Klotgrillen är ju en riktigt klassisk typ av grill som har hängt med i många år. En klotgrill är väldigt smidig och lätt att använda och ger dessutom ett mycket bra grillresultat. Klotgrillen kan på ett effektivt sätt få upp en temperatur som är optimal för att få ett så bra grillresultat som möjligt.

Med hjälp av locket kan du också anpassa temperaturen för just den maten som du grillar så du får precis det resultat som du är ute efter.

Förr var det alltid kol som man använde i den traditionella klotgrillen men nu finns det även klotgrillar som drivs på gasol eller el. Det finns dessutom en mängd olika varianter av klotgrillar att köpa på marknaden. Så för att underlätta för dig när du ska välja har vi gjort en utförlig undersökning och tagit reda på vilka som är de bästa klotgrillarna på marknaden just nu.

Vi rekommendera

Vi har testat alla klotgrillar för både grillning av stora flintastekar, kyckling och korv för att testa några vanliga livsmedel som brukar grillas. En och samma testperson fick montera samtliga modeller för jämförelse i svårighetsgrad. De testpersoner som fick nöjet att grilla i våra tester valdes ut med en blandning av olika grillerfarenhet med allt från nybörjare till grillexperter. Förutom egna tester kompletterade vi våra bedömningar med ett gediget underlag från andra omdömen, recensioner och tester.

Testerna för att hitta bästa klotgrillen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – enkel att montera och använda
 • Smidigt lock att lyfta och temporärt hänga av
 • Avställningsytor
 • Kapacitet – grillyta med plats för flera livsmedel
 • Jämn värmefördelning
 • Andra tillbehör
 • Vikt
 • Lätt att flytta till annan plats både utifrån tyngd och storlek
 • Lätt att rengöra

Vinnaren i premiumklassen blev den lyxiga klotgrillen Landmann Klotgrill Kepler 600 som ger ett helt perfekt grillresultat. Scandy Garden Oden Klotgrill 57 cm är en annan grill som håller mycket hög kvalitet men till ett helt överkomligt pris och den blev därför utsedd till vinnaren i mellanklassen. Budgetklassens vinnare kammades hem av Grillchef Klotgrill 43 cm, en perfekt grill för utflykten eller campingturen. Som vanligt valde vi även ut en specialare som den här gången blev den otroligt lyxiga klotgrillen Weber Kolgrill Performer Premium GBS!

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

NAPOLEON PRO22K-C: ✅ Bästa Premium

 • Bästa val av GardenHome.se 

Scandy Garden Oden Klotgrill 57 cm: ✅ Bästa Val

Scandy Garden Oden Klotgrill 57 cm

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Scandy Garden är ju inte lika välkända som exempelvis Landmann och Weber men även deras produkter är av hög kvalitet. Det här är inte en grill med en massa specialfunktioner men däremot en hållbar grill av kvalitet som du kan ha glädje av länge, kanske för resten av livet. 

Scandy Garden Oden Klotgrill har fått många fina recensioner av flertalet användare. Grillen är tillverkad i kraftig emalj och därmed väldigt hållbar. Grillgallren är tjocka och rejäla så det mesta passar bra att grilla på denna. Diametern på klotet är 57 cm så det finns plats för mycket mat.

För ventilation och temperaturreglering finns ventilationshål i lock och i botten. Temperaturen kan du lätt hålla koll på tack vare temperaturmätaren i locket. 

Även den här klotgrillen har en smart askuppsamlare som underlättar när du ska tömma grillen.

Det här är en utmärkt grill till ett helt överkomligt pris!

GRILLCHEF 43CM: ✅ Bästa Enkla

GRILLCHEF 43CM

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Här har vi en grill som är perfekt att ta med på utflykten eller campingen. Men den fungerar såklart även utmärkt i trädgården eller på balkongen. 

Även om den här grillen är lite mindre så får du plats med en ordentlig middag utan problem. Diameter på klotet är 43 cm. 

Grillen har plasthjul för att du enkelt ska kunna flytta den. Temperaturen reglerar du enkelt tack vare ventilationen i locket och botten. Under klotet finns en smidig askuppsamlare.

För dig som vill ha en lite mindre grill eller en grill som är smidig att ta med i husbilen eller på utflykten så kan vi rekommendera dig att titta närmare på denna.

Köpguide

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en kolgrill?

Det första du bör fundera över är vilken typ av drivmedel du vill använda i din klotgrill. Förr var det enbart kol som gällde i klotgrillar men numera finns det även klotgrillar som drivs på gasol eller el. Kol har ju förmågan att kunna ge en väldigt jämn och het glöd vilket ju är en fördel för ett perfekt grillresultat. Men mycket har hänt vad gäller gasol- och elgrillar och det finns därför även varianter av dessa som också ger ett mycket bra resultat.

När du väl har köpt dig en klotgrill får du ha lite tålamod och räkna med att det tar ett tag innan du har lärt känna din grill och kan få det där perfekta grillresultatet. Olika modeller och märken på grillar fungerar på olika sätt och därför behöver du testa dig fram några gånger innan du vet precis hur din grill fungerar.

Kolgrill eller gasolgrill?

När det gäller valet mellan kol eller gasol så finns det flera för- och nackdelar med båda dessa när det gäller klotgrillar. 

Många anser att kol ger den godaste smaken och den där riktiga aromen när det gäller både smaken och doften. Kolgrillen kräver ju dock lite mer i form av förberedelser och även att man måste ta hand om resterna efter grillningen. Men det finns även andra fördelar, exempelvis när det kommer till rökning. På en kolgrill kan du röka din mat på ett väldigt enkelt sätt eftersom du bara kan hälla rökfliset direkt på kolet och kan på så sätt få en tydlig röksmak på din mat.

Gasol har ju fördelen att det är väldigt enkelt att använda, du slipper proceduren med att fylla på och tömma kol samt behöver inte heller ha någon tändvätska. Grillen blir snabbt varm så det krävs inte så mycket förberedelser innan du kan börja grilla. Däremot behöver man vara mer noggrann med rengöringen av en gasolgrill eftersom matresterna inte förbränns på ett lika effektivt sätt som vid kolgrillning. Du behöver också vara mycket noggrann med hur du hanterar gasolflaskorna och var du förvarar dem. Det är också mycket viktigt att de är korrekt monterade eftersom det annars finns en risk för att gas läcker ut vilket ju kan ha förödande konsekvenser.

När det kommer till miljöpåverkan kanske det är lätt att tro att kolet är det sämsta men faktum är att det faktiskt är gasol som har det största miljöpåverkan. 

När det gäller kol kan du dessutom för att minska påverkan på miljön ännu mer försöka klara dig utan tändvätska. Istället kan du använda dig av en eltändare. Det finns också speciella tändkuber och tändpapper man kan använda istället. Tänk också på att inte använda mer kol än nödvändigt.

Frågor och svar Klotgrill

Varför ska man välja en klotgrill?

En klotgrill är ett bra val för den som vill ha den klassiska grillupplevelsen med en kolgrill. Klotgrillar finns i många storlekar med allt från en liten mindre med hjul som går enkelt att flytta till större som rymmer mycket grillyta till ett större sällskap. De enklare modellerna av klotgrill är också de som brukar ha lägst pris och passar därför bra om man har en liten budget.

Vilken klotgrill ska jag köpa?

Storleken på klotgrillen är något av det första man bör bestämma så att den har kapacitet för hur många det ska grillas för. Det kan också vara värt att köpa en något större grill för att även få plats att grilla tillbehör och inte bara kött. För att kunna variera grillningen och kunna få till en härligt rökig smak kan det vara värt att satsa på en modell som har lock.

Skiljer det sig i smak att grilla med en el- eller kolgrill?

Ja, det skiljer sig något i smak beroende på om du väljer kolgrill eller el. För en mer autentisk smak med en elgrill kan man välja en som har ett galler där fett kan droppa ner på värmeelementet. För den som vill ha den klassiska grillsmaken och känna den där riktiga grilldoften är en klotgrill det bästa valet.

Varför ska man använda lock på en klotgrill?

Det finns flera fördelar att grilla med lock på en klotgrill. Framför allt behåller man värmen i grillen vilket gör det lättare att få en jämnare temperatur. För den som gillar en god rökig smak på maten är lock oumbärligt.

Hur tänder man en klotgrill?

Det är vanligt att använda sig av tändvätska på kol eller briketter men det är inte ett miljövänligt sätt att grilla. Då kan man i stället använda en grilltändare, tändgaffel eller skorstenständare.

Ska man använda briketter eller kol?

För att tända en grill snabbt är kol ett bra val men om man vill ha något längre brinntid är briketter bättre att välja. Det går utmärkt att blanda både kol och briketter för att dra nytta av båda fördelarna.

Är kolgrillning i en klotgrill dåligt för miljön?

Faktiskt så är det miljövänligare att grilla med kol (utan tändvätska) i en klotgrill än att grilla med gasol.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)