Bästa Excenterslipmaskinen » 4 produkter i test

Excenterslipmaskin

Slipa jämnt och snyggt utan att slita på kroppen med en excenterslipmaskin bäst i test som ger dig de funktioner du har störst behov av.

För att hitta rätt excenterslipmaskin kan du gå på bäst i test som visar dig hur de främsta slipmaskinerna fungerar och vilka fördelar de har. Det är också att rekommendera att du tänker igenom vilka behov du har för dina slipjobb. Läs vidare om excenterslipmaskiner som utsetts som bäst i test!

1. Makita BO5041

När du vill ha en prisvärd excenterslipmaskin är Makita BO5041 ett bra val. Den här maskinen omnämns ofta av både proffs och amatörer som ska slipa bord och andra plana ytor. Maskinen ger dig olika lägen för hastighet och har ett handtag som ger ett bra grepp.

Makita kan rekommenderas till den som jobbar professionellt med trä såväl som till hobbyentusiasten. Med ett smart upplägg kan du anpassa hastigheten efter det material som ska slipas. Handtaget är ergonomiskt och gör det lätt att kontrollera slipningen så att den blir stadig och säker.

Minimalt med vibrationer är också viktigt för komforten. Det här gör det möjligt att jobba med excenterslipen under längre stunder utan att slita på hand och arm. Slipen kan också användas för polering på låg hastighet. Att det går att justera det främre handtaget är bra när du vill komma åt i hörn på ett enklare sätt.

Kan även användas för polering Ergonomiska handtag
Makita BO5041

2. Dewalt DWE6423

Det här är en excenterslipmaskin som vinner bäst i test av experter och som får höga betyg av användare. Maskinen har en kompakt form vilket innebär att du kommer riktigt nära då du ska slipa. Det kan vara en stor fördel både för din ergonomi och för slutresultatet av slipningen.

Excenterslipmaskinen Dewalt DWE6423 har också en design med motvikt för att reducera vibrationer. Det gör det lättare att jobba lite längre med maskinen utan att bli trött. Maskinen är också utformad för att skyddas mot damm under slipning. Det gör att den kan hålla längre.

Mindre vibrationer Smart form för dammskydd
Dewalt DWE6423

3. Bosch GEX 125–150 AVE

Användare säger saker som att Bosch GEX 125–150 AVE ger ett stort värde för pengarna. Det här är en välgjord excenterslipmaskin som ger dig tillgång till olika hastigheter. Det bekväma handtaget är också något som noteras och som har lett till att just denna maskin får höga betyg.

Det här är ett verktyg som kan fungera lika bra för dig som jobbar dagligen med slipning och för dig som vill ta hand om projekt hemma. Den fungerar bra för uppdrag som att slipa ner en dörr och att få ordning på trä-däcket i trädgården. Det finns också de som använder denna excenterslipmaskin för att slipa golv med.

Väger endast 2,4 kg Inte för den professionella 
Bosch GEX 125–150 AVE

4. Bosch Compact PEX 400 AE

En excenterslipmaskin som ofta dyker upp som en av de bästa i tester är Bosch Compact PEX 400 AE. Precis som namnet avslöjar är det här en slipmaskin med en kompakt design. Det gör att den är enkel att hantera och komma åt med.

Slipen ger goda resultat och kan också användas för polering på lägre hastighet. Det finns inbyggd dammuppsugning. Den ser till att damm som drivs upp vid slipningen genast sugs in i microfilterboxen som kommer med.

Anti-vibrationssystem Liten och kompakt som kan ses som något negativt
Bosch Compact PEX 400 AE

Så är Excenterslipmaskiner utvalda

Alla modeller har testats på samma sorts trämaterial med samma behov av slipning för att kunna göra en bra jämförelse både på resultat och effektivitet att bli klar tidsmässigt. Materialet som valdes ut var i behov av mycket slipning för att testpersonerna skulle använda produkterna tillräckligt lång tid för att bedöma vibrationer, ljudnivå och ergonomi. Testpersonerna har bestått av både amatörer och proffs inom bygg och renovering.

Testerna för att hitta bästa excenterslipmaskinen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att det är enkelt att använda produkten
 • Kvalitet
 • Prestanda
 • Hastighetsjustering
 • Effektivitet – hur snabbt man kan jobba och bli klar
 • Vibrationer
 • Ljudnivå
 • Vikt
 • Uppsamling av damm
 • God ergonomi
 • Resultatet
 • Om modellen även går att använda för polering

 

Excenterslipmaskin – Guide

Det finns flera tillfällen då det kan vara bra att ha tillgång till en väl fungerande excenterslipmaskin. Den slipar fint och lätt och kommer åt på ett sätt som större slipmaskiner inte gör. 

Du kan använda en excenterslipmaskin för att:

 • Få bort lack och färg från trämöbler
 • Slipa golv
 • Slipa utomhusmöbler
 • Fräscha upp trä-däck
 • Ta hand om finsnickerier

Med så stor flexibilitet vad gäller användning är det här ett verktyg för proffs såväl som för amatörer. Men det gäller förstås att välja rätt och här kan du tänka på flera viktiga punkter som kommer att påverka vilken excenterslipmaskin som blir bäst för dig.

Ekonomi

Vi kan inte komma runt det där med ekonomi. Några av de excenterslipmaskiner som rankas som bäst i test är väldigt dyra. I vissa fall är det bara försvarbart att investera så stora pengar i en slipmaskin om du jobbar professionellt med den.

Börja med att bestämma hur mycket du kan tänka dig att lägga på din slipmaskin. Därefter kan du se på vilka modeller inom din budget som har fått bäst betyg online. Det finns budgetmodeller som är mycket bra och som till och med föredras av de som jobbar med snickerier professionellt.

Hur ska din excenterslipmaskin användas?

Det är också viktigt att vara helt på det klara med hur en excenterslipmaskin ska användas. Det finns modeller som är bäst på att avverka medan andra är särskilt framtagna för att klara finslipningen på bästa möjliga vis.

Dessutom kan du hitta excenterslipmaskiner som är allsidiga och lika bra på avverkning som på finslipning. Om du vet att du behöver polera ska du kontrollera om slipen kan användas i detta syfte så att du inte måste byta maskin under arbetets gång.

Med tanke på strömtillgång

En annan sak som kan vara bra att tänka på när du ska välja en excenterslip är om den fungerar med sladd i väggen eller med batterier. Det finns också maskiner som fungerar både med sladd och med batteri. Det här kan bli viktigt om du måste jobba på en plats där du helt enkelt inte kommer åt något vägguttag på ett säkert och bra sätt.

Men det är viktigt att komma ihåg att batteridrivna maskiner kan innebära mycket mindre kraft. Och så ska du ta en titt på hur länge batterierna kommer att hålla. Det kan ju bli problematiskt att stå utan laddade batterier mitt ute i skogen när du är långt från färdig!

Din personliga komfort

Du ska heller inte glömma bort att det kan bli tungt att jobba med en slipmaskin som inte är gjord med tanke på ergonomi. Ta en titt på saker som:

Handtag – Finns det ett eller fler som ger fler möjlighet till bra grepp? Är handtagen bekväma att hålla i eller kan de bli halkiga för de är för plastiga?

Vibrationer – Vibrationer är svåra att komma undan. Men de bästa excenterslipmaskinerna är gjorda för att minska på vibrationen. Det gör att du kan jobba lite längre med maskinen utan att få ont i kroppen.

Ljudnivå – Ljudnivån är också något att undersöka. Många gånger kan det vara så att du behöver hörselskydd även om ljudnivån är ganska låg. En längre stund med ett ständigt vinande kan vara jobbigt även om ljudvolymen är låg.

Effekten – Tänk också på maskinens effekt. Om du upplever att den inte slipar på ett effektivt sätt kanske du omedvetet försöker kompensera för detta genom att trycka på. Det kan bli väldigt jobbigt och leda till att du sliter på händer, armar och rygg.

Vanliga frågor om Bandslip

Vad är excenterslipmaskin?

Det är en slipmaskin med rund slipplatta som slipar med ett oscillerande rörelsemönster främst för finslipning på trämaterial.

Vilken excenterslip är bäst?

Vilken som är bäst beror mycket på hur du har tänkt att använda excenterslipen. Ska den användas flitigt under längre pass är en nätdriven att föredra framför en batteridriven samt att slipen bör vara ergonomisk. Ska den användas mycket utomhus kanske det inte är så viktigt med dammupptagning.

Är det någon skillnad på en batteridriven eller nätdriven excenterslipmaskin?

Det brukar generellt vara bättre kraft i de nätdrivna slipmaskinerna och du slipper avbryta arbetet för att du måste ha ladda batterierna. Fördelen med batteridrivna excenterslipmaskiner är att de ger mycket mer frihet att röra sig och vad gäller placeringen för arbetet.

Vad är skillnaden på en excenterslipmaskin och en bandslip?

En excenterslipmaskin används mer för finslipning när det behövs en snygg finish medan en bandslip är för grovslipning.

Betyg på testguiden:

3.5/5 - (2 votes)