Bästa Motorsågen » 3 produkter i test

Motorsag i skog

Hitta rätt motorsåg för att såga enkelt och ergonomisk i alla väder och vind. Här är en köpguide med motorsågar som är bäst i test.

Det är inte bara professionella skogsarbetare som har behov av bra sågar. Om du har en tomt med träd och kraftiga buskar kan du behöva en motorsåg som gör det lätt att ansa och fälla. Dagens utbud av motorsågar är imponerande. Men det gör det också svårare att veta vad som kommer att tillfredsställa behoven.

Vi har sett närmre på motorsågar bäst i test som får tummen upp av experter och användare. Det här är trädgårdsredskap som du kan få stor nytta av. I Sverige finns det flera ledande motorsågsmärken men varje modell har sina egna unika finesser och egenskaper.

1. Stihl MSA 170

2. M18 FCHS-121B Milwaukee Motorsåg

3. DCM565N Dewalt Motorsåg

 

Så är motorsågarna utvalda

Alla modeller har testats med testpersoner som har mycket som behöver sågas i sina trädgårdar eller inom skogsbruk. De testpersoner som har valts ut är både nybörjare och vana användare av motorsåg samt professionella skogsarbetare.

Testerna för att hitta bästa motorsågen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att den är enkel att använda och manövrera
 • Effekt
 • Svärdlängd
 • Vibrationer
 • Ergonomi
 • Ljudnivå
 • Säkerhet
 • Vikt

Motorsåg – Guide

Ju mer du förstår om motorsågar, ju lättare blir det för dig att välja. Därmed inte sagt att du måste bli expert på detta trädgårdsverktyg för att hitta rätt. Här är några av de viktigaste frågorna att ställa innan du bestämmer dig för modell.

Eldriven eller bensindriven motorsåg?

Det här är en mycket vanlig fråga om motorsågar. Bensindrivna kommer med mer kraft men eldrivna ligger inte långt bakom. Om det är viktigt för dig med en såg som går tyst och som inte bidrar med bensinlukt är den eldrivna varianten ett bra val.

Då du köper motorsågen online får du tillgång både till bensindrivna och eldrivna modeller från samma märke. För skötsel av trädgård är den eldrivna varianten acceptabel. Om du vet att du måste jobba rätt så ofta med sågen och ta hand om större projekt kan den bensindrivna varianten vara att föredra.

Hur stark motorsåg behöver man?

Motorsågen måste klara av de uppdrag som du kommer att ta på dig. Om det handlar om tufft virke och större träd regelbundet bör du satsa på en bensindriven motorsåg med maximal motorkapacitet. Mindre hemmajobb kan du utföra med de vanliga elektriska sågarna.

Vad används motorsågen till?

Med en motorsåg kan du fälla träd. Du kan kapa grenar och dela upp virke som ska användas som ved. Du kan också utföra snickeriarbeten som kräver mer kraft än vad den handjagade sågen har att erbjuda.

När ska man byta svärd på motorsågen?

När du har bytt kedja 3 till 4 gånger kan det vara läge att byta svärd. Men det här beror på modell. Det finns varianter där du inte behöver byta svärd förrän du är inne på din 45:e kedja!

Vad ska en motorsåg väga?

Du får räkna med omkring 4 kg och mer. Bensindrivna motorsågar kommer att väga mer då du häller på bensin, glöm inte det!

Såga säkert!

En motorsåg kan bli ett farligt redskap då den används på fel sätt. Varje år förolyckas folk som jobbar med att såga. Det beror många gånger på att de inte skyddar sig mot flis som flyger tillräckligt väl.

Du får fälla träd på din tomt utan tillstånd. Men det betyder inte att du ska göra det utan att först lära dig hur. Om du skadar andras egendom eller andra människor för att du inte kan säkerhetstänket omkring arbetet med motorsågen blir det trist.

Ska du ta motorsågskörkort?

Ett motorsågskörkort är inte dumt. Det gör att du lär dig precis hur du ska hantera motorsågen på rätt sätt. När du har ett motorsågskörkort får du även såga på andras tomter. Du kan till och med ta betalt för detta.

Några viktiga punkter att beakta:

 • Innan du fäller träd måste du varna andra som finns omkring
 • När du fäller träd vid en väg eller där det finns elledningar ska du kontakta väg- och ledningsägare och varsla om detta
 • Du måste använda dig av skyddsutrustning då du sågar

Det är inte lag på att använda arbetskläder då du sågar med motorsåg. Men det är verkligen dumdristigt att låta bli. Många skador kan undvikas om du bara bär:

 • Stövlar eller skor med stålhättor gjorda för att ge sågskydd
 • Byxor för sågning (finns modeller som stannar kedjan på sågen vid kontakt)
 • Hörselskydd
 • Hjälm (träd kan falla över dig!)
 • Arbetshandskar
 • Visir för att skydda ögon

Ta hand om din motorsåg

För att få ut mer av din motorsåg ska du ta hand om den. Med gott underhåll blir även sågkraften bättre. Här är några punkter att tänka på för underhåll:

Kedjan

Sträck kedjan med jämna mellanrum. När du gör detta ska du följa instruktioner för justering av kedja noggrant. Olika modeller har olika metoder för att öppna och komma åt.

Luftfilter

Rengör filter då och då. Du kan använda en pensel för att få bort smuts. Filter av skumgummi kan sköljas av med vatten.

Sågsvärd

När du rengör motorsågen kan du passa på att vända på sågsvärdet. Du behöver inte byta svärd ofta. Men om du ser att sågningen inte längre blir jämn kan det vara dags.

Bränslefilter och slang

Ojämn gång kan också bero på smuts i bränslefiltret på den bensindrivna sågen. Byt detta filter då och då. Titta också på bränsleslangar. Om de är torra ska de bytas ut.

Kedjan

Kedjan kan slipas. Det gör du med fil. Fila tand för tand med rund- och trekantsfil. Ryttare filas bäst ner med en flatfil.

Vanliga frågor om Motorsåg

Vilken motorsåg ska man välja?

Beroende på vilket behov man har av motorsågen kan olika modeller vara bäst. Om man har många och stora träd kan det behövas en kraftfullare motorsåg med längre svärd och bättre prestanda. För att kunna använda motorsågen längre stunder är en bensindriven eller en som går på ström att föredra. Är inte behovet lika stort kan det fungera bra med en mindre variant som är batteridriven.

Vilken storlek på motorsågen är bäst?

Behöver man en kraftfull motorsåg så väger dessa generellt mer eftersom motorn är tyngre. Det får man tänka på vid längre arbetspass för att orka hålla motorsågen för att hinna göra klart men även för att inte riskera skador. Rent ergonomiskt för kroppen är det inte bra att länge stå och arbeta med en tung maskin. Förutom tyngden ska motorsågen kännas bekväm att hålla och ligga stadigt och väl balanserad i handen samtidigt som det ska vara lätt att byta grepp.

Ska man välja en batteridriven eller bensindriven motorsåg?

För mindre jobb passar ofta en batteridriven motorsåg utmärkt och fördelarna är att de låter mindre och ger mindre vibrationer. De batteridrivna motorsågarna är mer miljövänliga än bensindrivna. Nackdelen är att man måste ha koll på batteriet så att den är tillräckligt fulladdad för att hinna göra klart arbetet. Bensindrivna motorsågar är bra för längre arbetspass och om det behövs en mer kraftfullare såg.

Vilken bensin ska användas till motorsåg?

En bensindriven motorsåg behöver rätt sorts bensin för att fungera optimalt. Vanligast är det miljövänliga alternativet alkylatbensin som brukar användas till tvåtaktsmotor.

Behöver man använda skyddsutrustning vid motorsågning?

Skyddskläder rekommenderas vid användning av motorsåg. Exempel på skyddsutrustning som är bra att använda är sågskyddsbyxor, sågskyddskängor, arbetshandskar, hörselskydd, hjälm och visir.

Hur underhåller man en motorsåg?

Regelbundet underhåll för en bensindriven motorsåg är viktigt för att den ska fungera optimalt under lång tid. Det som behövs göras är att smörja sågkedja, byta tändstift, filter och att fylla på med olja. Batteridrivna motorsågar behöver inte lika mycket underhåll. Det man då ska tänka på är att batteriet ska förvaras i rätt temperatur inomhus och att sågkedjan kan behöva smörjas.

Hur slipar man sågkedjan på motorsåg?

Det går att fila sågkedjans alla skär med en anpassad fil speciellt för denna typ av kedja. Det går också att använda en särskild motorsågsslip. Motorsågsslipmaskiner är praktiska på så sätt att det går enklare att slipa alla skär och att det går att ställa in storlek för olika typer av kedjor.

 

Betyg på testguiden:

2.9/5 - (7 votes)