Letar du efter en trappmaskin, som du vill köpa för att fixa hemmaträningen? Trappmaskinen är ett effektivt träningsredskap som ger dig hög fettförbränning, bra konditionsträning samt fin muskelträning av lår, vader, rumpa och nedre rygg. Den tar dessutom liten plats både när du ska träna och förvara den. Perfekt om du bor trångt! Priset är också överkomligt och i vissa fall riktigt billigt. 

Vi har letat igenom mängder med olika testrecensioner och kundrecensioner för att kora de bästa trappmaskinerna för hemmabruk. I vår köpguide har vi sammanfattat alla fördelar och nackdelar med de maskiner som har utsetts till de bästa i sin klass. Allt för att du ska hitta den som passar dig bäst när du ska köpa trappmaskin.

Abilica CoreStep 360: ✅ Bästa val

Abilica CoreStep 360

  • Bästa val av GardenHome.se 

Bästa valet av trappmaskin är Abilica CoreStep 360. Den är väldigt kompakt, gör det enkelt att komma igång med sin instegsmodell och är dessutom billig. Abilica tillverkar många olika modeller i flera prisnivåer. Med detta val köper du en produkt från ett välkänt märke inom trappmaskiner. Bland de butiker som säljer denna modell finns det gott om positiva kundrecensioner som har köpt just CoreStep 360.

Med på köpet får du en inbyggd träningsdator som kan visa värden som antal steg, träningstid och kaloriförbränning. Det mest grundläggande du behöver för att kunna följa din utveckling.

Någon gång efter lång användning kan maskinens hydrauliska cylindrar gå sönder. Då är det enkelt att köpa nya reservdelar för att förlänga hållbarheten på enheten.

Trappmaskinens storlek är 51 x 33 cm med höjden 27 cm och vikten är 12 kg. Personer som kan använda denna enhet kan väga upp till 100 kg.

Abilica MiniStep: ✅ Bästa Premium

Abilica MiniStep

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Utsedd till bästa premium blev Abilica MiniStep. Som sagt är det ett stort varumärke inom kategorin så det är inte överraskande att vi korar mer än en produkt från Abilica. Även MiniStep har fått bra kundrecensioner och i jämförelse med CoreStep 360 är denna modell lite mindre och enklare i sitt utförande. Trots det lilla formatet är trappmaskinen effektiv och som många av märkets produkter är det enkelt att komma igång.

Även här ingår det en träningsdator med antal steg, kaloriförbrukning och träningstid. En nackdel är att enheten endast har ett läge då den saknar motståndsinställningar.

Trappmaskinens storlek är 43 x 48 cm med höjden 23 cm och vikten är 9 kg. Personer som kan använda denna trappmaskin kan väga upp till 100 kg.

inSPORTline Skeleton: ✅ Bästa Professionella

inSPORTline Skeleton

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

I vår undersökning på jakt efter de bästa maskinerna har vi hittat inSPORTline Skeleton som vi utser till bästa professionella. Den här enheten får toppbetyg bland kundrecensionerna. Det är en robust trappmaskin som klarar att användas av personer som väger upp till 130 kg.

Anledningen till att maskinen är så omtyckt är både för att den är stabil men att motionen kan ske i högre tempo och med tuffare träningsprogram. Den har hela 12 motståndsnivåer så det går utmärkt att hitta ett individuellt önskat träningspass. Extra bra om ni är många i familjen som vill använda trappmaskinen.

Modellen har en avancerad träningsdator där du kan se distans, hastighet, tid, kaloriförbrukning, bodyfat och puls. Perfekt för dig som vill ha stenkoll på din utveckling. Maskinen har speciella handtag med sensorer som läser av puls och kroppens fettmängd. Handtagen möjliggör även att det blir lättare för flera olika personer i olika längd att använda maskinen då det går att greppa handtagen i olika vinklar.

Nackdelen mot de andra enheterna i vår undersökning är att den här är något tyngre, större och tar därmed lite mer plats.

Trappmaskinens storlek är 113 x 78 cm med höjden 148 cm och vikten är 37 kg.

PROFORM Hiit Trainer: ✅ Bästa Extra

PROFORM

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vi har valt att ta med ProForm Hiit Trainer som vår bästa extra produkt som ger dig lite mer än bara en trappmaskin. Det är en mer avancerad modell och är en enhet som fungerar både som en trappmaskin och en crosstrainer.

Enheten har hela 24 motståndsnivåer och är utrustad med en LCD-skärm med 32 program att välja mellan med både lugna pass och intervallpass. Du kan mäta din puls och det går utmärkt att även ansluta ett pulsband via bluetooth. Maskinen är utrustad med två hållare där du kan placera en surfplatta och en vattenflaska.

Nackdelen är att detta är en riktigt stor pjäs till skillnad mot en enkel trappmaskin.

Trappmaskinens storlek är 132 x 74 x 170 cm och vikten 85 kr. Personer som kan använda denna enhet kan väga upp till 125 kg.

Köpguide när du ska köpa trappmaskin

Det finns mycket att tänka på inför ett köp av en trappmaskin och mycket styrs utifrån dina individuella behov och ditt syfte med din träning. Det kan handla om att det behöver finnas flera motståndslägen, flera program att välja mellan, vilka mätningar som ska registreras för att följa din träning men även hur stor enheten är och om du behöver en mer robust maskin som klarar större vikt.

Är en trappmaskin rätt val för dig?

Funderar du på om trappmaskinen är det bästa valet för din hemmaträning? För effektiv fettförbränning, cardioträning (konditionsträning) för hjärta och lungor och för snygga muskler i vader, lår och rumpa är det en av de bästa träningsverktygen. Det är också ett bra val om du har det trångt hemma och inte har plats för någon stor träningsapparat som ett löpband eller motionscykel. Dessutom är den billig i jämförelse med många andra maskiner.

En nackdel är att du inte tränar musklerna i överkroppen med då kan du komplettera träningen med bra hantlar eller gummiband. Det går också utmärkt att träna armarna och axlarna med hantlar samtidigt som du tränar på trappmaskinen.

Andra fördelar är att det är väldigt enkelt att komma igång. Det blir också en skonsam träning för kroppen och det sliter inte på rygg och ben. Lederna tar heller inte skada trots intensiv träning. Många enheter låter dig ändra motstånd och har förprogrammerade träningspass så att du kan anpassa din träning efter din nivå.

Olika varianter att köpa

Det finns helt vanliga trappmaskiner och det finns enklare och mindre modeller som kallas ministepper och sedan finns det mer avancerade ellipstränare så att du kan använda enheten som en crosstrainer.

En elipstränare tar lite större plats både för träningen och förvaringen men du får istället även träning för överkroppen och får ut mer av ditt träningsverktyg.

En ministepper är enklare, betydligt mindre och billigare. Nackdelen är att många av dessa modeller inte har någon träningsdator och de inte klarar av så mycket användarvikt.

Så fungerar en trappmaskin

Träningsmaskinen är tänkt att efterlikna samma motion du får av att gå i en trappa. Maskinen tränar de större muskelgrupperna i underkroppen som rumpan, låren och vaderna. Många maskiner har en nybörjarnivå så att du kan starta med ett lätt program eller ett lätt motstånd för att senare avancera med intensivare nivåer eller tuffare motstånd.

Det är inga svårigheter att använda trappmaskiner och tycker du det blir långtråkigt kan du sätta maskinen framför en TV, sätta en surfplatta i bokhyllan i lagom höjd om det inte finns hållare på maskinen eller helt enkelt använda tiden till att träna överkroppen med hantlar.

Så mycket kalorier förbränner du på en trappmaskin

Vid första tanken kan man inte tro att en trappmaskin ska vara så värst effektiv att använda för att förbränna kalorier. Men faktum är att du kan bränna mellan 452-670 kalorier i timmen. Bara ett löpband klarar mer med sina 566-839 kcal per timme och en roddmaskin med 481-713 kcal/timme. På en cykel förbränner du mellan 400 – 500 kcal och på en crosstrainer 322-478 kcal. Det säger en hel del om att det här är ett ganska bra val.

Förbättra konditionen med endast 30 minuter per dag

Genom att regelbundet använda en trappmaskin 30 minuter per dag kan du förbättra din kondition och även upprätthålla den. Det är sällan du kan hitta en så lång trappa så att du kan träna den tiden och nackdelen med vanlig trappträning är att du belastar knäna när du går nerför trappan.

För konditionsträning ska du satsa på snabba steg, utan att springa, i en jämn takt.

Intervallträning

Det går även att köra intervallträning på en trappmaskin. Då får du upp pulsen, förbättrar ditt flås, din kondition och bränner maximalt med kalorier.

Det finns flera sätt att lägga upp sin intervallträning på och ett vanligt är att köra upplägget med 2:1 där du tränar intensivt i 30 sekunder och sedan lugnare i 15 sekunder. Repetera i 10 till 15 minuter beroende på vad du orkar. Är du otränad kan du börja med intensivt i 30 s och lugnt i 60 s.

Nyttan med en träningsdator

Det här är egentligen inget du måste ha för din träning men det kan vara kul att följa sin egen utveckling för hur du presterar. De vanligaste mätningarna som görs i enklare träningsdatorer är antal steg, tid, hastighet och kalorier. Lite mer avancerade kan exempelvis mäta din puls och bodyfat.

Frågor och svar om trappmaskin

Belastas inte knäna av att använda trappmaskin, som i trappor?

Vid normal användning av en trappmaskin ska inte knäna belastas. När det gäller trappor blir knäna belastade när du går ner för trapporna, inte upp. Med en trappmaskin slipper du momentet med att sätta i foten som i trappsteg eftersom du hela tiden har fötterna på plattorna.

Vilken typ av träning kan jag utföra på en trappmaskin?

Framförallt kan du köra styrketräning på underkroppen för lår, vader, rumpa och nedre rygg. Vill du även köra överkroppen kan du komplettera med hantlar. Du kan också hålla en medelhög och hög takt i trampandet så att du även tränar kondition (cardioträning) och få en hög fettförbränning med lågintensiv träning.

Behöver jag verkligen en trappmaskin, fungerar det inte lika bra att bara gå på stället?

Att gå på stället ger inte samma motstånd som du får av pedalerna på en trappmaskin. Många trappmaskiner kan du även ställa in olika motståndsnivåer som passar den träningsnivå du ligger på. Det är också lätt att genom stampandet i golvet, även med skor, belasta knäna mer än vid en vanlig promenad eftersom du ofta inte sätter ner fötterna naturligt när du går på samma ställe.

Hur mycket vikt klarar en trappmaskin?

De flesta trappmaskiner klarar 100 kg och en del mer robusta enheter klarar 130 kg eller mer. För de mindre varianterna ministepper finns det ibland en maxbelastning på cirka 80 kg.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (6 votes)