En riktigt bra elgrill ger lika fina resultat som gasol- och kolgrillen. Här kan du hitta bäst elgrill som fungerar oavsett var du bor!

Tiden då en elgrill var ett stort nej är förbi. Det beror på att moderna elgrillar faktiskt kan leverera lika goda resultat som kol- och gasolgrillar. Men det gäller att du väljer rätt. Alla modeller som finns på marknaden är inte lika imponerande och det är viktigt att förstå.

Det är värmen i grillen som kommer att få betydelse. Den goda smaken på grillat kött uppstår då fettet åker upp med ångan och sedan faller ner på köttet igen. Det är inte kol eller gas som orsakar smaken. Det är värmeutvecklingen i grillen som du måste fokusera på då du ska välja elgrill.

Utöver god smak vill du ha enkel användning. Här är några av marknadens allra bästa elgrillar som du kan använda på balkongen, i trädgården eller andra platser där du har tillgång till eluttag.

1. Weber Q 1400

Weber Q 1400

 • En av de bästa i Aftonbladets test 2018
 • 4 stjärnor på Amazon UK
 • 5 stjärnor från Trustedreviews.com

Bästa priset - Bagarenochkocken.se

Om en enda elgrill ska utses om bäst i test är Weber Q 1400 en värdig vinnare. Det här är en grill på el som får tummen upp av användare i många olika länder. Du drar igång värmen och ser till att grillen har rätt temperatur innan du lägger på det som ska grillas. Locket stängs och på kort tid är maten redo!

Grillen är behändig och ger den höga temperatur som krävs för god smak. Dessutom har den en form som ger en stabil grillupplevelse. Ett litet minus är att det fattas ett sidobord som ofta är bra att ha då man jobbar med en grill.

Du bör följa instruktionerna för hur du ska grilla och till exempel inte öppna locket i tid och otid. Men ett stort plus är det kraftiga gjutjärnsgallret som bidrar till att temperaturen inte går ner nämnvärt ens när det blåser ordentligt då du öppnar för att kika.

Det allra viktigaste är smaken och med en Weber Q 1400 elgrill är det svårt att känna skillnaden mellan el, gasol och kol. Även personer som har grillat själva sedan barnsben gillar smaken på kött som grillas med den här Weber modellen. Det blir gott helt enkelt!

Viktiga egenskaper

 • Kraftigt gjutjärnsgaller
 • 42 x 32 cm grillyta
 • 2200 W maxeffekt
 • Tvådelar grillgaller
 • Aluminiumkonstruktion ger låg vikt
 • 5 års garanti för grillgallret

2. Weber Q 2400 med stativ

Weber Q 2400 elgrill

 • 4,5 stjärnor på Amazon UK
 • 89 av 100 från Good Housekeeping
 • Råd & Rön 2017
Bästa priset - Bagarenochkocken.se

Om Weber 1400 känns för liten kan du kika lite närmre på Weber Q 2400 som bjuder på samma fina fördelar men mycket större grillyta. Den här elgrillen kan komma väl till pass då det blir fest och gästerna inte har lust att stå i kö för att få mat.

Det mesta som du kan läsa om Weber Q 1400 stämmer även för modellen 2400. Skillnaden ligger i storleken och att du får en praktisk ställning för att grilla på den större modellen. Om du har en mindre grill och känner att det fattas plats för mellan 2 till 4 portioner vid varje grilltillfälle kan Weber Q 2400 bli lösningen.

Den effektiva uppvärmningen tar fram en äkta smak av grill. Trots att grillen är större är den lätthanterlig. Det beror på att den är gjord av aluminium som är ett lättviktigt men ändå slitstarkt material.

Viktiga egenskaper

 • 55 x 39 cm grillyta
 • Kraftigt grillgaller av gjutjärn
 • Kommer med praktisk ställning
 • Steglöst reglage
 • Lättviktig konstruktion av aluminium
 • 5 års garanti på metalldelarna

3. Severin 2200W Med Stativ

 • Bästa Professionella från Gardenhome.se

 
Bästa priset - Bagarenochkocken.se

För en mindre familj som inte har behov av snabb grillning för många gäster kan Severin med Stativ bli ett utmärkt val. Det här är en elgrill som är lätt att sköta och som inte tar upp nämnvärt stor plats. Men det är också det som gör att ytan för grillning blir lite mindre och därmed inte optimal för större sällskap.

En viktig skillnad mellan Severin och Webers elgrillar är att du här inte får något lock. Det betyder att mer värme kan smita iväg en riktigt blåsig dag. Det finns ett blåsskydd och om du grillar på balkongen bör effekten ändå bli god. Men att stå på en riktigt blåsig plats och försöka grilla på Severin kan bli lite knepigare.

Under grillgallret finns det både vattenbad och avlastningshylla. Det här är smarta detaljer som kan användas på lite olika sätt. Avlastningsplatsen fungerar fint för grillverktyg och badet kan du använda för att samla upp fett. Om du använder det för att dra ner på grillrök med hjälp av vatten ska du tänka på att det också kan dra ner på smaken.

Det är mycket lätt att göra rent grillgallret som är förkromat och avtagbart. Det här är helt klart en elgrill som kan passa perfekt på en mindre balkong där du inte vill störa grannar bara för att du känner för att grilla till helgen.

Viktiga egenskaper

 • Förkromat grillgaller
 • Vattenbad för uppsamling av fett

Guide – Välj rätt elgrill

Det finns ett uttryck på engelska som lyder ”if you are looking, you are not cooking” och så är det ofta med elgrillar. Om du hela tiden lyfter på locket för att se vad som händer därinne försämrar du värmeeffekten. Det främsta tipset oavsett vilken typ av elgrill du väljer är alltså att jobba på rätt sätt med locket eller det du täcker köttet med.

Men det finns mer att tänka på när du ska grilla på el och här är några mycket vanliga frågor om elgrillar vars svar kan hjälpa dig till rätt modell.

Frågor och svar Elgrill 

Fungerar elgrill som gasolgrill?

Nej, en elgrill ska inte fyllas på med gasol men den behöver ett vägguttag för att fungera. Elgrillen värmer med el upp gallret som maten grillas på. Ju högre värmeeffekt som är möjlig, ju närmre kommer du gasol- och kolgrillars smak. Precis som med en gasolgrill ska du vara noga med att komma upp i värme innan du lägger på kött för grillning. Grillen ska alltså slås på i förväg och du bör kontrollera temperatur innan du sätter igång.

Vad beror grillsmaken på?

En mycket viktig fråga då du ska välja grill! Grillsmaken kommer inte från kol och inte från gasol. Den kommer från fett som bränns upp och som följer med ånga upp över köttet och sedan landar på det igen. Den här effekten får du med hög värme som håller sig jämn. Dessutom kan rökutvecklingen få betydelse för smak och den kan du även få med elgrillen.

Kan man få äkta grillsmak med elgrill?

Ja, om värmen hålls hög och jämn får du äkta grillsmak och få, om ens någon, kommer att kunna känna skillnad på köttet från elgrillen och det som kommer från en kolgrill.

Är alla elgrillar lika bra?

Nej! Det finns inte så många elgrillsmodeller som kan anses mäta sig med kol- och gasolgrill. Utbudet är begränsat men modellerna som är bäst är verkligen bra. Om du väljer en Weber elgrill lär du inte bli besviken!

Kan man grilla elgrill utan lock?

Det är klart att du kan grilla utan lock men det finns god anledning till att de bästa elgrillarna faktiskt har lock. Det här är en detalj som gör stor skillnad vad gäller värmefördelning. Ibland räcker vindskydd inte till och då är det mycket bättre med en kupa som ser till att värmen inte sticker iväg i tid och otid.

Varför ska jag inte öppna locket flera gånger då jag grillar?

Om du vill att köttet ska få rätt temperatur och en riktigt god smak ska du vara sparsam med att öppna locket på elgrillen. Även om du grillar i lä kan det här leda till att temperaturen i grillen sjunker så pass att grilleffekten blir sämre.

Hur rengör jag min elgrill?

Om du kan ta loss grillgallret och andra delar bör du göra det och sköta rengöringen i en diskho. Använd milda rengöringsmedel som löser upp fett och använd också borste eller disksvamp som inte skadar metall och eventuell beläggning. Läs i grillens instruktioner vilken typ av rengöring som rekommenderas för den. Se till att alla rengöringsmedel är borta när du ska grilla igen!

Hur många watt drar en elgrill?

Det beror på elgrill och på den nivå du grillar på. Men räkna med omkring 2000 watt som maxeffekt på en riktigt bra elgrill.

Hur bra är en elgrill?

Den kan vara lika bra som en bra gasolgrill. I varje fall då du väljer den bästa elgrill som marknaden har ett erbjuda just nu.

Kan man grilla med elgrill då det regnar?

Det ska gå bra och särskilt om du har ett lock så att regnet inte kyler ner köttet som ligger på gallret. En grill som är gjord för utomhusbruk ska klara av regn. Nu kan det förstås vara trevligt både för grillen och för den som grillar att stå under någon form av tak under grillningen. Det är aldrig att rekommendera att lämna prylar av metall i regn. Inte när du använder dem och inte när de förvaras mellan grilltillfällen.

Vilken elgrill är bäst?

I dagsläget är den bästa elgrillen någon av modellerna som kommer från Weber. Detta beror på att de är gjorda för att få upp värmen som krävs för den goda smaken.

Får man använda elgrill då det är eldningsförbud?

Det är ofta lagligt att grilla med elgrill då det är eldningsförbud eftersom den här grillen inte innebär att du gör upp en eld. Men trots detta är det viktigt att grilla på rätt sätt med elgrillen då det finns ökad risk för brand. Vänd dig till din Länsstyrelse för att ta reda på om du får grilla med elgrill när det är eldningsförbud.

Är det nyttigt med elgrill?

Elgrill är inte nyttigare eller onyttigare än annan form av grill. Tänk på att du måste grilla på rätt sätt för att inte servera rått kött som kan vara hälsovådligt.

Vad kan man grilla på elgrill?

Du kan grilla precis samma saker som du grillar på kol- eller gasolgrill. Lägg kött, korv, kyckling och grönsaker på elgrillen och njut av måltiden!

Kan man använda elgrill inomhus?

I praktiken går det bra men elgrillen har också viss rökutveckling som du måste beakta. Om du använder den inomhus måste du ha god ventilation. En bordsgrill som går på el kan du till exempel ställa nära köksfläkten för att undvika lukt av os som sprider sig i hela hemmet.

Varför ska jag använda elgrill?

För att inte störa grannar och för att det är smidigt och enkelt. Dessutom kan elgrillen vara ett alternativ då du till exempel vill grilla inomhus eller på en balkong som är totalt inglasad och som inte lämpar sig för en kolgrill.

Kan man ha folie på elgrill?

Det går att använda folie på elgrill och en del rekommenderar att göra detta då det inte finns något lock. Det går att lägga folie över köttet för att hålla värmen. Detta kan fungera om du inte har köpt en modell med gott vindskydd. Bästa vindskyddet är utan tvivel ett lock.

Får jag använda elgrillen på min balkong?

Det finns ingen allmän lag som förbjuder elgrillar på balkonger. Men det kan vara så att din bostadsrättförening eller hyresförening har egna regler för detta. Det måste du ta reda på innan du köper din elgrill för balkongbruk!

lovblas rod

Bästa Lövblåsen

Trött på att kratta löv och annat växtavfall? Spana in vårt test av lövblåsare och spara mängder med tid! 

kompostkvarn 1

Bästa Kompostkvarnen

Slipp alla turer till återvinningsstationen, gör en insats för miljön och skapa den bästa kompostjorden till din trädgård. Spana in vårt test av de bästa kompostkvarnarna!