En riktigt bra elgrill ger lika fina resultat som gasol- och kolgrillen. HÀr kan du hitta bÀst elgrill som fungerar oavsett var du bor!

Tiden dÄ en elgrill var ett stort nej Àr förbi. Det beror pÄ att moderna elgrillar faktiskt kan leverera lika goda resultat som kol- och gasolgrillar. Men det gÀller att du vÀljer rÀtt. Alla modeller som finns pÄ marknaden Àr inte lika imponerande och det Àr viktigt att förstÄ.

Det Àr vÀrmen i grillen som kommer att fÄ betydelse. Den goda smaken pÄ grillat kött uppstÄr dÄ fettet Äker upp med Ängan och sedan faller ner pÄ köttet igen. Det Àr inte kol eller gas som orsakar smaken. Det Àr vÀrmeutvecklingen i grillen som du mÄste fokusera pÄ dÄ du ska vÀlja elgrill.

Utöver god smak vill du ha enkel anvÀndning. HÀr Àr nÄgra av marknadens allra bÀsta elgrillar som du kan anvÀnda pÄ balkongen, i trÀdgÄrden eller andra platser dÀr du har tillgÄng till eluttag.

1. Weber Q 1400

Weber Q 1400

 • En av de bĂ€sta i Aftonbladets test 2018
 • 4 stjĂ€rnor pĂ„ Amazon UK
 • 5 stjĂ€rnor frĂ„n Trustedreviews.com

BĂ€sta priset - Gardenstore.se

Om en enda elgrill ska utses om bÀst i test Àr Weber Q 1400 en vÀrdig vinnare. Det hÀr Àr en grill pÄ el som fÄr tummen upp av anvÀndare i mÄnga olika lÀnder. Du drar igÄng vÀrmen och ser till att grillen har rÀtt temperatur innan du lÀgger pÄ det som ska grillas. Locket stÀngs och pÄ kort tid Àr maten redo!

Grillen Àr behÀndig och ger den höga temperatur som krÀvs för god smak. Dessutom har den en form som ger en stabil grillupplevelse. Ett litet minus Àr att det fattas ett sidobord som ofta Àr bra att ha dÄ man jobbar med en grill.

Du bör följa instruktionerna för hur du ska grilla och till exempel inte öppna locket i tid och otid. Men ett stort plus Àr det kraftiga gjutjÀrnsgallret som bidrar till att temperaturen inte gÄr ner nÀmnvÀrt ens nÀr det blÄser ordentligt dÄ du öppnar för att kika.

Det allra viktigaste Ă€r smaken och med en Weber Q 1400 elgrill Ă€r det svĂ„rt att kĂ€nna skillnaden mellan el, gasol och kol. Även personer som har grillat sjĂ€lva sedan barnsben gillar smaken pĂ„ kött som grillas med den hĂ€r Weber modellen. Det blir gott helt enkelt!

Viktiga egenskaper

 • Kraftigt gjutjĂ€rnsgaller
 • 42 x 32 cm grillyta
 • 2200 W maxeffekt
 • TvĂ„delar grillgaller
 • Aluminiumkonstruktion ger lĂ„g vikt
 • 5 Ă„rs garanti för grillgallret

2. Weber Q 2400 med stativ

Weber Q 2400 elgrill

 • 4,5 stjĂ€rnor pĂ„ Amazon UK
 • 89 av 100 frĂ„n Good Housekeeping
 • RĂ„d & Rön 2017
BĂ€sta priset - Gardenstore.se

Om Weber 1400 kÀnns för liten kan du kika lite nÀrmre pÄ Weber Q 2400 som bjuder pÄ samma fina fördelar men mycket större grillyta. Den hÀr elgrillen kan komma vÀl till pass dÄ det blir fest och gÀsterna inte har lust att stÄ i kö för att fÄ mat.

Det mesta som du kan lÀsa om Weber Q 1400 stÀmmer Àven för modellen 2400. Skillnaden ligger i storleken och att du fÄr en praktisk stÀllning för att grilla pÄ den större modellen. Om du har en mindre grill och kÀnner att det fattas plats för mellan 2 till 4 portioner vid varje grilltillfÀlle kan Weber Q 2400 bli lösningen.

Den effektiva uppvÀrmningen tar fram en Àkta smak av grill. Trots att grillen Àr större Àr den lÀtthanterlig. Det beror pÄ att den Àr gjord av aluminium som Àr ett lÀttviktigt men ÀndÄ slitstarkt material.

Viktiga egenskaper

 • 55 x 39 cm grillyta
 • Kraftigt grillgaller av gjutjĂ€rn
 • Kommer med praktisk stĂ€llning
 • Steglöst reglage
 • LĂ€ttviktig konstruktion av aluminium
 • 5 Ă„rs garanti pĂ„ metalldelarna

3. Severin PG 8523

Severin PG 8523 elgrill

 • BĂ€sta Professionella frĂ„n Gardenhome.se

 

BĂ€sta priset - Gardenstore.se

För en mindre familj som inte har behov av snabb grillning för mÄnga gÀster kan Severin PG 8523 bli ett utmÀrkt val. Det hÀr Àr en elgrill som Àr lÀtt att sköta och som inte tar upp nÀmnvÀrt stor plats. Men det Àr ocksÄ det som gör att ytan för grillning blir lite mindre och dÀrmed inte optimal för större sÀllskap.

En viktig skillnad mellan Severin och Webers elgrillar Àr att du hÀr inte fÄr nÄgot lock. Det betyder att mer vÀrme kan smita ivÀg en riktigt blÄsig dag. Det finns ett blÄsskydd och om du grillar pÄ balkongen bör effekten ÀndÄ bli god. Men att stÄ pÄ en riktigt blÄsig plats och försöka grilla pÄ Severin kan bli lite knepigare.

Under grillgallret finns det bÄde vattenbad och avlastningshylla. Det hÀr Àr smarta detaljer som kan anvÀndas pÄ lite olika sÀtt. Avlastningsplatsen fungerar fint för grillverktyg och badet kan du anvÀnda för att samla upp fett. Om du anvÀnder det för att dra ner pÄ grillrök med hjÀlp av vatten ska du tÀnka pÄ att det ocksÄ kan dra ner pÄ smaken.

Det Àr mycket lÀtt att göra rent grillgallret som Àr förkromat och avtagbart. Det hÀr Àr helt klart en elgrill som kan passa perfekt pÄ en mindre balkong dÀr du inte vill störa grannar bara för att du kÀnner för att grilla till helgen.

Viktiga egenskaper

 • 37 x 23 cm grillgaller
 • Förkromat grillgaller
 • Vattenbad för uppsamling av fett
 • Avlastningshylla

Guide – VĂ€lj rĂ€tt elgrill

Det finns ett uttryck pĂ„ engelska som lyder ”if you are looking, you are not cooking” och sĂ„ Ă€r det ofta med elgrillar. Om du hela tiden lyfter pĂ„ locket för att se vad som hĂ€nder dĂ€rinne försĂ€mrar du vĂ€rmeeffekten. Det frĂ€msta tipset oavsett vilken typ av elgrill du vĂ€ljer Ă€r alltsĂ„ att jobba pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt med locket eller det du tĂ€cker köttet med.

Men det finns mer att tÀnka pÄ nÀr du ska grilla pÄ el och hÀr Àr nÄgra mycket vanliga frÄgor om elgrillar vars svar kan hjÀlpa dig till rÀtt modell.

FrÄgor och svar Elgrill 

Fungerar elgrill som gasolgrill?

Nej, en elgrill ska inte fyllas pÄ med gasol men den behöver ett vÀgguttag för att fungera. Elgrillen vÀrmer med el upp gallret som maten grillas pÄ. Ju högre vÀrmeeffekt som Àr möjlig, ju nÀrmre kommer du gasol- och kolgrillars smak. Precis som med en gasolgrill ska du vara noga med att komma upp i vÀrme innan du lÀgger pÄ kött för grillning. Grillen ska alltsÄ slÄs pÄ i förvÀg och du bör kontrollera temperatur innan du sÀtter igÄng.

Vad beror grillsmaken pÄ?

En mycket viktig frÄga dÄ du ska vÀlja grill! Grillsmaken kommer inte frÄn kol och inte frÄn gasol. Den kommer frÄn fett som brÀnns upp och som följer med Änga upp över köttet och sedan landar pÄ det igen. Den hÀr effekten fÄr du med hög vÀrme som hÄller sig jÀmn. Dessutom kan rökutvecklingen fÄ betydelse för smak och den kan du Àven fÄ med elgrillen.

Kan man fÄ Àkta grillsmak med elgrill?

Ja, om vÀrmen hÄlls hög och jÀmn fÄr du Àkta grillsmak och fÄ, om ens nÄgon, kommer att kunna kÀnna skillnad pÄ köttet frÄn elgrillen och det som kommer frÄn en kolgrill.

Är alla elgrillar lika bra?

Nej! Det finns inte sÄ mÄnga elgrillsmodeller som kan anses mÀta sig med kol- och gasolgrill. Utbudet Àr begrÀnsat men modellerna som Àr bÀst Àr verkligen bra. Om du vÀljer en Weber elgrill lÀr du inte bli besviken!

Kan man grilla elgrill utan lock?

Det Àr klart att du kan grilla utan lock men det finns god anledning till att de bÀsta elgrillarna faktiskt har lock. Det hÀr Àr en detalj som gör stor skillnad vad gÀller vÀrmefördelning. Ibland rÀcker vindskydd inte till och dÄ Àr det mycket bÀttre med en kupa som ser till att vÀrmen inte sticker ivÀg i tid och otid.

Varför ska jag inte öppna locket flera gÄnger dÄ jag grillar?

Om du vill att köttet ska fĂ„ rĂ€tt temperatur och en riktigt god smak ska du vara sparsam med att öppna locket pĂ„ elgrillen. Även om du grillar i lĂ€ kan det hĂ€r leda till att temperaturen i grillen sjunker sĂ„ pass att grilleffekten blir sĂ€mre.

Hur rengör jag min elgrill?

Om du kan ta loss grillgallret och andra delar bör du göra det och sköta rengöringen i en diskho. AnvÀnd milda rengöringsmedel som löser upp fett och anvÀnd ocksÄ borste eller disksvamp som inte skadar metall och eventuell belÀggning. LÀs i grillens instruktioner vilken typ av rengöring som rekommenderas för den. Se till att alla rengöringsmedel Àr borta nÀr du ska grilla igen!

Hur mÄnga watt drar en elgrill?

Det beror pÄ elgrill och pÄ den nivÄ du grillar pÄ. Men rÀkna med omkring 2000 watt som maxeffekt pÄ en riktigt bra elgrill.

Hur bra Àr en elgrill?

Den kan vara lika bra som en bra gasolgrill. I varje fall dÄ du vÀljer den bÀsta elgrill som marknaden har ett erbjuda just nu.

Kan man grilla med elgrill dÄ det regnar?

Det ska gÄ bra och sÀrskilt om du har ett lock sÄ att regnet inte kyler ner köttet som ligger pÄ gallret. En grill som Àr gjord för utomhusbruk ska klara av regn. Nu kan det förstÄs vara trevligt bÄde för grillen och för den som grillar att stÄ under nÄgon form av tak under grillningen. Det Àr aldrig att rekommendera att lÀmna prylar av metall i regn. Inte nÀr du anvÀnder dem och inte nÀr de förvaras mellan grilltillfÀllen.

Vilken elgrill Àr bÀst?

I dagslÀget Àr den bÀsta elgrillen nÄgon av modellerna som kommer frÄn Weber. Detta beror pÄ att de Àr gjorda för att fÄ upp vÀrmen som krÀvs för den goda smaken.

FÄr man anvÀnda elgrill dÄ det Àr eldningsförbud?

Det Àr ofta lagligt att grilla med elgrill dÄ det Àr eldningsförbud eftersom den hÀr grillen inte innebÀr att du gör upp en eld. Men trots detta Àr det viktigt att grilla pÄ rÀtt sÀtt med elgrillen dÄ det finns ökad risk för brand. VÀnd dig till din LÀnsstyrelse för att ta reda pÄ om du fÄr grilla med elgrill nÀr det Àr eldningsförbud.

Är det nyttigt med elgrill?

Elgrill Àr inte nyttigare eller onyttigare Àn annan form av grill. TÀnk pÄ att du mÄste grilla pÄ rÀtt sÀtt för att inte servera rÄtt kött som kan vara hÀlsovÄdligt.

Vad kan man grilla pÄ elgrill?

Du kan grilla precis samma saker som du grillar pÄ kol- eller gasolgrill. LÀgg kött, korv, kyckling och grönsaker pÄ elgrillen och njut av mÄltiden!

Kan man anvÀnda elgrill inomhus?

I praktiken gÄr det bra men elgrillen har ocksÄ viss rökutveckling som du mÄste beakta. Om du anvÀnder den inomhus mÄste du ha god ventilation. En bordsgrill som gÄr pÄ el kan du till exempel stÀlla nÀra köksflÀkten för att undvika lukt av os som sprider sig i hela hemmet.

Varför ska jag anvÀnda elgrill?

För att inte störa grannar och för att det Àr smidigt och enkelt. Dessutom kan elgrillen vara ett alternativ dÄ du till exempel vill grilla inomhus eller pÄ en balkong som Àr totalt inglasad och som inte lÀmpar sig för en kolgrill.

Kan man ha folie pÄ elgrill?

Det gÄr att anvÀnda folie pÄ elgrill och en del rekommenderar att göra detta dÄ det inte finns nÄgot lock. Det gÄr att lÀgga folie över köttet för att hÄlla vÀrmen. Detta kan fungera om du inte har köpt en modell med gott vindskydd. BÀsta vindskyddet Àr utan tvivel ett lock.

FÄr jag anvÀnda elgrillen pÄ min balkong?

Det finns ingen allmÀn lag som förbjuder elgrillar pÄ balkonger. Men det kan vara sÄ att din bostadsrÀttförening eller hyresförening har egna regler för detta. Det mÄste du ta reda pÄ innan du köper din elgrill för balkongbruk!

lovblas rod

BÀsta LövblÄsen

Trött pÄ att kratta löv och annat vÀxtavfall? Spana in vÄrt test av lövblÄsare och spara mÀngder med tid! 

kompostkvarn 1

BĂ€sta Kompostkvarnen

Slipp alla turer till Ätervinningsstationen, gör en insats för miljön och skapa den bÀsta kompostjorden till din trÀdgÄrd. Spana in vÄrt test av de bÀsta kompostkvarnarna!