Vi rekommenderar

Torka din mat med en svamptork som håller måttet och som ger riktigt goda resultat. Här kan du läsa mer om de bästa torkugnarna.

Vi vet sedan länge att torkad mat är bra. Den håller näring länge och är ofta ett bra alternativ då vi vill äta nyttigare för att kanske gå ner i vikt. Med en bra svamptork kan du inte bara torka svampen som du plockar i skogen. Ett annat namn på torken är mattork eller torkugn och den kan användas för allt från grönt till kött.

För att hitta rätt torkugn ska du börja med att bena ut vad du kommer att använda den till. Kanske ska du göra beef jerky. Då är det viktigt med en svampugn som klarar av kött. Om du bara ska torka grönsaker och frukt kan en annan modell bli bästa valet.

Här är några av de bästa svamptorkar som finns på marknaden just nu. De är lätta att använda men har lite olika finesser. Se alltså till att du väljer den modell som motsvarar dina behov allra bäst.

1. Steba Svamptork / Frukttork 29 cm

Bästa priset - Cervera.se

Det här är en svamptork från Steba som fungerar väldigt bra för frukt och grönt. Värmekällan är placerad i locket och det är riktigt smart. Det betyder att ingen kondens från det som torkar riskerar att falla ner på motorn. Så är det ofta med andra modeller.

Med fem stycken hyll-plan får du plats med en hel del i torken. Det ska dock nämnas att värmen är som bäst på det översta hyllplanet och därmed kan du behöva flytta runt maten i torken. Du väljer mellan två effektlägen. Högre effekt ger både mer värme och större luftcirkulation.

För dig som vill börja testa med att göra egna fruktchips och konservera svamp för vintern är det här ett riktigt prisvärt verktyg. Svamptorken är enkel att använda och ger goda resultat. Men om du ska torka kött och fisk finns det bättre val då OBH Nordica Tasty 6775 inte riktigt räcker till för den här typen av matvaror.

Viktiga egenskaper

 • Värmekälla sitter i locket
 • 6 hyll-plan
 • Två effektnivåer
 • 250 watt med högsta effekten
 • Prisvärd mattork

2. Excalibur Torkugn Stapelbal 5 plåtar Svart/Grå

Excalibur Torkugn Stapelbal 5 plåtar Svart/Grå

Bästa priset - Kitchentime.se

Det här är en mattork som hade fått trollen i Trollboken att hoppa upp och ner av glädje. Det går att torka både grönsaker, kött och fisk med Excalibur Torkugn Stapelbal 5 plåtar Svart/Grå. 5 är den mindre modellen i en serie med svamptorkar. De fyra hyll-planen räcker dock långt för enklare behov av att torka mat.

Excalibur har ett särskilt gott namn bland folk som lever utomhusliv och behöver den torkade maten för äventyren i vildmarken. Den här modellen är mindre än andra varianter som finns från samma märke men den är mycket prisvärd. Du får betala en hel del mer för de större torkugnarna från Excalibur.

Nu behöver du inte vara friluftsmänniska för att vilja satsa på Excalibur. Det här är också ett bra val för dig som älskar beef jerky. Den kommer du att kunna tillverka med din svampugn Excalibur 2400!

En stor fördel med den här modellen är att fläkten sitter på baksidan och den sprider den varma luften över hyll-planen på ett jämnt sätt. Med den här svamptorken kan du ställa in temperaturen från 29 till 68 grader. Om du är nybörjare på att torka mat kan du använda guiden som kommer med apparaten. Den visar dig vilken temperatur du ska använda för olika mattyper.

Viktiga egenskaper

 • 5 plåtar
 • Klarar kött och fisk
 • Fläkt på baksidan ger jämn luftspridning
 • Ställbar termostat
 • Mycket bra för beef jerky
 • Kommer med torkguide

3. Steba ED6

Steba ED6

 • 5 stjärnor på Amazon Tyskland
 • 4,5 stjärnor på Amazon UK
 • Högtryckstvättarnas Ferrari enligt Smartworld!

Bästa priset - Kitchentime

För dig som behöver en större torkugn för svamp, frukt och grönsaker är Steba ED6 av intresse. Det här är en svampugn som har hela sex hyll-plan. Den är inte gjord för kött men ger riktigt fina fördelar då du ska torka vegetabiliska ingredienser.

Termostaten är reglerbar och du kan torka maten med temperaturer på mellan 30 och 70 grader. Det ger fina valmöjligheter vad gäller konsistensen på det som du torkar. Svamptorken har även en timer. Du kan sätta igång processen och sedan lita på att inte missa när det är dags att stänga av.

Med en tydlig display ser du precis vilka inställningar du har gjort. Det här är en mattork som är särskilt lätt att använda då du ska torka mat under många timmars tid. Storleken på torkugnen är också väl anpassad till personer som vill torka mcket på en gång.

Viktiga egenskaper

 • 6 hyll-plan
 • 37 x 30 cm stora hyll-plan
 • Reglerbar termostat
 • Med timer
 • Klarar frukt, grönt och örter

4. Excalibur EXD9

Excalibur EXD9

Bästa priset - KitchenTime

Den här svamptorken måste vara med i en samling av de bästa torkugnarna. För dig som torkar mat regelbundet kan det vara väl värt att investera i en Excalibur EXD9. De nio hyll-planen ger maximalt med utrymme. Du får en massa gjort samtidigt och det kan vara en stor fördel om du inte har tid att torka i omgångar.

Det går att torka på mellan 29 och 68 grader och det ger tillräckligt mycket bredd för att få fram olika konsistenser på maten som torkas. Fläkten sitter på sidan och det ger en jämn fördelning av den varma luften.

När du vill ta en titt på det som händer i svamptorken kan du lätt plocka av dörren. Det ger dig genast tillgång till alla hyll-planen och användningen är mycket smidig. Även om det här kan anses vara en torkugn för den som har kommit lite längre med raw food ska du inte tveka som nybörjare. Ugnen är lätt att använda

Viktiga egenskaper

 • 9 hyll-plan
 • 140 kvadratcentimeter tork-yta
 • Dörren går att ta av
 • Timer upp till 26 timmar
 • Jämn torkning
 • Kommer med en torkguide

Guide – Välj rätt svamptork

Oavsett om du tänker göra ditt eget mjöl på groddade vetekorn eller om du är ute efter nyttigare fruktchips behöver du en bra svamptork. Svamptorken har blivit alltmer populär under senare år då raw food kommit på modet men konceptet är verkligen inte nytt.

Att torka allt från frukt och grönt till kött är historiskt sett mycket vanligt. Nyttan är välkänd och dessutom är det flera grupper som har behov av mat som håller längre. Friluftsmänniskor och äventyrare ser stora fördelar med att kunna ta med sig energi i form av torkad mat. Det är gott och nyttigt.

När du väljer mattork måste du betänka dina behov. Det är de som styr om du behöver en dyrare modell som klarar mer eller om det räcker med en mindre torkugn som är effektiv och enkel att använda.

Vanliga frågor och svar om svampugnar

För att hitta rätt kan det vara klokt att läsa vanliga frågor och svar om torkugnar. De kan guida dig till rätt typ av svamptork.

Hur fungerar en svamptork?

Svamptorken kombinerar värme med luftcirkulation för att på ett skonsamt sätt torka mat. Den är gjord för att klara temperaturer som till exempel 40 grader som är en vanlig rekommendation för raw food. Den bästa svamptorken går att justera. Du ska kunna ställa in en specifik temperatur och även använda en timer för att hålla ordning på tiden i torken. Dessutom är det bra med flera hyll-plan. Med flera hyllor kan du torka mer mat samtidigt.

Kan man torka allt i en svamptork?

Det beror på modellen. En del torkugnar är enbart till för frukt och grönt. Andra är gjorda för att klara av kött och fisk. Det är mycket vanligt att svampugnarna som även klarar kött också är bra val för frukt och grönsaker.

Hur torkar jag mat på rätt sätt?

Det är viktigt att du torkar med rätt värme och tillräckligt länge för att det ska bli bra. Här måste du tänka på att krav på smaken kan påverka hur du ska torka. Om du till exempel tycker att fruktchips ska vara krispiga kan du behöva en specifik inställning. Det blir en helt annan inställning då du vill få sega fruktchips. Läs guider för att torka mat online. De bästa svamptorkarna kommer ofta med guider och de är särskilt anpassade till den torkugn de kommer med. Men du kan alltid läsa mer online. Du kan också ställa frågor i forum för att lära dig mer av andra som torkar sin mat.

Vilken svamptork är bäst?

Den som klarar dina behov! Om du vill torka kött ska du välja en svamptork som också är till för kött och fisk. Excalibur är ett märke som är känt för riktigt fina torkugnar. De har olika modeller som kan passa bra beroende på hur mycket och vad du ska torka. Beakta alltid hur varmluften fördelas i ugnen och hur mycket du kommer att få plats med i den.

Vad kan jag torka i en svamptork?

Det går att torka en hel del olika saker i en svamptork. Du kan torka mat som: Frukt Bär Svamp Fisk Kött Det finns också de som tipsar om nödlösningen att torka handtvättade kalsonger snabbt i torkugnen. Det ska visst också gå snabbt och lätt!

Hur stor torkugn behövs det?

Om du bara ska torka lite då och då för intressets skull kan du börja med en mindre torkugn som bara har några mindre hyll-plan. Om du vet att du behöver mycket torkad mat för friluftsliv ska du skaffa en större modell som har minst 5 hyll-plan. Det viktigaste är dock effekten och att ugnen kommer att torka din mat på rätt sätt.

När är det dags för svampugn?

När du inser att din vanliga ugn inte räcker till för dina tork- och raw-food-projekt är det dags att investera i en äkta svampugn som gör jobbet på rätt sätt.

Varför behövs en torkugn?

Det går att torka mat i en vanlig ugn men det blir sällan lika bra. Dels för att det kan vara svårt att hålla de låga temperaturer som ofta krävs för raw food och dels för att kondens ofta faller tillbaka ner på maten som du vill torka. Du behöver en torkugn om du vill torka mat på ett professionellt sätt med mycket låga temperaturer.

Spela det någon roll vilket märke svamptorken kommer från?

Ja och nej. Det är aldrig dumt att välja ett märke som är välkänt. Du bör läsa recensioner och säkra dig om att märket ger dig garantier för sina svampugnar. Populära märken är för det mesta bra val då du kan lita på att verkliga användare har gett tummen upp.

Var ska jag ha min svampugn?

Du kan plocka fram den då du ska torka mat och förvara den i ett skåp då den inte används. Även större svampugnar är inte gigantiska. De får plats i förråd och i skåp i köket. Om du använder maskinen riktigt sällan kanske den får bo på vinden eller i källaren då den inte är i bruk.

Blir det nyttigare mat med mattork?

Om du väljer mellan hemmagjorda fruktchips eller de sockrade som finns i butiken är det inte svårt att förstå att det blir nyttigare med din ugn. Dessutom kan det vara klokt att torka mat som konserveringsmetod för att slippa använda tillsatser som inte alltid är särskilt nyttiga.

Källor som vi har använt (6st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi läst och använt som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

GardenHome.se

Vi har testat utvalda högtryckstvättar på marknaden.

Råd & Rön

Råd & Rön tar till och med betalt för att dela med sig av sina testresultat men det kan det vara värt. Vi har sett på deras rekommendationer och tester.

Aftonbladet

Aftonbladet utför med jämna mellanrum tester av olika produkter och tjänster. Vi har tagit en titt på deras utvärderingar av högtryckstvättar.

Trustedreviews.com

Det här är en sajt som lanserades år 2004 och som är till för att ge objektiva recensioner och tester av produkter. Sajten har över 9 miljoner läsare och är en av Storbritanniens allra största testsajter.

Amazon UK och Tyskland

Vi har också tagit en titt på vad de som köpt högtryckstvättarna på Amazon UK och Tyskland har sagt om dessa. Många stjärnor på Amazon är ett säkert tecken om en bra produkt. Vi har också undersökt att de uttalanden som vi noterat kommer från personer som är Verified Purchaser, det vill säga en person som faktiskt har köpt högtryckstvätten.

Good Housekeeping

På sajten Good Housekeeping ges det tips och råd för hus och hem. Det här är en tjänst som har erbjudits sedan 1885. Sedan högtryckstvättar introducerades i världen så har Good Housekeeping även testat dessa.

lovblas rod

Bästa Lövblåsen

Trött på att kratta löv och annat växtavfall? Spana in vårt test av lövblåsare och spara mängder med tid! 

kompostkvarn 1

Bästa Kompostkvarnen

Slipp alla turer till återvinningsstationen, gör en insats för miljön och skapa den bästa kompostjorden till din trädgård. Spana in vårt test av de bästa kompostkvarnarna!