Vi rekommenderar

Torka din mat med en svamptork som hÄller mÄttet och som ger riktigt goda resultat. HÀr kan du lÀsa mer om de bÀsta torkugnarna.

Vi vet sedan lÀnge att torkad mat Àr bra. Den hÄller nÀring lÀnge och Àr ofta ett bra alternativ dÄ vi vill Àta nyttigare för att kanske gÄ ner i vikt. Med en bra svamptork kan du inte bara torka svampen som du plockar i skogen. Ett annat namn pÄ torken Àr mattork eller torkugn och den kan anvÀndas för allt frÄn grönt till kött.

För att hitta rÀtt torkugn ska du börja med att bena ut vad du kommer att anvÀnda den till. Kanske ska du göra beef jerky. DÄ Àr det viktigt med en svampugn som klarar av kött. Om du bara ska torka grönsaker och frukt kan en annan modell bli bÀsta valet.

HÀr Àr nÄgra av de bÀsta svamptorkar som finns pÄ marknaden just nu. De Àr lÀtta att anvÀnda men har lite olika finesser. Se alltsÄ till att du vÀljer den modell som motsvarar dina behov allra bÀst.

1. OBH Nordica Tasty 6775

OBH Nordica Tasty 6775

BĂ€sta priset - Tretti.se

Det hÀr Àr en svamptork frÄn OBH som fungerar vÀldigt bra för frukt och grönt. VÀrmekÀllan Àr placerad i locket och det Àr riktigt smart. Det betyder att ingen kondens frÄn det som torkar riskerar att falla ner pÄ motorn. SÄ Àr det ofta med andra modeller.

Med fem stycken hyll-plan fÄr du plats med en hel del i torken. Det ska dock nÀmnas att vÀrmen Àr som bÀst pÄ det översta hyllplanet och dÀrmed kan du behöva flytta runt maten i torken. Du vÀljer mellan tvÄ effektlÀgen. Högre effekt ger bÄde mer vÀrme och större luftcirkulation.

För dig som vill börja testa med att göra egna fruktchips och konservera svamp för vintern Àr det hÀr ett riktigt prisvÀrt verktyg. Svamptorken Àr enkel att anvÀnda och ger goda resultat. Men om du ska torka kött och fisk finns det bÀttre val dÄ OBH Nordica Tasty 6775 inte riktigt rÀcker till för den hÀr typen av matvaror.

Viktiga egenskaper

 • VĂ€rmekĂ€lla sitter i locket
 • 5 hyll-plan
 • TvĂ„ effektnivĂ„er
 • 250 watt med högsta effekten
 • PrisvĂ€rd mattork

2. Excalibur 4

Excalibur 2400 svamptork

BĂ€sta priset - Whiteaway.se

Det hÀr Àr en mattork som hade fÄtt trollen i Trollboken att hoppa upp och ner av glÀdje. Det gÄr att torka bÄde grönsaker, kött och fisk med Excalibur 4. 4 Àr den mindre modellen i en serie med svamptorkar. De fyra hyll-planen rÀcker dock lÄngt för enklare behov av att torka mat.

Excalibur har ett sÀrskilt gott namn bland folk som lever utomhusliv och behöver den torkade maten för Àventyren i vildmarken. Den hÀr modellen Àr mindre Àn andra varianter som finns frÄn samma mÀrke men den Àr mycket prisvÀrd. Du fÄr betala en hel del mer för de större torkugnarna frÄn Excalibur.

Nu behöver du inte vara friluftsmÀnniska för att vilja satsa pÄ Excalibur. Det hÀr Àr ocksÄ ett bra val för dig som Àlskar beef jerky. Den kommer du att kunna tillverka med din svampugn Excalibur 2400!

En stor fördel med den hÀr modellen Àr att flÀkten sitter pÄ baksidan och den sprider den varma luften över hyll-planen pÄ ett jÀmnt sÀtt. Med den hÀr svamptorken kan du stÀlla in temperaturen frÄn 29 till 68 grader. Om du Àr nybörjare pÄ att torka mat kan du anvÀnda guiden som kommer med apparaten. Den visar dig vilken temperatur du ska anvÀnda för olika mattyper.

Viktiga egenskaper

 • 4 hyll-plan
 • Klarar kött och fisk
 • FlĂ€kt pĂ„ baksidan ger jĂ€mn luftspridning
 • StĂ€llbar termostat
 • Mycket bra för beef jerky
 • Kommer med torkguide

3. Steba ED6

Steba ED6

 • 5 stjĂ€rnor pĂ„ Amazon Tyskland
 • 4,5 stjĂ€rnor pĂ„ Amazon UK
 • HögtryckstvĂ€ttarnas Ferrari enligt Smartworld!

BĂ€sta priset - Kitchentime

För dig som behöver en större torkugn för svamp, frukt och grönsaker Àr Steba ED6 av intresse. Det hÀr Àr en svampugn som har hela sex hyll-plan. Den Àr inte gjord för kött men ger riktigt fina fördelar dÄ du ska torka vegetabiliska ingredienser.

Termostaten Àr reglerbar och du kan torka maten med temperaturer pÄ mellan 30 och 70 grader. Det ger fina valmöjligheter vad gÀller konsistensen pÄ det som du torkar. Svamptorken har Àven en timer. Du kan sÀtta igÄng processen och sedan lita pÄ att inte missa nÀr det Àr dags att stÀnga av.

Med en tydlig display ser du precis vilka instÀllningar du har gjort. Det hÀr Àr en mattork som Àr sÀrskilt lÀtt att anvÀnda dÄ du ska torka mat under mÄnga timmars tid. Storleken pÄ torkugnen Àr ocksÄ vÀl anpassad till personer som vill torka mcket pÄ en gÄng.

Viktiga egenskaper

 • 6 hyll-plan
 • 37 x 30 cm stora hyll-plan
 • Reglerbar termostat
 • Med timer
 • Klarar frukt, grönt och örter

4. Excalibur EXD9

Excalibur EXD9

BĂ€sta priset - KitchenTime

Den hÀr svamptorken mÄste vara med i en samling av de bÀsta torkugnarna. För dig som torkar mat regelbundet kan det vara vÀl vÀrt att investera i en Excalibur EXD9. De nio hyll-planen ger maximalt med utrymme. Du fÄr en massa gjort samtidigt och det kan vara en stor fördel om du inte har tid att torka i omgÄngar.

Det gÄr att torka pÄ mellan 29 och 68 grader och det ger tillrÀckligt mycket bredd för att fÄ fram olika konsistenser pÄ maten som torkas. FlÀkten sitter pÄ sidan och det ger en jÀmn fördelning av den varma luften.

NĂ€r du vill ta en titt pĂ„ det som hĂ€nder i svamptorken kan du lĂ€tt plocka av dörren. Det ger dig genast tillgĂ„ng till alla hyll-planen och anvĂ€ndningen Ă€r mycket smidig. Även om det hĂ€r kan anses vara en torkugn för den som har kommit lite lĂ€ngre med raw food ska du inte tveka som nybörjare. Ugnen Ă€r lĂ€tt att anvĂ€nda

Viktiga egenskaper

 • 9 hyll-plan
 • 140 kvadratcentimeter tork-yta
 • Dörren gĂ„r att ta av
 • Timer upp till 26 timmar
 • JĂ€mn torkning
 • Kommer med en torkguide

Guide – VĂ€lj rĂ€tt svamptork

Oavsett om du tÀnker göra ditt eget mjöl pÄ groddade vetekorn eller om du Àr ute efter nyttigare fruktchips behöver du en bra svamptork. Svamptorken har blivit alltmer populÀr under senare Är dÄ raw food kommit pÄ modet men konceptet Àr verkligen inte nytt.

Att torka allt frÄn frukt och grönt till kött Àr historiskt sett mycket vanligt. Nyttan Àr vÀlkÀnd och dessutom Àr det flera grupper som har behov av mat som hÄller lÀngre. FriluftsmÀnniskor och Àventyrare ser stora fördelar med att kunna ta med sig energi i form av torkad mat. Det Àr gott och nyttigt.

NÀr du vÀljer mattork mÄste du betÀnka dina behov. Det Àr de som styr om du behöver en dyrare modell som klarar mer eller om det rÀcker med en mindre torkugn som Àr effektiv och enkel att anvÀnda.

Vanliga frÄgor och svar om svampugnar

För att hitta rÀtt kan det vara klokt att lÀsa vanliga frÄgor och svar om torkugnar. De kan guida dig till rÀtt typ av svamptork.

Hur fungerar en svamptork?

Svamptorken kombinerar vÀrme med luftcirkulation för att pÄ ett skonsamt sÀtt torka mat. Den Àr gjord för att klara temperaturer som till exempel 40 grader som Àr en vanlig rekommendation för raw food. Den bÀsta svamptorken gÄr att justera. Du ska kunna stÀlla in en specifik temperatur och Àven anvÀnda en timer för att hÄlla ordning pÄ tiden i torken. Dessutom Àr det bra med flera hyll-plan. Med flera hyllor kan du torka mer mat samtidigt.

Kan man torka allt i en svamptork?

Det beror pÄ modellen. En del torkugnar Àr enbart till för frukt och grönt. Andra Àr gjorda för att klara av kött och fisk. Det Àr mycket vanligt att svampugnarna som Àven klarar kött ocksÄ Àr bra val för frukt och grönsaker.

Hur torkar jag mat pÄ rÀtt sÀtt?

Det Àr viktigt att du torkar med rÀtt vÀrme och tillrÀckligt lÀnge för att det ska bli bra. HÀr mÄste du tÀnka pÄ att krav pÄ smaken kan pÄverka hur du ska torka. Om du till exempel tycker att fruktchips ska vara krispiga kan du behöva en specifik instÀllning. Det blir en helt annan instÀllning dÄ du vill fÄ sega fruktchips. LÀs guider för att torka mat online. De bÀsta svamptorkarna kommer ofta med guider och de Àr sÀrskilt anpassade till den torkugn de kommer med. Men du kan alltid lÀsa mer online. Du kan ocksÄ stÀlla frÄgor i forum för att lÀra dig mer av andra som torkar sin mat.

Vilken svamptork Àr bÀst?

Den som klarar dina behov! Om du vill torka kött ska du vÀlja en svamptork som ocksÄ Àr till för kött och fisk. Excalibur Àr ett mÀrke som Àr kÀnt för riktigt fina torkugnar. De har olika modeller som kan passa bra beroende pÄ hur mycket och vad du ska torka. Beakta alltid hur varmluften fördelas i ugnen och hur mycket du kommer att fÄ plats med i den.

Vad kan jag torka i en svamptork?

Det gÄr att torka en hel del olika saker i en svamptork. Du kan torka mat som: Frukt BÀr Svamp Fisk Kött Det finns ocksÄ de som tipsar om nödlösningen att torka handtvÀttade kalsonger snabbt i torkugnen. Det ska visst ocksÄ gÄ snabbt och lÀtt!

Hur stor torkugn behövs det?

Om du bara ska torka lite dÄ och dÄ för intressets skull kan du börja med en mindre torkugn som bara har nÄgra mindre hyll-plan. Om du vet att du behöver mycket torkad mat för friluftsliv ska du skaffa en större modell som har minst 5 hyll-plan. Det viktigaste Àr dock effekten och att ugnen kommer att torka din mat pÄ rÀtt sÀtt.

NÀr Àr det dags för svampugn?

NÀr du inser att din vanliga ugn inte rÀcker till för dina tork- och raw-food-projekt Àr det dags att investera i en Àkta svampugn som gör jobbet pÄ rÀtt sÀtt.

Varför behövs en torkugn?

Det gÄr att torka mat i en vanlig ugn men det blir sÀllan lika bra. Dels för att det kan vara svÄrt att hÄlla de lÄga temperaturer som ofta krÀvs för raw food och dels för att kondens ofta faller tillbaka ner pÄ maten som du vill torka. Du behöver en torkugn om du vill torka mat pÄ ett professionellt sÀtt med mycket lÄga temperaturer.

Spela det nÄgon roll vilket mÀrke svamptorken kommer frÄn?

Ja och nej. Det Àr aldrig dumt att vÀlja ett mÀrke som Àr vÀlkÀnt. Du bör lÀsa recensioner och sÀkra dig om att mÀrket ger dig garantier för sina svampugnar. PopulÀra mÀrken Àr för det mesta bra val dÄ du kan lita pÄ att verkliga anvÀndare har gett tummen upp.

Var ska jag ha min svampugn?

Du kan plocka fram den dĂ„ du ska torka mat och förvara den i ett skĂ„p dĂ„ den inte anvĂ€nds. Även större svampugnar Ă€r inte gigantiska. De fĂ„r plats i förrĂ„d och i skĂ„p i köket. Om du anvĂ€nder maskinen riktigt sĂ€llan kanske den fĂ„r bo pĂ„ vinden eller i kĂ€llaren dĂ„ den inte Ă€r i bruk.

Blir det nyttigare mat med mattork?

Om du vÀljer mellan hemmagjorda fruktchips eller de sockrade som finns i butiken Àr det inte svÄrt att förstÄ att det blir nyttigare med din ugn. Dessutom kan det vara klokt att torka mat som konserveringsmetod för att slippa anvÀnda tillsatser som inte alltid Àr sÀrskilt nyttiga.

KÀllor som vi har anvÀnt (6st)

Nedan listar vi vilka tester och kÀllor som vi lÀst och anvÀnt som delar av underlag för en sÄ bred och rÀttvis sammanstÀllning som möjligt.

GardenHome.se

Vi har testat utvalda högtryckstvÀttar pÄ marknaden.

RÄd & Rön

RÄd & Rön tar till och med betalt för att dela med sig av sina testresultat men det kan det vara vÀrt. Vi har sett pÄ deras rekommendationer och tester.

Aftonbladet

Aftonbladet utför med jÀmna mellanrum tester av olika produkter och tjÀnster. Vi har tagit en titt pÄ deras utvÀrderingar av högtryckstvÀttar.

Trustedreviews.com

Det hÀr Àr en sajt som lanserades Är 2004 och som Àr till för att ge objektiva recensioner och tester av produkter. Sajten har över 9 miljoner lÀsare och Àr en av Storbritanniens allra största testsajter.

Amazon UK och Tyskland

Vi har ocksÄ tagit en titt pÄ vad de som köpt högtryckstvÀttarna pÄ Amazon UK och Tyskland har sagt om dessa. MÄnga stjÀrnor pÄ Amazon Àr ett sÀkert tecken om en bra produkt. Vi har ocksÄ undersökt att de uttalanden som vi noterat kommer frÄn personer som Àr Verified Purchaser, det vill sÀga en person som faktiskt har köpt högtryckstvÀtten.

Good Housekeeping

PÄ sajten Good Housekeeping ges det tips och rÄd för hus och hem. Det hÀr Àr en tjÀnst som har erbjudits sedan 1885. Sedan högtryckstvÀttar introducerades i vÀrlden sÄ har Good Housekeeping Àven testat dessa.

lovblas rod

BÀsta LövblÄsen

Trött pÄ att kratta löv och annat vÀxtavfall? Spana in vÄrt test av lövblÄsare och spara mÀngder med tid! 

kompostkvarn 1

BĂ€sta Kompostkvarnen

Slipp alla turer till Ätervinningsstationen, gör en insats för miljön och skapa den bÀsta kompostjorden till din trÀdgÄrd. Spana in vÄrt test av de bÀsta kompostkvarnarna!

Betyg pÄ guiden: