Bästa Vedklyven » 3 produkter i test

Vedklyv vid vedhög

Med bra vedklyvar slipper du tennisarmbågar, du måste inte stå med en farlig yxa som kan slinta och ta i benet istället för vedklabben, och du blir snabbt klar. Det är billigare att klyva veden själv och det är också roligt. Grundtekniken går ut på att en tryckplatta pressas mot en kil som fungerar som kniv. Trästycken som placeras mellan tryckplatta och kil klyvs i bitar av trycket.

Det finns vedklyvar som har 5 tons kraft och mer, och det finns enklare modeller. Formen på maskinen får också betydelse för ergonomi. En del modeller står på golvet medan andra ska placeras på ett bord eller direkt på marken.

1. Faxes Elh500

Faxes Elh500 tillhör de lite dyrare vedklyvarna men får stående ovationer av många användare. Det här är en vedklyv som kan kallas för ordentlig. Den är svensktillverkad och har en form som är kompakt. Det är lätt att jobba med maskinen som står stadigt och gör det möjligt att klyva ved i stående position.

När du jobbar med Elh500 måste du använda båda händerna för att driva klyven. Det bidrar till säkerhet eftersom detta grepp gör det svårt att få fingrar och händer i kläm. Du står på valfri sida av klyven. Klyven kommer med ett smart uppsamlingsbord som du snabbt sätter ihop.

Vikten är väl tilltagen men det är förstås priset du får betala för den stabilitet som Elh500 erbjuder. Den är rekommenderad av folk som klyver ved och det säger en hel del. Den snabba processen eliminerar dödtid. Du blir snabbt klar och då kan du ägna dig åt midsommarfirande och annat som kan kännas viktigare mitt på sommaren.

Lätt att hantera Ganska högt pris
Faxes Elh500 vedklyv

2. Vedkap 6500 Hecht

Hecht 6500 är en eldriven liggandes vedklyv som passar för klyvning av stockar upp till 25 cm i diameter.

Vedklyven kännetecknas av en mycket låg arbetshöjd. Arbetshöjden är 61 cm vilket kan jämföras med den vanligare arbetshöjden på ca 100 cm. Önskas klyven ställas på ett mycket stabilt bord kan denna modell vara ett bra alternativ. Det är även möjligt att köpa en ställning som höjer arbetshöjden.

Hecht passar utmärkt vid behov av enklare vedklyvning. Önskas däremot klyvning ske av större stockar bör en starkare modell väljas. Framförallt märks detta på maxtrycket (5 ton), vikt (45 kg) och maximal stockbredd (25 cm). En enkel och prisvärd vedklyv för dig som inte har större behov än att klyva de mindre stockarna.

Billigt och bra alternativ Lämpar sig mest för enklare vedklyvning
Vedkap 6500 Hecht
Se pris

3. LSH 520/5 AL-KO Vedklyv 2200 W

Se pris

Så är Vedklyvarna utvalda

Vi har tittat på vedklyvar bäst i test för att hitta de som kan rekommenderas. Vi har sett både på experttest och på vanliga användares kommentarer om specifika modeller. Välj med tanke på dina behov. Det är onödigt att betala mer för finesser som du inte har behov av. Men det kan också vara värt att betala lite mer för egenskaper som ger snabbare och smidigare klyvning av ved.

Vedklyv – Guide

Det finns en rad olika modeller av vedklyvar och det kommer att få betydelse om modellen är liggande, om den har extra ben, och givetvis hur stark den är. Men det finns fler frågor att beakta då du ska välja en vedklyv. Här är några viktiga frågor att ta del av innan du beställer din maskin.

Goda säkerhetsrutiner med vedklyven

Innan du börjar använda en vedklyv är det viktigt att du är väl insatt i säkerhetsrutiner. Det här är en maskin med en massa kraft. Det kan bli farligt om du inte använder den på rätt sätt. Något som är mycket bra är att moderna modeller är gjorda med tanke på din säkerhet. De försvårar risken att få händer och fingrar i kläm.

Tvåhandsgreppet

När du ser närmre på vedklyvar bäst i test inser du att de har det som kallas för tvåhandsgrepp. Det betyder att du måste engagera båda dina händer för att klyven ska fungerar. Detta minskar risken för klämskador och du bör inte försöka mixtra med tvåhandsgreppet.

Skyddsutrustning

När du jobbar med din vedklyv bör du använda dig av skyddsutrustning. Vedklabbar som delas med stor kraft kan skicka iväg flisor. Här är det som du bör ha då du sätter igång arbetet:

  • Skyddsglasögon eller ett visir
  • Handskar
  • Oömma kläder som täcker din hud
  • Stadiga skor som skyddar mot vedklabbar som flyger och ramlar

God förvaring av vedklyven

Vedklyvar ska användas av vuxna. Du bör ha en god förvaring som skyddar klyven mot väder och vind och barnen mot farlig lek. Om du har investerat i en riktigt bra klyv är det också viktigt att den finns på en plats där tjuven inte kommer åt.

Vanliga frågor om Vedklyv

Hur många ton behövs?

Om du tar en titt på vedklyvarna som experter använder sig av handlar det ibland om 7 ton och mer. Men samtidigt får klyvar med 4 tons klyvkraft goda recensioner av folk som klyver ved lite då och då. Välj ton efter din användning. Om du ska klyva många kubik ved har du nytta av större klyvkraft.

Vilken olja använder man till vedklyv?

Du bör använda hydraulolja men det går också att fylla på med motorolja eller andra oljor. Problemet är att andra oljor kan förstöra packningar och slangar. Ta en titt på vilken olja tillverkaren av klyven rekommenderar och använd den.

Hur använder man vedklyv?

Du monterar din vedklyv nära högen med vedkubbar som ska klyvas. Om det är en maskin som inte har ben kan du placera den på ett bord för att slippa böja dig. Moderna vedklyvar har en säkerhetsfunktion som gör det svårt att få in fingrar i klyven. Du måste använda båda händerna på ratt och spak för att vedbiten du lagt i klyven ska klyvas.

Vad är skillnaden mellan dyra och billiga vedklyvar?

Dyrare vedklyvar har högre prestanda. De är gjorda för folk som klyver en massa ved. Billigare varianter kan ha god kraft. Men billiga vedklyvar är ofta lättare och står inte lika stabilt som de dyrare varianterna.

Var finns de billigaste vedklyvarna?

Idag kan du spara pengar på att köpa vedklyv online. Du spar även tid på detta. Vedklyven levereras hela vägen till din tomt.

 

Betyg på testguiden:

4/5 - (1 vote)