Oavsett om du ska anlägga rabatter eller trädgårdsland eller om du ska plantera buskar och träd så är en bra spade ett måste. En spade med bra funktion och ergonomi gör arbetet både enklare och roligare och minskar risken för skador och ryggproblem. Men det finns många spadar att välja på och frågan är vilken man ska välja? Vi har gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka spadar som egentligen är bäst.

Gardena Nature Line Spetsig: ✅ Bästa val

Gardena Nature Line Spetsig

 • Bästa val av GardenHome.se 

Gardena är ett tyskt företag som är väl etablerat på den svenska marknaden och kända för att erbjuda bra produkter av hög kvalitet. Och den här spaden är inget undantag. Det här är en populär spade som många har i sin trädgård och efter att ha testat den är vi beredda att hålla med om att den är riktigt bra. Spaden har dessutom en garantitid på 10 år så det är ju ett bevis på att det här är en spade av hög kvalitet.

Med spaden Nature Line Spetsig från Gardena kan du både gräva, luckra upp och flytta tung jord. Spaden är riktigt vass vilket gör att du lätt skär genom jorden.

Det högkvalitativa bladet är tillverkat av härdat stål och skaftet är gjort av miljöcertifierad ask. Handtaget är ergonomiskt utformat och rymmer även dig med stora händer. 

Spaden har ett smart räfflat fotstöd som ger ett riktigt bra grepp när du gräver. Det är minimal risk för att du ska halka eller skada dig.

Det här är en riktigt bra spade för dig som vill ha en högkvalitativ spade som verkligen gör sitt jobb på ett effektivt sätt. Dessutom är det faktiskt riktigt prisvärd.

Egenskaper:

 • Ergonomiskt utformad
 • Starkt och vasst blad i härdat stål
 • Räfflat fotstöd för bästa grepp
 • Säker att använda
 • Hög kvalitet med 10 års garanti

Fiskars 2430 Spetsig: ✅ Bästa Premium

Fiskars 2430

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Även Fiskars är ju kända för att erbjuda högkvalitativa produkter både när det handlar om funktion och design. Fiskars har funnits i flera decennier och de arbetar hela tiden med att förbättra sina produkter för ökad ergonomi och kvalitet. Det här är en spade med ett ovanligt långt blad vilket gör att du kan gräva extra djupt med den, perfekt när du exempelvis ska dränera eller av någon annan anledning behöver en rejäl spade för mer omfattande grävarbeten. Spaden är även utmärkt för att gräva i trädgårdslandet och vända jord med.

Bladet är tillverkat av hållbart stål och skaftet är gjort av lackat trä. Handtaget som är gjort av plast är väldigt bekvämt och ergonomiskt att använda.

Det här är en spade som du garanterat kommer bli nöjd med och som du kommer kunna använda i många år framöver.

Egenskaper:

 • Extra långt blad, 280 mm
 • Anpassad för att gräva djupt
 • Hållbart blad i stål
 • Ergonomiskt handtag
 • 104,5 cm lång

GERBER 1014048: ✅ Bästa Professionella

GERBER 1014048

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Det här är en vikbar spade som därmed lätt kan stuvas undan i ditt förråd om du har ont om plats. Den är också en utmärkt spade för sommarstugan, husbilen eller personbilen. Den är perfekt att ha med sig i bilen om du skulle råka bli insnöad någonstans och behöver skotta bort snön runt däcken för att kunna köra iväg. Eller om du plötsligt fastnar med bilen på en hal fläck och behöver en spade för att kunna sprida ut sand med. I dessa situationer kan en spade verkligen vara guld värd. För dig som brukar åka på campingsemester kan också en vikbar spade komma till stor användning och är smidig att packa med sig.

Ett stort plus är att du även får med en smidig och snygg förvaringsväska som gör transport och förvaring smidig och du slipper vassa kanter som sticker ut. 

Den här smidiga spaden får du för ca 150 kr och vi kan varmt rekommendera den för dig som vill ha en liten, smidig och vikbar spade. Den är väl värd sitt pris eftersom den kan underlätta för dig i många situationer.

Egenskaper:

 • Vikbar spade
 • Liten och behändig
 • Perfekt att förvara i bilen
 • Förvaringsväska medfölje

Vem behöver en spade?

Oavsett om du har en liten eller stor trädgård så behöver du ha en spade. Det kommer alltid att komma tillfällen då du behöver gräva, vända jord, plantera någon buske eller fixa till något annat i din trädgård.

Hur testade vi spadarna?

Vi har testat 10 olika spadar inom olika prisklasser och därefter har vi valt ut ett antal vinnare. Vi har testat dem alla utifrån olika kriterier. Vi mätte hur mycket jord som rymdes i ett spadtag och testade även spadarnas funktion, effektivitet och säkerhet. Design och prisbild togs också med i resultatet.

Vad ska jag tänka på då jag ska köpa en spade?

Det är ofta många olika typer av jobb som ska göras i en trädgård. Buskar och träd som ska planteras och perenner som ska flyttas är bara några exempel. Det kan vara ett ganska ansträngande jobb och då gäller det att ha en bra spade som underlättar arbetet.

När det kommer till grävspadar finns det framförallt två olika typer, de med spetsigt blad och de med rakt blad. Båda varianterna har sina fördelar och olika användningsområden. Det finns även en tredje variant som har ett runt blad och kan ses som en mer allroundspade för dig med en liten trädgård och som inte brukar gräva speciellt ofta.

Vilken typ av spade du ska köpa beror alltså på vad du ska använda den till. Många gånger kan det vara praktiskt att ha båda varianterna av spadar. Ska du anlägga rabatter och trädgårdsland med raka kanter är en spade med rak kant att föredra då du ska gräva kanterna. Däremot är spaden med spetsigt blad perfekt att sedan luckra upp jorden med. Den spetsiga spaden är alltid bäst vid tyngre grävjobb. 

En spade ska också vara fasad på rätt sätt på bladet, nämligen framifrån och bakåt. Då kommer du ner mycket djupare i jorden då du trycker på med foten.

Spadens handtag ska vara bekvämt att hålla i och ergonomiskt utformat. Handtaget får inte vara för litet så din hand inte får plats ordentligt. Annars finns risk för skavsår. 

Spadens längd och vikt

Spadens längd är viktig så att den är anpassad för just din kroppslängd. Om du har en för lång eller för kort spade belastar du ryggen i onödan vilket kan ge problem. Ett bra riktmärke att gå efter är att spadens totala längd då den står med bladspetsen på marken ska nå upp till din armbåge då du har armen böjd.

Förr var alla spadar väldigt tunga men numera finns spadar i olika typer av material som är mycket lättare vilket gör att du inte måste vara jättestark för att orka gräva med en spade. Dock kan man fortfarande behöva en tyngre spade för de allra tuffaste jobben för att spaden ska klara av jobbet. Men till de flesta trädgårdsarbeten är en lättare spade alldeles utmärkt.

Tänk på arbetsställningen!

Slutligen är det viktigt att du har rätt arbetsställning då du arbetar med din spade. Belasta aldrig ryggen mer än nödvändigt utan se till att ha böjda knän så att du inte behöver böja ryggen så mycket. Risken för ryggskott är tyvärr ganska stor vid just grävande eftersom många använder fel arbetsställning. Det är bra att värma upp kroppen lite innan grävandet och gärna stretcha!

Frågor och svar Spade

Varför ska man investera i en bra spade?

För den som behöver arbeta mycket i trädgården och som vill underlätta trädgårdssysslorna med redskap som håller länge bör investera i en bra spade. Det finns spadar för olika användningsområden för att underlätta varje arbetsmoment oavsett om det är att skyffla jord, gräva i grus eller andra uppgifter. Även om spadarna kan se likadana ut finns det en del skillnader i utformningen för varje tillfälle. Även storleken och tyngden på spaden kan spela roll för vad den ska användas till.

Vad är skillnaden på skyffel och spade?

En skyffel används för att skyffla, det vill säga förflytta, exempelvis jord eller grus från ett ställe till ett annat. En spade används mer för att gräva och eftersom ändamålet är olika är redskapen därför utformade på lite olika sätt.

När ska man använda spade med spetsigt blad och rakt blad?

Det finns främst två typer av spadar, de med spetsigt blad och rakt blad. En grävspade för att gräva hål har spetsigt blad och ett robust skaft för att kunna tränga ner i jorden lätt. Den andra typen med rakt blad, kanthuggare, kan användas för lättare grävning men är främst till för att fixa snygga kanter runt exempelvis rabatter och gräsmatta.

Vad är rätt längd och tyngd på en spade?

En tung spade kan hjälpa till att lättare kunna tränga ner i jorden men samtidigt kan det belasta ryggen. Spadens längd behöver också vara i relation till användarens längd där en lagom lång spade bör sluta vid den nedre delen av bröstbenet.

Vilken spade är bäst?

För att hitta bästa spaden behöver man först veta vad den ska användas till för att få rätt utformning på bladet med rak eller spetsig kant. De flesta som har trädgård kan behöva flera spadar för olika användningsområden. För den som ska gräva mycket eller ofta kan det vara bra att välja en spade med ergonomiskt handtag som gör grävandet lättare och bekvämare.

Vilken är den bästa allroundspaden?

För den som inte ska arbeta så mycket i trädgården och bara behöver en spade ibland vill kanske investera i en allroundspade i stället för att ha flera olika. En kompromiss mellan den spetsiga spaden för grävning och den med rak kant för att göra snygga kanter är att satsa på en spade med ett rundat blad.

Hur gräver jag bäst för att spara på ryggen?

Problem med ryggen eller ryggskott beror ofta på fel arbetsställning. När man gräver finns det några saker att tänka på för att inte belasta ryggen i onödan. Det är viktigt att jobba med böjda knän samtidigt som man inte böjer ryggen för mycket. Helt enkelt låta benmusklerna jobba mer. Just kombinationen av att böja ryggen samtidigt som man vrider ryggen är en vanlig orsak till ryggproblem. Inför grävandet kan det också vara bra att värma upp ryggen och ryggmusklerna med lite enkla rörelser och stretching.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (7 votes)