Vi rekommenderar

Hitta rätt motorsåg för att såga enkelt och ergonomisk i alla väder och vind. Här är en köpguide med motorsågar som är bäst i test.

Det är inte bara professionella skogsarbetare som har behov av bra sågar. Om du har en tomt med träd och kraftiga buskar kan du behöva en motorsåg som gör det lätt att ansa och fälla. Dagens utbud av motorsågar är imponerande. Men det gör det också svårare att veta vad som kommer att tillfredsställa behoven.

Vi har sett närmre på motorsågar bäst i test som får tummen upp av experter och användare. Det här är trädgårdsredskap som du kan få stor nytta av. I Sverige finns det flera ledande motorsågsmärken men varje modell har sina egna unika finesser och egenskaper.

Eldriven eller bensindriven motorsåg?

Det här är en mycket vanlig fråga om motorsågar. Bensindrivna kommer med mer kraft men eldrivna ligger inte långt bakom. Om det är viktigt för dig med en såg som går tyst och som inte bidrar med bensinlukt är den eldrivna varianten ett bra val.

Då du köper motorsågen online får du tillgång både till bensindrivna och eldrivna modeller från samma märke. För skötsel av trädgård är den eldrivna varianten acceptabel. Om du vet att du måste jobba rätt så ofta med sågen och ta hand om större projekt kan den bensindrivna varianten vara att föredra.

1. Makita UC 3520A – Bäst i test Råd & Rön!

Makita UC 3520A

 • Bäst i test Råd & Rön 2013
 • 3,5 stjärnor Amazon UK
 • Omnämnd i flera svenska tester online
Bästa priset - Gardenstore.se

Om du hittar den här motorsågen ska du knipa den! Makita UC 3520A har blivit mycket populär världen över och är därför ofta utsåld i butiker. Redan 2013 landade den här sågen på första plats i Råd & Röns test. Trots att det sedan dess har kommit nya modeller är Makita UC fortfarande bland de främsta.

Det här är en motorsåg som har utvecklats med målet om att ge enkel användning och enkelt underhåll. Den har till exempel automatisk oljning. Det går att byta svärdblad och justera det utan verktyg.

Handtag har en mjuk form som är bekväm att greppa. Det får betydelse då du ska jobba en stund med sågen. Handtaget är också utformat för att göra det enklare att kontrollera maskinen. Makita UC 3520A är dubbelisolerad och eldriven. Det är ett behändigt verktyg som kan passa amatören alldeles perfekt.

Viktiga egenskaper

 • Väger 5,3 kg
 • Kommer med elsladd 5m lång
 • 240 volt
 • 1800 W
 • Svärdlängd 35 cm
 • Kommer med skydd för kedja
 • Batterierna är inte inkluderade
 • Ljudnivå 101,8 dB

Nackdelar med Makita UC 3520A

Batterierna kommer inte med sågen. Detta får du ordna själv med. Det finns de som menar att den här motorsågen är tung och att den vibrerar lite för mycket för delikatare uppdrag.

Här är en video från Ryssland som visar kraften i en Makita UC 3520A motorsåg:

2. Husqvarna 435 – Stor kraft med nätt design

Husqvarna 435

 • Fjärde plats Råd & Rön 2013
 • 3,5 stjärnor på Amazon USA

Bästa priset - Gardenstore.se

Det här är en bensindriven motorsåg som klarar lite tyngre jobb och tjockare träbitar som ska delas upp. Men tanke på den precision och kraft som du får med Husqvarna 435 är det imponerande hur lätt motorsågen är.

Motorn med högt varvantal klarar också av att jobba snabbt. Du kan bli klar med uppdrag på kort tid och det får kanske betydelse om du ska kapa många grenar eller fälla ett träd. Du kan fälla ett träd med hög precision och det är klart att det är viktigt för säkerhet såväl som för ergonomi.

Du kan jobba på ett bra tag med Husqvarna 435 eftersom modellen har god bränsleekonomi. Det här är en egenskap som har gett motorsågen ett rykte som en av de miljövänligaste som finns.

Med låg vibrationsnivå får du god ergonomi. Handtagen ger dig ett stadigt grepp. Det minskar risken för att du blir trött i händer och armar av att såga. Motorsågens pump och stoppreglage är utformat för enkel start med automatiskt ON-läge.

Viktiga egenskaper

 • Bensindriven
 • 1,6 W
 • Svärdlängd 33 cm
 • Väger 4,2 kg
 • Ljudnivå 114 dB
 • Automatiskt ON-läge

Nackdelar med Husqvarna 435

Det här är en motorsåg som låter! Det kan verka störande för grannar som inte liksom du har på sig hörselskydd.

Här är en videorecension av Husqvarna 435:

3. Bosch AKE 40-19 S – Klarar mer!

Bosch AKE 40-19 S

 • Tvåa i Råd & Rön test 2013!
 • 4 stjärnor Amazon UK
 • 4 stjärnor från Lawnmowerwizard.com
Bästa priset - Gardenstore.se

Med Bosch AKE 40-19 S får du riktigt fin balans. Det här är en elektrisk motorsåg som drivs med en motor på 1900 W vilket ger gott om kraft. För dig som tycker om att sköta trädgårdsarbetet själv och att hjälpa grannar kan det här bli en riktigt god vän.

Med en smart design kan Bosch AKE 40-19 S vara det enda du behöver för att fälla träd och kapa grenar under många år framöver. Motorsågen sågar precist och snabbt. Oljningssystemet är automatiskt vilket säkrar att maskinen alltid är oljad och redo för användning.

Liksom andra Bosch motorsågar har AKE 40-19 S modellen ett SDS-system. Det här är ett system som går ut på att reducera behovet av verktyg. Det gör det lätt att sätta ihop sågen och att underhålla den.

Det ska också nämnas att sågen stannar snabbt. Det är bra för säkerheten. Den har även ett säkerhetsljud som fungerar varnande. Maskinen väger 4,5 kg vilket kan ses som lätt i den här klassen. Det gör det lätt att bära och använda motorsågen.

Viktiga egenskaper

 • Vikt 4,5 kg
 • Svärdlängd 40 cm
 • SDS-system
 • Klarar tuffare uppdrag
 • Kedja av krom
 • Ljudnivå 103 dB

Nackdelar med Bosch AKE 40-19 S

En elektrisk motorsåg har sina begränsningar vad gäller mobilitet. Dessutom är det tunna plastöverdraget lätt att skada.

Här är en video som visar Bosch AKE 40-19 S i bruk:

Guide – Frågor du ska ställa om motorsågar

Ju mer du förstår om motorsågar, ju lättare blir det för dig att välja. Därmed inte sagt att du måste bli expert på detta trädgårdsverktyg för att hitta rätt. Här är några av de viktigaste frågorna att ställa innan du bestämmer dig för modell.

Hur stark motorsåg behöver man?

Motorsågen måste klara av de uppdrag som du kommer att ta på dig. Om det handlar om tufft virke och större träd regelbundet bör du satsa på en bensindriven motorsåg med maximal motorkapacitet. Mindre hemmajobb kan du utföra med de vanliga elektriska sågarna.

Vad används motorsågen till?

Med en motorsåg kan du fälla träd. Du kan kapa grenar och dela upp virke som ska användas som ved. Du kan också utföra snickeriarbeten som kräver mer kraft än vad den handjagade sågen har att erbjuda.

När ska man byta svärd på motorsågen?

När du har bytt kedja 3 till 4 gånger kan det vara läge att byta svärd. Men det här beror på modell. Det finns varianter där du inte behöver byta svärd förrän du är inne på din 45:e kedja!

Vad ska en motorsåg väga?

Du får räkna med omkring 4 kg och mer. Bensindrivna motorsågar kommer att väga mer då du häller på bensin, glöm inte det!

Såga säkert!

En motorsåg kan bli ett farligt redskap då den används på fel sätt. Varje år förolyckas folk som jobbar med att såga. Det beror många gånger på att de inte skyddar sig mot flis som flyger tillräckligt väl.

Du får fälla träd på din tomt utan tillstånd. Men det betyder inte att du ska göra det utan att först lära dig hur. Om du skadar andras egendom eller andra människor för att du inte kan säkerhetstänket omkring arbetet med motorsågen blir det trist.

Ska du ta motorsågskörkort?

Ett motorsågskörkort är inte dumt. Det gör att du lär dig precis hur du ska hantera motorsågen på rätt sätt. När du har ett motorsågskörkort får du även såga på andras tomter. Du kan till och med ta betalt för detta.

Några viktiga punkter att beakta:

 • Innan du fäller träd måste du varna andra som finns omkring
 • När du fäller träd vid en väg eller där det finns elledningar ska du kontakta väg- och ledningsägare och varsla om detta
 • Du måste använda dig av skyddsutrustning då du sågar

Det är inte lag på att använda arbetskläder då du sågar med motorsåg. Men det är verkligen dumdristigt att låta bli. Många skador kan undvikas om du bara bär:

 • Stövlar eller skor med stålhättor gjorda för att ge sågskydd
 • Byxor för sågning (finns modeller som stannar kedjan på sågen vid kontakt)
 • Hörselskydd
 • Hjälm (träd kan falla över dig!)
 • Arbetshandskar
 • Visir för att skydda ögon

Ta hand om din motorsåg

För att få ut mer av din motorsåg ska du ta hand om den. Med gott underhåll blir även sågkraften bättre. Här är några punkter att tänka på för underhåll:

Kedjan

Sträck kedjan med jämna mellanrum. När du gör detta ska du följa instruktioner för justering av kedja noggrant. Olika modeller har olika metoder för att öppna och komma åt.

Luftfilter

Rengör filter då och då. Du kan använda en pensel för att få bort smuts. Filter av skumgummi kan sköljas av med vatten.

Sågsvärd

När du rengör motorsågen kan du passa på att vända på sågsvärdet. Du behöver inte byta svärd ofta. Men om du ser att sågningen inte längre blir jämn kan det vara dags.

Bränslefilter och slang

Ojämn gång kan också bero på smuts i bränslefiltret på den bensindrivna sågen. Byt detta filter då och då. Titta också på bränsleslangar. Om de är torra ska de bytas ut.

Kedjan

Kedjan kan slipas. Det gör du med fil. Fila tand för tand med rund- och trekantsfil. Ryttare filas bäst ner med en flatfil.

Källor

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi läst och använt som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

GardenHome.se

Vi har testat utvalda motorsågar på marknaden.

Råd & Rön

Råd & Rön utför tester som det går att lita på. I denna motorsågar bäst i test artikel har vi sett särskilt på deras test från 2013. De sågar som toppade det testet är fortsatt mångas favoriter.

Amazon USA och UK

Amazon är en fantastisk källa för användarrecensioner. Särskilt med tanke på att det går att kontrollera om den som yttrar sig också har köpt motorsågen. Vi har sett på kommentarer och hur många stjärnor det blev i genomsnitt för de utvalda modellerna.

Lawnmowerwizard.com

Det här är en mycket bra internationell sajt som testar trädgårdsredskap. Vi har tagit hänsyn till djupgående analyser av motorsågar och jämfört testresultaten med det som svenska branschfolk har att säga om samma modeller.

lovblas rod

Bästa Lövblåsen

Trött på att kratta löv och annat växtavfall? Spana in vårt test av lövblåsare och spara mängder med tid! 

kompostkvarn 1

Bästa Kompostkvarnen

Slipp alla turer till återvinningsstationen, gör en insats för miljön och skapa den bästa kompostjorden till din trädgård. Spana in vårt test av de bästa kompostkvarnarna!