Alla modeller har testats med testpersoner som har mycket som behöver sågas i sina trädgårdar eller inom skogsbruk. De testpersoner som har valts ut är både nybörjare och vana användare av motorsåg samt professionella skogsarbetare.

Testerna för att hitta bästa motorsågen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att den är enkel att använda och manövrera
 • Effekt
 • Svärdlängd
 • Vibrationer
 • Ergonomi
 • Ljudnivå
 • Säkerhet
 • Vikt

Vi rekommenderar

Hitta rätt motorsåg för att såga enkelt och ergonomisk i alla väder och vind. Här är en köpguide med motorsågar som är bäst i test.

Det är inte bara professionella skogsarbetare som har behov av bra sågar. Om du har en tomt med träd och kraftiga buskar kan du behöva en motorsåg som gör det lätt att ansa och fälla. Dagens utbud av motorsågar är imponerande. Men det gör det också svårare att veta vad som kommer att tillfredsställa behoven.

Vi har sett närmre på motorsågar bäst i test som får tummen upp av experter och användare. Det här är trädgårdsredskap som du kan få stor nytta av. I Sverige finns det flera ledande motorsågsmärken men varje modell har sina egna unika finesser och egenskaper.

Eldriven eller bensindriven motorsåg?

Det här är en mycket vanlig fråga om motorsågar. Bensindrivna kommer med mer kraft men eldrivna ligger inte långt bakom. Om det är viktigt för dig med en såg som går tyst och som inte bidrar med bensinlukt är den eldrivna varianten ett bra val.

Då du köper motorsågen online får du tillgång både till bensindrivna och eldrivna modeller från samma märke. För skötsel av trädgård är den eldrivna varianten acceptabel. Om du vet att du måste jobba rätt så ofta med sågen och ta hand om större projekt kan den bensindrivna varianten vara att föredra.

1. Stihl MSA 200 C-B – Bäst i test Råd & Rön!

Stihl MSA 200 C-B

 • Bäst i test Råd & Rön!
 • 3,5 stjärnor Amazon UK
 • Omnämnd i flera svenska tester
Bästa priset - Gardenstore.se

Det här är ett riktigt kraftpaket när det kommer till en batteridriven motorsåg! Med en bra effekt trots sina 36 V klarar den sågningen galant. Svärdet som är på 30 cm fungerar utmärkt på mindre trädstammar och grenar upp till en diameter på 20 cm. Sågen är dessutom utrustad med en 1/4″ PM3 sågkedja med låg vibration och kasttendens.

Motorsågen är det bästa miljövalet med sin EC-motor som är skonsam mot batteriet och ökar dess livslängd upp till 70% samtidigt som motorn hämtar ut upp till 55% mer effekt från batteriet. Ett bra miljöval är det också på grund av att oljeförbrukningen kan sänkas upp till 50% tack vare systemet STIHLs Ematic som ser till att kedjeoljan inte går till spillo vid kedjesmörjning.

Handtaget ligger säkert och bekvämt i handen med en mjuk greppmatta och driftreglaget kan enkelt låsas upp med en säkerhetsspärr på sidan. Ännu mer säkerhet kommer via det extra bromssystemet QuickStop Super (Q) som innebär att sågkedjan både stannar vid kraftiga kast och så fort bakre handtaget släpps.

Nackdelar med Stihl MSA 200 C-B

En nackdel när du köper denna motorsåg är ett det inte ingår något batteri eller någon laddare. Så det är något du måste komma ihåg att köpa till.

Viktiga egenskaper

Batteridriven Lithium-Ion PRO

36 V

Svärdlängd 30 cm

Väger 3,3 kg

Ljudnivå 95 dB

2. Husqvarna 435 – Stor kraft med nätt design

Husqvarna 435

 • Fjärde plats Råd & Rön 2013
 • 3,5 stjärnor på Amazon USA

Bästa priset - Gardenstore.se

Det här är en bensindriven motorsåg som klarar lite tyngre jobb och tjockare träbitar som ska delas upp. Men tanke på den precision och kraft som du får med Husqvarna 435 är det imponerande hur lätt motorsågen är.

Motorn med högt varvantal klarar också av att jobba snabbt. Du kan bli klar med uppdrag på kort tid och det får kanske betydelse om du ska kapa många grenar eller fälla ett träd. Du kan fälla ett träd med hög precision och det är klart att det är viktigt för säkerhet såväl som för ergonomi.

Du kan jobba på ett bra tag med Husqvarna 435 eftersom modellen har god bränsleekonomi. Det här är en egenskap som har gett motorsågen ett rykte som en av de miljövänligaste som finns.

Med låg vibrationsnivå får du god ergonomi. Handtagen ger dig ett stadigt grepp. Det minskar risken för att du blir trött i händer och armar av att såga. Motorsågens pump och stoppreglage är utformat för enkel start med automatiskt ON-läge.

Viktiga egenskaper

 • Bensindriven
 • 1,6 W
 • Svärdlängd 33 cm
 • Väger 4,2 kg
 • Ljudnivå 114 dB
 • Automatiskt ON-läge

Nackdelar med Husqvarna 435

Det här är en motorsåg som låter! Det kan verka störande för grannar som inte liksom du har på sig hörselskydd.

Här är en videorecension av Husqvarna 435:

3. Stiga SP 386

Stiga SP 386

 • X
Bästa priset - Gardenstore.se

Stiga SP 386 är en kraftfull bensinmotorsåg med låg vikt och som är mycket enkel att använda. Motoreffekten är på 1,6 kW och maskinen har en cylinder-kolv med ny teknik för en minskad bränsleförbrukning. Själva motorkroppen är av magnesium som ger bra tålighet och effektiv kylning. Motorsågen är utrustad med ett svärd som är 35 cm långt och en högkvalitativ kedja som har en kedjehastighet på upp till 22,8 m/s.

Det går enkelt och snabbt att utföra underhåll med många bra funktioner, bland annat genom ett snabbhandtag på luftfilterkåpan så den går att öppna enkelt utan verktyg. Det finns även en nivåmätare på bränsletanken och en spännyckel till kedjesträckaren under det bakre handtaget. För extra komfort är tändstiftsnyckeln placerad under det bakre handtaget.

Det finns bra säkerhet med ett bekvämt, ergonomiskt och halkfrittt grepp om både det främre och bakre handtaget. Det finns även en manuell kedjebroms som stoppar kedjan på 0,089 sekunder.

Nackdelar med Stiga SP 386

Ljudnivån på 115 dB för denna motorsåg kunde gärna varit lite lägre.

Viktiga egenskaper

Bensindriven

1,6 kW

Svärdlängd 35 cm

Väger 5,5 kg

Ljudnivå 115 dB

Guide – Frågor du ska ställa om motorsågar

Ju mer du förstår om motorsågar, ju lättare blir det för dig att välja. Därmed inte sagt att du måste bli expert på detta trädgårdsverktyg för att hitta rätt. Här är några av de viktigaste frågorna att ställa innan du bestämmer dig för modell.

Hur stark motorsåg behöver man?

Motorsågen måste klara av de uppdrag som du kommer att ta på dig. Om det handlar om tufft virke och större träd regelbundet bör du satsa på en bensindriven motorsåg med maximal motorkapacitet. Mindre hemmajobb kan du utföra med de vanliga elektriska sågarna.

Vad används motorsågen till?

Med en motorsåg kan du fälla träd. Du kan kapa grenar och dela upp virke som ska användas som ved. Du kan också utföra snickeriarbeten som kräver mer kraft än vad den handjagade sågen har att erbjuda.

När ska man byta svärd på motorsågen?

När du har bytt kedja 3 till 4 gånger kan det vara läge att byta svärd. Men det här beror på modell. Det finns varianter där du inte behöver byta svärd förrän du är inne på din 45:e kedja!

Vad ska en motorsåg väga?

Du får räkna med omkring 4 kg och mer. Bensindrivna motorsågar kommer att väga mer då du häller på bensin, glöm inte det!

Såga säkert!

En motorsåg kan bli ett farligt redskap då den används på fel sätt. Varje år förolyckas folk som jobbar med att såga. Det beror många gånger på att de inte skyddar sig mot flis som flyger tillräckligt väl.

Du får fälla träd på din tomt utan tillstånd. Men det betyder inte att du ska göra det utan att först lära dig hur. Om du skadar andras egendom eller andra människor för att du inte kan säkerhetstänket omkring arbetet med motorsågen blir det trist.

Ska du ta motorsågskörkort?

Ett motorsågskörkort är inte dumt. Det gör att du lär dig precis hur du ska hantera motorsågen på rätt sätt. När du har ett motorsågskörkort får du även såga på andras tomter. Du kan till och med ta betalt för detta.

Några viktiga punkter att beakta:

 • Innan du fäller träd måste du varna andra som finns omkring
 • När du fäller träd vid en väg eller där det finns elledningar ska du kontakta väg- och ledningsägare och varsla om detta
 • Du måste använda dig av skyddsutrustning då du sågar

Det är inte lag på att använda arbetskläder då du sågar med motorsåg. Men det är verkligen dumdristigt att låta bli. Många skador kan undvikas om du bara bär:

 • Stövlar eller skor med stålhättor gjorda för att ge sågskydd
 • Byxor för sågning (finns modeller som stannar kedjan på sågen vid kontakt)
 • Hörselskydd
 • Hjälm (träd kan falla över dig!)
 • Arbetshandskar
 • Visir för att skydda ögon

Ta hand om din motorsåg

För att få ut mer av din motorsåg ska du ta hand om den. Med gott underhåll blir även sågkraften bättre. Här är några punkter att tänka på för underhåll:

Kedjan

Sträck kedjan med jämna mellanrum. När du gör detta ska du följa instruktioner för justering av kedja noggrant. Olika modeller har olika metoder för att öppna och komma åt.

Luftfilter

Rengör filter då och då. Du kan använda en pensel för att få bort smuts. Filter av skumgummi kan sköljas av med vatten.

Sågsvärd

När du rengör motorsågen kan du passa på att vända på sågsvärdet. Du behöver inte byta svärd ofta. Men om du ser att sågningen inte längre blir jämn kan det vara dags.

Bränslefilter och slang

Ojämn gång kan också bero på smuts i bränslefiltret på den bensindrivna sågen. Byt detta filter då och då. Titta också på bränsleslangar. Om de är torra ska de bytas ut.

Kedjan

Kedjan kan slipas. Det gör du med fil. Fila tand för tand med rund- och trekantsfil. Ryttare filas bäst ner med en flatfil.

Frågor och svar Motorsåg

Vilken motorsåg ska man välja?

Beroende på vilket behov man har av motorsågen kan olika modeller vara bäst. Om man har många och stora träd kan det behövas en kraftfullare motorsåg med längre svärd och bättre prestanda. För att kunna använda motorsågen längre stunder är en bensindriven eller en som går på ström att föredra. Är inte behovet lika stort kan det fungera bra med en mindre variant som är batteridriven.

Vilken storlek på motorsågen är bäst?

Behöver man en kraftfull motorsåg så väger dessa generellt mer eftersom motorn är tyngre. Det får man tänka på vid längre arbetspass för att orka hålla motorsågen för att hinna göra klart men även för att inte riskera skador. Rent ergonomiskt för kroppen är det inte bra att länge stå och arbeta med en tung maskin. Förutom tyngden ska motorsågen kännas bekväm att hålla och ligga stadigt och väl balanserad i handen samtidigt som det ska vara lätt att byta grepp.

Ska man välja en batteridriven eller bensindriven motorsåg?

För mindre jobb passar ofta en batteridriven motorsåg utmärkt och fördelarna är att de låter mindre och ger mindre vibrationer. De batteridrivna motorsågarna är mer miljövänliga än bensindrivna. Nackdelen är att man måste ha koll på batteriet så att den är tillräckligt fulladdad för att hinna göra klart arbetet. Bensindrivna motorsågar är bra för längre arbetspass och om det behövs en mer kraftfullare såg.

Vilken bensin ska användas till motorsåg?

En bensindriven motorsåg behöver rätt sorts bensin för att fungera optimalt. Vanligast är det miljövänliga alternativet alkylatbensin som brukar användas till tvåtaktsmotor.

Behöver man använda skyddsutrustning vid motorsågning?

Skyddskläder rekommenderas vid användning av motorsåg. Exempel på skyddsutrustning som är bra att använda är sågskyddsbyxor, sågskyddskängor, arbetshandskar, hörselskydd, hjälm och visir.

Hur underhåller man en motorsåg?

Regelbundet underhåll för en bensindriven motorsåg är viktigt för att den ska fungera optimalt under lång tid. Det som behövs göras är att smörja sågkedja, byta tändstift, filter och att fylla på med olja. Batteridrivna motorsågar behöver inte lika mycket underhåll. Det man då ska tänka på är att batteriet ska förvaras i rätt temperatur inomhus och att sågkedjan kan behöva smörjas.

Hur slipar man sågkedjan på motorsåg?

Det går att fila sågkedjans alla skär med en anpassad fil speciellt för denna typ av kedja. Det går också att använda en särskild motorsågsslip. Motorsågsslipmaskiner är praktiska på så sätt att det går enklare att slipa alla skär och att det går att ställa in storlek för olika typer av kedjor.

Källor (4st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi läst och använt som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

GardenHome.se

Vi har testat utvalda motorsågar på marknaden.

Råd & Rön

Råd & Rön utför tester som det går att lita på. I denna motorsågar bäst i test artikel har vi sett särskilt på deras test från 2013. De sågar som toppade det testet är fortsatt mångas favoriter.

Amazon USA och UK

Amazon är en fantastisk källa för användarrecensioner. Särskilt med tanke på att det går att kontrollera om den som yttrar sig också har köpt motorsågen. Vi har sett på kommentarer och hur många stjärnor det blev i genomsnitt för de utvalda modellerna.

Lawnmowerwizard.com

Det här är en mycket bra internationell sajt som testar trädgårdsredskap. Vi har tagit hänsyn till djupgående analyser av motorsågar och jämfört testresultaten med det som svenska branschfolk har att säga om samma modeller.

Motorsågar som utgått:

Bosch AKE 40-19 S

Bosch AKE 40-19 S

Bosch AKE 40-19 S

 • Tvåa i Råd & Rön test 2013!
 • 4 stjärnor Amazon UK
 • 4 stjärnor från Lawnmowerwizard.com

Med Bosch AKE 40-19 S får du riktigt fin balans. Det här är en elektrisk motorsåg som drivs med en motor på 1900 W vilket ger gott om kraft. För dig som tycker om att sköta trädgårdsarbetet själv och att hjälpa grannar kan det här bli en riktigt god vän.

Med en smart design kan Bosch AKE 40-19 S vara det enda du behöver för att fälla träd och kapa grenar under många år framöver. Motorsågen sågar precist och snabbt. Oljningssystemet är automatiskt vilket säkrar att maskinen alltid är oljad och redo för användning.

Liksom andra Bosch motorsågar har AKE 40-19 S modellen ett SDS-system. Det här är ett system som går ut på att reducera behovet av verktyg. Det gör det lätt att sätta ihop sågen och att underhålla den.

Det ska också nämnas att sågen stannar snabbt. Det är bra för säkerheten. Den har även ett säkerhetsljud som fungerar varnande. Maskinen väger 4,5 kg vilket kan ses som lätt i den här klassen. Det gör det lätt att bära och använda motorsågen.

Viktiga egenskaper

 • Vikt 4,5 kg
 • Svärdlängd 40 cm
 • SDS-system
 • Klarar tuffare uppdrag
 • Kedja av krom
 • Ljudnivå 103 dB

Nackdelar med Bosch AKE 40-19 S

En elektrisk motorsåg har sina begränsningar vad gäller mobilitet. Dessutom är det tunna plastöverdraget lätt att skada.

Makita-UC-3520A

Makita-UC-3520A

Makita UC 3520A

 • Bäst i test Råd & Rön 2013
 • 3,5 stjärnor Amazon UK
 • Omnämnd i flera svenska tester online

Om du hittar den här motorsågen ska du knipa den! Makita UC 3520A har blivit mycket populär världen över och är därför ofta utsåld i butiker. Redan 2013 landade den här sågen på första plats i Råd & Röns test. Trots att det sedan dess har kommit nya modeller är Makita UC fortfarande bland de främsta.

Det här är en motorsåg som har utvecklats med målet om att ge enkel användning och enkelt underhåll. Den har till exempel automatisk oljning. Det går att byta svärdblad och justera det utan verktyg.

Handtag har en mjuk form som är bekväm att greppa. Det får betydelse då du ska jobba en stund med sågen. Handtaget är också utformat för att göra det enklare att kontrollera maskinen. Makita UC 3520A är dubbelisolerad och eldriven. Det är ett behändigt verktyg som kan passa amatören alldeles perfekt.

Viktiga egenskaper

 • Väger 5,3 kg
 • Kommer med elsladd 5m lång
 • 240 volt
 • 1800 W
 • Svärdlängd 35 cm
 • Kommer med skydd för kedja
 • Batterierna är inte inkluderade
 • Ljudnivå 101,8 dB

Nackdelar med Makita UC 3520A

Batterierna kommer inte med sågen. Detta får du ordna själv med. Det finns de som menar att den här motorsågen är tung och att den vibrerar lite för mycket för delikatare uppdrag.

Här är en video från Ryssland som visar kraften i en Makita UC 3520A motorsåg: