En pool i trädgården är ju något som många drömmer om oavsett om det handlar om en möjlighet att svalka sig, en plats för bus och lek eller för en avkopplande stund. Idag finns en hel uppsjö av olika typer av pooler på marknaden, allt från riktigt exklusiva varianter till budgetalternativ vilket gör att de flesta kan ha råd med någon form av pool till sin trädgård.

Men vilken typ av pool ska man välja och vad ska man tänka på då man ska köpa sig en pool? Vi har gjort ett utförligt test av några populära pooler på marknaden för att ta reda på vilka som egentligen är bäst. Vi ger dig också en hel del tips och råd kring vad du bör tänka på inför ditt köp. Läs vidare för att veta mer!

Vi rekommendera

Av naturliga skäl har vi i våra tester inte kunnat montera, bygga och testa alla pooler. Vi valde att göra ett urval av testpersoner som både är vana och ovana vid att bygga som fick besöka olika återförsäljare och leverantörer för att undersöka modellerna. Testpersonerna fick också läsa igenom befintliga instruktioner för att kunna bedöma själva byggprocessen. Utöver detta har testpersonerna intervjuat återförsäljarna och leverantörerna samt läst andra tester, omdömen och recensioner för att få ett bra underlag.

Testerna för att hitta bästa poolen bygger på research kring följande kriterier:

 • Storlek i bredd, längd och djup
 • Material
 • Kvalitet
 • Hur många personer modellen är anpassad för
 • Uppskattad tid för att få en pool på plats
 • Svårighetsgraden i monterings- och byggprocess
 • Tillbehör
 • Pris

Vinnaren inom premiumklassen blev Swim & Fun Nedgrävd Pool Steel Oval som är en lyxig variant för dig som vill ha en nedgrävd pool. Bestway Pool Power Steel Rektangulär blev vinnaren i mellanklassen och är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en stor pool som ska kunna rymma många. Vinnaren i budgetklassen blev Exit Pool 300 cm Kupoltak som är en annorlunda pool med tak till ett riktigt bra pris. Vi valde också ut en specialare, nämligen Chemoform Träpoolset 350 x 120 cm, som är en snygg och elegant badtunna.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare och även lite tips och råd kring vad du ska tänka på när du ska köpa en pool.

Bestway stålväggspool 6,1×3,6m – 1,2m djup: ✅ Bästa val

 • Bästa val av GardenHome.se 

Avenli Pool 360 x 76 cm: ✅ Bästa Premium

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Exit Pool 300 cm Kupoltak: ✅ Bästa Professionella

Exit Pool 300 cm Kupoltak

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Här är en lite annorlunda pool med ett kupoltak som kan ge en riktigt mysig upplevelse när sommarregnet smattrar på taket. 

Exit Pool 300 cm Kupoltak är en rund pool med en stålram som ger en stabil konstruktion. Poolduken är gjord av PVC. Med på köpet får du även en filterpump som klarar av att filtrera 1136 liter per timme så du behöver inte oroa dig över att poolen inte ska hållas ren och fräsch.

Poolen är 3 meter i diameter och rymmer 4383 liter. Höjden är bara 76 cm så den passar bra för barn. Även om de naturligtvis inte ska bada utan uppsikt från någon vuxen.

Så för dig som är ute efter en kul och annorlunda pool i den lägre prisklassen så kan vi verkligen rekommendera den här poolen från Exit Toys.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en pool?

Eftersom det finns mängder av olika typer av pooler att välja mellan så kan det vara bra att först fundera igenom ordentligt vilken typ av pool du är ute efter, hur du tänker använda den och var du ska ha den. Tack vare det stora utbudet finns det idag pooler för alla plånböcker, behov och förutsättningar. 

Det finns både varianter som du placerar ovanpå marken och andra varianter som du gräver ner. Det kan kännas lyxigt att få en pool i marknivå som exempelvis är nedsänkt i altanen men den typen av pool kräver givetvis en större arbetsinsats än att istället installera en pool ovanpå marken. 

Om du vill kunna ha din pool ute året om är det ju viktigt att välja en tålig pool av bra kvalitet så att den inte skadas under vintern. Bra är också att se till att ha något förvaringsutrymme i närheten av poolen där du kan förvara badleksaker, verktyg, kuddar och annat.

Det finns ju många olika storlekar av pooler att välja på och bra att tänka på är att ju större pool desto högre blir ju uppvärmningskostnaderna.

Var i trädgården ska jag placera min pool?

Detta är också en viktig sak att fundera igenom och då i första hand när under dagen du tror att du kommer använda din pool mest. Om du mest kommer att ta morgondopp ja då vill du säkert placera poolen där du har morgonsol men och du istället föredrar att hänga i poolen på eftermiddagar och kvällar så kan det ju vara skönast att välja en plats där du har sol under de timmarna.

Bra är också att placera poolen där den är skyddad från vind. Att ha ett visst avstånd till buskar och träd kan också vara en fördel så du slipper få löv och skräp i poolen.

Kanske vill du även att poolen ska placeras där det är så lite insyn som möjligt.

Hur varmt vatten ska jag ha i poolen?

Om du inte enbart vill kunna använda din pool under de allra varmaste sommardagarna utan även förlänga badsäsongen så behöver du förmodligen någon form av uppvärmning. En luftvärmepump är den vanligaste lösningen för att hålla en behaglig temperatur på vattnet även när utomhustemperaturen är kallare. Det finns ju även vedeldade varianter som kan vara ett mysigt men som givetvis kräver en del arbete och förberedelser innan vattnet är uppvärmt och klart. Men visst är det härligt sen att kunna sitt i sin veduppvärmda pool och känna lukten från brasan.

Hur ska jag sköta om min pool?

Varje vecka bör du kontrollera vattnet i din pool så att pH-värdet och klorhalten är på rätt nivå. 

Det brukar uppstå en smutsig rand längs med vattenytan som bör rengöras några gånger varje säsong. Med hjälp av en bottensug kan du också suga bort skräp från poolens botten.

När det är dags att tömma ut vattnet inför vintern samt starta igång den på våren så får du också räkna med att lägga lite tid på rengöring.

Frågor och svar Pool

Vad ska man tänka på vid köp av pool?

Det finns flera saker att ta ställning till vid köp av en pool. Ska det vara en markpool eller en ovanpå mark? Valet kan avgöras beroende på vilken storlek som behövs, om man ska kunna simma och hur många personer som ska få plats samtidigt. Utöver det behöver man fundera över vattendjup och materialval.

Markpool och ovanmarkspool – Vad är skillnaden och vad är bäst?

Det är lättare att installera en ovanmarkpool och det blir också billigare eftersom det krävs mindre förarbete av marken eller inget alls. En markpool känns lite exklusivare, ger mer värde åt huset och passar bättre in i designen om man vill bygga ett tillhörande soldäck. Markpooler kräver ett gediget markarbete vilket även ger större kostnader förutom inköpet av poolen.

Vad kostar det att värma upp poolen?

För uppvärmning av poolvattnet används oftast värmeväxlare eller elvärme. Det blir också alltmer populärare med poolvärmepump och solfångare. Man får räkna med minst 1 000 kronor i månaden för en temperatur på 27-28 grader för en normalstor pool i drift.

Hur stor pool ska man välja?

Storleken på poolen beror på om man ska kunna simma längder eller eftersöker en mer spa-känsla. Antal personer som ska få plats avgör också storleken. Ibland har man dock inte så mycket val beroende på hur stor tomten är och vilket läge tomten har.

Vilket vattendjup behövs på poolen?

Ska vuxna använda poolen brukar ett baddjup på 130 – 140 cm vara lagom. För dykning och hopp från trampolin krävs minst ett djup på 230 cm.

Var på tomten är det bäst att ha poolen?

När man ska placera en pool är det bra att tänka på var det finns bäst vind- och insynsskydd. Helst ska poolen inte stå för nära träd och buskar då det lätt kan blåsa ner löv och skräp i poolen. Finns det möjlighet att placera poolen i söderläge blir det mycket sol som både värmer gott och kan ge lägre uppvärmningskostnader.

Hur rengör man en pool?

En pool bör ha både mekanisk och kemisk rening för att undvika både smuts och bakterier. För mekanisk rening används en pump som går till ett reningsfilter. Det brukar ofta vara ett sandfilter som fångar upp mindre partiklar. Det gäller att inte snåla på varken pump eller filter så att det inte blir underdimensionerat för poolens storlek. För att inte bakterier ska frodas behövs även kemisk rening antingen med manuell eller automatisk klorering av vattnet.

Pooler som utgått:

Swim & Fun Nedgrävd Pool Steel Oval

Swim & Fun Nedgrävd Pool Steel Oval

Premiumvinnaren från Swim & Fun är en smidig paketlösning för dig som vill kunna gräva ner din pool för att få den att passa in i omgivningen. Kanske vill du bygga upp en altan kring poolen för att ge ett mer enhetligt intryck och få poolen att smälta in. Poolen är oval och finns i två olika djup att välja på, 120 eller 150 cm.

Det här är en smidig paketlösning där du får med allt du behöver. Poolen har en stark stålvägg som är galvaniserad, fosfaterad och lackad vilket gör den väldigt hållbar. Innerduken är gjord av en kraftig och behandlad PVC som inte bleks eller slits av solen. Även en bottenduk ingår som skyddar PVC-materialet från stenar och rötter. Filtreringen görs med speciella filterbollar som också ingår vid köpet. En väldigt effektiv och hygienisk filtrering jämfört med sand som tidigare har varit vanligt att använda sig av. En annan fördel är att energiförbrukningen blir lägre.

Poolen är enkel att montera och installera. Du får med en bra manual som visar hur du monterar den på ett sätt som är säkert och bra.

Det här är ett utmärkt val för dig som vill ha en kvalitativ produkt som du kan gräva ner i din trädgård. Tack vara paketlösningen kan du också sätta igång att bygga den så fort du fått den levererad.

Kreta Family Pool

Kreta Family Pool

Utvald till bästa premium är Kreta Family Pool, en stabil stålväggspool som kan stå ute hela året om och klarar de mindre barnens vattenlekar flera säsonger. Att det är en familjevänlig pool, som namnet avslöjar, stämmer bra då djupet endast är 90 cm så att mindre barn från 5 år och uppåt kan nå bottnen ståendes i bassängen.

Poolen är tillverkad i galvaniserat stål som är multibehandlat och lackerat för det nordiska klimatet. Själva poollinern är utvecklad i UV resistent vinyl i 0,30 mm tjocklek. Med en klassik vit färg som passar poolen in i många trädgårdsmiljöer. Med produkten kommer både skimmerpump och stege men det rekommenderas att komplettera med en bottenduk.

Det går att köpa poolen i 3,5 eller 4,6 meter i diameter.

Bestway Pool Power Steel Rektangulär

 

Bestway POOL Power

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Här har vi en riktigt stor pool för dig som vill ha plats för många eller för dig som vill kunna använda den för olika badlekar. 732×366 är det generösa måttet på denna pool från Bestway som rymmer drygt 30 000 liter vatten och har ett djup på 132 cm.

Poolen består av en stabil stålram med förstärkta väggar av ett 3-lagers kraftigt PVC-material som är laminerat med ett polyesternät. Stålramen ger stabilitet och gör också att poolen snabbt monteras. 

Även detta är en paketlösning där du får med allt du behöver för att montera och installera din pool. I köpet ingår också en elektrisk filterpump med en antimikrobiell filterpatron som förhindrar mögel- och bakterietillväxt i poolen. Du får också med stege, markduk, poolskydd och dispenser.

För dig som vill ha en pool för poolpartyn eller vattenlekar så är den här poolen från Swim & Fun ett utmärkt val som garanterat kommer ge dig många härliga stunder tillsammans med familj och vänner.

Betyg på guiden:

4.3/5 - (14 votes)