Köp inte en induktionshäll förrän du har tagit en titt på induktionshällar som fått bäst i test och som rekommenderas av användare och experter!

När det blir dags att investera i en induktionshäll ska du välja rätt. Dels kan du ta en titt på vilken induktionshäll som är bäst i test. Dels kan du se på vad användare har att säga om funktion och säkerhet. Här kan du läsa allt du behöver veta för att köpa induktionshällen du blir nöjd med!

Vi rekommenderar

I våra tester har vi av naturliga skäl inte kunnat testinstallera alla induktionshällar. Testerna har utgått från ett urval av testpersoner som har besökt olika leverantörer och återförsäljare för att undersöka samtliga modeller. Testpersoner har bestått av en mix av ovana och vana hemmafixare som har fått undersöka hällarna och läsa igenom befintliga instruktioner för att kunna bedöma själva monteringen. Som komplement till våra undersökningar har vi även läst andra tester, omdömen och recensioner för att få ett bra underlag.

Testerna för att hitta bästa induktionshällen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel att montera och använda
 • Antal kokzoner
 • Jämn värme
 • Funktionalitet som värmehållning och booster för snabb uppkokning
 • Barnlås och andra säkerhetsfunktioner
 • Enkel att rengöra
 • Pris

Siemens EH651FEB1E: ✅ Bästa val

Siemens EH651FEB1E

 • Bäst i Testfaktas test
 • 4,6 av 5 stjärnor på Test-ugnar.se

En induktionshäll som hyllas av många är Siemens EH651FEB1E och det har flera viktiga skäl. Ett som måste nämnas är att designen ser till att det bara är ytan som täcks av gryta eller kastrull som avger värme. Det är en funktion som spar på energi och även bidrar till ökad säkerhet vid matlagning på hällen.

Du kan koka upp en liter vatten på 1,5 minuter med hjälp av PowerBoost funktionen som gör att det går mycket snabbare att nå maximal värme. Det blir inte så långt från en vattenkokare! Hällen har en timerfunktion som ger extra säkerhet. Om du glömmer bort kommer plattan att stängas av med hjälp av denna.

Rengöringen är enkel då mat inte bränns fast på hällen. Det är bara att torka av regelbundet för att hålla det snyggt och hygieniskt. För små fingrar som vill hjälpa till är det bra att denna Siemens induktionshäll har utrustats med barnlås!

Viktiga egenskaper

 • 4 kokzoner
 • PowerBoost funktion
 • TouchSlider kontroll
 • QuickStart
 • Barnlås
 • Säkerhetsavstängning

AEG HK604200IB: ✅ Bästa Premium

AEG HK604200IB

 • 4,1 av 5 stjärnor på Pricerunner
 • Bäst i testmagasinet Which

Du står mitt i matlagningen och plötsligt måste du lämna köket. Då kan du använda dig av Stop+Go på din AEG induktionshäll. Det här är en pausfunktion som ser till att maten du lagar fortsatt hålls varm men inte bränns. Mycket smart och användbart för många.

AEG har också utrustat sin induktionshäll med en booster som gör det möjligt att koka upp en liter vatten på 1,5 minuter. Du kan göra inställningar som du sedan låser för att få en jämn och bekväm matlagning.

AEG HK604200IB är en induktionshäll som får höga betyg av användare. Det beror bland annat på att hällen ger fin och jämn värme. Dessutom är den mycket enkel att hålla ren. Med barnlås är det här också ett bra val för barnfamiljen som är ute efter ett smidigt och säkert alternativ för modern matlagning.

Viktiga egenskaper

 • 4 kokzoner
 • Boosterfunktion
 • Stop+Go funktion
 • Touch
 • Barnlås

Siemens – ED651FSB5E: ✅ Bästa Professionella

Siemens - ED651FSB5E

 • Bland de bästa i danska Bomagasinet

Koka upp vatten supersnabbt med boosterfunktionen och njut av funktioner som att det går att bygga bro mellan kokzoner med det som kallas för brofunktion. Siemens – ED651FSB5E är en induktionshäll bäst i test bland användare. Den har fått fina betyg av folk som köpt hällen.

Designen är stilren och den ger enkel användning. Med touch kan du enkelt få precis rätt värme. Om du måste ta en paus mitt i matlagningen kan du aktivera pausfunktionen. Då kommer maten fortsatt att hållas varm men du riskerar inte att den bränns.

Det här är ett bra val för dig som vill ha en bra induktionshäll till ett vettigt pris. Du får alla moderna effekter som kan förväntas av induktionshällar som är bäst i test. Med låsfunktionen får du extra hög säkerhet. Kokzoner som inte ska dras igång av misstag förblir avstängda!

Viktiga egenskaper

 • 4 kokzoner
 • Brofunktion
 • Booster och dubbel-booster
 • Pausfunktion
 • Touch
 • Låsfunktion
 • Timer

Miele KM 6115: ✅ Bästa Extra

Miele KM 6115

 • Bäst på Koekkenunivers.dk 2020

Miele KM 6115 har en intressant design. Du får användarpanelen i mitten längst ner vilket ger bekväm användning. Den här hällen har flera viktiga funktioner. Barnfamiljen kommer att uppskatta barnlåset såväl som timern som gör det säkert att använda kokhällen för matlagning.

Alla kokzonerna är utrustade med booster-effekt. En kok-zon har det som kallas för Twin Booster det vill säga dubbel booster. Det ger ännu snabbare uppvärmning av till exempel vatten då du ska koka pasta. Glaset på hällen är lätt att hålla rent. Det kommer med en speciell skrapa som du kan använda utan att det blir repor på hällen.

I tester har det visat sig att Mieles induktionshäll har mycket lång hållbarhet. Det kan röra sig om upp till 20 år, kanske mer. Det kan vara något att tänka på om köket ska inredas för många år framöver.

Viktiga egenskaper

 • 4 kokzoner
 • Barnlås
 • Timer
 • Central kokpanel
 • Värmehållning
 • Booster-effekt

Guide – Välj rätt induktionshäll

Hur väljer du en riktigt bra induktionshäll? Det är en bra start att se på induktionshäll bäst i test och vad den har att erbjuda. Men det finns väldigt många modeller och du ska veta att dyrast inte alltid är samma sak som bäst.

För att hitta rätt måste du bli bättre medveten om hur du lagar mat. Om du till exempel ofta lagar pasta vet du att det kan vara frustrerande att vänta på vatten som kokar upp. För att sluta fuska med spagettin kan du köpa en induktionshäll som har riktigt bra booster effekt och därmed kokar upp vattnet snabbt.

Med tanke på din budget

Din budget kommer att få betydelse. Det finns bra induktionshällar i olika prisklasser. Det du får inse är att billiga induktionshällar kan vara bra. Men de kan vara utan effekter som till exempel automatisk avkänning av gryta eller möjlighet att koppla samman kokzoner.

Ta reda på vilken budget du har och se på induktionshällar bäst i test inom denna ram. Du kan bli förvånad över hur mycket modern teknik har att erbjuda. Idag kan du få en riktigt bra induktionshäll för ett mycket rimligt pris.

Vilken storlek ska hällen ha?

Storleken på induktionshällen ska stämma överens med ditt kök. Om du renoverar och bygger om går det att anpassa måtten från start. Men lite äldre kök har en standardstorlek på 60 cm för bredden. Nyare kök har istället en bredd på 80 cm.

Om du har ett vanligt kök ska det inte vara svårt att hitta en häll som passar. I vissa fall får du kanske hyra in en snickare som ser till att hällen passas in på ett snyggt sätt. Tänk på att det finns material som är enklare att anpassa än andra. Om du inte själv är proffs kanske du ska låta bli att försöka ändra storleken på din stenbänkskiva.

Har du rätt kokkärl hemma?

En grundregel är att du måste ha kokkärl med magnetisk botten för att kunna använda din induktionshäll. I många kök är detta normen. Men om du har lite äldre kastruller kan du behöva köpa till en adapter för induktionshällen. Med den blir det möjligt att koka kaffe i den gamla turkiska kaffekannan.

Innan du bestämmer dig för att induktionshällen inte fungerar kan det vara klokt att se om kastrullen du försöker laga mat i har magnetisk botten. Har den inte det kommer hällen inte att dra upp värmen när du sätter på spisen.

Göra rent på induktionshällen

En annan sak att tänka på vad gäller val av induktionshäll är hur enkelt det är att hålla rent. Det kan vara klokt att välja en modell som ser till att mat inte bränns fast. Då blir det lättare att få bort mat som ändå stänker från kastruller.

Med god rengöringsrutin tar du hand om din häll. Den ser fin ut och förblir hygienisk. Det räcker nästan alltid med att torka av. Men om du vill använda medel ska du vara försiktig och undvika rengöringsprodukter som kan ha en repande effekt.

Om du vill skrapa bort smuts från hällen är det viktigt att du använder en skrapa som är till för detta. Många induktionshällar kommer med en särskild skrapa som är till för detta.

En säker induktionshäll

Sist men inte minst är det viktigt att ta reda på hur säker en induktionshäll är. Den bör ha barnlås och också ett lås för inställningar. När du kan låsa dina inställningar minskar risken för att du av misstag drar igång zoner eller ökar temperaturen när du inte skulle göra det.

En pausfunktion kan också vara bra för säkerheten. Med den kan du undvika att bränna mat då du kanske lämnar köket en stund mitt i matlagningen. Läs på om hällen som du är intresserad av och se om den är säker att använda i ditt hushåll

Frågor och svar Induktionshäll

Är en induktionshäll bra?

Den största fördelen med en induktionshäll är att det går snabbt att få upp värmen i kastrullen eller stekpannan. Det går lika snabbt att koka upp vatten som med en vattenkokare. Det är heller ingen värme som går till spillo utanför stekpannan eller grytan eftersom värmen bara alstras vid kontakt med kokkärlet. Säkerhetsmässigt är det ett bra val om det finns små barn i närheten eftersom plattorna inte blir varma. Värmen stänger också av sig direkt när kastrullen tas bort från plattan. Eftersom inga plattor behöver värmas upp som på en vanlig spis sparar man energi vilket har en positiv effekt på elförbrukningen.

Hur fungerar en induktionshäll?

En induktionshäll använder sig av ett magnetfält för att värma upp vid kontakt med kokkärlen. Värmen uppstår inifrån själva stekpannan eller kastrullen.

Behövs särskilda kokkärl på en induktionshäll?

Det är inte alla stekpannor och kastruller som fungerar på en induktionshäll. Kokkärlen måste vara magnetiska för att fungera.

Vilka material på kastruller fungerar på induktionshäll?

De flesta kastruller av gjutjärn, rostfritt stål och titan fungerar bra på induktionshäll.

Ska man välja induktionshäll eller induktionsspis?

En induktionshäll är praktisk att välja eftersom det är en tunn platta som kan monteras in i en bänkskiva. Det ger större valmöjligheter att inreda köket med spis och ugn på olika ställen. Är det trångt i köket kan en induktionsspis vara ett bättre alternativ.

Hur rengör man en induktionshäll?

Rengör induktionshällen regelbundet efter användning med en fuktad trasa eller tvättsvamp med varmt vatten och diskmedel. Därefter torkar man ytan torr för att undvika att smuts fastnar.

Betyg på guiden:

4.6/5 - (5 votes)