En bra träolja ger ett ovärderligt skydd för såväl trämöbler som altangolv. I vårt klimat utsätts ju terrasser och utemöbler för mycket påfrestningar i form av kyla, fukt, snö, sol och vind och då krävs både skydd och underhåll regelbundet. Genom att använda en träolja ger du ett riktigt bra skydd mot både fukt och mögel. 

En bra träolja ska ha en konsistens som är lätt att arbeta med och givetvis ge ett bra resultat. Den ska vara relativt tunn så att den snabbt och enkelt absorberas av träet.

Det finns en mängd olika varianter av träolja att köpa på marknaden. För att underlätta för dig när du ska välja har vi gjort en utförlig undersökning och tagit reda på vilka som är de bästa träoljorna på marknaden just nu.

Vi rekommendera

Vi har gjort en noggrann undersökning av olika typer av träoljor och kommit fram till några riktiga favoriter inom olika prisklasser.

Teknos Träolja Woodex Aqua Wood, 2,7 L är en fantastiskt bra träolja av hög kvalitet och den blev därför vinnaren i premiumklassen. Byggmax Classic Träolja 4,6l Färglös kammade hem vinnarpriset i mellanklassen och även denna träolja är en riktigt bra och kvalitativ produkt. Budgetklassens vinnare blev Granngården Träolja med Linolja, 3 L och vi valde även ut en specialare, nämligen Cuprinol Teakolja för dig som ska behandla trämöbler av ädelträ.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

Träolja Teknos Woodex Aqua Wood, 2,7 L: ✅ Bästa val

Träolja Teknos Woodex Aqua Wood, 2,7 L

  • Bästa val av GardenHome.se 

Det här är en träolja av riktigt hög kvalitet från det kända varumärket Teknos. Woodex träolja är dryg och har en hög absorptionsförmåga, dessutom är den väldigt enkel att jobba med så den passar även den mest oerfarne. Oljan har en torrhalt på 22% som gör appliceringen väldigt enkel och du slipper en massa överflödig olja som efterlämnas.

Oljan är helt färglös och ger ingen synlig yta. Istället lämnar den efter sig en vacker djup träfärg. 

Oljan appliceras antingen med en svamp, en pensel eller en färgspruta och verktygen tvättas sedan enkelt av med vatten och diskmedel. Späd gärna ut oljan med ca 10-30 procent så sugs den upp ännu bättre av träet. Efter 30 minuter torkar du bort eventuell överflödig olja. Ytan är damtorr efter ca 6 timmar och helt torr efter ett dygn. 

Innan applicering tar du bort smuts och eventuell gammal färg. Var noga med att röra om i burken ordentligt för att du ska få ett jämnt resultat.

Det här är verkligen en helt optimal träolja som tack vare att den är så dryg även är mycket prisvärd. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren är det här oljan för dig!

Träolja Granngården med Linolja, 3 l: ✅ Bästa Premium

Träolja Granngården med Linolja, 3 l

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Här har vi ett prisvärt alternativ från Granngården i budgetklassen. Det är en blandning av alkydolja och linolja som även innehåller lacknafta. En bra produkt till ett bra pris för dig som vill ha ett billigare alternativ. Det är en allroundprodukt för såväl trägolv som möbler.

Granngården är ett väl etablerat företag som har butiker över hela landet. De har funnits sedan 1880 och i grunden har deras fokus varit att sälja produkter till bönder och jordbruk. Numera har de även en väl etablerad e-handel.

Cuprinol Teakolja: ✅ Bästa Professionella

Cuprinol Teakolja

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Det här är en specialare som inte är en vanlig träolja som man stryker ut med pensel. Det är nämligen en teakolja i sprayform för alla typer av ädelträ för utomhusbruk. Den ska dock inte användas på trädäck. 

Eftersom den är i sprayform är den otroligt enkel att använda och den ger en fin naturlig lyster till träet. 

Ytan ska både vara torr och ren innan du börjar applicera oljan. Efter att du sprayat på oljan så använder du en pensel och stryker i träets längdriktning. Appliceringen upprepas därefter ännu en gång med minst ett dygns torktid mellan. Överflödig olja torkas bort efter 10 minuter. Undvik direkt solljus då du applicerar oljan.

Det här är alltså inte en produkt för dig med tryckimpregnerat trä men för dig som ska behandla möbler av ädelträ så är den här oljan en riktigt bra produkt.

Vilken träolja ska jag välja?

En träolja av hög kvalitet är lätt att arbeta med och ger ett fint resultat. Den ska ha en tunn konsistens som därmed enkelt absorberas av träet.

De flesta träoljor är baserade på linolja. Till detta har man tillsatt lösningsmedel och lacknafta som ger ett bra skydd mot mögel. Se till att använda en olja av bra kvalitet och läs noga igenom innehållsförteckningen.

Torrhalten bör vara runt 20-30 procent för att den ska vara enkel att arbeta med. Torrhalten är ett mått på hur mycket olja det är i produkten. Om det är för mycket olja blir den för kladdig att arbeta med och om det är för lite olja och istället en högre andel lösningsmedel och andra ämnen så blir oljan mindre effektiv och ger inte ett lika bra skydd.

Många gånger lönar det sig att betala en extra slant eftersom en bra träolja kostar lite mer. Men det kan vara väl värt varenda krona för att få ett bättre resultat som håller länge.

Hur använder jag en träolja?

Se alltid till att först läsa igenom bruksanvisningen för just den oljan som du ska använda eftersom det kan skilja sig en del åt hur man bör använda den. Genom att använda träoljan på rätt sätt får du alltid det bästa resultatet. Se också till att olja in regelbundet för att ge ett optimalt skydd mot fukt och mögel. 

Tänk på att den nyoljade ytan inte ska komma i kontakt med regn, fukt eller dagg. Rengör först ytan ordentligt med ett rengöringsmedel och eventuellt mögeltvätt för att få bort smuts, bakterier och eventuellt mögel. Ofta är grönsåpa och vatten alldeles tillräckligt att skrubba rent med. Du kan även använda en högtryckstvätt men tänk på att inte spruta för nära eftersom det kan skada träet och då kan man behöva slipa ner det. Låt sedan träet torka innan du applicerar oljan. Applicera ett rikligt lager av oljan och torka därefter bort överflödig olja med en fuktig trasa efter ca 10-15 minuter. 

Om du har trämöbler ståendes direkt på marken så tar de tyvärr mycket skada eftersom ändarna suger upp mycket fukt vilket gör att träet skadas. Detta gör många gånger betydligt mer skada än vad regn gör. Se därför till att olja in ändarna som kommer att vara i kontakt med marken ordentligt. Ett smart sätt är att ställa ändarna i små burkar eller lock som du fyller med olja. Låt dem sedan stå där i något dygn så får de möjlighet att suga upp ordentligt med olja.

Redskap

Många gånger kan en roller vara ett smidigt redskap att använda istället för pensel. När det handlar om mycket stora ytor som exempelvis ett trädäck finns det speciella redskap som gör arbetet mer effektivt.

Oavsett vilket redskap du använder så är det viktigt att komma åt och olja in alla ytor. Därför behövs oftast flera redskap. Du kan behöva ha en liten lackpensel för att verkligen komma åt de minsta ytorna.

Överflödig olja

Det är viktigt att du torkar bort överflödig olja från ytorna annars bildas det som ett skin på ytan. 

Det är också viktigt att tänka på att eftersom oljan innehåller linolja kan den självantända, Därför ska du dränka trasorna i vatten och bränna upp dem i en kamin eller spis så snabbt du har möjlighet.

Frågor och svar Träolja 

Vad ska man tänka på vid köp av träolja?

Vid val av träolja är det bra att utgå från träslaget som ska oljas in. Det finns även pigmenterade träoljor för att förstärka eller ändra en nyans. De flesta oljorna är baserade på linolja som är tunn och lättabsorberad vilket gör att den tränger in lätt i träet och ger ordentligt skydd. En träolja bör inte innehålla stora mängder lösningsmedel och varken ha för hög eller låg torrhalt.

Vad innehåller träolja?

Vanligast innehåller träolja lösningsmedel, lacknafta eller vatten. Det kan också innehålla fungicider som är medel för att hämma tillväxt av alger och mögel. Vill man ha en enkel, ren träolja kan man välja kallpressad linolja.

Ska man välja olje- eller vattenbaserad träolja?

Oljebaserad och vattenbaserad träolja har olika fördelar. Med en vattenbaserad olja får träet en vattenavvisande yta, det ger ett skydd mot solens UV-strålar och bevarar träets glöd och hållbarhet. Denna typ av olja är ett bra val för miljön. Träolja som är oljebaserad hjälper till att motverka sprickor och uttorkning, ger en gyllene platina och förlänger träets hållbarhet.

Ska man ha träolja eller trallolja till altan?

Trallolja är ganska likt träolja men i vissa fall lite mer anpassad för trallar och altaner. Träolja går minst lika bra att använda till altan.

När är det bäst att lägga på träolja?

Det är vädret som styr hur lämpligt det är att lägga på träolja. Det bästa är att pricka in dag när det är regnuppehåll en hel dag och att inte olja in under direkt starkt solljus.

Hur förbereder man underlaget inför ny träolja?

Man bör se till att underlaget är helt fritt från grus och damm. Det finns särskilda rengöringsmedel anpassat för trä som är bra att rengöra med och då behöver träet först torka ordentligt innan oljan läggs på.

Hur lägger man bäst på träolja?

Innan inoljningen påbörjas behöver man röra om ordentligt i oljan och underlaget ska vara torrt. När träoljan läggs på drar man med raka penseldrag. Om träet verkar suga åt sig mycket olja kan det behövas två lager. Efter en inoljning torkar man bort överflödet för att resultatet ska bli jämnt.

Betyg på guiden:

4.5/5 - (11 votes)