Vedsäsongen är strax innan midsommar. Det är då du ska klyva upp veden och lagra den inför vintern. När veden staplas fint redan mitt i sommaren är den torr och redo för brasorna du får behov av när kylan kommer. Men för att klyva en massa ved behöver du en bra vedklyv som gör jobbet.

Med bra vedklyvar slipper du tennisarmbågar, du måste inte stå med en farlig yxa som kan slinta och ta i benet istället för vedklabben, och du blir snabbt klar. Det är billigare att klyva veden själv och det är också roligt. Grundtekniken går ut på att en tryckplatta pressas mot en kil som fungerar som kniv. Trästycken som placeras mellan tryckplatta och kil klyvs i bitar av trycket.

Det finns vedklyvar som har 5 tons kraft och mer, och det finns enklare modeller. Formen på maskinen får också betydelse för ergonomi. En del modeller står på golvet medan andra ska placeras på ett bord eller direkt på marken.

Vi har tittat på vedklyvar bäst i test för att hitta de som kan rekommenderas. Vi har sett både på experttest och på vanliga användares kommentarer om specifika modeller. Välj med tanke på dina behov. Det är onödigt att betala mer för finesser som du inte har behov av. Men det kan också vara värt att betala lite mer för egenskaper som ger snabbare och smidigare klyvning av ved.

Faxes Elh500 – ✅ Bäst i Test

En ordentlig vedklyv med stående ovationer

Faxes Elh500 vedklyv

 • Bäst i test hos Bäst-i-Test.se (-19)
 • Rekommenderas på Skogsforum.se

Faxes Elh500 tillhör de lite dyrare vedklyvarna men får stående ovationer av många användare. Det här är en vedklyv som kan kallas för ordentlig. Den är svensktillverkad och har en form som är kompakt. Det är lätt att jobba med maskinen som står stadigt och gör det möjligt att klyva ved i stående position.

När du jobbar med Elh500 måste du använda båda händerna för att driva klyven. Det bidrar till säkerhet eftersom detta grepp gör det svårt att få fingrar och händer i kläm. Du står på valfri sida av klyven. Klyven kommer med ett smart uppsamlingsbord som du snabbt sätter ihop.

Vikten är väl tilltagen men det är förstås priset du får betala för den stabilitet som Elh500 erbjuder. Den är rekommenderad av folk som klyver ved och det säger en hel del. Den snabba processen eliminerar dödtid. Du blir snabbt klar och då kan du ägna dig åt midsommarfirande och annat som kan kännas viktigare mitt på sommaren. Läs mer..

Vedkap 6500 Hecht – ✅ Bästa budget 

Vedkap 6500 Hecht

Hecht 6500 är en eldriven liggandes vedklyv som passar för klyvning av stockar upp till 25 cm i diameter.

Låg arbetshöjd – kan anpassas

Vedklyven kännetecknas av en mycket låg arbetshöjd. Arbetshöjden är 61 cm vilket kan jämföras med den vanligare arbetshöjden på ca 100 cm. Önskas klyven ställas på ett mycket stabilt bord kan denna modell vara ett bra alternativ. Det är även möjligt att köpa en ställning som höjer arbetshöjden.

Billig och enkel

Hecht passar utmärkt vid behov av enklare vedklyvning. Önskas däremot klyvning ske av större stockar bör en starkare modell väljas. Framförallt märks detta på maxtrycket (5 ton), vikt (45 kg) och maximal stockbredd (25 cm). En enkel och prisvärd vedklyv för dig som inte har större behov än att klyva de mindre stockarna.

Vedklyv Bonnet – ✅ Pålitlig arbetshäst

vedklyv-bonnet

 • Rekommenderas på Skogsforum.se

Vedklyv Bonnet är en liggandes vedklyv med arbetskraft på 8 ton. Modellen har dubbla pumpar, tvåhandsmanövrering och garanti på 2 år via tillverkaren. Kopplas in till 380 V.

Klyvegenskaper

Klyvkraft: 8 ton

För att kunna hantera grövre stockar krävs vedklyv med minst 7 ton i klyvkraft. Hur stor klyvkraft som behövs beror bland annat på stockens längd, diameter och träslag.  

Klyvlängd: 52 cm

Klyvlängd anger hur långa kubbar som kan läggas upp för klyvning.

Klyvdiameter: 35 cm

Klyvdiameter anger hur tjocka stockar som kan klyvas. Beroende på stockens träslag och längd kan ibland större diameter hanteras. Tillverkaren kan däremot inte lova att den kan hantera stockar med mer än 35 cm i diameter.

Klyvcykel: 6,7 sekunder

Klyvcykel anger hur lång tid en klyvning tar med en stock i maximal klyvlängd och klyvdiameter. Genom att ha kortare stockar förkortas klyvcykeln.

Fyrklyvskniv medföljer

Med fyrklyvskniv klyvs veden i fyra delar istället för två. Mycket uppskattat vid lite större kubbar som annars behöver klyvas två gånger.

Vikt 98 kg

Vikten avgör framförallt stabiliteten. Se alltid till att klyven står stadigt!

Köpguide: Vedklyv

Det finns en rad olika modeller av vedklyvar och det kommer att få betydelse om modellen är liggande, om den har extra ben, och givetvis hur stark den är. Men det finns fler frågor att beakta då du ska välja en vedklyv. Här är några viktiga frågor att ta del av innan du beställer din maskin.

Goda säkerhetsrutiner med vedklyven

Innan du börjar använda en vedklyv är det viktigt att du är väl insatt i säkerhetsrutiner. Det här är en maskin med en massa kraft. Det kan bli farligt om du inte använder den på rätt sätt. Något som är mycket bra är att moderna modeller är gjorda med tanke på din säkerhet. De försvårar risken att få händer och fingrar i kläm.

Tvåhandsgreppet

När du ser närmre på vedklyvar bäst i test inser du att de har det som kallas för tvåhandsgrepp. Det betyder att du måste engagera båda dina händer för att klyven ska fungerar. Detta minskar risken för klämskador och du bör inte försöka mixtra med tvåhandsgreppet.

Skyddsutrustning

När du jobbar med din vedklyv bör du använda dig av skyddsutrustning. Vedklabbar som delas med stor kraft kan skicka iväg flisor. Här är det som du bör ha då du sätter igång arbetet:

 • Skyddsglasögon eller ett visir
 • Handskar
 • Oömma kläder som täcker din hud
 • Stadiga skor som skyddar mot vedklabbar som flyger och ramlar

God förvaring av vedklyven

Vedklyvar ska användas av vuxna. Du bör ha en god förvaring som skyddar klyven mot väder och vind och barnen mot farlig lek. Om du har investerat i en riktigt bra klyv är det också viktigt att den finns på en plats där tjuven inte kommer åt.

Frågor och svar

Hur många ton behövs?

Om du tar en titt på vedklyvarna som experter använder sig av handlar det ibland om 7 ton och mer. Men samtidigt får klyvar med 4 tons klyvkraft goda recensioner av folk som klyver ved lite då och då. Välj ton efter din användning. Om du ska klyva många kubik ved har du nytta av större klyvkraft.

Vilken olja använder man till vedklyv?

Du bör använda hydraulolja men det går också att fylla på med motorolja eller andra oljor. Problemet är att andra oljor kan förstöra packningar och slangar. Ta en titt på vilken olja tillverkaren av klyven rekommenderar och använd den.

Hur använder man vedklyv?

Du monterar din vedklyv nära högen med vedkubbar som ska klyvas. Om det är en maskin som inte har ben kan du placera den på ett bord för att slippa böja dig. Moderna vedklyvar har en säkerhetsfunktion som gör det svårt att få in fingrar i klyven. Du måste använda båda händerna på ratt och spak för att vedbiten du lagt i klyven ska klyvas.

Vad är skillnaden mellan dyra och billiga vedklyvar?

Dyrare vedklyvar har högre prestanda. De är gjorda för folk som klyver en massa ved. Billigare varianter kan ha god kraft. Men billiga vedklyvar är ofta lättare och står inte lika stabilt som de dyrare varianterna.

Var finns de billigaste vedklyvarna?

Idag kan du spara pengar på att köpa vedklyv online. Du spar även tid på detta. Vedklyven levereras hela vägen till din tomt.

Källor som vi har använt (5st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi läst och använt som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

Skogsforum.se

Vi tog del av samtal mellan användare på Skogforum.se för att se om experternas texter verkligen stämde. Det gav oss en bra bild av vilka egenskaper som faktiskt prisas av vanliga användare i skogen.

Ulrikke.com

Ulrikke är en sajt som testar precis allt. Vi drog nytta av testet av vedklyvar som fanns med på sajtens sektion med trädgårdsprodukter.

Byggahus.se

Det här är en sajt där proffs och privatpersoner kan diskutera bygg och hem. Här fann vi intressant information om vedklyvar och genomgående beskrivningar av användning av våra utvalda modeller som styrkte experternas tester.

Gör Det Själv

GDS.se är en sajt som utför tester av verktyg och andra produkter. Deras tester är seriösa och pålitliga. När vedklyvar har hamnat högt upp i GDS test vet vi att det rör sig om en maskin som är värd att se närmre på.

Amazon UK och Tyskland

Amazon UK och Tyskland har gott om verkliga användarrecensioner av de vedklyvar som vi har inspekterat. Det rör sig om verkliga köpare som uttalar dig om drift och egenskaper. Vi har sett på dessa uttalanden för att se om de rimmar rätt med det som experterna säger i sina tester.

Vedklyvar som utgått:

AL-KO KHS 5204

AL-KO KHS 5204

AL-KO KHS 5204 vedklyv

 • Rekommenderad av Ulrikkelund.com
 • 5 stjärnor på Amazon Tyskland

Tyska användare på Amazon ger AL-KO KHS 5204 5 av 5 stjärnor. Det här är en modell som låter privata användare känna sig som proffs på vedhantering. KHS 5204 är mycket prisvärd. Trycket på 5 ton gör att du borde klara av dina vedkubbar snabbt och lätt. Det går att ladda klyven med hårt trä såväl som med mjukare bitar.

Det går att justera höjden på AL-KO KHS 5204 vedklyv. På så vis kan du ordna med en arbetshöjd som passar dig bäst. Det minskar på trötthet då du ska ordna med ett stort parti ved. När du vill plocka fram eller ställa undan vedklyven använder du de stora hjulen. Du slipper tunga lyft och behöver inte ha klyven framme då den inte är i bruk.

Med en mindre budget är denna vedklyv ett bra val. Den ger dig många viktiga egenskaper för pengarna.

Viktiga egenskaper

 • Fungerar för vedträ på upp till 52 cm
 • Elektrisk vedklyv
 • 2,200 W
 • 5 ton klyvtryck
 • Väger 47 kg
 • Klyvlängd 52 cm

Nackdelar med AL-KO KHS 5204

Det går inte att justera klyvlängden och det kan ibland leda till att det inte blir en så effektiv vedklyvning som tänkt.

Ryobi ELS52

Ryobi ELS52

Ryobi ELS52 vedklyv

 • 5 stjärnor på Amazon UK
 • Andra plats Gör Det Själv (-13)
 • Rekommenderad på Byggahus.se

Ryobi ELS52 är en vedklyv bäst i test av experter men också en maskin som omnämns i recensioner och användarforum. Här får vi lite mindre klyvkraft än dyrare modeller, men 4 ton tycks ändå vara tillräckligt för vanlig vedklyvning.

Det här är en elektrisk vedklyv som är lätt att använda. Den väger inte mer än 45 kg och är därmed rätt enkel att flytta på. Tänk på att öppna luftningsskruven innan start. Om du inte gör det kan tätningarna skadas.

Med en klyvlängd på 52 cm går det rätt så långsamt att klyva. En del väljer att hålla startknappen inne under returen vilket får kolven att stanna. Det är också möjligt att mata in en ny vedkubbe som puttar på den som redan finns i vedklyven. Med lite tricks är det möjligt att snabba på arbetstempot.

Med 4 ton klyvtryck är det möjligt att klyva bitar med omkring 25 cm tjocklek. Om biten är halvtorkad kan det krävas flera slag och då tar det längre tid att klyva. Ergonomin är god vilket är viktigt då det går lite långsammare.

Viktiga egenskaper

 • Elektrisk vedklyv
 • 2000 W
 • Väger 45 kg
 • Klyvlängd 52 cm
 • 4 ton klyvtryck

Nackdelar med Ryobi ELS52

Det kan ta lite längre tid att jobba med denna vedklyv. På grund av detta kan den passa bäst för personer som inte klyver extremt mycket ved varje år.

AL-KO KHS 5200

AL-KO KHS 5200

En kompakt vedklyv!

Vedklyv AL-KO KHS 5200

 • 3 stjärnor på Amazon Tyskland
 • Första plats hos Gör Det Själv (-13)

AL-KO KHS 5200 är en kraftfull horisontell elektrisk vedklyv. Den klyver med klyvkraft på 4 ton. Det rör sig alltså inte om en maskin för dig som klyver otroligt mycket ved varje år. Men den här maskinen ger goda resultat och den är också känd för god hållbarhet.

Det är lätt att flytta på Alko Ginge KHS 5200 för vedklyven har breda hjul. Du rullar den lätt även på mark som är ojämn. Den stadiga ramen ger också en stabil arbetsstation. AL-KO ger två års garanti för vedklyven. Användare talar om att det här är en behändig vedklyv som är smidig att jobba med.

Viktiga egenskaper

 • Elektriskt trädkluv
 • Flyttbar med hjul
 • 1500 W
 • Väger 43,5 kg
 • Klyvlängd 52 cm
 • Ergonomisk och säker
 • Kompakt och portabel

Nackdelar med AL-KO KHS 3700

Det här är inte en särskilt stark vedklyv och det är viktigt att vara medveten om. Den är inte för de tuffaste uppdragen.

Betyg på guiden: