Köp den bästa halogenlampan och få ut mest möjliga av den smarta tekniken. Här kan du läsa mer om halogenlampor bäst i test för att hitta rätt.

Satsningen på halogenlampor har gett oss konsumenter energisnåla lösningar som ger gott om ljus. För att hitta bästa halogenlampan kan du läsa vår sammanställning av halogenlampor bäst i test. Dessutom kan du läsa vår guide som hjälper dig att tänka på rätt sätt när du ska välja lampa till hus och bil.

Bästa Halogenlampa

Vi har testat alla modeller för bilar i olika bilmärken och övriga halogenlampor i badrumsspeglar och spotlights. Som komplement för våra tester har vi även läst andra tester, recensioner och omdömen för att få ett bra underlag.

Testerna för att hitta bästa halogenlampa genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Effekt
 • Sockel
 • Färgtemperatur
 • UV-skydd
 • Dimbar
 • Kvalitet
 • Livslängd
 • Pris

Billampa H7 55 W: ✅ Bästa val

Billampa H7 55 W

 • Höga betyg på Kjell & Company
 • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon

Det här är en halogen billampa som får mycket höga betyg av användare. När vi ser på kvalitet och pris kan vi säga att det här är en halogenlampa bäst i test. Lampan är utformad för att stå emot splittring och den har också UV-skydd.

En stor fördel med den här typen av lampa för bilen är den långa livslängden. Det är bra både för ekonomi och för tålamod med billampor som sällan behöver bytas. Om du inte tycker att det är så kul att mecka med bilens lampor kan det här vara den bästa halogenlampa du kan finna.

Det är också viktigt att notera att lampan har all märkning som behövs för att använda den på ett lagligt sätt. Du kan känna dig helt lugn då du installerar H7 55 W i bilen. Den ger säkerhet och är helt i enlighet med den svenska lagstiftningen.

Sammanfattningsvis kan vi upprepa vad en nöjd svenskare har sagt om denna halogenlampa, nämligen att den ger ett superbra ljus för ett bra pris!

Viktiga egenskaper

 • 12 V
 • H7-sockel
 • 55 W effekt
 • Vision +30 % typ
 • ECE R37 godkänd
 • E-märkt
 • Får användas i trafik

Billampa H7 55 W: ✅ Bästa Premium

Billampa H7 55 W

 • Goda betyg på Clas Ohlson

Det här är en halogenlampa som passar mycket bra för mindre spotlights och i möbler som badrumsspeglar. Vi kan säga att detta är en halogenlampa bäst i test av användare. En indikation om att valet är gott är det faktum att användare säger att de väljer samma lampa igen.

Om du letar efter en halogenlampa som kommer att kunna ge dig många tänd cykler och som dessutom fungerar för dimmat ljus kan det här vara ditt bästa val. Lampan passar också bra för många handlyktor och den har en beräknad livslängd på 2000 timmar.

Viktiga egenskaper

 • 12 V
 • 20 W
 • Sockel G4
 • Energieffektivitetsklass C
 • Stiftlampa
 • Upp till 50000 tänd cykler
 • 2800K färgtemperatur
 • Går att dimma

Guide – Välj den bästa halogenlampan

Utvecklingen av halogenlampor har kommit långt. Idag kan du köpa halogenlampa utan rädsla för att den skulle vara farlig för dina ögon eller bli för varm för att ta i. Det beror på att man har jobbat en hel del med skydd mot UV-ljus samt höljen som motverkar värmespridning.

Det borde vara självklart att välja den bästa halogenlampan över många andra modeller och lamptyper. Här talar vi ju om en lampa som ger mer ljus till lägre kostnad. Lägg till detta att halogenlampan är känd för att hålla riktigt länge och du får en produkt som du kan bli väldigt nöjd med.

Vad är en halogenlampa?

Innan du väljer halogenlampa till ditt hem eller bil kan det vara klokt att förstå vad det här är för en lampa. I grunden rör det sig om en lampa som drivs med halogengas. Det kan vara jod eller brom. När temperaturen i lampan stiger kommer glödtråden i den att förgasas. Det här är en otroligt smart process där det skapas nya trådar.

Den här processen är det som gör att halogenlampan får en så lång livslängd. Det går inte att jämföra med den äldre typen av glödlampa som inte kommer i närheten av halogenlampans långa liv.

Du kan välja bland några olika typer av halogenlampor. Det finns halogenrör, reflektorlampor och lågvoltshalogenlampor.

Hur vet du vilken halogenlampa som kommer att passa?

Det här är inte alls svårt. Idag står det tydligt på halogenlampans förpackning eller i produktbeskrivningen vad den är till för. Du ser om det är en billampa eller en lampa som du kan ha i dina vanliga lampor därhemma.

Du kan alltid ta en titt på informationen om sockel för att vara helt säker. 

Exempel på vanliga socklar är:

E27 – Det här är de vanliga skruvsocklarna som har funnits mycket länge i våra hemlampor. Om du har använt en glödlampa i E27 socker kan du direkt byta ut mot en halogenlampa med samma sockelbenämning. Notera dock att watt kommer att beskrivas som lägre trots att du får samma styrka.

E14 – Det här är skruvsockeln som är mindre och tunnare än E27. Den finns ofta i prydnadslampor och i lampkronor. Om du tidigare har använt glödlampor för dina E14 socklar kan du nu byta till halogenlampor med samma sockel.

B15 och B22 – Det här är socklar som kan finnas i dekorativa lampor men också i armatur som finns i skolor och butiker. Det är inte en skruvsockel utan snarare en plattare form med två små taggar som sticker ut på varje sida.

GU10 – Beteckningen GU står för det mesta för socklar som du finner i belysning hemma till exempel i spotlights.

Så länge som du ser till att din halogenlampa har den sockel som du har kommer det att passa. Ljusstyrkan är en annan femma eftersom halogenlamporna inte värderas på samma sätt som vanliga glödlampor.

Halogenlampor och ljusstyrka

Det som är så bra med halogenlampor är att de inte minskar i ljusstyrka under sin livstid. Det betyder med andra ord att du kan lita på att få det ljusstöd som du behöver från lampan tills den är slut.

Det du kommer att märka är att halogenlampor ger en lägre wattgrad och det kan få dig att tro att de kommer att ge mindre ljusstyrka. Men så är det inte. 

Du kan ha följande som måttstock då du väljer:

 • Halogen 18 W – Är ungefär samma som en vanlig glödlampa på 25 W
 • Halogen 29 W – Är ungefär samma som en vanlig glödlampa på 40 W
 • Halogen 43 W – Är ungefär samma som en vanlig glödlampa på 60 W
 • Halogen 53 W – Är ungefär samma som en vanlig glödlampa på 75 W
 • Halogen 72 W – Är ungefär samma som en vanlig glödlampa på 100 W

Spelar märket någon roll?

Det här är en fråga som du kan ställa om allting. Märket kan få betydelse och det är klart att det är viktigt att du får en halogenlampa som är säker att använda. Då du antagligen kommer att få betala lite mer för den är det viktigt att du får ut mycket ljus för pengarna.

Det du kan göra är att se på recensioner. Ta reda på vad folk som har valt en viss lampa har att säga om den. Om de är nöjda kan du anta att det rör sig om ett bra märke. När det gäller större kända märken är det lite lättare att känna tillit. De har ju mer att förlora på att börja sälja lampor av lägre kvalitet.

Det finns billiga halogenlampor och ett lägre pris behöver inte vara samma sak som sämre kvalitet. Ibland kan du få rabatt eller hitta ett nytt märke som vill ta sig in på marknaden med bättre priser.

Viktigt att tänka på

När du ska köpa halogenlampa ska du först och främst tänka på hur den ska användas. Om den ska vara till för bilen är lång hållbarhet viktigare än någonsin. För andra syften tänker du kanske mer på vilken ljusstyrka du kan få och hur du kan justera detta.

Ju mer du vet om dina specifika behov, ju lättare blir det att välja rätt. Hitta halogenlampan som är till för den typ av armatur som du har. Se sedan noga på produktbeskrivning och på recensioner från andra användare. Detta bör hjälpa dig att köpa en halogenlampa som du blir riktigt nöjd med.

Frågor och svar Halogenlampa

Vad är halogenlampa?

En halogenlampa innehåller halogengas som vanligen är jod eller brom. Det blir en hög temperatur vid glödtråden i lampan som skapar ett slags kretslopp inuti lampan. Detta gör att lampan håller längre än en vanlig gammal glödlampa.

Varför välja halogenlampa?

Det är det alternativ som är mest lik den traditionella glödlampan. Halogenlampan avger ett krispigt vitt ljus med en perfekt färgåtergivning på 100 RA.

Är halogenlampor dimbara?

Ja, halogenlampor är dimbara.

Är halogenlampor farliga?

Man ska vara lite försiktig i användandet av halogenlampor eftersom de avger UV-strålning som kan skada hud och irritera ögon. Halogenlampor har oftast inget skyddsglas som skyddar mot strålningen.

Är halogenlampor energisnåla?

I jämförelse med gamla glödlampor är en halogenlampa effektiv men inte jämförelse med LED eller lågenergi. Halogenlampor håller cirka dubbelt så lång tid som en gammal glödlampa och drar 30-50 % mindre energi.

Vilka halogenlampor förbjuds?

Halogenlampor för nätspänning på 230 volt med sockel E14 och E27 är de som kommer att fasas ur. Halogenlampor för 12 volt kommer dock att finnas kvar.

Betyg på guiden:

4.2/5 - (5 votes)