Under varma sommardagar kan en vattenspridare vara till stor hjälp för att vattna både gräsmattan, blommorna i rabatter och andra växter i din trädgård. För att göra vattningen ännu mera effektiv och även snällare mot miljön så finns även möjlighet att ansluta en timer till vattenspridaren. På så sätt kan du verkligen precisionsanpassa vattningen och vattna precis så mycket som behövs och under rätt tid på dygnet.
Det finns olika typer av vattenspridare som sprider ut vattnet på olika sätt, exempelvis i cirklar eller rektanglar men också i andra slags mönster. Det finns både flyttbara vattenspridare och vattenspridare som du monterar fast på en speciell plats. De finns även de typer av vattenspridare där du gräver ner slangar i marken.
Vi har gjort en utförlig undersökning och tagit reda på vilka som är de bästa vattenspridarna på marknaden just nu.
Innehåll
dölj
Vi rekommendera
Vi har gjort en noggrann undersökning av olika typer av vattenspridare och kommit fram till några riktiga favoriter inom olika prisklasser.
Vinnaren i premiumklassen blev utan tvekan Gardena Comfort Vattenspridare med Turbo som är en högkvalitativ vattenspridare som dessutom är otroligt tystgående. Hozelock Vattenspridare Plus 254 M2 Släde kammade hem priset i mellanklassen, även denna vattenspridare är riktigt bra och dessutom snygg. För dig som vill ha en vattenspridare i budgetklassen så ska du titta närmare på Granngården Regnvattenspridare Rain Drain som tog hem priset i budgetklassen. En både miljövänlig och kostnadseffektiv variant av vattenspridare. Som vanligt valde vi även ut en specialare som den här gången blev Gardena Vattenspridare ZoomMaxx som är en riktigt bra vattenspridare som ger en mycket jämn bevattning.
Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.
Den här vattenspridaren från Gardena blev en given vinnare i premiumklassen eftersom den är väldigt kraftfull. Men det som också imponerade på oss i juryn är hur otroligt tystgående den är! Vattenspridaren sprider ut vattnet i cirklar och riktaren kan ställas in mycket detaljerat på olika sätt vilket gör den mycket användbar eftersom den enkelt anpassas till olika ändamål. Du kan ställa in den på allt från 20 till 360 graders vinkel vilket gör att du verkligen kan anpassa din vattning. Du kan också enkelt se vilken vinkel den är inställd på.
Vattenspridaren är tillverkad av en högkvalitativ plast som tål många års slitage och användning. Vattenspridaren står stadigt tack vare att den består av ett plastspett som du sticker ner i marken.
Men den här vattenspridaren kan du vattna en yta på mellan 75-450 kvm vilket innebär att du kan täcka in en väldigt stor yta! Den flyttas också enkelt vilket gör att den här vattenspridaren kan passa bra för dig med en stor trädgård. Vill du istället för att flytta runt den ha flera vattenspridare kan du istället systemkoppla dem.
En smart detalj är att vattenspridaren har ett inbyggt filter som tar hand om skräp och smuts så du slipper problem med att vattningen täpps igen eller avstannar.
Den här utmärkta vattenspridaren från Gardena kostar visserligen en slant men vi tycker att den är väl värd varenda krona och är en riktigt bra investering för dig som vill ha en kvalitetsprodukt som verkligen gör sitt jobb. En stor fördel är ju också att den är så tystgående.
Hozelock Vattenspridare fungerar inte bara riktigt bra utan är även otroligt snygg! Den har en klargul färg med en rund och rolig form som samtidigt känns elegant. Det är en avancerad vattenspridare som kan vattna såväl små som större ytor och lämpar sig därför för många olika användningsområden. Den är också utmärkt att använda även till bevattning av ömtåliga växter.
Genom att vrida på en ratt anpassar du trycket och vattenbesprutningen. Vattenspridaren har två breda fötter som gör att du kan placera ut den på olika typer av underlag.
Med den här vattenspridaren kan du vattna en yta på upp till 250 kvm. Eftersom den ger en fin och lätt bevattning behöver du inte vara orolig även när de kommer till de mest ömtåliga växter så som nysådd och nyplanterade växter.
Sammanfattningsvis är detta en riktigt bra vattenspridare som även är mycket lättplacerad och funktionell.
Det här är en regnvattenspridare från Granngården som både är miljövänlig och kostnadseffektiv. Ett riktigt smart och roligt bevattningsverktyg.
Regnvattenspridare Rain Drain består av ett mjukt plaströr som du ansluter direkt till stuprännan och kan på så sätt leda bort vattnet och bevattna olika områden i närheten. Plasten är mycket tålig och väderbeständig. Du kan använda den på alla stuprör som har en diameter på upp till 110 mm. Plaströret har en längd på 2,5 m.
En annan stor fördel är att huset skyddas om det skulle vara så att du inte har en optimal dränering intill ditt hus.
När du är klar med bevattningen rullar du enkelt in rullen igen och förvarar den intill husväggen tills nästa gång du ska använda den.
För dig som vill ha en smart lösning att ta tillvara på regnvattnet, dessutom till ett lågt pris så kan vi varmt rekommendera den här smart uppfinningen. Den lämpar sig allra bäst för dig med liten trädgård eller för dig som har rabatter eller andra växter i närheten av huset.
Det här är också ett utmärkt sätt att bevattna gräsmattan under sommaren istället för att slösa på annat vatten.
Köpguide
Vilken vattenspridare ska jag välja?
Även om det finns vattenspridare inom alla möjliga olika prisklasser så är det ju generellt ingen stor investering så det kan det många gånger vara värt att satsa på en vattenspridare i den högre prisklassen om man vill vara säker på att få en riktigt bra produkt.
Beroende på vad det är för yta man ska bevattna så finns det olika typer av spridare som sprider ut vattnet på olika sätt. De vanligaste varianterna är rektangulärspridare, oscillerande spridare, roterande vattenspridare, cirkelspridare och pulsatorspridare.
En vattenspridare kan användas antingen för att sprida ut uppsamlat regnvatten eller för att ansluta till trädgårdsslangen.
Rektangulärspridare
En rektangulärspridare roterar runt sin egen axel och sprider på så sätt ut vattnet i en cirkel. Dessa typer av vattenspridare brukar ha många små munstycken som därmed ger en jämn och bra spridning.
Oscillerande spridare
Den oscillerande spridaren är den klassiska modellen av spridare med ett bågformat rör som rör sig fram och tillbaka och på så sätt sprider ut vattnet. När det gäller vattenlek så brukar den här typen av vattenspridare vara uppskattad hos barnen att leka med.
Oscillerande spridare är väldigt bra när det handlar om att komma åt hörn och kanter på ett bra sätt vilken kan vara ett problem med de roterande spridarna. Den här spridaren lämpar sig också väldigt bra för mycket små ytor eller om man vill vattna på ett enstaka ställe genom att ställa in spridaren på det.
Roterande vattenspridare
De roterande spridarna har vanligtvis en liten och smidig design, de är oftast billiga att köpa och lätta att använda. De täcker in ytor på ett jämt och bra sätt.
Med hjälp av vattentrycket uppstår en rotation. Det räcker med ett mycket litet vattentryck för att det ska fungera.
Det finns också en variant av roterande vattenspridare där man kan få olika typer av mönster beroende på vilka inställningar man gör.
Sektorspridare
En sektorspridare är bra när det handlar om att täcka in stora ytor. De går också att rikta in på olika sätt och på så sätt avgränsa vilka ytor man vill bevattna.
Pulsatorspridare
En pulsatorspridare skjuter ut vattenstrålar med olika intensitet beroende på hur man ställer in den. Den kan ofta täcka in mycket stora ytor och används därför ofta på åkrar och stora odlingar. Det är inte så ofta man använder den i den vanliga villaträdgården.
Pulsatorspridaren placeras antingen direkt på marken eller på ett stativ.
Sprinklerspridare
En sprinklerspridare skiljer sig lite från övriga typer av vattenspridare eftersom den grävs ner i marken. Det består av ett system av slangar och kopplingar som alla ligger nedgrävda i marken och vattnet skjuts sedan upp på jorden när spridaren aktiveras.
Dessa typer av spridare är dyrare och används i första hand på kommersiella platser.
Bevattningstimer
Med hjälp av en timer blir bevattning extra effektiv och även mer miljövänlig. Det bästa är nämligen att vattna på kvällar och nätter eftersom det är då som avdunstningen är som minst vilket gör att växterna kan ta till sig vattnet på bästa sätt. Därför är en timer väldigt bra att ha eftersom du då kan styra bevattningen till just den tiden på dygnet.
En annan fördel med en timer är ju att man inte behöver vara hemma utan att bevattningen sköts automatiskt även om man är bortrest.
Frågor och svar Vattenspridare
När på dagen är det bäst att vattna med vattenspridaren?
För att nyttja vatten fullt ut så att det inte avdunstar för mycket på grund av värme är det bra att vattna på morgonen eller kvällen och det får gärna vara vindstilla. För att underlätta kan man ansluta en timer så att spridaren blir självgående vid utvalda tidpunkter.
Behöver man verkligen en vattenspridare?
De flesta som har trädgård kan ha användning för en vattenspridare någon gång. Förutom att vattna gräsmattan under mycket torra perioder för att gräset inte ska förstöras och torka ut helt kan det även vara smidigt för att vattna rabatter.
Vad ska man tänka på vid köp av vattenspridare?
Vid val av bästa vattenspridaren behöver man tänka på spridarens täckning. Med en för stor spridning slösar man på vatten och för liten innebär mer jobb med att flytta på spridaren. För den som har riktigt stor yta som ska täckas går det även att sammankoppla flera vattenspridare för att slippa flytta runt spridaren när ett område är klart.
Vad är skillnaden på en oscillerade och roterande vattenspridare?
Det finns flera typer av vattenspridare som sprider vattnet på olika sätt. Den vanligaste typen är den oscillerade som har ett bågformat valv som rör sig fram och tillbaka. Denna modell sprider ut vattnet jämnt och passar ofta för att få precisionsbevattning för specifika områden genom att ställa in att den endast vattnar i ett begränsat område. En roterande vattenspridare sprider vatten genom rotation. Vattenspridningen blir jämn och på vissa modeller kan man även ställa in för mer eller mindre bevattning. En nackdel är att vattnet fördelas i en cirkel vilket inte täcker hörnen i en fyrkantig trädgård.
Hur fungerar en sprinklerspridare?
För bevattning med en mer fast installation passar sprinklerspridare bra. Då är både spridare, slangar och rör nergrävda i marken och de sprinklers som sprider ut vattnet över gräsmattan ligger dolda då de inte används. Den här lösningen är dyrare och kräver en del jobb vid installation.
När använder man en pulsatorspridare?
Den här varianten används främst på större områden som exempelvis åkrar. En pulsatorspridare skjuter ut vatten med en väldig frakt och fördelar vattnet över ett mycket stort område. Det blir en så väldig kraft att det ofta är för kraftigt att använda i en trädgård.
Kan man använda en timer till vattenspridaren?
Ja, en timer passar bra att använda för att kunna vattna på de bästa tiderna när växterna kan ta del av det mesta vattnet utan att det allt för mycket avdunstar i onödan på grund av värme. Det kan vara att man inte är hemma på de tidpunkterna, att man är bortrest eller helt enkelt bara glömmer bort tiden. Att vattna på dagen kan i förlängningen ge problem med uppåtväxande rötter vilket innebär att växterna inte växer lika effektivt som de annars skulle kunna göra.
Betyg på guiden: