta transportören och vissa modeller har transporthjul för detta. Att kunna justera höjden till en bekväm arbetsställning kan också vara viktigt, speciellt om man manuellt ska lasta på veden efter klyvning. Det kan också vara praktiskt om veden ska transporteras till en högre höjd som exempelvis en vind eller ett loft. Behöver transportören en stor lutning vid transporten av ved är även motorkapaciteten en avgörande faktor.
Går det att byta ut transportbandet på en vedtransportör?
Om transportbandet skulle gå i sönder går det bra att byta ut bandet så länge man kan hitta rätt band i passande storlek.
Betyg på guiden: