Oavsett om du ska anlÀgga rabatter eller trÀdgÄrdsland eller om du ska plantera buskar och trÀd sÄ Àr en bra spade ett mÄste. En spade med bra funktion och ergonomi gör arbetet bÄde enklare och roligare och minskar risken för skador och ryggproblem. Men det finns mÄnga spadar att vÀlja pÄ och frÄgan Àr vilken man ska vÀlja? Vi har gjort ett utförligt test för att ta reda pÄ vilka spadar som egentligen Àr bÀst.

Gardena Nature Line Spetsig: ✅ BĂ€sta val

Gardena Nature Line Spetsig

 • BĂ€sta val av GardenHome.se 

Gardena Àr ett tyskt företag som Àr vÀl etablerat pÄ den svenska marknaden och kÀnda för att erbjuda bra produkter av hög kvalitet. Och den hÀr spaden Àr inget undantag. Det hÀr Àr en populÀr spade som mÄnga har i sin trÀdgÄrd och efter att ha testat den Àr vi beredda att hÄlla med om att den Àr riktigt bra. Spaden har dessutom en garantitid pÄ 10 Är sÄ det Àr ju ett bevis pÄ att det hÀr Àr en spade av hög kvalitet.

Med spaden Nature Line Spetsig frÄn Gardena kan du bÄde grÀva, luckra upp och flytta tung jord. Spaden Àr riktigt vass vilket gör att du lÀtt skÀr genom jorden.

Det högkvalitativa bladet Àr tillverkat av hÀrdat stÄl och skaftet Àr gjort av miljöcertifierad ask. Handtaget Àr ergonomiskt utformat och rymmer Àven dig med stora hÀnder. 

Spaden har ett smart rÀfflat fotstöd som ger ett riktigt bra grepp nÀr du grÀver. Det Àr minimal risk för att du ska halka eller skada dig.

Det hÀr Àr en riktigt bra spade för dig som vill ha en högkvalitativ spade som verkligen gör sitt jobb pÄ ett effektivt sÀtt. Dessutom Àr det faktiskt riktigt prisvÀrd.

Egenskaper:

 • Ergonomiskt utformad
 • Starkt och vasst blad i hĂ€rdat stĂ„l
 • RĂ€fflat fotstöd för bĂ€sta grepp
 • SĂ€ker att anvĂ€nda
 • Hög kvalitet med 10 Ă„rs garanti

Fiskars 2430 Spetsig: ✅ BĂ€sta Premium

Fiskars 2430

 • BĂ€sta premium av GardenHome.se 

Även Fiskars Ă€r ju kĂ€nda för att erbjuda högkvalitativa produkter bĂ„de nĂ€r det handlar om funktion och design. Fiskars har funnits i flera decennier och de arbetar hela tiden med att förbĂ€ttra sina produkter för ökad ergonomi och kvalitet. Det hĂ€r Ă€r en spade med ett ovanligt lĂ„ngt blad vilket gör att du kan grĂ€va extra djupt med den, perfekt nĂ€r du exempelvis ska drĂ€nera eller av nĂ„gon annan anledning behöver en rejĂ€l spade för mer omfattande grĂ€varbeten. Spaden Ă€r Ă€ven utmĂ€rkt för att grĂ€va i trĂ€dgĂ„rdslandet och vĂ€nda jord med.

Bladet Àr tillverkat av hÄllbart stÄl och skaftet Àr gjort av lackat trÀ. Handtaget som Àr gjort av plast Àr vÀldigt bekvÀmt och ergonomiskt att anvÀnda.

Det hÀr Àr en spade som du garanterat kommer bli nöjd med och som du kommer kunna anvÀnda i mÄnga Är framöver.

Egenskaper:

 • Extra lĂ„ngt blad, 280 mm
 • Anpassad för att grĂ€va djupt
 • HĂ„llbart blad i stĂ„l
 • Ergonomiskt handtag
 • 104,5 cm lĂ„ng

Topex Vikbar Spade: ✅ BĂ€sta Professionella

Spade-Topex-Vikbar-Spade

 • BĂ€sta professionella av GardenHome.se 

Det hÀr Àr en vikbar spade som dÀrmed lÀtt kan stuvas undan i ditt förrÄd om du har ont om plats. Den Àr ocksÄ en utmÀrkt spade för sommarstugan, husbilen eller personbilen. Den Àr perfekt att ha med sig i bilen om du skulle rÄka bli insnöad nÄgonstans och behöver skotta bort snön runt dÀcken för att kunna köra ivÀg. Eller om du plötsligt fastnar med bilen pÄ en hal flÀck och behöver en spade för att kunna sprida ut sand med. I dessa situationer kan en spade verkligen vara guld vÀrd. För dig som brukar Äka pÄ campingsemester kan ocksÄ en vikbar spade komma till stor anvÀndning och Àr smidig att packa med sig.

Ett stort plus Àr att du Àven fÄr med en smidig och snygg förvaringsvÀska som gör transport och förvaring smidig och du slipper vassa kanter som sticker ut. 

Den hÀr smidiga spaden fÄr du för ca 150 kr och vi kan varmt rekommendera den för dig som vill ha en liten, smidig och vikbar spade. Den Àr vÀl vÀrd sitt pris eftersom den kan underlÀtta för dig i mÄnga situationer.

Egenskaper:

 • Vikbar spade
 • Liten och behĂ€ndig
 • Perfekt att förvara i bilen
 • FörvaringsvĂ€ska medfölje

Wolf-Garten GrĂ€vspade ASP-D: ✅ BĂ€sta Extra

Spade-Wolf-Garten-Gravspade-ASP-D

 • BĂ€sta professionella av GardenHome.se 

För dig som Àr lite lÀngre kan mÄnga spadar upplevas för korta vilket ocksÄ kan slita ordentligt pÄ ryggen om du ska grÀva mycket. Wolf-Garten GrÀvspade ASP-D Àr en extra lÄng grÀvspade för dig som Àr i behov av det. Den Àr dessutom av hög kvalitet och mycket ergonomiskt utformad.

Den hÀr spaden hanterar Àven riktigt tuffa underlag sÄ den Àr utmÀrkt att anvÀnda Àven för de mest hÄrda och kompakta jordar. Bladet Àr tillverkat av ett speciellt borrstÄl som gör spaden extremt hÄllbar. Den har en vÀldigt hög brottgrÀns vilket betyder att stÄlet tÄl mycket hög belastning innan det gÄr av.

Spaden Àr hela 123 cm lÄng och tack vare att den har en vÀldigt bred kant upptill pÄ bladet fÄr du ett bra och fast grepp med foten. Du slipper riskera att halka och kan trycka pÄ med mycket kraft nÀr du grÀver.

För dig som Àr lite lÀngre och behöver en bra spade för att grÀva och förflytta jord sÄ kan vi verkligen rekommendera den hÀr högkvalitativa spaden frÄn Wolf-Garten.

Egenskaper:

 • Extra lĂ„ng, 123 cm
 • Hög brottgrĂ€ns
 • Bra grepp för foten
 • Ergonomiskt utformad

Vem behöver en spade?

Oavsett om du har en liten eller stor trÀdgÄrd sÄ behöver du ha en spade. Det kommer alltid att komma tillfÀllen dÄ du behöver grÀva, vÀnda jord, plantera nÄgon buske eller fixa till nÄgot annat i din trÀdgÄrd.

Hur testade vi spadarna?

Vi har testat 10 olika spadar inom olika prisklasser och dÀrefter har vi valt ut ett antal vinnare. Vi har testat dem alla utifrÄn olika kriterier. Vi mÀtte hur mycket jord som rymdes i ett spadtag och testade Àven spadarnas funktion, effektivitet och sÀkerhet. Design och prisbild togs ocksÄ med i resultatet.

Vad ska jag tÀnka pÄ dÄ jag ska köpa en spade?

Det Àr ofta mÄnga olika typer av jobb som ska göras i en trÀdgÄrd. Buskar och trÀd som ska planteras och perenner som ska flyttas Àr bara nÄgra exempel. Det kan vara ett ganska anstrÀngande jobb och dÄ gÀller det att ha en bra spade som underlÀttar arbetet.

NÀr det kommer till grÀvspadar finns det framförallt tvÄ olika typer, de med spetsigt blad och de med rakt blad. BÄda varianterna har sina fördelar och olika anvÀndningsomrÄden. Det finns Àven en tredje variant som har ett runt blad och kan ses som en mer allroundspade för dig med en liten trÀdgÄrd och som inte brukar grÀva speciellt ofta.

Vilken typ av spade du ska köpa beror alltsĂ„ pĂ„ vad du ska anvĂ€nda den till. MĂ„nga gĂ„nger kan det vara praktiskt att ha bĂ„da varianterna av spadar. Ska du anlĂ€gga rabatter och trĂ€dgĂ„rdsland med raka kanter Ă€r en spade med rak kant att föredra dĂ„ du ska grĂ€va kanterna. DĂ€remot Ă€r spaden med spetsigt blad perfekt att sedan luckra upp jorden med. Den spetsiga spaden Ă€r alltid bĂ€st vid tyngre grĂ€vjobb. 

En spade ska ocksÄ vara fasad pÄ rÀtt sÀtt pÄ bladet, nÀmligen framifrÄn och bakÄt. DÄ kommer du ner mycket djupare i jorden dÄ du trycker pÄ med foten.

Spadens handtag ska vara bekvĂ€mt att hĂ„lla i och ergonomiskt utformat. Handtaget fĂ„r inte vara för litet sĂ„ din hand inte fĂ„r plats ordentligt. Annars finns risk för skavsĂ„r. 

Spadens lÀngd och vikt

Spadens lÀngd Àr viktig sÄ att den Àr anpassad för just din kroppslÀngd. Om du har en för lÄng eller för kort spade belastar du ryggen i onödan vilket kan ge problem. Ett bra riktmÀrke att gÄ efter Àr att spadens totala lÀngd dÄ den stÄr med bladspetsen pÄ marken ska nÄ upp till din armbÄge dÄ du har armen böjd.

Förr var alla spadar vÀldigt tunga men numera finns spadar i olika typer av material som Àr mycket lÀttare vilket gör att du inte mÄste vara jÀttestark för att orka grÀva med en spade. Dock kan man fortfarande behöva en tyngre spade för de allra tuffaste jobben för att spaden ska klara av jobbet. Men till de flesta trÀdgÄrdsarbeten Àr en lÀttare spade alldeles utmÀrkt.

TÀnk pÄ arbetsstÀllningen!

Slutligen Àr det viktigt att du har rÀtt arbetsstÀllning dÄ du arbetar med din spade. Belasta aldrig ryggen mer Àn nödvÀndigt utan se till att ha böjda knÀn sÄ att du inte behöver böja ryggen sÄ mycket. Risken för ryggskott Àr tyvÀrr ganska stor vid just grÀvande eftersom mÄnga anvÀnder fel arbetsstÀllning. Det Àr bra att vÀrma upp kroppen lite innan grÀvandet och gÀrna stretcha!

Betyg pÄ guiden: